Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи

Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи

© Евгения ПоповаСтроеж на мястото на детска площадка предизвика недоволството на жителите на столичния квартал "Младост" 1, които за пореден път излязоха на протест срещу застрояването на градинките пред блоковете. Към тях се присъединиха и хора от "Младост 4", където има няколко подобни случая.


Теренът е частен и се намира в карето между блоковете 19, 20 и 21, в близост до 118 СОУ. В момента там, където е била детската площадка, има заграждение за строеж на общежитие. Хората от съседните блокове заявиха, че общината не се е допитала до тях, нито пък ги е уведомила за строежа. В същото време управител на фирмата, която ще строи, е зет на районния кмет Цвета Авджиева.


"Целият квартал е изправен пред проблема със застрояването на тревните площи. Децата ни няма къде да играят. Кварталът е презастроен и ако това продължава, ще искаме мораториум върху строителството между блоковете", казват жители на квартала.
Жители на район "Младост" искат мораториум върху строителството в зелените площи


"Това е реституция от 90-те години, през 2004 г. парцелът е препродаден няколко пъти. Подробният устройствен план на район "Младост" е направен през 2009 г. Тогава се оказва, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината измества парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи. Ако бяха оставили парцела със старата регулация, този казус нямаше да съществува", обясни народният представител Георги Кадиев. Той обвини районния кмет Цвета Авджиева в конфликт на интереси.


По думите на кмета Авджиева решение на проблема се търси. Според нея вариантът е общината да обезщети собственика на парцела. Това обаче трябва да стане с разрешение на кмета Йорданка Фандъкова. "В противен случай ще внесем предложение за мораториум върху строителството върху зелените площи в района, докато се промени подробният устройствен план", казват протестиращите.


В район "Младост" има най-много застрояване на зелени площи, защото голяма част от градинките пред блоковете са на частни собственици, казват от общината. Разрешение за строеж е издадено пред градинката до блок 321. Ще се строи в зелените площи до блоковете 401 и 4015 в "Младост" 4, както и в близост до ул. "Йерусалим" до последната спирка на тролей 8.


"Големият липсващ тук е кметът на София Йорданка Фандъкова. След две седмици протести тя не е изказала своето мнение и това, което възнамерява да предприеме. Другият липсващ е районният кмет Цвета Авджиева, която в момента е в отпуск", допълни Кадиев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK