Манолова обвини МВР, че не е дало шанс на Бююк да се защити

Омбудсманът Мая Манолова

© Анелия Николова, Днвеник

Омбудсманът Мая МаноловаНационалният омбудсман Мая Манолова обвини МВР, че не е дало шанс на турския гражданин Абдулах Бююк да се защити. Тя опроверга вътрешното министерство, според което Бююк може да атакува в Турция решението за експулсирането си. По думите й властите у нас е трябвало да дадат шанс на турския гражданин да поиска от съда в България спиране на незабавното изпълнение на решението.


Заповедта за неговото извеждане от страната е от 9 август. А на следващия ден при рутинна проверка на Столичната полиция, както я определиха от МВР, е задържан заради невалиден паспорт и след няколко часа предаден на турските власти. Заповедта е изпълнена незабавно.


Според Манолова подобно изпълнение противоречи на европейското право, на конституцията и на Закона за чужденците. Цитира и точни членове, които смята за нарушени, като например чл. 44а от Закона за чужденците, според който "чужденец, на който е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение".
Съдът отказа да екстрадира Бююк, за което имаше искане от турска страна, именно с мотива, че липсват "гаранции за справедлив съдебен процес" за него в южната съседка.


Манолова обяви, че въпреки изискването на закона при подобни процедура и омбудсманът да присъства, тя е разбрала от медиите за експулсирането на Бююк. Тя не е била уведомявана и за останалите над 30 души, върнати от България в Турция. Манолова обвини МВР, че не са изпълнили задължението си да съобщят и на неправителствените организации, включително и Българския хелзинкски комитет, с когото дирекция "Миграция" има договор.


Според Закона за чужденците принудителното отвеждане до границата или експулсиране се осъществява наблюдение от омбудсмана, както и от представители на национални или международни неправителствени организации.


Думите на шефа на дирекцията Николай Николов, че той нямал разписано задължение да уведомява омбудсмана и неправителствени организации за извеждането на всеки човек, тя коментира с реторичния въпрос как може тя да разбира за такива процедури, ако не бъде изрично информирана.


Тя обясни, че Законът за чужденците дава и други възможности за действие при такива хипотези като нередовни документи и изтекъл законов срок, в който чужденец може да пребивава в България. Такива например са настаняването в дом за чужденци с цел организиране на принудителното отвеждане до границата или експулсирането.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK