Експерти предлагат европейската здравна карта да важи само 6 месеца

Пир въвеждането на европейската здравна карта тя се издаваше на много малко места, на които хората чакаха часове на опашка. В момента това вече не е така, но все още не е възможно изваждането й да става по електронен път.

© Георги Кожухаров

Пир въвеждането на европейската здравна карта тя се издаваше на много малко места, на които хората чакаха часове на опашка. В момента това вече не е така, но все още не е възможно изваждането й да става по електронен път.Неназовани експерти от здравната каса предлагат европейската здравна карта да е валидна за 6 месеца, а не за една година както е в момента. Идеята е била обсъдена от надзорния съвет на касата в края на юли, но все още решение не е взето. Тя е мотивирана от нарастващите разходи за спешна помощ в Европа, които касата трябва да покрие.


Със скъсяването на срока на валидност на тази карта ще се увеличи бюрокрация, заради която се разчита, че по-малко хора ще се възползват от картата и ще прибегнат до частни застраховки, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е документ, с който гражданите на ЕС могат да се лекуват в чужбина безплатно при спешни и неотложни случаи, като родната им страна е длъжна да плати лечението по цените на съответната клиника или лекар, които са ги приели.
През последните години средно по около 150 хил. българи годишно си издават европейски здравни карти.
От касата посочват пред изданието, че годишно исковете за плащания от европейски здравни каси са за около 60 млн. лв., но не дават информация колко души са ползвали картата си. Според данни от протокол на надзорния съвет през месец май около 72% от пациентите са се лекували в болница, и то не само за спешни случаи, но неясно от общо колко.


В различните страни членки разбирането за спешно и неотложно лечение не представлява само животоспасяващо лечение и ползване на линейка, но и операции, лечение в болница и др., допълва изданието.


Само за полугодието на тази година касата вече е получила искове за заплащане на лечение с европейска карта за 54.5 млн. лв., т.е. почти колкото е годишният й бюджет от 60 млн. лв. В същото време касата не е изряден платец на тези услуги и към май дължи за лечение на български граждани в ЕС 175 млн. лв. По тази причина има клиники, които вече отказват лечение на българи, съобщава изданието.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ами ако важи само един месец , още повече хора ще прибегнат до частни застраховки - това ли е целта, всъщност ...?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Изроди!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  А как е в Европейския съюз,към който се стремим?

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Безсрочни са.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  До коментар [#4] от "Хриси":

  Значи пак се борим за ноу-хау....

 6. 6 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Във Франция раждането е спешно и неотложно събитие. И при положение, че никоя авиокомпания не се решава да вози бременни в 9-ти месец, ясно е, че си оставаш да раждаш в културната страна, използвайки здравната карта.
  А лемурите от родната каса първо да проверят дали това, което искат да направят е законно. Или просто си просят поредното осъждане в Страсбург.

  Жизнь или Life - избор има.
 7. 7 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  До коментар [#4] от "Хриси":

  Френските при първо издаване са едногодишни, при второто стават двугодишни. Може за пенсионери да са безсрочни - за тях не знам.

  Жизнь или Life - избор има.
 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  А пита се кога НЗОК ще изгради инфраструктура така, че другите граждани на ЕС да могат да ходят на доктор в България с европейска здравна карта. Защото последният път бумащината беше толкова голяма, че чужденецът (човекът с осигуровки в чужбина) предпочита да извади пари от джоба си и да се опита да си ги търси от собствената каса. Тя пък му плаща по-малко, въпреки че ако беше с картата щеше да плати всичко.
  Всичките ни изселници в ЕС, които се осигуряват в друга страна членка, реално не могат да използват безплатно здравно обслужване, когато престояват на територията на България.

 9. 9 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Европейската здравна карта е предвидена за пътуване - ако е на екскурзия човек и нещо се случи да получи безплатна неотложна помощ.

  Това обаче се използва за Бай Ганьо, който отива да учи и гастарбайтерства чужбина и казва, защо да плащам аз застраховка като баламите? Нали имам европейска здравна карта!

  И така малцината, които в бг са здравносигурени плащат с вноските си освен за милиони пенсионери, безработни, администрация сега и за стотици хиляди българи живеещи в чужбина, които са решили да минат тънко.

  Безплатни обяди няма и ако може дори тази карта трябва да се спре или да се издава за макс 1 месец и то само за хора, които живеят в България и ще пътуват.

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]
  А как е в Европейския съюз,към който се стремим?[/quote]

  Там ти я дават за 5 години. Заявяваш я и ти я изпращат по пощата.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Да уточня, писах как е в Италия.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  да ,това е целта , пита се ,колко са осигуровките на масата ,която ползва европейски карти ,аз ще ви кажа веднага ,това са предимно пенсионери ,ко ито нямат нито лев здравна осигуровка и държавата с нашите данъци им плаща и другата група е от гасарбайтерите ,които се осигуряват на 18 лв тук и ползват скъпи операции и безлимитно лечение навсякъде в ЕС ,защото държавата им позволява , евро карта само за спешно лечение до 24 часа ,а не като сега всичкото мангал се изнесе и родителите им там и се лекуват за милиони ,а семейството е цялото с 0 лв данъци и осигуровки в България от десетки години ,в същото време ние с данъците не може м да вземем 1 направление ,щото парите не стигат ,време е ,който иска лечение в ЕС ,отива с частна застраховка

 13. 13 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"Зарзават"]Изроди![/quote]

  Здравните застраховки в Холандия са 100 евро. Няма как да се покрият разходите за неотложна помощ бюджета на касата и 18 лева на месец.

  n/a
 14. 14 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#12:"edin drug"]всичкото мангал се изнесе и родителите им там и се лекуват за милиони[/quote]

  Всичкото мангал са здравно осигурени в Европа и се лекуват като бели хора.

  n/a
 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Гневно

  ''Със скъсяването на срока на валидност на тази карта ще се увеличи бюрокрация, заради която се разчита, че по-малко хора ще се възползват от картата''


  е тва е, създаваме допълнителни спънки на хората с цел да ги откажем да ползват СПЕШНА медицинска помощ !

  и Дневник, не казвате нещо много важно- имаш право на такава карта, САМО ако си с изрядно платени здравни осигуровки, тоест държавата иска да и плащам, но тя само да прибира парите без да ми дава нищо, обаче някой римлянин като вдигне кръвно и спешно се праща линейка в гетото - С МОИТЕ пари

  ама пусти приоритети- виж, да плащаме по 100 евро лихви на ден за БелЯне има пара, пък хората нека мрат !

 16. 16 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#9] от "devdimi":
  Тази карта се издава само на българи, които са здравно осигурени в България. Българите, които не се осигуряват в България нямат право на карта. Освен това всяка болница или лекар в чужбина може да провери дали притежателя на картата е здравно осигурен в България на сайта на НАП. Може би не знаеш, но за издаването на картата, което вече е безплатно за гражданите се чака почти един месец. Ако картата се издава за 1 месец трябва всеки, който си получи картата веднага да подаде заявление за следващата. Безумно предложение.

 17. 17 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#13:"Grdimi"]Здравните застраховки*** в Холандия са 100 евро. Няма как да се покрият разходите за неотложна помощ бюджета на касата и 18 лева на месец.[/quote]

  *** осигуровки

  @Дневник сложете опция за редакция

  n/a
 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#9:"devdimi"]И така малцината, които в бг са здравносигурени плащат с вноските си[/quote]

  говориш глупости, карта ти се издава само ако си здравно осигурен в БГ, съответно за да ти се преиздаде трябва да си платиш дължимите вноски, тоест никой не плаща вместо теб

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#9] от "devdimi":

  ЕЗОК се използва и от пенсионерите. Германските пенсионери, които живеят постоянно в Испания са здравноосигурени в Германия, но използват услугите на испанската здравна система. На ниво ЕС винаги се плаща това, което в съответната държава е неотложна помощ и се плаща по ставката на съответната държава. Понеже България е бедна реално това изпомпва ресурси.
  Не трябва да се забравя, че българските студенти учещи в ЕС също биват осигурявани от държавата и не плащат на място осигуровка. Те също ходят на лекар. Интересното в случая е, че в България студентите трябва(ше) да подават декларация, че не работят. Ако работят осигуровките ги поема работодателя. Българските студенти в чужбина не подават такава декларация, а българската държава ги осигурява директно.

 20. 20 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "devdimi":

  Не си в час - когато "гастарбайтерстваш" в командировка, си плащаш осигуровката в България, но получаваш здравна помощ там, където си командирован. За всякакви заболявания, не само за спешни случаи. Това може да продължи до 24 месеца на едно място. После трябва да се командироваш да работиш другаде. Това няма нищо общо с европейската здравна карта, която е само за спешни случаи. Ако пък "гастарбайтерстваш" за по-малко от три месеца, то и без друго май няма начин да си осигурен там на място.

  Жизнь или Life - избор има.
 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#18] от "carmello":

  представи си, че се водиш безработен в България. Внасяш си сам осигуровките, които са стотинки. Реално обаче не си в България, а работиш на черно нейде из ЕС. Ако имаш нужда от лекар ходиш на лекар в ЕС с помощта на българските осигуровки.
  Другата схема са студентите, които българската държава осигурява, дори и да работят в чужбина. Така вместо в Германия студентът да си извади от джоба 70-80 евро, България му ги подарява. Германската държава е сметната, че 70-80 евро струва месечната "осигуровка" (застраховка) при студентите. Едно ходене на доктор струва 35-40 евро. Отделно германският доктор може да изпише лекарства, които в Германия се заплащат само на 10%, но не по-малко от 5 евро и не повече от 10 евро. Така едно лекарство за 100 евро се заплаща от болния с 10 евро, а останалите ги поема касата (немската и после отива сметката към България).

 22. 22 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#13] от "Grdimi":
  Здравните застраховки в Холандия (а и в България) покриват много повече здравни услуги, отколкото тази здравна карта. Цената на здравна застраховка от застрахователна компания за ЕС е приблизително колкото е здравната осигуровка в България, така че няма проблем.

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  това не е съвсем така- като си студент в чужбина самият университет в държавата в която си ( поне при мен в Англия) те регистрира към местно джи пи и ти поема здравните осигуровки, имам предвид - не товариш реално БГ

  а Бг не ти плаща здравните осигуровки у дома, понеже никой в Бг няма идея че ти си студент някъде на майната си- за администрацията ти се водиш мъртва душа, понеже дори не си регистриран като безработен

 24. 24 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  С пенсионерите работата е съвсем друга - формуляр S1 и се заселваш където искаш в ЕС, при което НОИ плаща здравнат ти осигуровка на касата в съответната държава, вместо да я плаща на НЗОК в БГ.

  Жизнь или Life - избор има.
 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#14] от "Grdimi":

  защото ние им плащаме и това ,здравна карта само след 10 години данъци и такси в България , иначе да се лекува всеки частно , превърнали са ни в живи донори ,те само живеят

 26. 26 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#4:"Хриси"]Безсрочни са.
  [/quote]

  Годишни са.

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#21:"alabalko"]Другата схема са студентите, които българската държава осигурява[/quote]

  ама защо говориш глупости- когато си студент извън Бг никой в Бг няма идея къде си и какво правиш, камо ли пък да те осигурява

 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#23] от "carmello":

  в Германия е достатъчно да покажеш, че си осигурен в България. А българските студенти са осигурени и не се налага да плащат в немска каса. Така след влизането ни в ЕС през 2007-ма доста хора направиха следното. Изкараха си документ, че България ги е осигурявала като студенти назад до 2007-ма и изискаха обратно осигуровките платени в Германия. По това осигуровките бяха около 60 евро на месец или 720 на година. В Англия може да е различно, но за българите в Германия плаща НЗОК.

 29. 29 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не, не е виновна нашата държава, а европейското законодателство. Как може във съюз с 20 държави където има държави със стандарт 50 пъти по-голям от нашия, да не говорим за бюджети и т.н.. България ще заплаща всички разходи по цени на тамошните кожудери, ама с наши данъци?! БРЮКСЕЛ, събуждай се змия заспала, щом съм гражданин на ЕС, трябва да имам правото на смешна и неотложна помощ, веднага, ЗА ВАША СМЕТКА!

 30. 30 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#27] от "carmello":

  да, но може българската държава да поиска да подпишеш документ, че не работиш. В България иска, за чужбина не иска. Как става тая работа? България знае, че си студент, защото за да те осигурява тук трябва да покажеш, че си студент, а това става с удостоверение от чуждия университет. При предоставянето му в България трябва да се поисква тази декларация.

 31. 31 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#28:"alabalko"]А българските студенти са осигурени и не се налага да плащат в немска каса.[/quote]

  така де, ама от кого са осигурени ? Сами ли са си платили вноските, или както ти твърдиш държавата България ги осигурява ?

  иначе за тегленето обратно на пари не се съмнявам че някой е измислил цяла схема, то българите сме царе в това

 32. 32 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#29] от "deutschland":

  грешката е, че сме приети в ЕС при положение, че доходите ни са много по-ниски. А съюзът не е създаден за да се местят поселения от една държава в друга и там да бъдат изхранваи. Въпреки че в момента в Германия е нещо подобно. 25% от българските граждани в Германия живеят на социални помощи/всичко им се плаща от германската социална система. Около 75 хиляди български граждани са това.

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Любопитно

  [quote#29:"deutschland"]трябва да имам правото на смешна и неотложна помощ, веднага, ЗА ВАША СМЕТКА!
  [/quote]


  тоест за сметката на Ханс ?

 34. 34 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#31] от "carmello":

  България осигурява неработещите студенти. Осигурява ги от държавния бюджет. Съответно това е дупката и за българските студенти в чужбина. На ЕС ниво е прието, че може студентите да бъдат осигурявани в една държава, но да живеят в друга. Така в Германия при записване в университет е достатъчно да се покаже, че те осигурява държавата България. Има достатъчно България и университетите са наясно. След това германските здравни каси (около 150) пращат сметките в България.
  А схемата за връщане е, че не може да си осигурен в две държави едновременно и затова си връщаш наддадените вноски.

 35. 35 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Весело

  [quote#34:"alabalko"]България осигурява неработещите студенти. Осигурява ги от държавния бюджет.[/quote]

  ми честно, аз не познавам такъв студент- нито пък знам къде трябва да отидеш в Бг за да кажеш на някого че си студент някъде си, да не говорим пък какви разправии се изискваха за легализация на документи, апостили, пу&тки майни, поне в Англия излизаше към 500 лева да легализираш нещо....

  съвсем възможно е това дето казваш за Германия, но все пак така или иначе студентите според мен не са големият проблем - на възраст 18-25 реално нямаш здравословни проблеми (освен някоя полово предавана болест)

 36. 36 Профил на levaneth
  levaneth
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо ли експерите са "неназовани"? Защо в повти всяка новина някой такъв "експерт" дава мнение? Да взема и аз да се пиша експерт щом очевидно всеки втори у нас е експерт по нещо. По какво са експерти тези хора?

  А вие какво ми говорите, че държавата ми дава здравна осигуровка в чужбина, щом съм студент? Да не говорим, че в моя случай държавата ми окраде и от средното образование, но то е друга тема. Да, здравна "осигуровка" имам във Великобритания, където уча, подобно на друг коментиращ. Това е конкретно за там, защото тяхната здравеопазна система (засега) е безплатна и достъпна за всички жители, което включва чуждестранните студенти. Това не е заради България.
  Доколкото знам, здравна карта не можеш да си изкараш без да плащаш осигуровките си. Ако греша ме поправете, но за тези от вас, които са толкова загрижени, че тези от нас, които учат и/или работят в чужбина им крадем от осигуровките да знаят, че поне аз си ги плащам. И имам европейска здравна карта, защото колкото и на много хора да им се ще да сме все още диви прабългари развяващи конска опашка, имам щастието да бъда и гражданин на ЕС. И здравна карта ми се полага, щом имам нужда от нея, а аз имам. И никакви "експерти" нямат право да принуждават чрез бюрокрация нито мен, нито когото и да било другиго да стига до частни осигурителни компании. Имам гражданското право да избера как да се осигуря, а не да имам само теоретичното право на избор, а на практика да съм принудена да използвам частна компания, защото "неназовани експерти" смятат това за добре.

  И моля ви, стига с това мрънкане, че не трябвало да сме в ЕС, че имаме по-нисък стандарт, и т.н. Не може стандартът ни изведнъж да скочи. Тъй като говорих за Великобритания преди малко, нека пак се върнем към нея - и тя е изпитала финансови проблеми при влизането си в Съюза, особено при сменянето на стойността на валутата (вместо лирата да се дели на 6 - монети от 6, 12, 24 пенса и т.н. е трябвало да променят нейната стойност, така че да се дели на десети както еврото - а и лева, между другото). За тези неща трябва време. Не можем да седим и да чакаме Брюксел да реши всички наши проблеми.

  Между другото видях картата не една своя колежка от Уелс. Тя трае до 2019, макар че дори не се знае дали дотогава ще са в ЕС. Не съм сигурна кога е изкарана, но е най-рано миналата година. Та, шест месеца казвате?

 37. 37 Профил на levaneth
  levaneth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "devdimi":

  Здравната карта е предимно за хора прибававащи извън България в рамките на ЕС за повече от 6 месеца. За хората на екскурзия има друг документ (някакъв лист беше, но честно казано не си спомня как се казва).

 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Системата в Чехия е следната
  - за краткотрайно пребиваващи (до 6 месеца) - осигуровки от страните, от които са дошли.
  - за дълготрайно пребиваващи (6-12 месеца) - осигуровкии в Чехия на общо основание с европейска здравна карта с валидност 1 година
  - за постоянно пребиваващи в страната чужденци е като за граждани - осигуряваш се на общо основание в Чехия и имаш европейска здравна карта с валидност 10 години.
  От 2004 година насам, когато Чехия стана член на ЕС, други освен европейски картички не се издават.

  Последното решение на експетрите от НЗОК ми се струва малоумно.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дразнител":

  Тц. la carte vitale е безсрочна. Имам я от 16 г. още съм със старата версия. Даже няма и снимка.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Българина, нали е хитрец, използва Европейската здравна карта не само за спешни случаи.

 41. 41 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#39] от "bcbg":

  И моята carte Vitale е безсрочна (макар да трябва чат-пат да се валидира на някой от терминалите на CPAM), но тук става дума за carte européenne d'аssurаnce maladie - Европейската здравна карта - онези синичките за спешни случаи извън страната в рамките на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Та от въпросните сини карти за последните над 10 години не съм видял безсрочни. Може да има за пенсионери или нещо такова. Но дори и за малки деца са срочни и то за 2 години. Докато българските детски карти бяха със срок до навършване на пълнолетие на лицето, на което са издадени. Сега не знам как е.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK