Сайт събира данни на малолетни, според Агенцията за закрила на детето няма престъпление

Сайт събира данни на малолетни, според Агенцията за закрила на детето няма престъпление

© Юлия ЛазароваЗа сайт за наемане на работа на малолетни и непълнолетни деца съобщи Би Ти Ви, а според главна дирекция "Борба с организираната престъпност" онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация. За няколко години над 2500 деца са регистрирани на сайта, като оставят личните си данни.


Пред Би Ти Ви 13-годишно момиче разказва, че засега никой не й е звънял за работа, а по съвет на родителите си не публикува своя снимка. "Те ме накараха да си потърся работа, защото искаха да правя нещо. Не да стоя вкъщи и да скучая", разказва седмокласник, регистрирал се тази година. Той публикува своя снимка, телефон, имейл и град. По думите му никой не го е търсил до момента и не се притеснява за личните си данни. Сферите, в които би работил, са гледач на деца и товарач.


Антимафиотите не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак, но е ориентиран към българския потребител. Холандската полиция вече е информирана чрез интерпол, съобщи експертът от ГДБОП Любомир Тулев.
"По-голямата опасност идва от това, че сайтът уж дава възможност децата сами да публикуват обяви за работа. Публикувайки една такава обява за работа, поставяйки си своя телефон там за контакт – това дете вече е в очакване. То ще очаква обаждане от бъдещ работодател. Направена е тази връзка между детето, което би могло да бъде жертва и един евентуален мним работодател, който би могъл де факто да бъде един сексуален насилник. И това дете много по-лесно би провело един такъв разговор, многопо-лесно би се съгласило на среща уж под претекст, че ще говорят за бъдещи трудови взаимоотношения. Оттам произлиза всъщност по-големият проблем в случая с този сайт" каза той.


Антимафиотите са информирали и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). "Към момента по българското законодателство няма престъпление със сайта", каза пред Би Ти Ви експертът в Държавната агенция за закрила на детето Петя Димитрова. "Това е намерение за намерение евентуално за извършване на престъпление, така че връзката не е толкова пряка. Самото намерение за склоняване на дете към сексуални действия е криминализирано, но в случая става въпрос за намерение за намерение, което няма как да бъде криминализирано в правната парадигма", обясни тя. Той освен това предлага работа на деца на 12 – 13 години, което също не е законно, но в същото време няма работодател.


За миналата година на горещата линия има подадени над 2500 сигнала, една част са разследвани от ГДБОП, има 14 разкрити случая на хора, които през мрежата се опитват да склоняват деца към сексуални действия, обяви Димитрова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK