Правозащитник: Българските служби действаха като шайка бандити по случая "Бююк"

"Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава", смята адвокат Михаил Екимджиев.

© Георги Кожухаров

"Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава", смята адвокат Михаил Екимджиев.Експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк е сходно с мутренско отвличане, а българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Правителството и МВР дадоха ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение.


Това е коментарът на адвокат Михаил Екимджиев пред "Медиапул" по повод информацията, че България е пратила, посочения в Турция като предател - Абдуллах Бююк.Според него решението за връщането на Бююк в Турция въпреки липсата на гаранции за справедлив процес срещу него ще има
тежки последици за имиджа на страната ни, която освен липсата на законност е демонстрирала и пълна липса на морал.


"Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от "патриоти", се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция", коментира още правозащитникът.


По думите му България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.


"Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание", обяснява още Екимджиев.


Той твърди, че


зад решението на българските власти, което и досега не е коментирано от премиера Бойко Борисов, стои "някакъв пазарлък с Ердоган".


Той подозира, че турският президент е заплашвал с бежанците. България и Турция подписаха споразумение за реадмисия, като досега не е известно колко хора са били върнати.


"Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането екстрадицията на Гюлен. Той каза: "Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства". При нас стана обратното", коментира още адвокатът.

"Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането", смята още Екимджиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK