"Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

"Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

© Анелия Николова33% от българите са "за" въвеждането на смъртно наказание. Провокативното тестване на отношението към твърдението "В България трябва да се въведе смъртно наказание" на социологическата агенция "Галъп Интърнешънъл" е провокирано от случващото се в Турция - опитът за преврат в Турция миналия месец, наложеното от президента Реджеп Ердоган военно положение и желанието на турците да се върне смъртното наказание.


47% са несъгласни с въвеждането на смъртното наказание, а 20% нямат мнение. Това показва данните от проучване на агенцията, проведено от 28 юли и 4 август сред 813 пълнолетни българи. Сондажът е върху актуални теми от лятото на 2016 г. - за забавлението, пътуванията, спорта и свободното време, смесени с темите за политиката, тероризма и смъртта, посочват от "Галъп".


Сред привържениците на смъртното наказание са по-възрастни хора, докато хората с по-високо образование са против. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни", е заклучението на социолозите.
"Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

Над 300 хиляди са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция (заради терористичните атаки и опита за преврат). 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% - че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места.


Около 40% от анкетираните твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. От "Галъп" отбелязват, че става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона.


Съдебната власт и борба с престъпността, налагане на закона, сигурност, миграция, тероризъм


Според половината от българите (56%) законопроекти като този за борба с тероризма по-скоро помагат, но една трета от запитаните (32%) намират в тях преди всичко посегателство върху човешките права. Поставени в условията на избор между свобода и сигурност,не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон и не могат да определят коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.


"Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

В социологическия експеримент на "Галъп" четири пети от българите изразяват мнение "за" дейността на несъществуваща институция – Агенцията за борба с имигрантите, а положителните оценки от 42% я правят една от най-одобряваните "институции" в България. Общата картина издава объркване – 41% - не я одобряват, а 17% не могат да дадат оценка.


По-младите са и проявяват повече чувствителност на тема свобода, но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност. По-възрастните и симпатизантите на левицата пък са по-чувствителни към опазването на реда, са изводите на социолозите.


Според една трета от запитаните такива закони най-вече вредят на права. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията "няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората". 36% пък казват "дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления".


Според изводите на социолозите българите подкрепят повече строгост по отношение на миграцията, но не биха приели форсиране на съдебната система. За да направи проверка на потенциалните репресивни нагласи "Галъп" предлага на респондентите знаков случай от последните месеци – смъртоносното прострелване на мигрант от Афганистан. Почти всички считат че застрелялият го полицай си е вършил работата и съответно прокуратурата правилно е прекратила делото. Около 8% заявяват, че на практика служителят на МВР е извършил убийство.


"Мненията на ромите донякъде контрастират на общия фон. Вероятно сред тях личи и не особено голям респект към органите на реда, както и сериозна чувствителност по теми, свързани с индивидуалните права", се отбелязва в изследването.


"Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

Българите (85%) подкрепят забраната за носене на забрадките, закриващи лицето и едва 6% не смятат, че покриването на лицето трябва да бъде забранено. "Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС", коментират социолозите данните от редовното месечно изследване на "Галъп Интърнешънъл" от юни.


В проучването си агенцията тества и въпроси, свързани с криминалната обстановка в България, например какви са бързите асоциации по темата за престрелката в Слънчев бряг. Близо две трети от запитаните (60%) са на мнение, че групировки разпределят територии, а според близо една трета (30%) властта слага "чадър". 2% от респондентите пък вярват, че скарването е по битов повод.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И ако може екзекуциите да ги дават по телевизоро!

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Срещу определена сума у нас, никой няма да стигне до смъртно наказание..

 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Koгато у нас смъртното наказание отпадаше, даваха 35%, които са против отпадането!
  Изглежда нещата не са се променили кардинално...

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 454 Разстроено

  При така (не)работещата съдебна система, само това ни липсва...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Наскоро четох в National Geographic за един случай в САЩ. Пожар в къща. Трите дъщери на един човек загиват в пожара. Обвиняват него. Осъждат го на смърт. Екзекотират го. Няколко години след това се оказва, че не е виновен и го оправдават.

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Сега либералите и костоветата ще сипят политкоректен гняв срещу народа си, а после ще се чудят защо винаги гледат Народното събрание отвън и след поредния изборен крах взаимно ще се успокояват, че са прекалено модерни, толерантни и прогресивни и тоя "прост мат'рял" не ги заслужава

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#6] от "sam_vimes":

  Е кат са вътре, полза никаква, какъвто мат'ряла такива и представителите - варвари!
  200 срещу я има я няма 20...

 8. 8 Профил на Völkischer Beobachter
  Völkischer Beobachter
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Смъртното наказание е справедлив акт, но трябва да го има само в държави с работеща съдебна система, където съдебните грешки клонят към нула....

  Truth is like poetry. And most people fuckin' hate poetry...
 9. 9 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#5] от "Beyond": Екзекотират го?
  Екзе (exe - от латински - Търсейки) + котират (котѝрам - Тълковен речник - котираш, несв. и св.; какво. Определям борсовата цена на ценни книжа, стоки и др. – котирам се; 1. Имам цена на борсата. 2. Търся се на борсата.3. Прен. Имам оценка в някакво отношение. Котирам се високо. Не се котирам.• същ. котиране, ср.)

  Настроение прелюбопитно

 10. 10 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 416 Неутрално

  абсолютно съм за но при наличие на правова държава

 11. 11 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#8] от "Völkischer Beobachter":

  Като например арабските държави и Китай?

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  В Гърция този процент е малко по-голям.....41% !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Галъп": 33% от българите са за смъртното наказание

  Какво смъртно наказание бе, какви 5 лева. То в България вече и ефективният затвор не се прилага - само за циганите и кокошкарите.

  /не се чете/
 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Сред привържениците на смъртното наказание са по-възрастни хора, докато хората с по-високо образование са против.
  ----------------------------------
  Няма по-тъпа констатация,аз съм възрастен с високо образование и съм ЗА смъртно наказание!КОй измисли тази тъпотия,Дневник, подозирам журналистите ви...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бих гласувал 'за' - за умишени убийства по особено жесток начин и за някои рецидивисти. Казват че смъртното наказание не намалява престъпността, но пък би намалило нечовеците определено.

 16. 16 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Смъртно наказание - не, но.....гледайте един аржентински филм, който се казва "El secreto de sus de sus ojos" / 2009 с Рикардо Дарин /- Тайната в очите му/или неговите очи/....
  ....Много по - лошо от смъртната присъда...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 17. 17 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  Има статистика, около 4 % е грешна присъда...!!! Това е лошото...

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK