Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи

Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи

© Евгения ПоповаСтроеж на мястото на детска площадка предизвика недоволството на жителите на столичния квартал "Младост" 1, които за пореден път излязоха на протест срещу застрояването на градинките пред блоковете. Към тях се присъединиха и хора от "Младост 4", където има няколко подобни случая.


Теренът е частен и се намира в карето между блоковете 19, 20 и 21, в близост до 118 СОУ. В момента там, където е била детската площадка, има заграждение за строеж на общежитие. Хората от съседните блокове заявиха, че общината не се е допитала до тях, нито пък ги е уведомила за строежа. В същото време управител на фирмата, която ще строи, е зет на районния кмет Цвета Авджиева.


"Целият квартал е изправен пред проблема със застрояването на тревните площи. Децата ни няма къде да играят. Кварталът е презастроен и ако това продължава, ще искаме мораториум върху строителството между блоковете", казват жители на квартала.
Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи


"Това е реституция от 90-те години, през 2004 г. парцелът е препродаден няколко пъти. Подробният устройствен план на район "Младост" е направен през 2009 г. Тогава се оказва, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината измества парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи. Ако бяха оставили парцела със старата регулация, този казус нямаше да съществува", обясни народният представител Георги Кадиев. Той обвини районния кмет Цвета Авджиева в конфликт на интереси.


По думите на кмета Авджиева решение на проблема се търси. Според нея вариантът е общината да обезщети собственика на парцела. Това обаче трябва да стане с разрешение на кмета Йорданка Фандъкова. "В противен случай ще внесем предложение за мораториум върху строителството върху зелените площи в района, докато се промени подробният устройствен план", казват протестиращите.


В район "Младост" има най-много застрояване на зелени площи, защото голяма част от градинките пред блоковете са на частни собственици, казват от общината. Разрешение за строеж е издадено пред градинката до блок 321. Ще се строи в зелените площи до блоковете 401 и 4015 в "Младост" 4, както и в близост до ул. "Йерусалим" до последната спирка на тролей 8.


"Големият липсващ тук е кметът на София Йорданка Фандъкова. След две седмици протести тя не е изказала своето мнение и това, което възнамерява да предприеме. Другият липсващ е районният кмет Цвета Авджиева, която в момента е в отпуск", допълни Кадиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 889 Весело

  Не съм от София, но Младост го познавам добре. Преди рухването на България, там имаше много празни, а някои от тях и зелени площи. Но дойдоха разрушителите и така се стигна и до детските площадки.

 2. 2 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 264 Гневно

  Софиянците искат мораториум върху заселването на нови провинциалисти!

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Безумно решение за строителство,толкова лесно се изяжда зеленината за сметка на нечии джобове!Срамно решение!

 4. 4 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Първият проблем е наистина спорния закон за реституцията от началото на 90-те.
  Вторият - ами, ако местните данъци бяха малко по-високиа, СО не толкова корумпирана, то тогава общината можеше да откупи тези терени за да си останат зелени площи, или поне нямаше да се продаде за няколко разшерения за строежи.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 5. 5 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 228 Гневно

  Точно тая кметица ги е дала тия разрешителни! Щом новият план е от 2009 и до сега не са строили, значи е имало начин! Как пък точно сега изведнъж вече няма как да не се строи там! И какво общежитие! Точно на това на детската площадка си пише - Търговски площи!
  Да се задавят дано!

 6. 6 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Както е тръгнало, от сравнително зелен град, София ще се превърне в презастроено гето, без никакви зелени площи. И не са само зелените площи. В новите "елитни" квартали, няма общински парцели за обществени нужди от сорта на детски градини, училища, градинки и т.н., абе какво пиша - то там няма останала непродадена площ дори за едни тротоари...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Схемата е проста. Повече жилища - повече данък сгради!

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  В много отношения реституциите от 1990-те са пример за "див капитализъм" характерен за България. В Полша и повечето централноевропейски страни от бившия соц лагер това беше избегнато. В САЩ при подобни случаи общината прилага правото на "обществен интерес" и изкупува по определени от нея цени имотите, а не "възстановява в реални граници". Повтарям, тук става въпрос за бивши ниви в един застроен район с многохилядно население, а не за земеделски район, и интересът на хората е приоритет пред този на единици.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Разстроено

  Аз живея в Младост 2 и искам да споделя че от 2003 до днес в малкият младост са построени 48!?нови жилищни сгради!!И се строят още нови 6!?Без градинки ,без плошадки ,без паркоместа-само с алчност.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  "В САЩ при подобни случаи общината прилага правото на "обществен интерес""

  В България обаче се прилага друго право.
  И то винаги е против обществения интерес.

 11. 11 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Мораториум не върши работа. Категорично със закон/не само в Младост/,а в цялата страна трябва да бъде забранено строителствота на каквито и да е сгради в межсдублоковите пространства. Там общината/общините трябва да прави/правят малки паркове, градинки, детски и спортни площадки. Тогава градът/градовете наистина ще стане/станат добро място за живеене.

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#10:"Филателист"]И то винаги е против обществения интерес.[/quote]

  Тази мантра за "обществения интерес" ми звучи много комунистическа! Ние сега демократична държава, изповядваща евроатлантическите ценности и пазарната икономика ли сме или да?
  Винаги трябва да се гледа частния интерес. Аре сега "обществен" интерес. Пак ли кварталното ОФ се е развилняло?

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#4:"Щ"]Първият проблем е наистина спорния закон за реституцията от началото на 90-те.
  [/quote]

  Не виждам проблем с реституцията сама по себе си. Виждам проблем с регулациятя (или по-скоро липса на такава - още от преди да започне реституцията). Това че някой е собственик на парче земя не означава, че може да построи каквото си иска на него. Това е проблем не само за "Младост", но и за всеки горе-долу привлекателен район в София ("Лозенец е друг пример".

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Мдаа..Точно на тази площадка съм водил и дъщерята след класове в училището(ръждавее на снимнката).Апартаментът ми е в съседен блок.
  Толкова грозни блокове има наоколо, а и още сгради понастроиха през 90 те..Само ми развалят панорамата.
  Присъединявам се към протеста , макар и отдалеч.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#6] от "Щ":

  Така е. Това, което си написал, в пълна сила важи за квартала, в който живея.

  До коментар [#9] от "messera":

  От тази прекомерна алчност майките няма къде да разхождат децата си, те самите няма къде да си играят и като пораснат малко повече, хващат еднопосочния билет за полет далеч оттук. Струва ми се, че цялото това стихийно строителство е отчасти заради алчност на някои собственици на имоти и "инвеститори", и в немалка част заради пране пари на мафията.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#12] от "Субсидиран Евроатлантик":

  Да, ве, що за обществен интерес може да става дума в царството на неолиберализма на Балканите?! Тук, който плаща най-много, той поръчва музиката, а плебсът само духа супата.

 17. 17 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доскоро чарът на крайните квартали бяха по-големите празни територии. Напоследък, обаче застроеността в тях достига тази на квартали като Лозенец и Гео Милев.

  Pivoley
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#16] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Тъй ами! Тази статия много ми намирисва на путинска пропаганда!

 19. 19 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  У нас няма никакъв либерализъм (в чиято основа стои защитата на индивидуалните права), още по-малко пък нео такъв, у нас има най-обикновен и дивашки феодализъм. Квото каже феодала това й става. Индивидът на практика е безправен субект.

  Pivoley
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#18] от "Субсидиран Евроатлантик":

  Няма начин! Някои хора сънуват всяка нощ кошмари с руския президент, а често и през деня им се привижда. Каквото и да се случи по света и у нас, връзката е ясна - Кремъл. Добра опорка на новите "дисиденти"-преоблечени комунета а ла Костов и компания или щедро спонсорирани от задокеански НПО-та и правителствени агенции. Светът е черно-бял, няма нюанси. Според тях.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  бахти,някой иска да спре прогреса и строителството.гадни комуняги и кремълски подлоги.

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#19] от "pivoley":

  Що, ве? Виж какъв либерализъм цари в съдебната система - всеки крупен престъпник е невинен до доказване на противното. И прокуратурата въобще не се опитва да доказва противното. В строителството и реституцията - де що може се строи по градове, курорти, села и паланки. Ама тва норми, ама тва отстояния, ама тва жилишна среда и озеленяване - важно е келепир да има! За малко щяха да бастисат вековни дървета в Силистра, както правят в Стара Загора в парк "Бедечка". Либерализъм и в медиите. Либерализъм в договорките между партиите как да направляват прехода - тва принципи-минципи нямат значение, важен е келепирът, тук и сега! Пък феодалите са тяхна функция.

 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Е, как?! Тия панелени чудовища биха били много по-приветливи, ако не са заобиколени само панелени чудовища?!?! Младост си имат парк и достатъчно обособени градинки, които никой не иска да застроява. Не стига, че дошли да бачкат тук за повече пари, ми и не искат повече да се застроява?!?! Нахални селяндури, нали заради вас стрят, бе?!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "Субсидиран Евроатлантик":

  Когато пред Вашият прозорец изникне един нов блок само на няколко метра от балкона ще говорите съвсем друго. Ако до сега не сте станали жертва на безконтролното строителство в България, ще станете един ден, имайте търпение.
  България никога не е била демократична държава. По скоро пост-тоталитарна и нео-колониална територия от която продължава да се евакуира цвета на нацията.

 25. 25 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "Без градинки ,без плошадки ,без паркоместа"... всеки се възмущава и роптае от тези нови сгради. Истината е обаче че точно тези които протестират, разбира се и не само те, първи питат колко струват новите апартаменти и ако са на сметка веднага са готови да купят. Да грозно е и не функционално е да се строи в зелените площи - няма въздух , няма паркоместа, квартала се гетовизира, но въпреки това всичко се изкупува бързо бързо. Българинът само недоволства от това - прави се на естет, но истината е че това не му пречи.

 26. 26 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"Щ"]то там няма останала непродадена площ дори за едни тротоари[/quote]

  А, е те това искам някой да ми обЯсни ако може. Кои са тези индивиди, които си купуват имоти на такива места? И защо?

 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Със зелените площи, с всичко общинско и държавно в България се разполагат една шепа мутроподбни из-ди. Мразя ги! Не мога да ги трая, но щом никой не се надига, изглежда съм единствен. След "перестройката" едни бандити, за които всичко беше в името на човека и то на точно определения, на НАШИЯ човек, бяха заменени от други бандити, които определяме като "МУТРИТЕ". Положението е отчайващо! В Младост построиха много нови жилищни блокове, но нито един обществен паркинг, нито един нов път, нито една нова канализационна мрежа. Едни душевадци съпровождани от "паяци-те" вдигат колите, глобяват и тормозят хората, които нямат елементарен достъп до входа на жилищата си! Няма къде да разтоварят автомобилите си! През комунизма, когато са строили са съблюдавали все пак някакви правила. Имали са някаква идея, ЧЕ В КВАРТАЛИТЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ ХОРА, А НЕ ЖИВОТНИ. Отреждали са места за паркинги, за детски градини, за тротоари и улици, за детски градини и училища. "Младост 2" в старата си част е образец за подобно строителство.

 28. 28 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 282 Неутрално
 29. 29 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  Точно неспазването на законите означава, че не са защитени правата на индивидите. Ако на 2 метра от моя блок построят блок на некой феодал, това си е жива корупция, която няма нищо общо с никакви права.
  Ето защо, сега у нас има най-обикновен див феодализъм. Нека да ползваме правилно термините, а интерпретациите да ги оставим за медии като Близ и т.н.

  Pivoley
 30. 30 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  "За малко щяха да бастисат вековни дървета в Силистра, както правят в Стара Загора в парк "Бедечка". Либерализъм и в медиите. Либерализъм в договорките между партиите как да направляват прехода - тва принципи-минципи нямат значение, важен е келепирът, тук и сега!"
  На това му се вика клиентелизъм или още крони капитализъм, но не и либерализъм, който е нещо съвсем друго, което го има в страни като Хонг Конг, Сингапур, Великобритания, Холандия и т.н.

  Pivoley
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#13:"plamen_b"] Това че някой е собственик на парче земя не означава, че може да построи каквото си иска на него. [/quote]Според някои, точно това означава и това става

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "Субсидиран Евроатлантик":

  "Тази мантра за "обществения интерес" ми звучи много комунистическа"

  Може да ти звучи така- ако не проумяваш къде е проблемът в това хората да си хвърлят болуците от терасите, да не си чистят снега пред блока и въобще ако си мислиш, че ти като плуваш в първи коридор, а някой пикае във втори коридор- това теб не те засяга.

  Правилният диапозон на този проблем не е по оста комунизъм-капитализъм, а в разликите между една „бяла“ развита страна и третия свят. По липсата на спазване на градоустройствени правила, мръсното строителство, мърляво изпълнение и подкупните общинари, България е сродна с банановите републики.

 33. 33 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Младост е кошмарен квартал както и почти цяла София между другото. Слънчев бряг в градски вариант....

 34. 34 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вижте какво стана със Студентски град за последните 10 години. И продължава строителството с пълна сила

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#29] от "pivoley":
  До коментар [#30] от "pivoley":

  Е, хубаво, щом настояваш, така да бъде. Стискаме си ръцете на либералстващ феодализъм, щото плебса все още има известни права и свободи, не е съвсем закрепостен.

 36. 36 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  При истинския либерализъм всички индивиди, пак повтарям всички индивиди имат определени права и съответната нормативна рамка и органи, които да ги гарантират.

  Pivoley
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1849 Любопитно

  На мен ми е много интересно какви са тези реституции в тези квартали? Доколкото съм чувал от стари софиянци, тези поляни там винаги са били общински - още преди 9-ти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#36] от "pivoley":

  ОК. Този тук е квази-либерализъм, по нашенски.

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  Може да е имало заменки. Те бяха доста разпространени преди време.

 39. 39 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Всичко застроиха. И Кадиев какво се е разревал?! Помни ли какво имаше на мястото дето построиха блока в който живее?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 40. 40 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тук става въпрос за частен имот. Собственоста трябва да е неприкосновенна. Не може съседите ти да ти казват какво да си правиш имота и дали да го застрояваш или не. Още по-малко пък да искат да им го дадеш безвъзмездно да си го ползват за градинка.
  Как биха реагирали тези протестиращи хора, ако някой отиде и им каже, че от днес собственият им апартамента става примерно детска кът за игра. А те трябва да продължат да плащат данъци на общината за него, докато децата на съседите са окупирали имота им и си играят в него.
  Презастрояването е следствие на корупцията в общините и от законите/нормативанта база за строителни разрешителни/. Съгласен съм че в София има много безобразия със строителните разрешителни. Например там където живея. Общината разреши на фирма да презастрои имот, като вдигне 10 етажен грозен блок, докатп за този квартал уж беше позволена максимална етажност 6. Стана по времето на ГЕРБ, но и при предишният кмет Софиянски имаше безобразия. Като застрояване на общински имот с частни блокове, впоследствие рабрах, че общината ги била продала. Но това е станало тайно от жителите на квартала.
  Бих подкрепил жителите на Младост за това да се търси персонална, дори наказателна отговорност от архитекти на общини, ако са нарушили законите.
  Защото докато някой кмет и архитект на София не влезе в затвора, ще продължаварт да правят тези безобразия.
  Като безумието на проекта за езерото до стадион Васил Левски на бул. Христо и Евлоги Георгиеви. Дано след наводненията и жертвите в Скопие им дойде акъла на общинарите и спрат този безумен проект.

  Sofianec
 41. 41 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ами София Ленд и Болница Токуда. Те са построени в Парка, който беше общинска собственост. Защо за там никой не реве. И как парка се превърна в частна болница и бинес сгради.
  Защо софиянци продължават да гласуват за хората продали и застроили парка. Ами Гара Пионер и нея ще я застроят.

  Sofianec
 42. 42 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"Щ"]

  Както е тръгнало, от сравнително зелен град,...и... [/quote]

  Тя, София вече се е превърнала в гето.

  Любов и светлина!
 43. 43 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "dtd":

  Не е точно така, не може да си вдигнеш ядрена централа на нивата на баба ти или да залепиш бардак до двора на детската градина.

 44. 44 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 924 Гневно

  По време на соца, така наречените Ж.К.-та бяха с добра регулация и градоустройство: отстояния между блокове, паркинги (по 1 кола на домакинство), улици, които да могат да поемат трафика. За реституция въобще не може да се говори, защото терените за панелно строителство са отчуждени а собствениците обезщетени с апартаменти. Алчните общински кметове и чиновници обаче намериха начи да се "пенсионират" и осигурят децата в чужбина - разпродадоха на мутрите детските площадки и зелените петна между блоковете, днес резултатът е налице.

  Евроатлантида
 45. 45 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 604 Разстроено

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  Там бяха ливади на които хората от Горубляне си пасяха овцете, първите жители на Младост си спомнят, царевичака и житото около блоковете им.
  Простотията идва от закона за връщане на земеделска земя, там има един член 13 който гласи, че подлежи на възстановяване земеделска земя в урбанизирани територии ако тя не е застроена.
  Също така голяма част от зелените площи нямат документи и проекти и планове, но администрацията винаги има по–важни неща за вършене, да уреди разрешително за строителство например.

 46. 46 Профил на elka1980
  elka1980
  Рейтинг: 8 Гневно

  Госпожо Фандъкова,
  И Всички от администрацията на район Младост. Стига с тези безобразия. Нали Ви избрахме в името на доброто и хората. Ние живущите от Младост вече се нагледахме на всякакви безобразия. Къде сте когато трябва да защитите обикновенния човек, градинката пред блока. Когато трябва да бъде ремонтирано или подобрено някое междублоково пространство или квартална улица когато нещо просто трябва да се направи за хората. Къде сте. Защо залагате нашето ежедневие в плен на лични и корпоративни интереси. Защо ни лишавате и от без това оскъднте зелени площи. За какво е тази администрация която ние храним с данъците да върши безобразия като това с тази градинка или какво. Защо допускате унищожаване и на малкото останали зелени площи по толкова безобразен начин. Не се и съмнявам че администрацията ще облече в законна форма тези безобразия.
  Госпожо Фандъкова, аз Винаги съм Ви подкрепяла при всички избори за което не съжалявам. Мисля че това което може да направите за обикновения живущ в Младост е да се вслушате в нашия глас и да предотвратите тези безобразия по бетонирането и превземане на зелени площи за да не съжалявам за избора който съм правила до момента а така също и бих правила в бъдеще с Вашия избор.

 47. 47 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#8:"daskal1"]интересът на хората е приоритет пред този на единици. [/quote]

  Да Hive Mind....

  Интереса винаги е индивидуален, няма такова чудо като "обществен" интерес.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Собствениците на подобни имоти трябваше да се обезщетят през 90те. Сега ... кенеф.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#12:"Субсидиран Евроатлантик"]Тази мантра за "обществения интерес" ми звучи много комунистическа! [/quote]

  [quote#31:"dark'star"]Според някои, точно това означава и това става[/quote]

  Тези някои са некомпетенти (в най-добрия случай) или корумпирани (което е по-вероятно). Ако беше така както "някои" смятат (и ако доведем този принцип до крайност) един собственик на парче земя между блоковете може да реши да построи там малка леярна за цветни метали...

  Нормативите за максимална височина на сградите в един район, или за отстояние на новите сгради от съществуващите, или за типа сгради (еднофамилни или многофамилни жилищни сгради, магазини, обществени и административни сгради и т.н.) не са свързани само с това колко слънчева светлина ще имат вече живеещите в съседните сгради, или дали ще има къде да разхождат децата си. Инфраструктурата (улици, тръбопроводи, кабели) също има определен капацитет, който зависи от броя на живеещите. Ако на мястото на две еднофамилни къщи се строи 6-етажен блок (най-често, без достатъчно голям подземен паркинг) това води до задръстване на околните улици, влошаване на качеството на въздуха -- и качеството на живот най-общо казано. Цените на съществуващите имоти също падат (или не растат толкова колкото иначе могат да растат). С други думи, интересите и правата на съществуващите собственици се накърняват. За да има баланс на интересите на всички (и за да бъдат предпазени интересите на хората които ще си купят новопостроените жилища от следващата вълна строителство) трябва да има регулация - добре премислена и стабилна (за да може всеки да знае какво да очаква в бъдеще и да прецени дали иска да живее там).

  Регулацията също не може да идва "отгоре". Демократическият процес работи най-добре на местна почва. Не знам дали София не е станала прекалено голяма и това да е отдалечило избирателите от тяхните избранници. Но обратната връзка - от живеещите към избираните от тях политици трябва да е жива и постоянна.

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#8:"daskal1"]В САЩ при подобни случаи общината прилага правото на "обществен интерес" и изкупува по определени от нея цени имотите[/quote]

  Знам за подобна практика (с малка корекция) по отношение на парцели които да се използват за паркове и градинки или за изграждане на инфраструктура (например, пътища). Обратното също е възможно - парцел който е част от градинка да бъде продаден на строители. Корекцията е, че цените са пазарни (поне за случаите които знам), с изключение на парцелите които са на пътя на шосе или друга инфраструктура (когато цените пак са пазарни, но от преди да се обяви че шосето трябва да мине точно от там). Разбира се, много по-лесно е гражданите да решат дали общината им да даде пари за земя за парк или градинка когато общината строи бюджета си предимно от преките данъци сгради ("който плаща, той поръчва музиката". Също помага това, че с малко изключения общините / градчетата са малки (под 100,000 жители) и гласовете на всеки жител са от значение.

  Друг важен механизъм е регулацията. Ако дадено каре (група парцели) е опрелено за еднофамилни къщи, промяната на това е много бавна и трудна, с период на обсъждане и контестации. Дори поставянето на фирмен знак на улицата обикновенно изисква обществени дискусии в общината.

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#40:"dtd"]Собственоста трябва да е неприкосновенна. [/quote]

  Вярно, но и собствеността на съседите трябва да е неприкосновенна. Не може някой да им накърни интересите (обезцени имотите) защото нарушава нормативите за строителство.

  [quote#40:"dtd"]Презастрояването е следствие на корупцията в общините и от законите/нормативанта база за строителни разрешителни/. [/quote]

  [quote#40:"dtd"]Защото докато някой кмет и архитект на София не влезе в затвора, ще продължаварт да правят тези безобразия. [/quote]

  За това сме на едно мнение!

 52. 52 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ами законите го позволяват. Решението е просто ама много предприемачи ще скокнат. Приема се, че жилище, което ще се завърши след дата Х без поне едно парко място и без поне още 20 кв метра зелена площ около сградата, а не в или върху нея не може да му бъде издадено разрешително за строеж и проблемите изчезват и вместо да уплатняваме сегашните квартали ще разширяваме градовете в една или друга посока.

 53. 53 Профил на Истински Десен
  Истински Десен
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гарантирано от милиционерската дружинка и другарката Фандъкова. Народа си заслужава управниците, като спите на изборите така Ви се пада. Фандъчето спечели от раз и в младост дори, а сега се оплаквате, но няма проблем на следващия вот пак си я избирайте и тогава и Витоша ще бетонират, гарантирано от ГРОБ, Цеко и други аверчета...

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Какво толкова станало, обикновен капитализЪм!!! Докато не нагъчкат къщЯта в Младостите, така както е, например, на Парчевич и Цар Асен, няма да мирнат.... така че сагата ще трае още поне 50 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK