Кабинетът прие правила за интеграция на мигранти

Кабинетът прие правила за интеграция на мигранти

© Георги КожухаровКабинетът прие днес правилата, по които ще се сключват споразумения за интеграция на чужденци, получили международна закрила в България. Министерският съвет е гласувал "наредба, с която се определят редът и условията за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в България", съобщи правителствената пресслужба.


Изискването за приемането на акта е на Закона за убежището и бежанците. Преди време в интервю за "Дневник", председателят на Държавната агенция за бежанци (ДАБ) Петя Първанова заяви, че след приемането на наредбата "нещата ще бъдат много по-ясни", защото ще се регламентират задълженията на кметове и общини, от една страна, и агенцията, от друга, за да стават чужденците по-лесно част от обществото.


Според наредбата кметовете на общини подават заявление до ДАБ за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, към което се прилагат и предвидените мерки за нея.
Мерките могат да бъдат осигуряване на жилищно настаняване, записване в детска градина или училище на придружаващите чужденеца деца, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост и обучение, информиране за свободни работни места и т. н.


От своя страна агенцията ще изготвя интеграционен профил на чужденеца още по време на процедурата за предоставяне на убежище или международна закрила и ще го информира за възможността за сключване на споразумение за интеграция. ДАБ води и съответните регистри, като осъществява контакт между общините и чужденците и при изразено съгласие се изготвя индивидуален интеграционен план на чужденеца, с когото приемащата община ще сключи споразумение за интеграция.


В наредбата са разписани задълженията на кмета на община и на чужденеца при изпълнение на споразумението.


Предвидено е споразумението да се прекратява при:
-смърт на чужденеца;
-по взаимно съгласие;
-ако чужденецът е осъден с влязла в сила присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода;
-при отнемане или прекратяване на предоставената международна закрила;
-при настъпване на обстоятелства, които водят до невъзможност за изпълнение на споразумението;
-при неизпълнение на задълженията на някоя от страните по него.


Освен това е дадена възможност на кмета едностранно да прекратява споразумението, ако чужденецът системно нарушава обществения ред, не изпълнява мерките от индивидуалния си план или откаже да приеме предложената му подходяща работа или включване в мерки за заетост и обучение.


Мерките по интеграция ще се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране, пише още в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK