Бул. "Витоша" може да остане без ретро трамвай

Ретро трамвай реновиран с подкрепата на Сименс

© Анелия Николова

Ретро трамвай реновиран с подкрепата на СименсВсе още не се знае къде ще бъде разположен ретро трамваят, който ще бъде превърнат в туристически информационен център на градския транспорт в София. Първоначалната идея мотрисата да се намира в последната част на пешеходната зона на бул. "Витоша" предстои да бъде обсъдена, съобщиха от общинското дружество "Туристическо обслужване".


"Мотрисата е възстановена с дарение и седи вече 8 месеца готова, без да е поставена на мястото, предвидено по проекта за реконструкция на бул. "Витоша". Причината е, че общината не иска да изиска от изпълнителя на ремонта да го извърши според обявената за целта обществена поръчка", сигнализират граждани.


Кметът Йорданка Фандъкова подкрепи предложението на група млади хора, привърженици на релсовия транспорт още през август 2013 г. Тогава тя заяви, че ще поиска старият трамвай да залегне в проекта за следващия етап на ремонта на булеварда. Впоследствие предложението става част от проекта. Заедно с трамвая се предвижда да останат част от релсите, където ще бъде поставена старата мотриса, напомняща за историята на градския транспорт в столицата.


Мотрисата е доставена у нас през 1935 година и е една от общо 12-те, доставени в София от производителя МАН-Сименс. Тя е от третата серия трамваи Siemens, като първата доставка е през 1908 г. а втората - през 1924 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK