Здравият разум се бунтува

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан Кънев"Дневник" публикува анализ на лидера на ДСБ Радан Кънев за изминалия политически сезон с негово разрешение. От неговия блог "Записки на реформиста" http://radankanev.blogspot.bg/. Вътрешните заглавия са редакцията.


"Здравият разум се бунтува политическата машина отново победи реформаторските елементи. Но обществото ни просто не може да понесе тези нива на корупция, икономиката няма да издържи. Тревожа се за бъдещето, за съдбата на вашето поколение"


Думите са произнесени по повод на поредното корупционно назначение на митнически началник, организирано от корумпиран партиен апарат. Назначение, призвано да осигури партийно финансиране и да затвърди феодалното положение на местния партиен елит. Но това не е България от XXI век, а Ню Йорк през 70-те години на XIX век. И думите са казани на бъдещия американски президент Тиъдър Рузвелт, тогава на 14 години, от баща му - един от водачите на прогресивното крило на Републиканската партия.
И все пак, въпреки разстоянието от близо век и половина и няколко хиляди километра, едва ли нещо може по-точно да опише резултатите от отминалия политически сезон в България. Партийно-политическата "машина за избори" отново победи опитите за реформи, корупцията отново възтържествува при управлението на публичните пари, а на съдебната реформа беше сложен край, без дори да се направи опит за лечение на най-тежките язви на правосъдието.


Моделът на управление на страната се изчерпа окончателно


Бих казал обаче нещо повече. През първата половина на 2016г. окончателно се изчерпа моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия. Модел, който успешно предаде държавата и нейните институции в ръцете на корумирани партийни "елити" от различни партии и превърна парите на българските и европейски данъкоплатци в бащиния на политически разбойници. Модел, който успя да установи толкова силна хватка върху съд, прокуратура, полиция, регулатори, данъчна администрация и целия публичен сектор, че и днес изглежда без алтернатива. Поради което и продължава да получава на избори гласовете на голямото мнозинство (от малкия процент българи, които все още гласуват). Отново липсата на ясна алтернатива отказа мнозинството от гражданите да участват в политическите решения (и тук бих си позволил прогнозата, че циничният опит на същите "елити" да задължат българите да участват в избори няма да се увенчае с успех).


Икономиката не издържа, светът се промени твърде много


Защо казвам, че моделът се изчерпа? По две причини. Първо - икономиката не издържа тези нива на корупция, точно както Рузвелт старши е предрекъл преди сто и четиридесет години. И второ - светът се промени твърде много, и не в наша полза.


1) Изчерпа се моделът на правене на външна и европейска политика без национални цели. Поне 15 години, България прави външна политика на принципа - безогледно послушание пред силните, срещу което те си затварят очите за корупцията вътре в страната, тупане по рамото от НАТО и ЕС, докато другата ръка пълни джобовете с руски пари. Властта краде вътре в страната, а навън оставя "началниците да се разбират", без формулиране и защита на разумен национален интерес. Особено показателна в това отношение е европейската ни политика, която отдавна е обект на присмех сред по-опитните дипломати в Брюксел. Българските правителства никога нямат позиция по спорни въпроси, като услужливо изчакват позицията на Европейската комисия и на Германия, за да ги последват. Единственият проблем възниква, ако Меркел и Юнкер са на различни мнения. Тогава се налага нашите лидери да се навеждат в две посоки едновременно, което е трудно гимнастическо упражнение.
Настанаха обаче времена на избор. Кризата в Украйна, мигрантската вълна от Близкия изток и Северна Африка и затягането на личния режим на Ердоган в Турция налагат ясна политика в национален интерес. Досегашното огъване във всички посоки вече просто не върви. И не е случайно, че премиерът ни изглежда видимо несериозно през последните месеци, докато се опитва да се хареса на ЕС, САЩ, Русия и Турция едновременно. В днешния кризисен свят това просто вече не е възможно А опитите на Президента и външния министър да наложат по-ясна политическа линия срещат твърдия отпор на "политическата машина", която е свикнала да се издържа едновременно с европейски фондове и руски рушвети, да разчита на американците за националната сигурност и на руснаците за поддържане на домашните медийни монополи


Политиката на модела е да имитира реформи


2) Не стоят различно нещата и с публичния сектор. Трайната политика на модела е имитация на реформи, съчетана с партийно превземане на всички административни позиции и зависими от властта работни места. Провеждана непрестанно от 80-те години насам, тази политика доведе до разруха на администрацията и цялата публична сфера. От десетилетия, работа в държавния апарат, държавните и общински фирми, образованието, науката, здравеопазването, все по-рядко се получава по лични заслуги, а все по-често - по партийна вярност и принос към партията и нейните изборни резултати. Излишно е да казвам, че това прекършва мотивацията на хората да се квалифицират и развиват в професионалната си сфера, гони способните и пълни важните постове в институциите с некадърни, но отдадени на политическите си задачи партийни секретарки. И въпреки, че хората с лични качества са все още мнозинство, особено на по-ниски позиции, структурите на властта са вече обърнати не към нуждите на гражданите, а към интересите на трите "системни" (по Цветан Цветанов) партии - БСП, ДПС и ГЕРБ. Видимо е, че в тези партии вече има малцина, които се надяват да променят тази порочна система, за сметка на огромно мнозинство от защитници и строители на "машината", която задушава обществото ни.


3) Моделът отхвърли личните заслуги, усилия, образование и труд като основно мерило за издигане в обществото. И това по особено болезнен начин се пренесе върху българското образование. Заслепени от преследване на делегирани бюджети и управление на обществени поръчки, ръководителите в образованието - от директорите на училища до висшите кадри на министерството, забравиха целта на образованието - създаване на грамотни и професионално квалифицирани млади хора. Непрекъснато се свалят критериите за получаване на тройка и съответно - диплома, както в средното, така и във висшето образование. Но сваления критерий на оценяване не превръща тройкаджиите в грамотни хора, нито дипломираните в добри професионалисти по специалността си. Мотивацията за усърдие и усилие се убива в ранна възраст, и това е без съмнение най-опасното престъпление на корумпираната власт, защото обрича бъдещи поколения без всякаква вина за греховете и кражбите на "елита". Не е чудно, че повечето будни семейства намират начин да изпратят децата си да учат в чужбина. И така провалът в образованието се превръща в основен двигател на демографската криза


4) За отказа от промяна в правосъдието няма да пиша много. По тази тема има съгласие в обществото. Има обаче и обратно съгласие в парламента. Докато над две трети от българските граждани искат радикална съдебна реформа по румънски модел, три четвърти от българските политици - независимо от кой елемент на "машината" произлизат - са обединени за да спрат такава промяна. Защото прочистената съдебна система може да прочисти останалите обществени институции. А именно прогнилите институции са хранителната среда на "елита".


Няма кой да създаде нови работни места


5) Всичко описано, в крайна сметка, проваля шансовете за ускорено икономическо развитие. Липсата на правила, неработещата администрация, затъващото образование и над всичко - политическата корупция, спират и външните, и вътрешните инвеститори. Казано просто - няма кой да поеме риск и да вложи пари и труд в нездрава среда. Съответно - няма кой да създаде нови работни места и да осигури конкуренция на пазара на труда, която да повиши доходите на работещите българи. Колкото по-затънал в корупция и местен феодализъм е някой регион, толкова по-бедни и несигурни са хората в него. Липсата на шанс и алтернатива прогони цели области на страната в чужбина, а в други останалите хора са зависими от единичен местен работодател, който може да си позволи мизерни заплати и непоносими условия на труд. Примерът с миньорите в Ораново, които предават ботушите си по наследство и работят в непрестанна опасност за живота срещу заплати под хиляда лева, за съжаление съвсем не е изолиран
Тази икономическа реалност неизбежно прави държавата твърде зависима от все по-трудно достъпни европейски фондове и непрекъснато финансиране през дългове. Без ускорено развитие на икономиката, дълговата спирала е близка и неизбежна перспектива.


Пиша всичко това, не защото съм черноглед човек, даже напротив. И не защото то не е известно. Не съм анализатор и нямам такива планове за живота си. Пиша го защото съм убеден, че обществото ни има и нужда, и вътрешни сили за радикална промяна на този модел. Защото този начин на управление е изчерпан и вече опасен за нацията ни. Защото без промяна на политическия модел няма как да изградим здрави институции и здрава икономика.


За такава промяна трябва да се изкоренят два елемента на модела. Първият е "политическата машина", която се интересува само от избори. И подчинява на изборния резултат всичко - назначения, обществени поръчки, европейски пари. Машината, заради която работим и плащаме данъци не за доброто на семействата си, а за благото на управниците си. Вторият е заместването на качествените, предвидими и независими републикански институции със стихийната воля на едноличния лидер. И не, не говоря само за Бойко. Той не е чак толкова различен от Сакскобургготски и Първанов, че да му отделяме специално внимание. Проблемът е, че едноличната воля на лидера и сплетните на приближените му не могат да заместят силните институции, които следят за общия, а не за личния интерес Да, демокрацията иска "силни" лидери и народът им дава властта, съвсем не само у нас. Но републиката има и силни защитни механизми. А у нас те са смачкани и потъпкани. Решенията по всички въпроси се вземат не в независими и професионални регулатори и администрации, а в партийни кабинети или на дивана на лидера. И естествено обслужват не общия национален интерес, а дребните сметки на партийните апарати и на антуража на партийните водачи


И да, през първата половина на 2016, светът полудя и се пусна по пързалката. Животът ни от десетилетия не е изглеждал толкова несигурен и непредвидим. Но е връх на глупостта и цинизма новите заплахи да се използват като аргумент против промяната. Напротив - точно те правят промяната наложителна. Защото моделът на партийните машини не може да се справи с новите рискове и заплахи. Да си спрял и да гледаш как къщата ти пада, не е стабилност, а ступор и безотговорност. Разумът изисква действия, а не паника, инициатива, а не бягство от решения.


Тиъдър Рузвелт е победил "политическата машина", въвел законите срещу монополите и наложил личните качества и заслуги като основен критерий за назначение. И с това е останал в историята. Постигнал го е тридесет години след онзи паметен разговор с баща си. Е, България няма толкова време.
Здравият разум трябва да се разбунтува, още сега.

Ключови думи към статията:

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  За съжаление,здравите сили винаги са побеждавали здравият разум.

 2. 2 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално
 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Реформист" е съставена от реформатор и конформист, ли? Какви реформатори сте, като лидерът ви е шпионин на ГРУ, а лидерката ви е Пръмова?!

 4. 4 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Троловете да нападат!
  А всички останали да се замислим: Има ли поне един смислен аргумент срещу констатациите на г-н Кънев? Ако не - това би трябвало да ни подтикне към действие. Ортодоксалните фенове на Бойко Борисов и останалите гласуващи за ГЕРБ също имат деца и внуци. Какво ще им завещаят? Държава в която да живеят достоен живот, или мафиотизирана кочина? Стабилност? Да стабилно потъваме в блатото. И се сваряваме постепенно като жаби в тенджера.

 5. 5 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Силен текст, поздравления!
  Вярно е повечето хора знаят/ виждат изброените проблеми всекидневно, но все още не искат да повярват, че може да има различни политици (или "различните" не могат да ги убедят, че са такива). Също така стигнахме до там, че вече голяма част от хората, които останаха в България, са зависими/се облагодетелстват от "системата", тази голяма част не е особено продуктивна, много от тези хора получават само трохи от кражбите/корупцията, но не виждат алтернатива. Различните партии трябва да работим върху посланията и как те да достигнат по-голям кръг гласоподаватели!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 6 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  "През първата половина на 2016 г. окончателно се изчерпа моделът на управление на страната, наложен през последните десетилетия.

  Модел, който успешно предаде държавата и нейните институции в ръцете на корумирани партийни "елити" от различни партии и превърна парите на българските и европейски данъкоплатци в бащиния на политически разбойници.

  Модел, който успя да установи толкова силна хватка върху съд, прокуратура, полиция, регулатори, данъчна администрация и целия публичен сектор, че и днес изглежда без алтернатива."

  ===

  Още в края на XIX век Алеко Константинов е описал този модел. В "Бай Ганьо прави избори", ”Бай Ганьо журналист" и "Бай Ганьо в депутацията" авторът разкрива потъпкването на демокрацията, насилието и терора при провеждането на избори, политическото хамелеонство на Бай Ганьо и обкръжаващите го. Героят е “за" или “против” властта на управляващите, когато това му е угодно. Той иска да се облагодетелства чрез властта и не намира в поведението си нищо неестествено.

  Всички черти, които осмиваме у героя, са качествата на политиците, за които гласуваме и днес. Дори цената на гласовете ни се е запазила; за 50-100 лв. ние оставаме неми пред подлостта и пошлостта на купувачите на гласове! Не се е променила родната действителност. Доказва се, че за голяма част от българите все още най-важното е "келепирът" - материалното, парите, далаверата; за тях нямат стойност честта, правото на избор, собствената воля, свободата, демокрацията!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 7. 7 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Силен текст!
  Но дали е останал здрав разум по тези ширини...

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Отново Радан ни поднася задълбочен и точен анализ на политическата обстановка. Повечето хора виждат всичко това, но не искат да го чуват точно от него. Предпочитат да го засипват с обиди на лична основа, вместо, за свое добро, да се вслушат и да му гласуват доверие. Но, не! Едните си вярват на Партията (с главно П), а другите – на Бойко, разчитат на неговата добра воля да взема правилните решения.

 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Отлично писание. Но за съжаление на всички нас, здравият разум не може да пробие здравата тиква.

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 882 Неутрално

  ТОЧНО ,но само приказки не са достаъчни ,маТрял от думи не се трогва

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Закон на Радан:

  "Щом едно назначение не е от ДСБ, то задължително е корупционно"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#8:"Fiji"]Отново Радан ни поднася задълбочен и точен анализ на политическата обстановка. Повечето хора виждат всичко това, но не искат да го чуват точно от него. [/quote]
  Отново Радан ни поднася поредните локуми, които издават единственото тоталитарното му мислене!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дам, здравият разум се бунтува, че може да има нещо общо с РБ.

 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 775 Любопитно

  "Трябва..."

  Ми хубаво тогава - стоим и чакаме бунта на здравия разум. Някога някъде под някаква форма.
  Явно и реформаторите / ДСБ това правят - чакат пожара на бунта да се разгори. По възможност, от само себе си...

  Трябва.
  Щом трябва - нема начин да не стане.

 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#6:"ISTORIK"]Всички черти, които осмиваме у героя, са качествата на политиците, за които гласуваме и днес. [/quote]
  Не само...Защото,за да съществуват тези политици,да растат и се развиват,им трябва почва,а нея я има в достатъчно количество тук.

  "... Колко ли негови дела и делца, дрямали с години под прокурорското сукно, ще измъкнат на бял свят тия две думици...
  ... не си е келепир да бъдеш опозиция. Ама, ще речеш, защо? Защо ли? Твърде просто: защото ще стоиш зад метлата, а хората ще си плетат кошничката....А колкото за алъш-вериш, бива си ги. Ашколсун, кьопоолар! Гледай какво нещо било туй науката.
  ...Само по изборите не ти дават да шавнеш, а за друго - свобода! Викай, попържай, давай си зор, колкото щеш - никой нищо не ти казва. И защо ще бутат опозицията - тя нека си дига гюрултия, кой я слуша. Нашите си сучат мустака, па им се подсмиват. Властта в ръцете им - не искат да знаят.
  ...И сега, когато толкова железници ще се правят, толкова дружества ще се калъпят, толкова пристанища ще се строят, ти тамам сега си му намерил времето да ме набедяваш, че съм бил уж опозиция. Ако ми помогнеш да вляза и аз в някое предприятие по-тлъстичко, мигар мислиш, че няма да ти се отсрамя ? Зная си аз как му е реда......
  ... Ама сега, когато сме допипали кокала с две ръце и когато тамам му е времето да се осигурим за стари години, да взема аз да кажа някоя права дума за Особата? Не е ахмак бай ти Ганьо, той знае кога му е времето да се вика "да живей"! Едно да живей - хоп едно предприятие. Па когато му дойде времето - знаем и башка тюрлия да викаме. Тъй върви света. Ако не друго, барем тая философия сме я проумяли до дъно, пущината."

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално


  [quote#0:"Радан Кънев"]Не съм анализатор и нямам такива планове за живота си. [/quote]
  А би трябвало, защото за политик съвсем очевидно не ставаш. Ако политически модели се разграждаха с писане във фейса и по вестниците, Иванка Курвоазие и Самуил Петканов отдавна щяха да са кандидат-президентска двойка.

  Доброто е заразно
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  "За съжаление,здравите сили винаги са побеждавали здравият разум. "

  Може и така да е! Но това никак не е трудно, ако "здравият разум" означава комплексарски инат, подклаждан от болни амбиции.

 22. 22 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#17:"dogwoman"]А би трябвало, защото за политик съвсем очевидно не ставаш.[/quote]

  Мнението ти за Радан Кънев е ясно. А нещо по статията? По констатациите и изводите? Нещо да е излъгал, нещо да е преиначил? С какво точно от казаното от г-н Кънев не си съгласна? Или като няма аргументи - и обидите вършат работа.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#12:"lz2"]ново Радан ни поднася поредните локуми, които издават единственото тоталитарното му мислене![/quote]

  Кое издава тоталитарно мислене? Я цитирай!
  Като кажеш нещо, бъди така добър да се аргументираш!

 24. 24 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Хубаво го е написал Радан,браво.

 25. 25 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално

  радане, приемам някои от нещата, които казваш, обаче щеше да вдъхваш повече доверие, ако знаеше дали си от правителството или от опозицията, а най-добре щеше да е изобщо да не се захващаш с кунева.

 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]За съжаление,здравите сили винаги са побеждавали здравият разум.[/quote]
  Не мога да не се съглася с вас. Ако не бяха здравите сили, страната ни нямаше да е в жалкото положение на подритван помияр. Повече от четвърт век в България се вихрят демократични сили, вместо да властва силна демаокрация. Оказа се, че силите алчно разпарчетосаха страната, а демократите я продаваха, продават и ще я продават на поредният каскет, калпак, фес, раирън цилиндър, за по-малко от трийстина сребърника. Кънев може и да е прав, но гласчето му е като вятър в пустиня. При това е удобен на управниците, защото е толкова разпилян в непрекъснатите си вопли, че чак е смешноват. А трябва да си постави една единствена, приоритетна цел - свикване на Велико НС, което да прекрати института на ВНС и да прехвърли пълномощията му на обикновено НС, където конституционни въпроси да се решават с 3/4 или 4/5 мнозинство, което да не се преодолява на втори тур с обикновено мнозинство. Инак Радан ще оттече в канализацията с най-силните демократи на България.
  И смехът ще секне. Или може би не? Или, като гледам правителството Му, по-скоро ще плачем!

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Какъв здрав разум търсим в днешния мат'рял.
  Продажно чалга поколение, възпитано в мързел, безродство и рушветчийство.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "petyo9":

  Тези "изводи" съм ги чела минимум 150 пъти и то от далеч по-просветени умове от Радановия. И мога да ти кажа, че от такива общи лафове в стил "другари, дайте да дадем" и "другари, повече така не може" ми се повдига и ги разпознавам от километри. Работата на Кънев е да променя политическия модел, използвайки за смислени цели доверието, което му е гласувано, НЕ му е работа да прави публични анализи на модела, в който участва! Не можеш да си актьор, режисьор, публика и критик едновременно - кое точно не е ясно?
  Писна ми разни хора да плямпат разни работи и накрая да е пак същото. Гласувам с две ръце за някой, който би боядисал пейката пред блока, но не и за някой, който шест години опява, че пейката ТРЯБВА да се боядиса, обаче нищо не прави (това е реален случай от реален блок - моя).

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Радане , твоят разум е в Лаборанта , а неговия .... в Москва ! Не можеш вече да заблудиш никого . Щастливо падение .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 30. 30 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "Свестните у нас счита за луди,
  глупецът редом всеки почита..."Христо Ботев, Борба

 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Гневно

  [quote#27:"simval"] възпитано в мързел, безродство и рушветчийство.[/quote]

  До коментар [#27] от "simval":

  Глупости!!! Ако изобщо има някаква надежда, тя е точно в младите хора! Не ми приказвай с такова пренебрежение за цяло поколение, щото аз пък мога да кажа, че предишното е възпитано в лентяйство, безроден интернационализъм и връзкарство!

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  [quote#28:"dogwoman"]Гласувам с две ръце за някой, който би боядисал пейката пред блока, но не и за някой, който шест години опява, че пейката ТРЯБВА да се боядиса, обаче нищо не прави (това е реален случай от реален блок - моя).[/quote]
  Е за шест години ти що не я бодиса тъпата пейка

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 33. 33 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dexx":
  ''....Е за шест години ти що не я бодиса тъпата пейка ...''+++
  Що то се иска акъл !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 34. 34 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#31] от "dogwoman":


  [quote#31:"dogwoman"]... аз пък мога да кажа, че предишното е възпитано в лентяйство, безроден интернационализъм и връзкарство![/quote]

  Съгласен съм напълно. И е видно от всекиго докъде се докарахме.
  А дали са "глупости" и дали са "надежда" - да даде Господ дни, ще видим.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 35. 35 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Всичко хубаво е написал Радан. Така е, да, такива са проблемите.
  Ама тия мисли изобщо не достигат до повечето хора. Тук ще ги прочетем 10к човека (айде 7-8, че е лято), повечето ще се съгласим, 20те трола ще поплюят, ще си вземат копейките и... ами общо взето това е.
  Не че аз имам някакво решение или предложение, де. Освен да си върша моята работа възможно най-добре и да възпитавам децата си, колкото мога.
  За съжаление, това съвсем не е достатъчно.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dexx":

  Ако трябва да съм честна - от инат. Вбесяващо е здрави и прави мъже да мрънкотят, а аз, жената, да ходя да им боядисвам пейката, за да могат техните майки да седят на нея.
  В крайна сметка мъжът ми и един негов приятел от съседния вход я боядисаха. Работата беше точно за 20 минути в крайна сметка. И по 1 бира после - общо 30 минути

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 946 Неутрално

  За съжаление, главата на октопода затиснал държавата се оказа от бетон, а пипалата захващат най-много от провинцията. Пловдив и Варна, време е за ставане!

 38. 38 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#37] от "mara71":

  Ма ти откри топлата вода , ти да видиш . Ние тук от години коментираме това .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  [quote#8:"Fiji"]Предпочитат да го засипват с обиди на лична основа, вместо, за свое добро, да се вслушат и да му гласуват доверие. Но, не! [/quote]

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Посочи ми една причина да гласувам доверие на Радан Кънев. По въпроса, че не всичко зависи от Кънев, а и от хората около него, което обикновено освинва всичко, няма даже да отварям дума.
  И така, моля за една причина да гласувам ДОВЕРИЕ на Кънев?

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Трябва вече на всички да е ясно: С РЕФОРМИ сме за никаде!Вечè сме за РЕВОЛЮЦИЯ.
  Само дето няма КОЙ да я направи.Няма и КОЙ да я поведе!Това дето го е казал Радан е прав.Но звучи интелектуално импотентно.Между потентното и интелектуалното народа инстиктивно гласува за потентното макар и просто.После то се оказа и просто, и импотентно но е друга тема.
  РЕВОЛЮЦИЯТА е не само не възможна но и непотребна.
  РЕВОЛЮЦИЯТА ще погребе морала дето така и така ни е най големия дефицит.Обаче за да направиш РЕФОРМА трябва да поискаш РЕВОЛЮЦИЯ.
  НАБИЙ СИ ГО В ГЛАВАТА РАДАНЕ!
  За да върви народ,войска или който и да е след който и да е Водачът трябва да пресече Рубикон.Не може и хем и хем.Всъщност може ,но истиктивно те причисляват към оная импотентната група дето се борят за права.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#31] от "dogwoman":

  "...щото аз пък мога да кажа, че предишното е възпитано в лентяйство, безроден интернационализъм и връзкарство!..."

  Абсолютно вярно! Възпитано в максимата на социализма: аз ги лъжа ,че работя, те ме лъжат, че ми плащат. И в безкрайно упование на това, че държавата трябва да се грижи за твоя просперитет, а ако не го прави, значи е калпава!
  Именно представители на тази прослойка сега са най-големите мрънкачи и най-лесно податливите на популистки и ретроградни лозунги и призиви или сами са техни генератори- хора, които сами нищо реално не са направили и знаят, че и да се опитат-нищо няма да излезе. Затова работят като балалайки- за нищоговорене още не са отрязали ничия глава.

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дон Кихот":

  Слава Богу обаче, това поколение постепенно си отива. И точно младите ще направят промяната. Точно те знаят, че когато целият свят е отворен за теб, всичко зависи от теб, а не от света, който ти е длъжен.
  Съдя по приятелите на сина си и много им се радвам.

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":


  [quote#28:"dogwoman"]Тези "изводи" съм ги чела минимум 150 пъти и то от далеч по-просветени умове от Радановия. [/quote]
  От Цветанът на мисълта , от Лъчо мозъка или идолът Бойко ги прочете тези изводи.Цитирай нещичко от тях или от другите далеч по просветени мозъци ,че да прочетем и ние нещо непросветените..

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Обобщенията са правилни, но не посочва стратегия за успех. Ясно е колко са корумпирани политиците, но няма план как това да се промени. Не може да стане със заклинания.
  Гражданите на България с готовност участват в корумпираната система. За да се промени манталитета освен време е нужна и ефективна стратегия. От днешна гледна точка виждам само една пропусната политическо възможност - не разказахме истината в учебниците на децата за ролята на марксизма, СССР и Русия. Тогава мислехме, че ефектът би бил много далечен. Ето вече този далечен ден дойде, а нужното се е свършено.

  подпис
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "registriran":

  Правя се, че не съм забелязала глупавото и невъзпитано встъпление, и пристъпвам директно към отговора на въпроса.
  Пробвай текстове на Антоний Гълъбов, Теодора Димова, Сула и още много други, които не се появяват тук, или пък потърси литература - например "Защо сме такива". За съжаление последното е вече антикварно издание.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Най-голямата болка на всеки народ е издигането на безлични кариеристи, конформисти и безскрупулни псевдопатриоти там, където трябва да бъдат поставени хора с дълбоко разбиране към нуждите на нацията и на обикновения човек.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 50. 50 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#48] от "dogwoman":


  [quote#48:"dogwoman"]Пробвай текстове на Антоний Гълъбов, Теодора Димова, Сула и още много други,[/quote]
  Разбира се ,че съм ги чел тези автори.В тях могат да се намерят много общи неща с текстовете на Радан Кънев,за разлика от глупостите, които изговарят Бойко Борисов ,Цветан Цветанов и цялато герберско войнство(текстове от тя не съм чел)Все пак ако намериш някой смислен текст от тях поправи ме.

 51. 51 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Радане прави са тези които казват че ни писна на всички да предъвкваме едни и същи истини за положението у нас ! Всичко това е вярно , но къде са алтернативите, къде са личностите , къде са партиите или движенията, къде са програмите с които ще изринат Авгиевите обори ? Няма ги ! Та и ти се беше захванал със съдебната реформа и то как щеше да я реформираш ? Като разделиш съдии и прокурори на две дружинки, промениш квотата за избор на ВСС или намалиш мандата на главния прокурор и случайното разпределение на делата ! Наистина ли вярваш че това ще реформира нещо ? Не се излагай - в съдебната система всичко е такава смрад , че трябва грузинска реформа - уволнение на всички и при назначаване да минават през полиграфа зад който са западни специалисти, а теста да е за кадърност, лоялност, нерегламентирани връзки с престъпния контингент и неправомерни доходи на магистратите и на тяхната рода, корупция . При провал на теста с полиграфа - шут от системата и конфискация на имущество ! ЕТО ТОВА Е РЕФОРМА ! Плюс съкращаване на сроковете за разследване и произнасяне на присъди ! Плюс нови правила за избор и контрол на магистрати на пазарен принцип- пряк избор и рейтинг ! Никакви имунитети и независимости ! А за да се случи това трябва национална кампания за промяна на конституцията защото вече държавата загива , а нацията изчезва ! ВРЕМЕ НЯМА !

 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#50] от "registriran":

  Естествено, че не си чел. Те не са анализатори и социолози, а политици. И всеки, който ги мисли за тъпи, го прави за своя лична сметка.
  Що, да не би да си чел Костов, когато беше премиер?

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 699 Неутрално

  така е, правилно е посочил проблемите Радан

  революции обаче стават, когато хората са гладни- а в момента не са, няма и как да им продадеш съдебна реформа, не може да се пипне, не може да се яде, не може да се види....

  виж, Бочко добре напипва ритъма, тук лентичка, там лентичка, за тоя ще прати самолета, за оня футболен клуб ще се намеси, за делфините ще се загрижи и тн и тн, докато ортаците му яко грабят държавата а той се прави на ударен

  според мен Радан обаче има едно основно заблуждение- според него като се смени системата, и нещата ще цъфнат и ще вържат....а всичко се прави от ХОРАТА- къв е смисъла от заместник главен прокурор, ако и той ще бъде ''избран'' от Боко ? Той ли ще контролира Цацата ? Това е просто несериозно

 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 460 Весело

  [quote#35:"Dexx"]Не че аз имам някакво решение или предложение, де. Освен да си върша моята работа възможно най-добре...[/quote]

  Ако и Радан си вършеше работата добре, можеше структурите на ДСБ да са изградени за един мандат. Спорни коалиции, вяра в нелепи герои или геройковци, че работят за България и демокрацията профукаха маса време. Сега трябва търпеливо да се градят структури и да се чака сътресение, което да бутне Бойко - борд ли ще падне или свирепа криза ще настане ще разберем.

 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Радан ви е писнал с приказки и констатации. Добре, ама ако той не можа да изпълни обещаното/с 23-ма толкоз/, то първата полит сила, т.е. ГЕРБ да е обещавала Беляне? Да са обещавали заигравки с мераците на Гоце, подкрепа на комунделска кандидатура за шеф на ООН? Не, ама Баце може да се върти, а Радан крив за несвършеното. Доообре, драга публика, и внуците ни ще плащат днешната глупава алчност и липса на принципи.

 56. 56 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 556 Гневно

  До коментар [#28] от "dogwoman":"Гласувам с две ръце за някой, който би боядисал пейката пред блока, но не и за някой, който шест години опява, че пейката ТРЯБВА да се боядиса, обаче нищо не прави"

  НЕуважаема, Р. Кънев, ДСБ и някои депутати от РБ, се опитаха "да боядисат пейката", но други много сръчни бояджии - обект на Вашата безмерна любов, твърде чевръсто им отнеха и боята и четките, ако трябва да влезем във Вашата алегория........

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#56] от "ultra_61":

  Ако трябва и аз да вляза във Вашата алегория, Неуважаеми, ахмак човек и вързано куче го хапе.
  [quote#56:"ultra_61"]твърде чевръсто им отнеха и боята и четките, ако трябва да влезем във [/quote]

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#30:"Nimart"]"Свестните у нас счита за луди,
  глупецът редом всеки почита..."Христо Ботев, Борба[/quote]
  Радан не е луд. Той е абсолютно некадърен политик! И въобще не намесвай Ботев при партията на болшевиките!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално


  [quote#56:"ultra_61"]ДСБ и някои депутати от РБ, се опитаха "да боядисат пейката", [/quote]
  Въобще не е важно кой какво е опитвал! Важното е какво е свършил! А ДСБ нищичко, ама нищичко не свършиха! Само едни голи клишета и лозунги! Такива съм ги слушал много преди 10.11!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#62:"Pursuers"]Коментарът бе докладван на модераторите.[/quote]
  Ами то вие освен доноси, сплетни и интриги друго не можете!

  А Радан не става въобще за политик!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Правилно пише Радан Кънев,но как да се разбунтуваме тоцхно сега,преди избори.ГЕРБ яко е яхнал метлата,като ,според настроенията на Борисов,прави совалки ту към Москва,ту към ЕС,а блатото АЕЦ Беляне ни влачо към дъното.

 70. 70 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 222 Неутрално

  оффф , констатации , пак констатации , добре де всичко това го виждаме и ние , но нямаме по 10-15 свободни часа на ден да мислим как и кой да се справя с интрижките на власта , трябва да работим за хляба насъщнии , що не посочихте и една свестна идея , а само дъра бъра , или са ТАЙНА , че някой политик може да я окупира и да си въведе нов данък от нея

 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2202 Весело

  [quote#41:"Stewie"]кой го е грижа ,че разни милиционери ,мутри ,тикви и кучки , нямат доверие на радан [/quote]

  Ми на теби та грижа и грижи са непрестанно

 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Първият е "политическата машина", която се интересува само от избори. И подчинява на изборния резултат всичко - назначения, обществени поръчки, европейски пари.”

  Като не го бива да печели избори, нормално да му бъде крива системата. Слагайки знак за равенство между Гоце, Баце и Деди е наистина свеж принос в аналитичната дейност на Кънев! Можеше там някъде да провре и своя духовен баща!

  I Want To Believe
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Колкото по-затънал в корупция и местен феодализъм е някой регион, толкова по-бедни и несигурни са хората в него. Липсата на шанс и алтернатива прогони цели области на страната в чужбина, а в други останалите хора са зависими от единичен местен работодател, който може да си позволи мизерни заплати и непоносими условия на труд. "

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Питам се, що не си починеш?.За теб се отнася lz......Как не се умори да бълваш глупост след глупост !!!!!

 77. 77 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Появи се, вече мислех да не се загубил в лехите с теменужки. Прав е да се сърди, можеше да назначат някой негов близък, дори кумеца му

 78. 78 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#47:"Иван К"]Обобщенията са правилни, но не посочва стратегия за успех. Ясно е колко са корумпирани политиците, но няма план как това да се промени. Не може да стане със заклинания.[/quote]

  Колега, да не си бил в анабиоза няколко години и сега да те събуждат? Колко пъти трябва да ти го каже на глас, че първата и най-важна стратегическа стъпка е възстановяване на върховенството на правото. И той не заклина, а планина работа отхвърли за съдебната реформа чрез която това можеше да стане. Постигна "историческият компромис" под който положиха подписите си основните политически сили. Това, че те после плюха на собствените си подписи нека лежи на тяхната съвест! Какво повече да направи? Когато се гласуваха промените в КРБ, ГЕРБ влязоха в коалицията "204" заедно с БСП, ДПС, АБВ... а Бойко Борисов по същото време играеше махленски футбол. Защото другият мач - този в парламента вече беше свирен. От самият него. Съдебната реформа беше изкормена. С дейното участие на ПП ГЕРБ.

 79. 79 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#76:"florencia"]Питам се, що не си починеш?.За теб се отнася lz....[/quote]
  Той е от най тъпите и верни милиционери. Не знаеш ли,че за луд умора няма?

 80. 80 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#31] от "dogwoman":

  Колко си заблудена!

 81. 81 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 212 Неутрално

  С такива матряли, толкова. С повечето гербери е безсмислено да се говори.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#78] от "petyo9":

  Само си губиш времето. Аз от много отдавна си задавам един въпрос- защо се върнах обратно. Отговор нямам, а че останалият свят също е прецакан, не променя нищо.

 84. 84 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#73] от "Artful Trickery":

  Приложната математика и теоретичната физика няма и не могат да излекуват човешката глупост. Вместо да пишеш скриптове и да тролиш тук си намери нещо малко по-съзидателно.
  Приятелски съвет.

 85. 85 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#80] от "thespiritswithin":

  Колко пък да съм заблудена? Да подхващам ли с мъдри автори отпреди 2 хиляди години, които се вайкат за младежта?
  Или само да те посъветвам да не възпитаваш децата си - те така или инак ще станат като теб, а да превъзпиташ себе си?

  Доброто е заразно
 86. 86 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#60:"lz2"]Радан не е луд. Той е абсолютно некадърен политик! И въобще не намесвай Ботев при партията на болшевиките! [/quote]

  Забавно е да видя безсилната ти злоба срещу фактите! Това ми напомня забавен анекдот: Английският изобретател Стивънсън, за пръв път прави презентация на своето изобретение - железницата, в кралският двор. Поканен бил елитът да наблюдава. Докато разпалвали котлето на локомотивчето, една знатна дама свръхвъзбудено обяснявала на всички, че влакчето няма да тръгне. Когато влакчето потеглило всички отправили поглед към дамата. Без да губи самочувствие, тя тропнала нервно с крак и нахално заявила: "Сега пък няма да спре!".

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#86] от "petyo9":

  Сам ще се убедиш колко е безсмислено.

 90. 90 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#77:"shileto"]Прав е да се сърди, можеше да назначат някой негов близък, дори кумеца му[/quote]

  Любим идеологическо - пропаганден прийом. Да кичиш някого с недъзите срещу които се бори. Още от времето преди съдебната реформа да беше изтърбушена (и ДСБ не бяха още в опозиция), Радан Кънев се препираше с Бойко Борисов заради партийните и шуро-баджанашки назначения. "Служителите в държавната администрация трябва да се назначават не по партийна принадлежност, а по доказани професионални качества. Те трябва да служат на България и на българите, а не на която и да е партия." - казваше Радан.
  "Ами!" - отсече самоуверено Борисов. "Преди те (БСП и ДПС) си назначаваха "техни" служители, сега пък ние ще си назначаваме "наши"!"

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#90] от "petyo9":
  Стига празни приказки и лозунги, ставате смешни. Кумеца му беше ли назначен и гушеше мангизи, след разкритието от журналисти го разкараха, ходотайстваше ли пред Лукарски да назначава негови хора.

 95. 95 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#91:"Artful Trickery"]кък имате нерви са занимавате с олигофрени само ви се чуда [/quote]

  ... а бе... много ми е накипяло и не се удържам. Знам, че е безполезно - то да е Х*Й, та да го набиеш някъде (със злоба). А то е акъл не можеш да го внедриш, дори и насила, никому.

 96. 96 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално  [quote#39:"dogwoman"]Посочи ми една причина да гласувам доверие на Радан Кънев. [/quote]

  Защото вижда проблемите такива, каквито са, а не както се опитват да ги представят другите политици;
  защото му е ясен пътят, по който трябва да се върви, за да стане животът ни по-добър;
  защото твърдо отстоява позициите си и никога не се отклони от принципите си;
  защото не използва популизма, за да се хареса, както всички останали;
  защото наистина иска България да бъде свободна и демократична и част от Европа, а не от Азия;
  защото, ако му бе прочела анализа за изминалия политически сезон, сама щеше да разбереш и нямаше мен да питаш.

  А защо Радан няма влияние и нищо не зависи от него, защото не искате да видите очевидното от наивност или от корист.

 97. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1890 Весело

  До коментар [#32] от "Dexx":

  "Е за шест години ти що не я бодиса тъпата пейка..."

  Добър въпрос! Такъв е всеки въпрос, зададен на място! Ето, и аз имам един: Защо за 15 години ДСБ не е мръднала на крачка от тъпия болшевизъм и от ненаситния си стремеж непрекъснато да парадира с него?

 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#97] от "Дон Кихот":

  Какъв болшевизъм в ДСБ? Какви 15 години? ДСБ са партия от 11 години. Знаеш ли какво значи "болшевизъм" изобщо? Или , хей така, дай всичко да приписваме на ДСБ и Радан.

 99. 99 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#96] от "Fiji":

  Понеже ме разсмя, подробен отговор:
  [quote#96:"Fiji"]Защото вижда проблемите такива, каквито са, а не както се опитват да ги представят другите политици; [/quote]
  Какво вижда или не - първо, е спорно и субективно, и второ - не ме интересува ни най-малко. Въпросът е какво прави.
  [quote#96:"Fiji"]защото му е ясен пътят, по който трябва да се върви, за да стане животът ни по-добър; [/quote]
  Вярно? По румънски модел, нали? А след като пътят е по румънски модел, то за истината и живота какво може да се добави?
  [quote#96:"Fiji"]защото твърдо отстоява позициите си и никога не се отклони от принципите си; [/quote]
  Тук ще замълча. Той на вас ви се извиняваше от трибуната на НС, не на мен, какво да се меся.
  [quote#96:"Fiji"]защото не използва популизма, за да се хареса, както всички останали; [/quote]
  Не знам за това. Според мен просто не му иде отръки.
  [quote#96:"Fiji"]защото наистина иска България да бъде свободна и демократична и част от Европа, а не от Азия; [/quote]
  В това имам ДЪЛБОКИ съмнения. Той работи срещу това всеки ден.
  [quote#96:"Fiji"] ако му бе прочела анализа за изминалия политически сезон,[/quote]
  Потретвам: неговите анализи не ме интересуват. Той е там, за да мисли и действа, а не да опява от екрана колко е крив космосът.
  [quote#96:"Fiji"]А защо Радан няма влияние и нищо не зависи от него, защото не искате да видите очевидното от наивност или от корист. [/quote]
  Не си познал - отново. Радан няма влияние и нищо не зависи от него, защото е егоистично, нервозно и завистливо същество, а такива няма как да виреят дълго.

  Доброто е заразно
 100. 100 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#99:"dogwoman"]нервозно и завистливо същество .[/quote]

  Ако пусна анкета : познай кой е нервозно и завистливо същество,
  най-много точки ще събере ББ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK