Столичната община спира строеж на частен терен в квартал "Младост 1"

Столичната община спира строеж на частен терен в квартал "Младост 1"


Строежът в градинката между при блоковете 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1" е спрян. На това място, където има детска площадка, се предвижда построяването на общежитие за работници. По предложение на кмета Йорданка Фандъкова е възложена пълна проверка на терена още от времето на неговото реституиране през 2003 г. Преди дни тя се срещна с жители на квартала, за да бъдат обсъдени възможните решения за застрояването на частния терен, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.


"Докато трае проверката строителство в това пространство няма да бъде допуснато. През това време ще търсим и различни варианти за трайно решение и запазване на зелената площ и детската площадка", увери кметът.


Теренът е частен и е реституция от 90-те години. През 2004 г. парцелът е препродаден няколко пъти. Подробният устройствен план на район "Младост" е направен през 2009 г. Тогава се оказва, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината измества парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи, обясниха хората от квартала.
На протеста преди дни те заявиха, че общината не се е допитала до тях, нито пък ги е уведомила за строежа. В същото време управител на фирмата, която ще строи, е зет на районния кмет Цвета Авджиева.


"Понякога е по-важно да се занимаваш с малките, ежедневни, конфликтни неща, които реално нещо променят. Някой трябва да върши и тях. Следващата стъпка е да инициираме постоянно, устойчиво решение за зелените площи в София и големите градове. Има време и за президентски избори", написа във "Фейсбук" народният представител Георги Кадиев, който също подкрепи хората от квартала.


В район "Младост" има най-много застрояване на зелени площи, защото голяма част от градинките пред блоковете са на частни собственици, казват от общината. Разрешение за строеж е издадено пред градинката до блок 321. Ще се строи в зелените площи до блоковете 401 и 4015 в "Младост" 4, както и в близост до ул. "Йерусалим" до последната спирка на тролей 8.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK