Подробните устройствени планове не бяха обявени публично, казват домоуправители

Подробните устройствени планове не бяха обявени публично, казват домоуправители

© Цветелина Белутова, КапиталФормално се спазва процедурата по обявяването на подробните устройствени планове на кварталите в София. Служители на общината твърдят, че през 2009 г. всеки един план или покана за обществено обсъждане са били оповестени като съобщение пред входа на блоковете, но не видяхме такива. Това казаха пред "Дневник" домоуправители от квартал "Младост".


По наредба общината удостоверява осигуряването на публичност само с два подписа на нейни служители, като не търси потвърждение от страна на гражданите. Обществените обсъждания също са проформа. Пример за това е последната дискусия, организирана по повод застрояването на пространството пред метростанция "Люлин". На нея присъстваха само 50 човека, което означава, че много от гражданите не са били уведомени", заяви депутатът Георги Кадиев. Той посочи, че домоуправителите са се обединили около идеята да бъдат включени в общ регистър на общината и да получават важна информация по имейл.


"Публикуването на информация на сайта на общината не е достатъчно и достъпно за всички възрастови групи. Освен това доказването на публичността на устройствените планове трябва да става и с поне два подписа на хора, живеещи в съответния блок", допълва Кадиев.
Преди седмица хора от всички части на "Младост" поискаха преразглеждане на устройствените планове на района. Там частните терени, за които има издадени разрешителни за строеж, са 23. След няколко две седмици протести кметът Йорданка Фандъкова нареди пълна проверка на терените, която в момента извършва главният архитект Здравко Здравков.


"Към всеки терен подхождам индивидуално. Търся решение в интерес на гражданите , но за мораториум върху строежите не може да се говори, защото това би спяло всякаква стопанска инициатива", обясни главният архитект.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK