ДСБ иска НАТО да пази границата с Турция

Радан Кънев

© Анелия Николова

Радан КъневНАТО да охранява сухопътната ни граница с Турция по примера на операцията на границата с Гърция, поиска лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него българският национален интерес налага България незабавно да изиска от Европейския съюз (ЕС) и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения.


В писмена позиция на ДСБ се "изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация, в която България е изправена пред сериозни рискове – разконцентриран ЕС, блокирана от изборите външна политика на САЩ и доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция".
Според партията е опасно в момент в който България е изправена тези сериозни рискове, българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва с цел тяхното "омилостивяване" или търсене на предизборни ползи. Като пример Радан Кънев посочи случаят с екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция, което беше направено в нарушение на няколко закона и международни правни норми.


Кънев добави и отстъплението от националните позиции по проекта "Белене" и другите руски енергийни проекти на Балканите, а също и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция. Кънев зави, че "АЕЦ Белене" и присъдата срещу България трябва да бъдат поставени в европейски контекст в рамките на общата енергийна политика на съюз и плановете за изграждане на Европейски енергиен съюз. Според ДСБ е необходимо съдействие от Европейската комисия в рамките на преговорите с Москва, за да се осигури разрешение от руската страна за продажба на ядрения реактор на трета страна.
Генерал Атанас Атанасов добави, че опасността от голям емигрантски поток се преувеличава и това се прави предизборно. Според него една от причините за големия трафик през България на емигранти са "тежките корупционни схеми" в МВР. Те оставали, въпреки отстраняването на шефа на Гранична полиция заради "чадър" от най-високо ниво


ДСБ подкрепят искането за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Ако това се случи, те са категорични, че ще поставят въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозните институции. Освен опасността България да стане арена на битки между гюленисти и ердоганисти в исляма, Кънев вижда опасност за националната сигурност от влиянието на Русия върху Българската православна църква.


На КСНС трябвало да се вземе решение да не се допуска откриване на изборни секции за президентските избори в Турция заради фактическата отмяна на демократичните правила в турския вътрешно-политически живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK