Маргарита Попова е отказала убежище на Абдуллах Бююк

Към вицепрезидента съществува комисия по предоставяне на убежище, която е разгледала досието на Бююк и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.

© Юлия Лазарова

Към вицепрезидента съществува комисия по предоставяне на убежище, която е разгледала досието на Бююк и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, който вчера беше предаден на турските власти. Това се е случило с решение от 27 юли, Бююк е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. Това съобщава "Капитал", позовавайки се на отговор от президентската администрация.


В молбата си Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.


Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.
За целта на становището от президентството са поискали и информация от ДАНС. Комисията се ръководи от Лиляна Стойкова-Пройчева, която отказа да коментира с обяснението, че е в отпуск.


По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две - международна закрила, временна закрила - са от Държавната агенция за бежанците. Бююк е поискал закрила и от агенцията, но процедурата е била прекратена, защото той не се е явил за регистрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK