Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали

Районът около горелите в събота тютюневи складове е отцепен. В неделя протестиращи налепиха плакати върху загражденията.

© Георги Кожухаров

Районът около горелите в събота тютюневи складове е отцепен. В неделя протестиращи налепиха плакати върху загражденията."Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали"


Това пише на бял лист хартия, закрепен на телените заграждения около опожарените тютюневи складове в Пловдив.


На третия ден (понеделник), след като четири от тях почти бяха изпепелени, в района все още мирише тежко, а улиците са отцепени от полицията. Пред оградите като на поклонение идват граждани, за да видят какво е останало от легендарните сгради. Пред тях е и "декорът" на медиите за живи включвания и снимки.
Тук в събота (деня на пожара) местният сайт Traffic News записа интервю с 44-годишния бездомник Любомир Данчев, който твърдеше, че е живял в стая на четвъртия етаж на първата пламнала сграда. Неговата версия беше, че някой е подпалил съседна стая умишлено, за да му навреди. Пред камерата той казва, че е бил на работа в съботния следобед. Пред "Нова тв" на фона на пожарните обяснява още, че не е палил нищо.


В понеделник прокуратурата обвини Данчев за умишлен палеж без дава подробности как точно е предизвикал пожара.


Версията, че пожарът в бившите складове - паметници на културата, не може да е случаен, е основната сред обществеността от събота. Дали разследването ще установи това и доколко ще бъдат убедителни заключенията ще стане ясно след приключването му.


В понеделник следобед "Дневник" обиколи района на централите пловдивски улици "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф", на ъгъла, на които се намира складът, от чийто покрив тръгва пожарът, за да говори с очевидци и живеещи в опит да възстанови какво точно се е случило в часовете преди пожара и пламването му, къде точно са забелязани пламъци, кога и т.н. Всички отказаха да бъдат снимани и да се представят поради различни причини, но най-вече за да избегнат проверки.


Пожарът, който тръгва от покрива


"Имаше десетина минути преди да приключи смяната ми (14:50 часа - бел. авт.). Излязох да изпуша една цигара и видях, че покривът на склада гори. Имаше дим, пушeци, задушлива миризма", разказа пред "Дневник" една от продавачите на ул. "Иван Вазов", която е известна като "улицата с магазини за обувки в Пловдив". Магазинът, в който работи, е на 4-5 метра от склада.


Според официалните съобщения сигналът за пожар е подаден около 15:00 в събота. Пожарът е започнал преди това, но в колко точно все още не е ясно.


"Вие виждали ли сте пожар, който тръгва от покрива? Аз не", каза пред "Дневник" фризьор, който също работи в района и е бил очевидец на огъня. Пожела анонимност от страх, че ще му правят проверки в салона. "Към 16:00 часа вече гореше много силно. На място имаше 11 пожарни, но само 4 от тях бяха със стълби. Пожарникарите се чудеха как да опазят съседните жилищни сгради, но огънят отиваше към покривите на други тютюневи складове", разказа още той. Според него към 20:00 часа вече е горял трети покрив, а около складовете са се събирали хора.


От птичи поглед се вижда как са изгорели покривите на четири от скадовете в Тютюневия град. Фасадите са опожарени.

© Георги Кожухаров

От птичи поглед се вижда как са изгорели покривите на четири от скадовете в Тютюневия град. Фасадите са опожарени.


"Чух как един пожарникар обясняваше на свой колега, че ако гори само дърво, няма как цветът на пламъците да е толкова червен. Наистина бяха червени. Прочетох, че някъде са казали, че мирише на нафта - аз такава миризма не съм усетил", разказа фризьорът.


По думите на минувач, който обаче не е бил очевидец на пожара, "всичко вътре в складовете било гредоред, намазан със смола" и лесно горяло. Без да му трябва бензин или нафта. Учудващо според него било обаче как бързо горял покривът, тъй като в петък валяло дъжд. Всеки добавя различни детайли все към версията за умишлен палеж още преди прокуратурата да съобщи в понеделник следобед, че разследва официално именно такава.


"Тръгнах си от пожара към 21:00 - вече огънят започваше да поглъща покрива на четвъртия склад. Хора от района се бяха събрали, бяха притеснени, някои бяха ядосани. Върнах се след полунощ - огънят беше овладян. Хората разказваха как не спирало да гори, но явно пожарникарите са успели да го овладеят. Имаше доста разтревожени физиономии", възстановява още от своите спомени фризьорът.


Изгорели са покривите на четири склада. Огънят е тръгнал и към пети. Заради опасност от срутване на фасадите на опожарените сгради районът ще бъде отцепен до преценка на отговорните органи.


За палежа вече има обвиняем - един бездомник


Два дни след пожара в понеделник прокуратура обвини и задържа за пожара 44-годишния Любомир Данчев, който по информация на органите на реда е "без постоянен адрес и многократно осъждан". От интервютата му пред медии, които той дава, докато гори пожарът в събота, става ясно, че Любомир пуши, но твърди, че не е палил нищо. Обяснява, че в сградите е нямало нито ток, нито вода, но че са живеели и други бездомни. Описва точно как се промъква до стаята, която си е обзавел и заключил с катинар. Не става ясно какво ползва за осветление. Твърди, че по покрива е имало дървета - отново без да изясни дали са обрасли с храсти, или има предвид дървените конструкции на сградите. Данчев заявява, че не познава собствениците.


"Сега прочетох в интернет, че са обвинили Любо за палежа. Съмнява ме да е той - може да няма дом, но не е просяк. Давала съм му цигари много пъти. Когато е имал, винаги ми ги е връщал. Понякога помага в павилиона до библиотеката, за да не стои гладен", разказа една от продавачките, която се представи като бивша волейболистка, но също не пожела да си каже името.


Фотогалерия: Тютюневото градче след пожара >


В павилиона, в който сервират кафе на маси на тротоара до библиотека "Иван Вазов", "Дневник" намери жена, която точно приключваше работа в понеделник, защото по обяснението й я викали в полицията. Тя потвърди, че Любомир помагал от време на време с работа там, но нямал договор при тях. Каза още, че бил там и в събота, но не уточни точно кога.


"Бях там през целия пожар. Комуникирах, слушах, наблюдавах и съм напълно убеден, че тук има умисъл. Подобна стихия не може да стане случайно, тъй като горя от много точки, а не само от едно огнище. Просто пожарът лумна на различни точки, а и няма как да се прехвърли толкова бързо върху няколко сгради. Версията за клошаря пък е много удобна. Преди години имаше хора, които обитаваха няколко от складовете, но в последно време такива не са забелязвани, поне от екипа на Total sport", твърди Валентин Драгнев, собственик на спортния център в близост, който е пострадал от пожара, пред пловдивския сайт "Под тепето". Достъпът до залата е невъзможен, защото тя попада в отцепения район.


"Пожарът е единственият начин собствениците да ремонтират тези сгради. От общината може и да казват, че там нямало подадени проектни предложения за строежи, но те ще се появят", смята фризьорът очевидец. Според жена, която живее в съседство, няма как пожарът да не е умишлен. "Вие как смятате? Дали е случайно? През пролетта почти събориха един от тези складове, сега случайно четири други почти изгоряха. Станахме градът на ужасите", казва живеещата на съседната улица "Велико Търново".


Според продавачка от магазин цените на наемите на търговски обекти в района, който е на метри от прочутите пеещи фонтани под тепетата, е между 700 и 2000 лева на месец. "Кой нямало да иска да отдава под наем такива обекти", развива тезата си тя. Портиер пък разви друга хипотеза - ако не се докажел умишлен пожар, собствениците щели да си вземат парите от застраховката и да си построят на терените каквото искат. Пред медиите от фирмата обаче заявиха, че нямат застраховка за складовете.


До опожарените тютюнови складове в Пловдив не се подускат граждани и медии.

© Георги Кожухаров

До опожарените тютюнови складове в Пловдив не се подускат граждани и медии.


"Какво толкова е станало? Така или иначе тези сгради ще паднат, защото няма как собствениците им да ги поддържат като паметници на културата. По-добре да се направи нещо", каза момче, което бе дошло да разходи кучето си в парка до опожарените сгради.


Частни паметници на културата


"Три от постройките, попадащи в два имота, са на фирмата с италиански собственик "Р.И.П.А." ООД, а четвъртата сграда, обхваната последна от пламъците, е собственост на "Галакси пропърти груп", обясни кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) в понеделник. В общината са категорични за две неща - че са издавали предписания за обезопасяване на сградите и че нямат информация за проектни предложения за строежи върху парцелите. Управител на "Р.И.П.А." ООД е бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, който обясни пред "Нова телевизия", че нямат намерения и проекти за строеж на мястото на складовете.


Министърът на културата Вежди Рашидов, който се появи в понеделник на мястото на пожара в Пловдив, обяви, че собствениците ще бъдат глобени с по 30 хил. лева за безстопанственост. Не е ясно дали общината е налагала санкции за неизпълнение на предписанията, но очевидци твърдят, че сградите стоят със заграждения от години, а не личи да се прави каквото и да било.


Между фактите и недоверието


В четвъртък изтичат 72 часа от задържането на бездомника, обвинен в умишлен палеж на складовете. Все още не е ясно кой ще го защитава. Прокуратурата съобщи, че проверява и за съучастие. Възможно е тогава да станат ясни повече подробности, възможно е разследването да продължи дълго.


Недоверието към съдебната система и официалните органи обаче прозират в коментарите на гражданите в Пловдив, че каквото и да покаже разследването и каквито и мерки да се обявяват пожарно сега, ще остане нещо скрито и че отговорността се разпростира не само собствениците, а и върху властите.


"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"


Този цитат от романа "Тютюн" на Димитър Димов е друга табела, която виси на телените заграждения около опожарените тютюневи складове в Пловдив, вдъхновили някога писателя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK