България е нарушила закона при предаването на издирвания от Турция бизнесмен

Румяна Бъчварова

© Юлия Лазарова

Румяна Бъчварова



Българската страна е нарушила закона при предаването на издирвания от властите в Анкара и търсил убежище у нас бизнесмен Абдулах Бююк, се разбра от думите на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви.


Бююк бе върнат в Турция вчера с мотива, че е изтекъл законовия срок, в който може да пребивава в България, независимо че има издаден отказ за екстрадицията му от български съд. Две инстанции - Софийският градски и Софийският апелативен съд - отказват да пратят Бююк в Турция заради липсата на "гаранции за справедлив съдебен процес".


Днес Румяна Бъчварова заяви, че турският бизнесмен е върнат в страната му, защото е бил с нередовни документи и е изтекъл срокът, в който може да пребивава в България. Тя съобщи, че Бююк е бил предаден "с протокол на турските власти, със спазване на всички процедури, които се изискват". След въпрос на водещата обаче каза, че при предаването му на турските власти не е имало представители на омбудсмана на България и на неправителствени организации, което изрично е указано в Закона за чужденците. В закона е записано, че "при изпълнението на принудителните административни мерки по ал. 1, т. 2 и 3 (принудително отвеждане до границата или експулсиране - бел. ред.) се осъществява наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации".




Попитана как е възможно процедурата да се извърши в нарушение на закона, вътрешният министър препрати въпроса към директора на дирекция "Миграция", който е разписал документите и отговаря за случая.


Тя добави, че Бююк е поискал политическо убежище в страната, като "информацията е, че има отказ". Бъчварова обясни, че мъжът е влязъл в страната с документи, които са били обявени за изчезнали няколко месеца по-рано и съответно са били невалидни, а чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадицията му по обвинения в тероризъм и пране на пари. "Нашият съд взема решение, че ще откаже екстрадирането на лицето, защото турската страна не е предоставила доказателства за това", заяви министърът. Междувременно Абдулах Бююк е подал молба в Агенцията за бежанците за предоставяне на статут. Бъчварова заяви, че след подаването на молбата мъжът се е отказал от нея.


"Решението, което е взето вчера, е обмислено от всички страни. Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда", заяви министърът и продължи: "Има преценка на съответните служби, на съответните органи самият факт, че шест месеца той отказва да уреди своя статут в една държава, е недопустим."


Попитана за изявленията от страна на Турция за Бююк и има ли опасност за него на фона на говоренето за връщане на смъртното наказание, Румяна Бъчварова заяви, че "не е в нашите правомощия да даваме политическа оценка на едни или други събития". Отказа да коментира думите на турския външен министър, че "в България има един предател, който е избягал там", а смъртното наказание определи като "недопустимо". "В Турция изявленията, които се правят, не са стигали до нас като официална позиция", каза тя.


"Ние не сме търгували това решение по никакъв начин", заяви Бъчварова на въпрос дали след предаването на Абдулах Бююк България може да очаква връщане на Фарук Бекташ, който причини катастрофа с две жертви и се укри от правосъдието след налагането на "домашен арест". "Направили сме всичко необходимо този гражданин да бъде открит и доведен в България с европейска заповед за арест", каза тя и добави, че мъжът има адресна регистрация в Германия, а не в Турция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK