До края на седмицата трябва да има пръстова идентификация в 20-те най-големи болници

До края на седмицата трябва да има пръстова идентификация в 20-те най-големи болници

© Надежда Чипева, КапиталДо края на настоящата седмица в 20-те болници в България, отчели най-много пациенти през 2015 г., трябва да заработи регистрационната система за здравноосигурителни събития, или т.нар. пръстов идентификатор. Сред тях са "Пирогов", "Александровска", ВМА, "Токуда" и Окръжна в София, "Св. Марина" и "Св. Анна" във Варна, "Св. Георги" и "Каспела" в Пловдив и областните болници на Бургас, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Шумен и др.


Това уточниха за "Дневник" от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса, след като установихме, че системата все още не работи в големите столични болници, нито са доставени машинките за биометрични данни.


В края на юли касата съобщи, че са избрани пилотните 20 болници за въвеждане на системата и имплементирането й там започва, а на 25 юли са направени финалните тестове на софтуера в самата каса. Функционалностите му покриват всички договорни партньори на НЗОК, отбелязаха от институцията.
От миналата седмица вече тече и двумесечният срок, в който болниците трябва да се приведат в техническа готовност за ползване на системата. От 1 октомври тя става задължителна за всички болници в страната, които работят със здравната каса, но за пилотните 20 сроковете са ускорени, поясниха от пресцентъра. Въвеждането й занапред ще е условие за заплащане на осъществените от болниците медицински дейности от здравната каса.


Първоначално от НЗОК обявиха, че започват тестове на устройствата в пет болници, които се различават от 20-те в пилотния проект - столичните "Света Анна" (Окръжна), Първа многопрофилна болница, Акушеро-гинекологичната "Света София", Специализираната болница за активно лечение по онкология и многопрофилната болница в Русе. Към тях се присъединиха доброволно и още три частни.


Тези лечебни заведения са се включили доброволно в изпробването на сиситемата преди реалните срокове, за да помогнат за изчистването на софтуерни проблеми, но всъщност и за тях важи задължението от 1 октомври, поясниха от пресцентъра. Тестовото прилагане на пръстовия идентификатор там до момента не показва проблеми, коментираха от НЗОК.


През миналата седмица експерти от касата са провели дискусия с представители на 10 регионални здравни инспекции и на болниците за нововъведението. Институцията уверява, че е на разположение да подпомага пилотните болници за въвеждането на новия регистър с експерти на място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK