Ген. Радев не бил против охрана на небето с НАТО, но не срещу пари (допълнена)

Ген. Радев не бил против охрана на небето с НАТО, но не срещу пари (допълнена)

© Юлия ЛазароваСоченият за кандидат за президент на БСП и АБВ ген. Румен Радев, който преди дни окончателно бе освободен от поста командир на Военновъздушните сили (ВВС) на България, даде едночасова пресконференция, по време на която с видеа и документи представи мотивите за оставката си и състоянието на ВВС.


Ген. Радев на няколко пъти отказа да отговаря на политически въпроси, но попитан дали е готов да стане главнокомандващ на българската армия обяви, че никога не излита, ако не се чувства готов.


Той обясни, че никога не е бил против съвместната охрана на българското въздушно пространство (еър полисинг) със съюзници от НАТО, но това не трябва да става срещу заплащане на гостуващата страна. По думите му единствено България е съгласна да приема съвместна охрана на въздушното пространство срещу солидно заплащане, в т.ч. за хотелско настаняване, кетъринг, гориво и др.
"Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности, а предоставя безплатна подготовка на много по-осигурени от нас съюзни авиации. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и специалисти и се обезценява техния труд", прочете от рапорта си за напускане ген. Радев. От думите му се разбра, че ако съвместната охрана е при тези условия и срещу заплащане, то "наложената от един зам.-министър" концепция, която я предлага, е по-унизителна от Ньойския договор.


Днес той представи няколко свои участия в медиите през последните месеци, в които последователно изразява позицията си, че няма против съвместна охрана. Той обаче показа и документ, в който иска да отпаднат всички текстове, свързани с финансовите ангажименти на българската държава към гостуващите съюзни страни.


"Нямам нищо против военновъздушните сили на която и да е държава. Нямам нищо против полските военновъздушни сили. Не мога обаче да проумея факта, че ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите", заяви ген. Радев. По неофициална информация Полша е страната-членка на НАТО, към която България е отправила покана за съвместна охрана на българското въздушно пространство.


"Аз реших, че няма как да погледна моите хора в очите", заяви ген. Радев. По негови изчисления само за т.г. недостигът за авиционно гориво за българските ВВС е 7,6 млн. лв., а летците се излагат на риск като летят с изтребители с удължен живот. В авиацията ни нямало нито един изправен самолет, но закупуването на нов изтребител се бавело.


Сред мотивите за оставката ген. Радев посочи и разминавания с военния министър Николай Ненчев, на когото не можел да остане подчинен, при положение, че не се вслушвал в неговата експертиза, а към сериозните проблеми на българските военновъздушни сили министърът се отнасял неглижиращо и дори с евтин пиар. По думите на генерала Ненчев не само излъгал медиите за мотивите за оставката му, но и през тези две години отказвал чуваемост и разбиране, а без тях нямало как българската авиация да бъде спасена.


Ген Радев пусна и видео, в което премиерът Бойко Борисов обяснява как министърът му казал, че командирът на ВВС е политическа фигура. "Бил съм бил политическа фигура. Много интересно кой дава тези дефиниции за мен", отговори ген. Радев, отвори сайта на БЗНС, на която Ненчев е председател, и продължи: "Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота". Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи".


Попитан няколко пъти дали тази презентация е начало на предизборна кампания и с какво ще се занимава след пенсионирането си ген. Радев отвърна: "Аз не съм издигнат за президент. Ако бъда издигнат, съм готов да отговарям на всички политически въпроси".


На въпрос на "Дневник" дали в сряда ще бъде в централата на БСП, където се очаква да бъде издигнат за кандидат-президент от Националния съвет за партията, той отвърна, че не знае.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK