Електронни гривни за проследяване ще се купят с европейски пари

Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите. Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.

© Георги Кожухаров

Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите. Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.Министерството на правосъдието ще кандидатства за европейско финансиране за закупуването на електронни гривни, с които да може да се проследяват хората с леки мерки за неотклонение и наказания. Това става известно от отговор на ведомството на въпроси на "Дневник".


Темата е актуална покрай случая с домашния арест на турския шофьор Фарук Бекташ, който предизвика катастрофа с две жертви и се укри от правосъдието след като му беше наложен "домашен арест". Идеята и в България да бъдат въведени електронни устройства за проследяване е поне на шест години. През 2015 година парламентът прие промени в Наказателно процесуалния кодекс срещу укриването от затвора, а тази година подобни промени бяха записани и в закона за изпълнения на наказанията. На няколко пъти у нас системата е била тествана - последният път по програма на Норвежкия механизъм.


Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите. Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.

Прекратена поръчка


Обществена поръчка за закупуване на гривни е обявена в края на януари 2016 година, става ясно от сайта на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма - "Г4С" (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.


Това кара Министерството на правосъдието да прекрати поръчката в края на май с решение на новия директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева. Мотивите, че получаването само на една оферта е предпоставка за нарушаване на принципите на Закона за обществените поръчки и породи съмнения за опорочаване на процедурата. "Липсата на повече кандидати създаде впечатление, че условията на търга са формулирани по начин, който ограничава възможностите за конкуренция и фаворизира само един потенциален изпълнител", гласи отговорът.


От министерството твърдят, че към търга е имало първоначален интерес от няколко компании, без да се уточнява кои са. Те обаче не са подали документи.


"Нещо повече, прогнозната стойност на поръчката за предоставяне на услугата за период от две години е 1 778 894 лв. с ДДС. В същото време ГДИН получи индикативни оферти, според които може да купи изцяло такова оборудване за около два млн. лв. Излиза, че


държавата е трябвало да плати за наем на гривните за две години сума, с която може да ги придобие",


отговарят от ведомството. Министерството решава да не купува гривни с пари от бюджета, а да кандидатства за електронни гривни и съпътстваща проследяваща техника по новата Оперативна програма "Добро управление".


"Така системата за проследяване ще бъде финансирана с пари от европейските фондове. Работна група в Министерството подготвя изискванията към параметрите на системата и техническите характеристики съобразно законодателството и нуждите на ГДИН, за да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на техниката след осигуряването на средствата по оперативната програма", уточняват от ведомството.


Бюджетните средства, които са били предвидени за електронното наблюдение, ще бъдат използвани за купуване на техника за съвременен пропускателен контрол в затворите, който да прекрати внасянето на забранени предмети и вещества – рамки, металoдетектори и "рентгени" за багаж.


А кой ще контролира "домашния арест"


След случая с Фарук Бекташ, "Дневник" се опита да разбере колко случая на нарушена мярка за неотклонение "домашен арест" има. Оказа, че нито съдът, нито от Министерството на правосъдието, нито от МВР могат да предоставят такава информация. Оказа се, че контролът върху изпълнението на тази мярка, за който също отговаря МВР, е напрактика неосъществим напълно. Служители на реда посещават адресите всеки ден, но не може да го правят ежечасово.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4016 Весело

  Министерството на правосъдието ще кандидатства за европейско финансиране за закупуването на електронни гривни, с които да може да се проследяват хората с леки мерки за неотклонение и наказания."Най после -Българския реотан,загря.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Има си хас! Какво ли ще правим след 2020 г., когато европейските пари значително намалеят?

  А колкото до въвеждането на тези устройства у назе - сигурно някъде към 2050 г. най-рано.

 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Това няма да върне братя Галеви, но е закъсняла стъпка в правилна посока.

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  "Дневник" се опита да разбере колко случая на нарушена мярка за неотклонение "домашен арест" има. Оказа, че нито съдът, нито от Министерството на правосъдието, нито от МВР могат да предоставят такава информация. Оказа се, че контролът върху изпълнението на тази мярка, за който също отговаря МВР, е напрактика неосъществим напълно. Служители на реда посещават адресите всеки ден, но не може да го правят ежечасово....Слаб/?/ на властта!!!!..........

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#1:"chicago514"]Най после[/quote]
  ...Катърските инвестиции....

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  и това при рекорден излишък в бюджета и рекорден резерв ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Сигурно поставянето ще е по желание на клиента. За кокошкарите обаче ще е задължително

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нашенска му работа: платили наем за 2 години, колкото за да ги купят като нови! Нищо, пари имаме бол, сега ще ги купим вече. Т.е. плащаме ги 2 пъти. А като си помислим само, че това си ни е повсеместна практика!

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Аз не съм им много фен на такива гривни, защото така дребните разбойници ще се почувстват свободни и няма да се притесняват, че ще ги прибират по пандели и арести.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  [quote#9:"442"]защото така дребните разбойници ще се почувстват свободни и няма да се притесняват, че ще ги прибират по пандели и арести.[/quote]
  да обаче ще си стоят по копторите и гривните ще се изплатят за два месеца от спестените разходи по охрана , изхранване и обслужване на същите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 445 Неутрално

  След дъжд качулка за кой ли път. Тия хора въобще ходят ли на работа?!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#6:"дерибеев"] рекорден излишък в бюджета и рекорден резерв [/quote]
  И рекордно вземане на чужди заеми, рекордно хващане на контрабанда за 3 милиарда лева /пък не знаем името на един дори контрабандист!?

 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ей, душа и ду.е дават комунетата, за да цоцат европари...

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Аз имам само два въпроса!
  1. Колко години след останалите нормални страни се хващаме да го правим това?
  2. Как може да се намират милиони за харчене за невероятни глупости като луксозни лимузини на държавните чантаджии, а не могат да намерят няколко милиона, за да гарантират поне че бандитите няма да фирясат?

  Аха, ясно! Инак Галевите(както и още една камара отрепки) примерно сега щяха да са в зандана, а не да се радват на всички благинки на живота в някоя екзотична държавичка.
  "Евалла" на такова правосъдие.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Весело

  [quote#12:"dobrich"]И рекордно вземане на чужди заеми, рекордно хващане на контрабанда за 3 милиарда лева[/quote]
  аз ти давам факти ти ми говориш за успехи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3130 Неутрално


  Българсото " правосъдие " СЪЗНАТЕЛНО не иска да се оборудва с тези гривни, защото веднага ще стане ясно кой си е платил . До сега нямаше практика с гривните и правилните хора ( платилите на когото трябва ) изчезваха и изчезват, което би било невъзможно, ако действаха гривните ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Боже, Боже, каква мизерия! За въшливите 2 млн. лева пак европейски пари се чакат. Тази държава вече гащите не може да си закопчее без еврофондове.

 18. 18 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Уау каква иновация.... какви високи технологии. Българския съд изпревари времето си....

 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Е нали ако ги въведат ще секне кранчето на разни съдии и милиционери, защото няма да има избегалеви.

  За съжаление май пак ще го побългарим, и с гривни ще се обзаведат разни кокошкари, а на тези с мангизите ще им измислят че са алергични сигурно.

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  И Чехия още се петлави и все не може да въведе гривните. Отдавна знаят, че ще им помогне на претоварените затвори, но все имат законни пречки и недомислия.
  Така è не сме българите най-загубени.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  тва е най смешната новина начи за Водстрой пари има ама за това няма, няма по мизерно правителство дори в Сомалия или знам ли и аз къде

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Това е доста чувствителен въпрос по отношение на спазването на правата на човека. Има 10-Ина държави в ЕС, които от 10-15 години го прилагат частично, доколкото знам само Испания и Швеция го правят изцяло. Наема е по-изгоден, защото включва всички разходи по контрола и защото има много съпътстващи разходи, пък и около 20% от гривните биват унищожавани от престъпниците

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ... сетила се Мара ...
  Добре ще е в новата поръчка за гривни, да поръчат и нашийници (с пълнеж) за магистратите, които си правят каквото поискат ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "с които да може да се проследяват хората с леки мерки за неотклонение и наказания"
  "Темата е актуална покрай случая с домашния арест на турския шофьор Фарук Бекташ, който предизвика катастрофа с две жертви и се укри"
  Две жертви са нищо работа!Да беше отишъл да гази около народното събрание или пък децата и внуците им на тези вътре.....

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Да не се окаже ,че е по-скъпо да им се купуват гривни от колкото да си седят в панделата?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на f2184434
  f2184434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От заплатите на съдиите трябва да се вземат парите за гривните.

 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 526 Неутрално

  КОЙ ще върне Бююк пребит,пречукам от Турция?

 28. 28 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Правитлеството промени закона така, че зоп да не се прилага за оградата с Турция.
  Можеше да направи същото и за гривните. Става дума за обществено опасни престъпници.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2370 Весело

  “Излиза, че държавата е трябвало да плати за наем на гривните за две години сума, с която може да ги придобие"

  Сладка работа!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Мине се не мине и слушаме, за милиарди преизпълнение на бюджета, за милиарди в повече от борба с контрабандата и..., когато опре до това да се извадят 1-2 милиона, за нещо смислено и полезно, пари нямало!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  [quote#29:"2.50"]“Излиза, че държавата е трябвало да плати за наем на гривните за две години сума, с която може да ги придобие"

  Сладка работа! [/quote]
  така се прави, гербаджиите съвсем основателно не вярват че ще изкарат още дълго и крадат бързо и по много, почти съм сигурен че ще видят сметката на поне още една банка

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За Сопола и Пеевски задължително да заделят поне по една гривна, за врата!

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#31] от "stg":

  “но документи подава само една фирма - “Г4С" (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност."

  “Джифорс” е Английска компания, скандално известна още от олимпиадата в Лондон! Смята се може би за най-големия работодател в бранша в Европа!
  Гербаджиите крадат, но интересно е и с кой са в комбина?

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  да се проследяват хората с леки мерки за неотклонение и наказания
  ................
  Двойно убийство, чужд гражданин и ..."леки мерки"?
  Тия са за мозъчна операция.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Министерството на правосъдието ще кандидатства за европейско финансиране за закупуването на електронни гривни"

  Мда, поредния кьорфишек и симулация... Правосъдие пак няма да има и виновна ще е Европа понеже не е подарила още пари, този път за гривни...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 36. 36 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания,"

  Ааа... това за леко ли се счита да прегазиш и убиеш двама човека??

  Fail with honour then succeed by fraud
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  [quote#33:"2.50"]Гербаджиите крадат, но интересно е и с кой са в комбина? [/quote]
  когато някой иска да краде, всяка уважаваща себе си фирма ще намери начин да помогне на него и себе си

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#37] от "stg":

  Утехата е че ни крадат по най-високи европейски стандарти!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Как поставят хора под домашен арест, щом не могат да ги следят. Смешници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK