Цачева: В парламента няма искане за извънредно заседание, БСП да съберат 48 подписа

Цецка Цачева

© Анелия Николова

Цецка ЦачеваВ Народното събрание не е постъпвало искане от "БСП лява България" за свикване на извънредно заседание заради АЕЦ "Белене", както вчера заяви говорителят на социалистите Жельо Бочйев. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева.


"До 9:00 ч. днес, 10 август 2016 г., в Народното събрание не е постъпвало такова искане", заяви Цачева в съобщение до медиите. В момента депутатите са в традиционната си лятна почивка, която ще продължи до края на август. Цачева посочва, че когато парламентът е във ваканция, заседание може да се свиква от председателя по негова инициатива, каквато към момента няма, или по искане на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати. Парламентарната група на БСП е от 38 народни представители.


"Отправяне на искане от народни представители до председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици", казва Цецка Цачева.


Тя заявява, че ако бъде внесено искане за свикване на заседание на парламента, подписано от една пета от народните представители, "ще изпълня разпоредбата на чл. 44, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK