Абдулах Бююк за ситуацията в Турция и надеждите си в България

Абдулах Бююк за ситуацията в Турция и надеждите си в България

© Reuters"Дневник" публикува изложението на бизнесмена Абдулах Бююк пред съда, който на два пъти отказа да го екстрадира заради липсата на гаранции, че в Турция срещу него ще има справедлив процес. Това се случва през март. Съдебният състав от Софийският градски съд, председателстван от съдия Величка Цанова, приема, че никъде в молбата за


екстрадиция и в искането на прокуратурата за изпращането на Бююк в Турция не се съдържат проверими твърдения за терористичния характер на организацията на Гюлен. Апелативният съд потвърждава определението на първоинстанционния съд. Изявлението на Бююк е публикувано в "Капитал" преди две седмици, когато неговият случай стана известен.


"Аз искам преди всичко да вид дам някоя информация по отношение на това как се стигна до тук и информация лично за мен. Докато ви предавам тази информация, аз ще се възползвам от възможността да ви дам малко подробна информация за движението "Гюлен", за ситуацията в Турция и за моето участие там.
Искам да започна с това, че аз в Турция съм човек, който притежава търговски дружества и в моите фирми работят около 50 души, т.е. аз съм човек, който плаща своите данъци и уважава законите. Как се запознах с г-н Гюлен, но ще споделя преди това информация защо се бях превърнал в цел. Както е известно аз имам фирма, която предоставя интернет услуги и осигуряваме хостинг услуги и домейни на фирми и лица в Турция.


Фирмата ми в Турция е една много популярна и известна марка и горе долу на ден има 44 процента от пазара на домейни в Турция, имаме около 400 хиляди клиенти и това също показва, че ние когато поискаме, много спокойно можем да достигнем до около 1 милион души. Включително и всичките мои клиенти, всичките хора, с които контактувам в Турция, те знаят много добре какъв човек съм аз и ме познават много добре.


Аз искам накратко да ви представя накратко как се запознах с движението "Гюлен",


а също така то е известно на други места по света като движението "Хизмет", което означава услуга, обслужване. Аз съм дете на едно бедно селско семейство. След като завърших основното училище, моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението "Гюлен". Тези хора продължиха да ме подкрепят и по време на висшето ми образование и покриваха всичките ми материални нужди.


Аз не познавам лично тези хора, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси,


защото те знаеха и бяха научили от Фетхуллах Гюлен, че основата на лошото винаги е неграмотността и


затова вярваха, че трябва да се възпитават добри и хубави хора за бъдещето на Турция и на света.


Тези хора, които възпитават, трябваше да уважават законите, тези хора, трябваше да обичат хората само заради това, че са хора и вярват, че страната ни и светът ни можеше да бъде спасен единствено, ако се възпитават такива хора и по този начин биха се възпрепятствали войните.


По време на моето образование имах възможност да се запозная със статиите и с книгите на г-н Фетхуллах Гюлен и по този начин аз приех за свой справочник тези принципи на движението.


След като завърших университета, в бизнеса, който основах и започнах, аз също започнах да предоставям стипендия на бедни ученици и студенти и когато получавах искане или запитване от някого, аз се опитвах да помагам в рамките на моите възможности.


Изпращах помощи в различни страни по света, в бедни държави по света. Също това бяха неща, които правеха хората от движението "Гюлен"


и хората, които обичат да правят добрини.


Вие ще се съгласите, че хора, които защитават и имат такива принципи, ще бъдат уважавани във всяка една държава. Няма никакъв свидетел или никакво доказателство за това аз лично или някой друг член на движението "Гюлен" да е участвал в някаква терористична организация или такъв вид деяние.


Ние в Турция никога не сме криели своите идеи, винаги сме споделяли това, което сме смятали за вярно. В Турция има множество институции и организации, които са учредени от хора, които вярват и са членове на движението "Гюлен". Между тези организации и сдружения има частни училища, има курсове за кандидат-студентски изпити, има безплатни курсове за четене, телевизионни канали.


Това, което исках да кажа всъщност е, че вестниците и тези медии винаги са пропагандирали това, което смятат за вярно и искам да обърна внимание защо се стигна до днес.


Правителството в Турция беше спечелило предишните избори благодарение на подкрепата на членовете и на хората, които вярват на движението "Гюлен". Аз, моите колеги и приятели 2002 година бяхме подкрепили тази партия в името на бъдещето на страната ни, но когато политическата власт в Турция и правителството стана по-могъщо, започнаха да се открояват идейни различия.


На 17.12.2014 година и също така на 25.12.2014 година беше започнато разследване срещу някои синове на министри и сина на министър-председателя. Разбира се тук също беше отразено вероятно, в рамките на този процес бяха намесени много министри, техните синове, а също така и името на тогавашния министър-председател, който сега е президент.


Правителството започва да осъществява гонения и преследвания срещу нас, заради това, че смята, че сме опозиционно настроени срещу правителството.


Започна да закрива фирмите ни, да правят финансови проверки, след което редица бизнесмени бяха задържани с мотив да бъдат участници в терористична организация.


По същия начин се случи с мен и с моята фирма. Имахме малка бизнес среща с нашите партньори и тогава дойдоха представители на властите и нашата среща беше обявена като среща на терористична организация, но съдът постанови, че това не е така и ни освободи. След това, което се случи, аз направих мониторинг на това, което се случва в Турция.


Адвокатът ми се опита да вземе информация за делото от прокурора, но с мотив, че е секретно делото, не му беше дадена информация. За съжаление нямахме възможност да разберем какво е решението, което е взето за нас. Така минаха около 6 месеца, в които продължиха да се арестуват бизнесмени, затваряха се телевизионни каналии и аз поради всички тези събития разбрах, че в Турция в тези условия няма да можем да защитим правата си и че трябва да преструктурирам бизнеса и бъдещето си в друга държава.


Освен това тази държава трябваше по закон да може да ме защити.


Ако не се лъжа през 2014 година също посетих България, защото тук установих, че има много фирми, които работят в интернет-областта и можех да партнирам с тях и да развия своя бизнес тук. Освен това имах възможност да намеря и турски говорящ персонал в България.


Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото както е видно и от документите, те ме обвиняват в политическа ситуация.


Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3663 Весело

  ееее предозиране . що не пуснете направо канал на гюлен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Ако това е така, действително е принесен в жертва на други интереси. Но появи се доста информация, че това движение "Гюлен" развива незаконна дейност в България. Необходима ни е повече информация за реална оценка.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Любопитно

  От БХК ли ни спуснаха това сърцезатрогващо изложение на бизнесмена Абдуллах Бююк ???

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Да беше продължил по на запад
  Когато правиш бизнес на Балканите-минимални инвестиции,бърза ликвидност и всички пари се държат в стабилни финансови центрове навънка............иначе виждаш какво става.

 5. 5 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Карък....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Весело

  Е, не. Това наистина е активно мероприятие.
  Що я нямаше тази статия преди 2 седмици?
  Ако вярвах в конспиративни теории, бих казала, че от известно посолство защитават известен турски гражданин с инициали Ф.Г. чрез сателитни лица и територии...
  Съвсем ни взехте за шарани.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#6] от "dogwoman":
  докато го кажеш и следваща статия излязла ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Вярвам на историята му в частта че е тръгнал от бедно семейство и тн., но не вярвам на Гюлен повече отколко вярвам на Ердоган - не случайно до скоро бяха първи дружки!
  Гюлен и движението му има две лица - едното е на филантропска организация, която помага на бедните и предоставя безплатно образование за децата им (включчително и више), другото е че в замяна на тази помощ се изисква преданост до живот - както господина сам си е написал: от движението ти казват - трябва да даваш еди-колко си, и даваш, или трябва да помогнеш с еди-какво си, и помагаш, независимо какво са поискали от теб.
  Въпроса е че ГЕРБ направи България активна част от лова на вещици на Ердоган, да бяха изпратили сериозни доказателства и да гарантират, че няма да въвеждат смъртното наказание - да го екстрадираме въпросния г-н, но това което се случи е позор!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Вярвал човека, че България е европейска, правова държава. Ма, вече и той не вярва.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  "моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението "Гюлен"."
  И в Родопите има много такива дечица.
  " Няма никакъв свидетел или никакво доказателство за това аз лично или някой друг член на движението "Гюлен" да е участвал в някаква терористична организация или такъв вид деяние."
  И ако това е така, кой организира преврата? Да не е НАТО?

 11. 11 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Как да я нямаше статията?

  Аз я четох дори в едно местно издание.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Хич не одобрявам мишкуването на нашето МВР в случая, напротив. Действията им са тотално неадекватни и позорящи България.
  Но не ми е приятно и това да ставате трибуна на някакви Гюленовци и подобни. Имам съмнения, че ви ръчкат от една фондация

 13. 13 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":
  Да се публикува повече инфо за движението на Гюлен?!? Как? Който го направи е Гюленист и като нищо може да се озове на Юг от Резово. Ердоган не се свени да предявява претенции и към чужди журналисти. Още повече, че сме му вилает.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Трябва сега да публикуват обвиненията и доказателствата на турските власти от иска за екстрадация.

  Изглежда става дума за чистка на интернетаджии след изтичането на записите около Ердо как дава наставления на сина си да махне кайметата от гардероба?

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":
  [quote#6:"dogwoman"]Що я нямаше тази статия преди 2 седмици? [/quote]

  Статията не е нещо ново. Абдуллах Бююк разказа историята си в репортаж на една от телевизиите може би два дни след изказването на Чавошуглу, че ще пращат делегация да си го вземат. В същото предаване министърът на правосъдието Екатерина Захариева два пъти заяви, че в момента няма искане за предаване на Бююк от страна на Турция, поради което за никаква екстрадиция не може да става дума.

 16. 16 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"NicK"]бедните и предоставя безплатно образование за децата им (включчително и више)[/quote]

  Каква по-висша благодетел, от това да те образоват, и то в светски страни, нормални професии?

  Личното ми мнение, дай боже такива хора и на българия.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  [quote#6:"dogwoman"]Е, не. Това наистина е активно мероприятие.
  Що я нямаше тази статия преди 2 седмици? [/quote]

  Имаше я, макар и не в Дневник. Аз самата пуснах миналата седмица като коментар част от нея ето тук:
  http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/02/2804446_zapochna_chistka_i_v_turskiia_futbol_ot_agenti_na/#msgid12997330

  Коментар 22

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ф.Нинов":Е, то4но това ще е истинската при4ина!

 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  И ти ли си ердоганист?

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":
  За Дневник е ново. Но за сметка на това е само седмата статия за деня, посветена на него.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Ми скандалът е голям, още ще има.

  На някои не им се вярваше вчера.
  Предричам , че този скандал ще стане повод за дебат за външната политика, така че всичко тепърва започва. На бас, че скандалът ще влезе и в предизборната тематика.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Весело

  До коментар [#19] от "Blood Red Skies":

  [quote#19:"Blood Red Skies"]И ти ли си ердоганист? [/quote]


  Ако пуснат още 10 статии за горкия Бююк и гората ще хвана !

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  [quote#20:"dogwoman"]Но за сметка на това е само седмата статия за деня, посветена на него[/quote]
  Можеш да превключиш на друга медия. България е свободна страна.

  Gunter glieben glauchen globen
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#21] от "mr.lottalove.":

  Не, няма. Темата е прекалено взрипоопасна. Вече се пробвахме да "участваме" с "умерената опозиция" в Сирия, която после стана "неумерена" и извади гаубиците. Не виждам абсолютно никакъв смисъл в това да се намесваме между Ердоган и Гюлен. То е все едно да спориш дали Сидеров или Чуколов (но вече скарани) е по-страхотен и чудесен от другия. Единственото важно в случая са българските интереси, а българските интереси са в Турция да е мирно и спокойно, както и във всички други съседни държави.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Драга
  Драга
  Рейтинг: 358 Любопитно

  Е и? Не ти ли светна една червена лампичка, че много прилича на еничарство? Или си намери формален повод да смениш плочата... Жалко.

  ПП. Пийни си водичка и продължавай да плюеш.
  [quote#11:"mr.lottalove."]Как да я нямаше статията?

  Аз я четох дори в едно местно издание[/quote]

  Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  Виж коментар №23.

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":

  Благодаря. Ти също.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Аз? На мен редакционната политика на Дневник ми харесва. Ти си тази, която недоволства.

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  [quote#24:"dogwoman"]То е все едно да спориш дали Сидеров или Чуколов (но вече скарани) е по-страхотен и чудесен от другия. [/quote]
  Изобщо не е все едно, защото нито Волен, нито Чуколов биха заминали за Америка.

  Gunter glieben glauchen globen
 30. 30 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#25:"Драга"] Или си намери формален повод да смениш плочата... Жалко.
  [/quote]

  Няма смяна на плочата, Драга!
  Има неща, които не ми харесват и ги критикувам. Когато ми харесват- ги хваля. Правил съм го много пъти.
  Партийна вярност от мен не чакай!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 31. 31 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Не става въпрос да се намесваме между Ердоган и Гюлен.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#31] от "mr.lottalove.":

  Аз в момента друго не виждам! Турските светски партии са изпозалегнали по кюшетата и ходят на общи митинги с Ердоган.
  Ти какво друго виждаш на сцената?

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#32:"dogwoman"]Ти какво друго виждаш на сцената?[/quote]

  Е, чакай ердоганистите да се набеснеят. Хората ги е страх, стоят си по къщите.
  Отвън ходят с бухалки и търсят гюленисти.

  Или вярваш на форумните ердоганисти, че целият турски народ е единен и непоколебим зад Фюрера?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Разстроено

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  Явно и у нас Гюлен храни журналисти и плаща на тролове, да поддържат в случая напрежение покрай този бизнесмен Абдуллах Бююк !!!

  karabastun1@abv.bg
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":
  [quote#24:"dogwoman"]Не виждам абсолютно никакъв смисъл в това да се намесваме между Ердоган и Гюлен.[/quote]

  С предаването на Абдуллах Бююк вече се намесихме. В противоречие с българските национални интереси. За това иде реч.


 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#33] от "mr.lottalove.":

  Абе нямам впечатления никой да ходи по улиците. Онзи ден един приятел се върна от Бурса - трябвало да иде да си види съказарменика, когото тук всички познавахме като Юри и така и си му викахме, макар че той отдавна се изсели и има друго име, така и не го знам. Всички от компанията му викахме - ти си луд бе, точно сега ли, нямаш мозък и пр., обаче той - не, аз това всяка година го правя, Юрито идва пролетта и тая пролет беше - отивам. Та не каза нищо за ходещи по улиците с бухалки. Каза, че ако не четеш вестници, всичко си е както и преди. Та не знам.
  Ама нашите медии предават от където и да било само в деня, когато нещо стане. И на следващия - и край. Ама после как се възстановява животът, дали се възстановява, какво се случва - не чакай, братче.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#36] от "dogwoman":

  Е , Бурса е огромен град, познатият ти не може да види всичко.
  Както и да е, турците не са смазани и ще си кажат думата.
  Но Ердоган ще беснее още дълго. Чувам, щял да напуска НАТО.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#32] от "dogwoman":
  [quote#32:"dogwoman"]Турските светски партии са изпозалегнали по кюшетата и ходят на общи митинги с Ердоган.[/quote]

  Турските светски партии ясно заявиха, че осъждат преврата и подкрепят Ердоган като законен президент. Но също толкова ясно заявиха, че не дават на Ердоган "карт бланш" да си разпасва пояса. А в кьошето залегна Бойко Борисов - по примера на неговия наставник Тодор Живков, който се криел, ама никой не го търсел.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#37] от "mr.lottalove.":

  "Дърви" се. Ще напусне... другия път. С онзи другия хубавец точно както се обичат, могат да се намразят, щото единият настъпал другия. Ти не вярвай на театро! Ердоган много добре знае за "Икономиката, глупако", следя от години това.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#38] от "Един препатил":

  Не съм съгласна. Освен това заподозряното лице утре ще се обяснява на килимчето в Нова. Знае ги той активните мероприятия и какво се прави при такива.

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#37] от "mr.lottalove.":

  Е, разбира се, че не може всичко. Аз ти казвам лаишките впечатления на един приятел, не правя дълбок политически анализ

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 340 Весело

  Мале,
  от Ердоганисти
  сега красивите дневникарци върли Гюленисти!

  Личи си генетиката от съжителството!
  Сарайските интриги вълнуват поданиците от провинцията!
  Поне 10 та статия върви!


  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 43. 43 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Съвсем не съм уверен, че гюленизмът е някаква язва за обществото. Но дори и да е, престъпно е да се предават хора на съд, който не зачита закони, а служи на волята на един диктатор. Преди да има политика, има човек и неговите свобода и живот трябва да бъдат защитавани.

  Правителството няма никакво морално право да управлява в тези условия и с тези методи.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  "Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права."
  Наивник.

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":

  Явно и у нас Ердоган плаща на тролове, за да пропагандират пълзящия му ислямофашистки режим.

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7153 Разстроено

  До коментар [#45] от "Blood Red Skies":

  [quote#45:"Blood Red Skies"]Явно и у нас Ердоган плаща на тролове, за да пропагандират пълзящия му ислямофашистки режим. [/quote]
  Е, авер - ти чак сега ли вдяна ?Аз това откога го разправям...
  Ердоган даже не плаща на тролове - а си има регистрирани по закон партии за тази цел, а те вече си цакат на тролове, според мене.

  karabastun1@abv.bg
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  До коментар [#47] от "БГА Балкан":

  Браво, тавариш! Так держать! Громи враговете на Ердоган!

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  На този човек, лично нищо не могат направи в Турция. Виж, могат да му съсипат бизнеса.
  Апропо, фондацийте на Гюлен са доста и дават основно пари за обучение на който поиска. Имат условия, разбира се, но не са верски. Надяват се, да се помохамеданчиш, разбира се. Но не е задължително. Едно от условията е, когато забогатееш, да дадеш пари за обучение на някой друг, може и не чрез фондация. Което е много добра идея.
  Ердо не го обича, може би заради това, че Гюлен има доста влияние не само в Турция, а и по света...

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1707 Любопитно

  Според мен да избираш между ислямиста Гюлен и ислямиста Ердоган е както да избираш между Румен Пашата и Бойко Борисов. Или да вземеш страна между сунити и шиити....
  Колкото до благотворителността и финансиране на обучение, това го правят и католическата църква, и сектите срещу ангажимент след завършване.....според подписания договор...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Разстроено

  Човекът е вярвал, че България е европейска страна. Има ли още такива заблудени наивници

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  някой да намери разликата между изповедта на клетия бизнесмен и биографията (няма я вече в нета ) на лидера на парламентарно представена реформаторска партия .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#6:"dogwoman"]

  Е, не. Това наистина е активно мероприятие.
  Що я нямаше тази статия преди 2 седмици?[/quote]
  Много е обезпокоителна тази открита подкрепа на Гюлен и движението му в България. Наистина не съм очаквала, че може да пусне пипалата си и в съдебната система, а явно и в част от политическата каста. Доган, всички те подцениха доста. Кво правим сега? Няма да се спрете, докато не превърнете Родината ми в транзитна зона.
  Имамът-прповедник, обявил се за месия е от най-опасният вид терористи. Вълк в овча кожа. Хора, недейте да спите. Размърдайте си мозъчната дейност. Не разбирате ли как ви обижда тоя "бююкчо" с подобна съшита с бели конци сапунка?!!
  Дано Ердоган успее да намали поне вредата от тази нов вид секта, плъзнала по целия свят!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 856 Неутрално

  [quote#24:"dogwoman"]българските интереси са в Турция да е мирно и спокойно, както и във всички други съседни държави[/quote]

  Съгласен съм, че не е в интересите на България да има убити по време на преврат в Турция. Но не мисля, че чистката в държавата там помага за запазване на мира и спокойствието (и е в интересите на България).

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Много поучително четиво. Показва дименсиите на мрежата на гюлен в турция. Потвърждава и версията, че е зарибявана с момчета от бедни семейства, на които са давани средства за обучение. И първоначално с ердо са били съюз. Защо ли са се скарали? Наистина ли гюлен е организирал преврата? Това искам да прочета, ама няма къде!

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението "Гюлен". Тези хора продължиха да ме подкрепят и по време на висшето ми образование и покриваха всичките ми материални нужди.

  Аз не познавам лично тези хора, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси"
  ============
  Прав е, точно така ФЕТО внедряват хора в ключови частни и държавни постове

  shut up retard
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  "...аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението "Гюлен". "

  Именно. Това е въпросът. В коя кауза? Или всички от движението "гюлен" са алтруистични ангели? Много ми се иска да го вярвам, ама някак не успявам.

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Ако този човек утре го осъдят (на смърт), как ще спят хората, които го предадоха на Ердоган?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 60. 60 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Освен този голям гаф, настоящото правителство: позволи невероятна експанзия на хазартния бизнес във всичките му форми във всички големи и малки градове на България, което обрича на мизерия огромни слоеве от българското население. Снощи съобщиха за 11000 зависими към хазарта в северозападна България; бум на безнаказаното и безотговорно раздаване на бързи и лесни кредити само срещу лична карта; скок в разпространението на наркотиците и битовите кражби; все по- вече и по- лъскави заложни къщи. Много се събра. Народът трябва да настоява, да иска оставката на това правителство.

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4989 Разстроено

  Осъдихме го на смърт...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 62. 62 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Преврата няма организатори той е спонтанно мероприятие на бедни деца.
  Интересно е какви са данните на интерпол за Бююк, може би е умерена опозиция.

 63. 63 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#59] от "Николай Колев":

  Ако е осигурявал финансово организаторите на пуча как ще спят близкита на избитите 250.

 64. 64 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много поучително четиво. Показва дименсиите на мрежата на гюлен в турция. Потвърждава и версията, че е зарибявана с момчета от бедни семейства, на които са давани средства за обучение.......
  До коментар [#55] от "султана глаушева":

  Предполагам и средства за бизнес и особено в медии.

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ернесто":
  О, да. Аз се пообразовах междувременно. То си е цяла паралелна държава. Интересно, как такъв монстрьозен проект се управлява от човек, живеещ от години в изгнание. И странно.

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#59] от "Николай Колев":


  До коментар [#61] от "hamilton F1":

  Споко.Не може да бъде осъден на смърт поради елементараната при4ина 4е в Турция смъртната присъда е отменена от 2002 год.насам

  ne mutlu türküm diyene.
 67. 67 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 559 Неутрално

  В турция има желязна дисциплина и свръх концентрация на власт щом преврата може да се направи от толкова малко хора с надежда да направят замяна само по върховете и хората да ги последват

 68. 68 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "...основата на лошото винаги е неграмотността.."
  Справка - Дондуков 1.

 69. 69 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#10:"Judjuk"]кой организира преврата? Да не е НАТО?[/quote]
  Превратът е организиран от военни. А всички търски военни са свързани с Пентагона

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 70. 70 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  Не е в изгнание. Той е президент на базирания в Ню Йорк Алианс за споделени ценности - група, която насърчава идеите на Гюлен.
  Последователите на Гюлен ръководят международна мрежа от благотворителни организации, професионални сдружения, компании и други проекти ....., включително около 150 училища, финансирани от данъкоплатците, в Съединените щати.

 71. 71 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Влиятелният мюсюлмански духовник живее тихо в заграден комплекс с площ от 26 акра (104 декара - б. р.) в планината Поконо, където се моли, работи, среща се с почитатели и наблюдава отдалеч............

 72. 72 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#20:"dogwoman"]За Дневник е ново. Но за сметка на това е само седмата статия за деня, посветена на него.[/quote]

  Ти кого защитаваш сега.
  Дали статията е била публикувана в Дневник или не, не е от значение. Важното е, че я е имало и който се е интересувал е прочел. Обаче, СПОРЕД ТЕБ, било активно мероприятие.
  Сляпата вяра в партията не е здравословно за никого - нито за партията, защото само мислещи хора я развират, нито за самия партиен член - защото си остава бемислеща овца.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#62:"Ернесто"]Интересно е какви са данните на интерпол за Бююк, може би е умерена опозиция.[/quote]

  Ми те ДАНС май имат достатъчно информация по въпроса. И май са си свършили работата, щото много недоволни има във форума.

 74. 74 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Най-добре ще е в знак на протест срещу редакционната политика на Дневник да си биеш камшика оттук. И без това имаме достатъчно тиквешки рупори във форума.

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK