МВР очаква живеещите край границата да съобщават за нелегални мигранти

Георги Костов, главен секретар на МВР

© Юлия Лазарова

Георги Костов, главен секретар на МВРСлед като държавата похарчи над 100 млн. лева за защитната ограда по границата с Турция, изгради термовизионни камери и инфрачервени датчици, командирова допълнително полицейски служители и позволи на армията да се включва в охраната на браздата, МВР излезе с нова мярка за ограничаване на притока на нелегални мигранти. Ведомството разчита на местните жители да подават сигнали за проникнали чужденци, така че граничните наряди да могат да реагират.


"Очакваме хората от пограничните райони да сигнализират своевременно за нелегално преминаване на границата", заяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от пресцентъра на ведомството, по време на среща с представители на местната власт в Малко Търново.


Той заяви, че за решаването на проблема с нелегалните мигранти "не можем да бъдем достатъчно ефективни без подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество" и даде конкретни препоръки.
"Конкретно от хората в пограничните райони, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, очакваме незабавно да сигнализират органите на "Гранична полиция", каза Костов. Съобщи, че представители на "Гранична полиция" периодично ще посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и хората.


Главния секретар на МВР отчете, че опитите за нелегално проникване през границата са намалели с 60% в сравнение с миналата година. По думите му обаче има признаци на изменение в профила на мигрантите, които влизат незаконно в страната – като националност, като произход, като възраст, а също и като модел на поведение.


"Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция " Миграция", както и в центровете от открит тип на Държавната агенция за бежанците", обясни той. Добави, че повечето мигранти са не от зоните на потенциален военен конфликт.


Георги Костов каза, че продължаат да се правят внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на мигранти, а към момента по оградата с границата в Турция няма места с пробиви.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK