Кабинетът прие правила за интеграция на мигранти

Кабинетът прие правила за интеграция на мигранти

© Георги КожухаровКабинетът прие днес правилата, по които ще се сключват споразумения за интеграция на чужденци, получили международна закрила в България. Министерският съвет е гласувал "наредба, с която се определят редът и условията за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в България", съобщи правителствената пресслужба.


Изискването за приемането на акта е на Закона за убежището и бежанците. Преди време в интервю за "Дневник", председателят на Държавната агенция за бежанци (ДАБ) Петя Първанова заяви, че след приемането на наредбата "нещата ще бъдат много по-ясни", защото ще се регламентират задълженията на кметове и общини, от една страна, и агенцията, от друга, за да стават чужденците по-лесно част от обществото.


Според наредбата кметовете на общини подават заявление до ДАБ за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, към което се прилагат и предвидените мерки за нея.
Мерките могат да бъдат осигуряване на жилищно настаняване, записване в детска градина или училище на придружаващите чужденеца деца, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост и обучение, информиране за свободни работни места и т. н.


От своя страна агенцията ще изготвя интеграционен профил на чужденеца още по време на процедурата за предоставяне на убежище или международна закрила и ще го информира за възможността за сключване на споразумение за интеграция. ДАБ води и съответните регистри, като осъществява контакт между общините и чужденците и при изразено съгласие се изготвя индивидуален интеграционен план на чужденеца, с когото приемащата община ще сключи споразумение за интеграция.


В наредбата са разписани задълженията на кмета на община и на чужденеца при изпълнение на споразумението.


Предвидено е споразумението да се прекратява при:
-смърт на чужденеца;
-по взаимно съгласие;
-ако чужденецът е осъден с влязла в сила присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода;
-при отнемане или прекратяване на предоставената международна закрила;
-при настъпване на обстоятелства, които водят до невъзможност за изпълнение на споразумението;
-при неизпълнение на задълженията на някоя от страните по него.


Освен това е дадена възможност на кмета едностранно да прекратява споразумението, ако чужденецът системно нарушава обществения ред, не изпълнява мерките от индивидуалния си план или откаже да приеме предложената му подходяща работа или включване в мерки за заетост и обучение.


Мерките по интеграция ще се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране, пише още в съобщението.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Най-добрата мярка за интеграция е да не ги пускаме изобщо да влизат в България.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 2. 2 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 917 Неутрално

  да вземат да си интегрират малко мозък и морал... само с глупости се занимават

  Pure Chewing Satisfaction
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  - Вчера се скарахме с жената и тя избяга при комшията.
  - Прибра ли се после вкъщи?
  - Не. Комшията щял да я интегрира.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Една добра мярка би била, да се забранят бурките ( днеска преброих 20 за 10 мин), никакви религиозни практики, никакви обичаи, които не пасват на местните.
  Сурово ли е изискването?
  Това го цитирах от изискванията, които Сауди Арабия и др подобни като Катар и Дубай,
  имат към работещи там иноземци.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 703 Гневно

  Правила за интеграция?В кабинета луди ли са? Дори държави в които правилата наистина би трябвало да работят (Германия , Швеция) нещата с интегрирането на мигрантите е изпуснато от контрол, как в България където никой не знае какво е да се живее по правила ще накарат някакви мигранти да спазват каквото и да е? Кабинета от нищоправене се изморява а хората очакват истински решения на проблемите с нелегалните които са плъзнали в доста градове.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Стъпка №1 - минаване през църквата на отец Боян Саръев ...

 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Не че наредбите са излишни, но ако интеграцията ставаше с наредби, циганите отдавна трябваше да са интегрирани.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ... ако чужденецът системно нарушава обществения ред...
  Това не е правилно.Когато някой местен индивид системно нарушава обществения ред да не би да го лишават от гражданство?
  БХК?

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Колкото се интегрираха циганите, толкова ще се интегрират и тея.
  Но щом е да харчите и прибирате грешни пари - няма проблеми!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Гневно

  Каква интеграция на мигранти, бе ???
  Имаме си един милион неинтегрирани роми - и к'во ?

  [email protected]
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Интегрирахме ромите, сега ще интегрираме и мигрантите. Голяма интеграция пада. В Гърция ще им строят жилища, вероятно там ще успеят, както са успели с тамошните роми.

 12. 12 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 274 Неутрално

  мигрант - милиционер, мигрант - милиционер

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#4:"СДС"]Една добра мярка би била, да се забранят бурките ( днеска преброих 20 за 10 мин), [/quote] Това къде- в София по бул. Витоша и по Раковски ли?! Не ме плашете така...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "Логика":
  Не. Не е в България. Все още.
  Днеска в Германия хванаха един бежанец, който е искал да подготви атентат на футболен стадион край Манхайм.
  Годеницата му е също мюсулманка, на 15 г.
  От 9 месеца са в Германия, държавата ги е облякла, дала им е къща дори, пари...
  Това е...интеграцията.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  един международно закрилян отиде в Турция и изтрепа над 100 човека , други трима с международни паспорти даващи им закрила у нас взривиха летище Бургас , наскоро Турция нарушавайки му правата върна терорист тук ........

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#14:"СДС"]Не. Не е в България. [/quote] И аз виждам , че по бул. Витоша и ул. Раковски няма бурки, обаче- знае ли се- нещата могат да се променят и за 1 нощ и да се окажем неподготвени за тази промяна...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чувам, че те сами се интегрирали... с циганките! Правителството да не е решило да влезе в ролята на посредник? Сводник им казват на този род посредници!

 18. 18 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имайки предвид липсата на желание у мигрантите да се интегрират,каквито и правила да се приемат,няма да има положителен ефект.

  marinov1018
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Интеграцията на сегашните мигранти е възможна точно толкова, колкото е възможно смесването на вода с олио. Единственото спасение за Европа е депортацията на всички нелегално пристигнали на континента. Там откъдето са дошли. Не е трудно за организиране. Разбира се с ресурсите и волята на всички държави - членки на ЕС. А правила за интеграцията са неоходими. Те могат да имат и търсеният ефект ако мигрантите са десетина, двайсет, на година. Но и да нямат, проблемът ще е пренебрежимо малък.. При нашествие сравнимо с ятата африкански скакалци, след които не остава нищо, интеграцията на диаметрално противоположни култури е загубена кауза. Което не пречи да опитваме. Опитите обаче, за съжаление, са с предизвестен край. Във Франция и Германия, където имат нарисувани такива правила го знаят най - добре.

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  [quote#14:"СДС"]От 9 месеца са в Германия, държавата ги е облякла, дала им е къща дори, пари... [/quote]
  Това е подкуп, а не интеграция. Интеграция е, когато тези двамата работят в държавата за да се издържат, или ако не могат, да отидат в общината и от там да им подарят билет за от където са дошли. В България допускаме същите грешки с неработещите от български и ромски етнос — подаряваме им пари (под формата на социални помощи и детски), жилища на никакъв наем, медицинско обслужване над базовото и т.н. ... но това е рушвет, а не лост за интегриране.
  В Япория интегрират нисшите касти, като им осигуряват възможност да работят, да си осигурят (собственото и на децата си) образование, да изкарват достатъчно за да плащат на лекаря*, имат "видимо утре" ако се интегрират и заради това точно тези хора стават гръбнака на японската икономика дето стана втора световна икономика. Да, не са давали жилище и пари на калпак, а възможност да си имаш жилище, пари и бъдеще ако се интегрираш.

  -----------------------
  * Да, там първо плащаш ти, после държавата додава тройно на платеното от теб и накрая се гледа за каква болница стига общата сума, а не е "според потребностите". Именно заради това водят здравословен живот, болниците им имат лекари и водеща апаратура, а нацията им е начело по продължителност на живота за индустриализирано общество)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вън ислямистите от България! Никаква интеграция! Наистина ни трябва "Агенция за борба с бежанците"!!!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Мецдународната закрила за мигрантите не важи, тя е в сила за бежанци - значи интеграцията става блян

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цялата работа е сбъркана. Не може във всяка една държава в Европа да се дават различни суми за издръжката на бежанец. По този начин беше предизвикано това движение на хора към по-щедрите държави. Ако условията и парите бяха еднакви навсякъде изобщо нямаше да се стига до сегашното положение и щяха да си стоят в първата държава в която са влезли.
  Този който бяга не пробира. Той би трябва да е доволен само на сигурност и защита. Докато бяхме свидетели на това как се изхвърля храна и вода от бежанци. Така че държавите които плащат повече имат огромна вина за нанесените щети на всички останали държави по пътя на миграцията.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нищо не е ясно. Нарочно.

  Какво да разбираме под ИНТЕГРАЦИЯ?

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Филателист":

  Браво! Сега остава България да се задължи да осигурява на бежанец по 1000 евро, както Германия и да си ги държим тука всички, понечили да влязат.

 26. 26 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Единственият начин за интеграция е пазарат на труда. Контролирана интеграция никога не е работила, никъде, и никога няма да работи, никъде. Питаите Франция дали работи при тях. БГ правителството е умопомрачително ПРОСТО, даже неможе да се учи от другите, нямам думи направо. Някви безмозачни чиновници ще ми определят как един миграт може и неможе да се интегрира. Направо сме за тях пред целия свят, имаме нужда от гигандска промяна в това тъпо правителство, имаме нужда от нови КОМПЕТЕНТНИ ХОРА С ПОВЕЧЕ ОТ 5 МОЗЪчНИ КЛЕТКИ, а някакви бодигардки и чиновници учили история на комунизма в москва през 70те.

 27. 27 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#20:"gost22"]Интеграция е, когато тези двамата работят в държавата за да се издържат[/quote]

  Мне..Дори и това се оказа, че не е баш интеграция. Вече имаше случай на терористичен акт, извършен от младо семейство, което работи на редовна работа, има осигурен живот и не е давало никакви признаци на радикализация. И един ден, тези двамцата се вдигат на оръжие и избиват хора.
  И работните места не са гаранция, ама хич даже, затова най-добрата интеграция е екстрадицията.

 28. 28 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Слугинажната политика към Меркел продължава!

  Дали някоя друга източноевропейска държава е приела такава наредба за правилата за интеграция?

  И един съществен въпрос- КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ, ако някой пришълец, изпълнявайки всички правила за интеграция, се самовзриви на пл.Света Неделя ?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 740 Гневно

  И от какво ще ги закриляме в България?? ОТ лошите светски власти в страните им които им забраняват да изповядват радикален ислям и да тънат в средновековна простотия?

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "osho":

  Мисълта ми е да се съберат европейските държави включително Турция, и да решат примерно 20, 10, 5 евро на месец, джобни, подслон и храна.
  С коя държава във война от която идват бежанци граничи България? Пък и не е много добре да се радваме че за сега ни пропускат бежанците. Тези държави които могат да осигурят 1000 Евро на бежанец могат да построят и непревземаема стена и да се предпазят. Докато ние с тази недовършена телена мрежа която с едни клещи може да се преодолее, бързо ще се напълним с "гости".

 31. 31 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  требва и за циганите да има... поне някаква най-обща пътна карта за интеграция... ма ше го разберете кога вече е късно...
  и един въпрос... от къф зор зехте да викате на фереджетата бурки... по на български ли ви се види...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 32. 32 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вчера слушах Маята, БХК и разни други НПО-та. Щели да изграждат някакво общежитие за 600те деца ''бежанци'' без придружители, защото било опасно за тях да напускат България самички. Та, по-хубаво да сме им били осигурили условия да си останат тука От 100 деца 67 били афганистанчета, незнам си колко иракчанчета и африканчета, а само 7, забележете САМО 7 деца били сирийчета

  shut up retard
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Остава кметовете да се престрашат и да си сложат таралеж в гащите.

 34. 34 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Отново смях в залата ! На писалите тази наредба изобщо не им е ясно какво е това интеграция , а камо ли пък как да се постигне ! Интеграция означава тези пришълци да се интегрират у нас при следните условия- 1) приемат християнството 2) сменят си имената 3) учат език на страната в която се интегрират и 4) изучават професия с която да изхранват семействата си ! Тогава държавата може да приложи усилия да ги приобщи , да им даде жилища, да ги стимулира по различни други начини интеграцията им да стана по безпроблемно ! Но това трябва да са условията ! Всичко друго е извращение и няма да доведе до никакъв положителен резултат ! А най-добре е да не приемаме повече мигранти !

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  [quote#25:"osho"]Браво! Сега остава България да се задължи да осигурява на бежанец по 1000 евро, както Германия [/quote]
  Не, сега остава българския парламент да прокара закон, в който да е забранено, бежанец или икономически емигрант да получава по-голяма помощ (парична, предметна или здравна) от български гражданин в подобно положение, заради дискриминация по уседналост и по етнос. После трябва да пипнат закона всеки на социалка да си отработва здравните вноски с по една-две седмици обществено-полезен труд, иначе на минимален пакет, дето я те спаси три-четири пъти, я не и да видите как таритатите в територята рязко ще намалеят. Става дума и пристигащите през граница и местните (родните) тарикати. Просто трябва да се промени схемата за социално подпомагане, щото и местните и прииждащите ползват едни и същи привилегии поради едни и същи обстоятелства.
  Ей това не можете да стоплите, нито европейските лидери го стоплят — защитавайки местните лентяи с щедра социална политика срещу излежаване и липса на интегриране, привличат и лентяите от Африка и Азия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK