Училищата вече няма да изключват ученици при 15 неизвинени отсъствия (допълнена)

Училищата вече няма да изключват ученици при 15 неизвинени отсъствия (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевУчилищата вече няма да бъдат задължени да изключват ученици при 15 отсъствия по неуважителни причини (в момента неизвинени отсъствия - б.а.). Директорите ще могат да налагат и друго наказание при толкова неизвинени отсъствия, като преместване в друга паралелка или предупреждение за преместване в друго училище.


Това предвижда проект за държавен стандарт за приобщаващото образование, който образователното министерство ще публикува за обществено обсъждане.


Отсъствията вече няма да бъдат извинени и неизвинени, а по уважителни и по неуважителни причини. Не е описан максимален брой на отсъствията по уважителни причини.
"Ако ученик пропусне 25% от часовете, ще трябва да държи изпити в края на годината", заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Дневник".


Уважителните причини са здравословни и при състезания.


Тази е една от мерките на представения днес от министерството на образованието 12-ти образователен стандарт - За приобщаващото образование.


Стандартът урежда и каква подкрепа ще получават децата със специални образователни потребности. При необходимост в училище ще се привличат ресурсни учители, психолози, логопеди, педагогически специалисти. Ще има помощник на учителя, както и обща и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и тези в риск да отпаднат от училище.


От допълнителни часове се нуждаят и децата, които не знаят български език, както и тези със затруднения в обучението. Часовете ще се провеждат включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си. Регламентирана е подкрепата за деца, подложени на тормоз.


В стандарта е уредена и подкрепата за децата с изявени дарби - за осигуряване на квалифицирани специалисти за развитие на техния потенциал. Но и допълнителна подкрепа, защото и за тях има риск да изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли и др.


В този стандарт се залагат и дейности за създаване на добър психоклимат в училище - превенция срещу насилието, преодоляване на проблемно поведение, както и награди и санкции за учениците, процедури при неуважителни отсъствия.


Всичко е подчинено на една цел – равен достъп до образование и подкрепа за развитието и реализацията на всяко дете и ученик. "Отпадането от училище не е в полза на самите деца, на семействата им, както и на цялото ни общество", посочи Диян Стаматов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK