Ген. Радев бил равноотдалечен и равноприближен до БСП и АБВ

Георги Първанов. Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Георги Първанов. Снимката е архивна.АБВ ще подкрепи бившия командир на Военно-въздушните сили ген. Румен Радев като кандидат за президент на "равностойна коалиция от силни партии, доказали, че могат да правят добре избори". Това се разбра от думите на лидера на АБВ Георги Първанов преди заседанието на националния съвет на партията, на което трябва да бъде утвърдена кандидатурата за президент.


Снощи БСП издигна ген. Радев за кандидат президент на широка коалиция, но не бе взето партийно решение кои партии да участват в нея. Сред социалистите има мнения против АБВ.


"Безсмислен е спорът кой е споменал пръв името на Радев. Канандидатурата е равноотдалечена и равноприближена до двете партии", поясни Първанов днес Той даде да се разбере, че партията му има всички аргументи да подкрепи генерала, тъй като той е "силна и обединителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек, но най-вече печеливша кандидатура като възможност за президент".
Първанов се срещна с Радев преди партийното заседание, а след разговора заяви, че като кандидат генералът може да обедини не само левите партии, но и обществото.


На въпрос чия ще бъде отговорността, ако ген. Радев загуби изборите, бившият президент обяви, че ще я носят всички партийни лидери - и Нинова, и той.


Ген. Радев заяви, че е дошъл, за да обсъдят възможностите за широка коалиция, защото в тази битка всеки глас е важен. "Целя се във всички българи, които мислят за България - стъпила на националните си интереси, лоялен член на НАТО и ЕС, със самостоятелна активна външна политика", заяви Радев.


В момента тече закритото заседание на националния съвет на АБВ.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK