Делата за домашно насилие в Софийския съд се увеличават всяка година

.

© Анелия Николова

.Всеки ден в Софийския районен съд се образуват средно по две дела по Закона за защита от домашното насилие. В последните 4 години броят на тези молби расте, но няма как да се установи дали се увеличават случаите на домашно насилие, или броят на жертвите, които са решили да предприемат законови действия, за да се защитят. Според различни изследвания, всяка четвърта жена в България е преживяла поне една от формите на домашното насилие - физическо или психическо, и респективно всеки четвърти мъж е насилник.


Малко след средата на годината молбите до съда за тормоз у дома са вече 330, показва справката, направена от в. "Сега". През 2015 г. са образувани общо 689 дела по този закон, година по-рано те са 629, през 2013 г. са 587, а през 2012 г. - 585.


Магистрати разказват пред изданието, че са рядкост случаите, в които съдът отрича да има насилие и отказва защита. Почти винаги извършителят се задължава да се въздържа от насилие, много често му се забранява да приближава пострадалия и да живее в общото жилище.
По закон мерките за защита от домашно насилие са шест:
- задължаване на извършителя да се въздържа от насилие
- отстраняване на насилника от общото жилище за срок от 3 до 18 месеца
- забрана да приближава жертавата
- временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител
- задължаване на извършителя да посещава специализирани програми
- насочване на пострадалите към програми за възстановяване.


Във всички случаи съдът налага на извършителя и глоба от 200 до 1000 лв. За изпълнението на първите три мерки отговаря МВР. А за специализираните програми - социалното министерство и неправителствени органиазции. Ако насилникът не се подчини на съдебната заповед, той се задържа и се предава на прокуратурата.


Съдът може да бъде сезиран както от жертвата, така и от брат, сестра или друг роднина по права линия. Срокът, който се насрочва за образуване и начало на делото е до 1 месец, но съдът може да издаде и незабавна заповед за защита без да призовава страните в рамките на 24 часа, ако молбата съдържа данни за непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK