Държавата плаща през второто тримесечие 170 хил. лв. обезщетения за бавно правосъдие

Държавата плаща през второто тримесечие 170 хил. лв. обезщетения за бавно правосъдие

© Надежда Чипева, КапиталКабинетът отпусна 169 068 лева за изплащане на обезщетения по споразумения за забавено правосъдие.


Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на правосъдието, като са предвидени в централния бюджет, уточнява правителствената информационна служба.


Те са за плащания по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.


В Закона за съдебната власт е предвидено заявления на граждани срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, да се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK