От 15 септември родители ще контролират качеството на образованието в училищата

От 15 септември родители ще контролират качеството на образованието в училищата

© Анелия НиколоваРодителите ще могат да предлагат мерки за подобряване на качеството на образованието и да контролират работата на директорите. Това предвижда проект на правилник за устройството и дейността на обществените съвети към училищата, който е предложен от просветното ведомство.


Обществените съветите се създават с влезлия в сила от 1 август закон за предучилищното и училищното образование. Тяхната цел е да помагат за разивитие на учебните заведения и да засилят отчетността на ръководствата им. Предвижда се съветите да бъдат формирани до 15 септември.


В малките училища и детски градини - до 500 деца, броят на членовете на съветите трябва да е от 5 до 7, а в големите - от 7 до 9. Поне двама от трима от участниците в тези съвети трябва да бъдат родителите на деца от съответното учебно заведение. А останалите - професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището.


Съветите ще участват в обсъждането на учебните програми и в избора на учебници, ще могат да проследят и бюджета на съответното училище, както и да участват в атестацията на преподавателите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK