Сайт събира данни на малолетни, според Агенцията за закрила на детето няма престъпление

Сайт събира данни на малолетни, според Агенцията за закрила на детето няма престъпление

© Юлия ЛазароваЗа сайт за наемане на работа на малолетни и непълнолетни деца съобщи Би Ти Ви, а според главна дирекция "Борба с организираната престъпност" онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация. За няколко години над 2500 деца са регистрирани на сайта, като оставят личните си данни.


Пред Би Ти Ви 13-годишно момиче разказва, че засега никой не й е звънял за работа, а по съвет на родителите си не публикува своя снимка. "Те ме накараха да си потърся работа, защото искаха да правя нещо. Не да стоя вкъщи и да скучая", разказва седмокласник, регистрирал се тази година. Той публикува своя снимка, телефон, имейл и град. По думите му никой не го е търсил до момента и не се притеснява за личните си данни. Сферите, в които би работил, са гледач на деца и товарач.


Антимафиотите не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак, но е ориентиран към българския потребител. Холандската полиция вече е информирана чрез интерпол, съобщи експертът от ГДБОП Любомир Тулев.
"По-голямата опасност идва от това, че сайтът уж дава възможност децата сами да публикуват обяви за работа. Публикувайки една такава обява за работа, поставяйки си своя телефон там за контакт – това дете вече е в очакване. То ще очаква обаждане от бъдещ работодател. Направена е тази връзка между детето, което би могло да бъде жертва и един евентуален мним работодател, който би могъл де факто да бъде един сексуален насилник. И това дете много по-лесно би провело един такъв разговор, многопо-лесно би се съгласило на среща уж под претекст, че ще говорят за бъдещи трудови взаимоотношения. Оттам произлиза всъщност по-големият проблем в случая с този сайт" каза той.


Антимафиотите са информирали и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). "Към момента по българското законодателство няма престъпление със сайта", каза пред Би Ти Ви експертът в Държавната агенция за закрила на детето Петя Димитрова. "Това е намерение за намерение евентуално за извършване на престъпление, така че връзката не е толкова пряка. Самото намерение за склоняване на дете към сексуални действия е криминализирано, но в случая става въпрос за намерение за намерение, което няма как да бъде криминализирано в правната парадигма", обясни тя. Той освен това предлага работа на деца на 12 – 13 години, което също не е законно, но в същото време няма работодател.


За миналата година на горещата линия има подадени над 2500 сигнала, една част са разследвани от ГДБОП, има 14 разкрити случая на хора, които през мрежата се опитват да склоняват деца към сексуални действия, обяви Димитрова.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Антимафиотите не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак."

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Интернет може да е опасно място. Трябва да се внимава, а ако ситуацията е такава каквато я описват от агенцията действително престъпление изглежда, че няма и изглежда, че собственикът на сайта може би го е "изпипал" така, че да не може да му се търси отговорност. Все пак предполагам, че предстоят още проверки. Но в този ред на мисли фейсбук не събира ли данни за деца? Снимки, имена, телефони, и-мейли, рождени дни ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#2:"bludniq_sin"] Но в този ред на мисли фейсбук не събира ли данни за деца? Снимки, имена, телефони, и-мейли, рождени дни .. [/quote]
  На 2/3 от децата профилите им ги правят собствените родители или съвсем близки хора. В този ред на мисли тези говеда са за претрипане или поне за съдене,защото те продават децата си на търг /какъвто и да е/.

 4. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Весело

  за първи път чета за подобно безумие -"Това е намерение за намерение евентуално за извършване на престъпление,

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Пак някакви мръснишки номера на сексуални маниаци. Родителите да следят децата си какво правят и с кого общуват по интернет.

 6. 6 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Може да няма престъпление, но имаме явно нарушение на закона:

  Чл. 301 от Кодекс на труда минималната възраст за приемане на работа е 16 години. Забранява се приемането на работа на лица, ненавършили 16 години.

  Чл. 88 от Закона за насърчаване на заетостта - на физически и/или юридически лица, извършващи посредническа дейност и услуги [по наемане на работа] без регистрация, или без предварително уведомяване се налага глоба, съответно имуществена санкция, в размер 5000 лв., при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв., и от 10 000 до 20 000 лв. за всяко следващо нарушение.

 7. 7 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 262 Любопитно

  [quote#6:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Може да няма престъпление, но имаме явно нарушение на закона:

  Чл. 301 от Кодекс на труда минималната възраст за приемане на работа е 16 години. Забранява се приемането на работа на лица, ненавършили 16 години. [/quote]
  Доколкото схващам, те и на работа никого не са наели...?

 8. 8 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#7] от "Дъската ми хлопа устойчиво":

  НО предлага работа на малолетен. След като е забранено малолетен да полага труд, то и предлагането на работа на такъв не отговаря на закона. Т.е. - дори и в частта наемане на работа, да нямаме деяние (все още), дейността противоречи (косвено) на закона и пряко на морала. Това според мен е достатъчно, за да се иска прекратяването на дейността на този сайт.

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дъската ми хлопа устойчиво":

  Но за това пък масово изчèзват деца за донори и детско порно.
  Дете търсещо работа на 12 показва,чè е с нисък социален статус и кажи -речи никому ненужно.

 10. 10 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Той освен това предлага работа на деца на 12 – 13 години, което също не е законно..." трънки.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Да погледнат холандските закони, да ги сравнят с европейските и да го спрат ама антомафиотите работят не по закон, а от дума на Бойко

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Чакай малко, аз не разбрах.

  От къде изведнъж се появяват "евентуални жертви на сексуална експловатация", склоняване към проституция и други такива, които ги говори полицията, а обвинени и т.н. няма?

  Или полицията говори глупости относно някакъв сайт и си измисля без да има каквото и да било престъпление... или има престъпление и полицията само приказва, без да прави нищо. Кое от двете?

  За "намерение за намерение" пък просто няма какво да говоря.

  http://kaka-cuuka.com
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Направена е тази връзка между детето, което би могло да бъде жертва и един евентуален мним работодател, който би могъл де факто да бъде един сексуален насилник.

  "би могло..
  би могъл..."
  То и Господ би могъл да слезе!
  Или метеорит би могъл да падне на главата на детенцето!
  Нещо много им е развинтена фантазията на някои.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  [quote#2:"bludniq_sin"]Но в този ред на мисли фейсбук не събира ли данни за деца? Снимки, имена, телефони, и-мейли, рождени дни .[/quote]
  Да, но фб е на правуилни евроатлантически позиции и няма проблем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  [quote#8:"ХЪ ХЪ ХЪ"]НО предлага работа на малолетен.[/quote]
  Каква точно работа е била предложена?
  От кое лице и на коя дата?
  Може ли да говорим, но с факти?
  Съмнявам се!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Просто някаква маркетингова дивотия.Децата казват,че никой не им се е обадил.

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  [quote#6:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Чл. 301 от Кодекс на труда минималната възраст за приемане на работа е 16 години. Забранява се приемането на работа на лица, ненавършили 16 години. [/quote]

  има и изключения от това правило - мисля, че е в следващите алинеи на същия чл. от закона.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на orgasmatron
  orgasmatron
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ченгетата да си вършат тяхната работа...
  Медувременно дайте му името на сайта , има хора които ще се погрижат да не е активен.

 19. 19 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  Не се прави на идиот разбира се че събира данни, но само ако ти решиш да ги публикуваш и ги споделяш само с когото разрешиш.
  Е да всички тези данни се предоставят и на разузнаването навярно но едва ли за да ги предоставят на мутрите в мутренските държави.
  Все пак ако имаш конкретни данни публикувай ги.

 20. 20 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#6] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Абсолютно!
  Какъв е този експерт в Държ. агенция за защита на детето Петя Димитрова?
  Тези хора знаят ли какво работят?
 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#19] от "finlip":

  12,13 годишните и тн. мислиш, че не ги публикуват ли? Щото са едни много зрели млади хора и напълно разбират какво представлява администратор на лични данни, каква е опасността от тяхното споделяне и изобщо им пука като попълват информацията дали данните им ще се събират, съхраняват и споделят по установения ред и ще са видни за други? Мислиш, че като се сприятеляват с други профили (яка мацка, як пич) разсъждават, че това може да е някой сексуален хищник с фалшив профил?

  Мисля, че ги надценяваш доста (дори аз да ги подценявам).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":

  Прав си има такъв проблем във социалните мрежи, но той трябва да се решава първо в семейството, второ естествено и в мрежите.
  Тук обаче става въпрос за СПЕЦИАЛИЗИРАН сайт регистриран в друга държава и насочен към нашите деца.
  Нормално е обществото да реагира, а нашето разузнаване да отговори ясно и точно за какво става въпрос и какви мерки са взети.

 23. 23 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  [quote#22:"finlip"]Тук обаче става въпрос за СПЕЦИАЛИЗИРАН сайт регистриран в друга държава и насочен към нашите деца. [/quote]

  Честно казано не съм го видял тоя сайт .. предполагам, че за да му обръщат такова внимание има основание за притеснение. Истината обаче изглежда так до момента, че явно децата /тийнейджърите/ не са пращали голи снимки или някакво такова съдържание, освен това няма данни някой да се е свързвал с тях и да им е искал нещо. Т.е всичко по което се работи до момента са подозрения и е хубаво, че правят проверка. Да не се окаже само, че някой мисли за компютри пък да става въпрос за компоти .. тва ми е идеята. Иначе темата за личните данни и злоупотребата с информация и доверчиви потребители (особено хлапета) е сериозна и трябва да и се обръща внимание.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 24. 24 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#17] от "bludniq_sin":

  Има, да. Но някак си не ми се струва, че иде реч за ученически длъжности в цирк, снимане на филми, подготовка и изнасяне на театрални и други представления, че ще има медицински прегледи и че някой ще пита инспекцията по труда. Келешът от статията искал да гледа деца (!?) или да е хамалин. И двете не са "извършване на лека работа". Но не е само това - не всеки може да е посредник на пазара на труда - иска се регистрация или лиценз.

  Както и да е де - не сме го виждали сайтът и не знаем какви са конкретните условия, но едва ли БОП се занимават с него, щото са без работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK