Проектът за ремонта на бул. "Витоша" е включвал и ретротрамвай

Ретро трамвай реновиран с подкрепата на Сименс

© Анелия Николова

Ретро трамвай реновиран с подкрепата на СименсПоставянето на ретро трамвай на бул. "Витоша" е част от обществената поръчка за ремонта на булеварда, но не беше изпълнена. Впоследствие мястото му бе сменено и експонирането му бе прехвърлено на общинското дружество "Туризъм", казва Цанко Симеонов от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура".


Идеята старият трамвай да служи за информационен център, разказващ за историята на градския транспорт в столицата, бе одобрена от кмета Йорданка Фандъкова още преди 2 години, когато бе представена първата реставрирана от "Сименс" мотриса, доставен у нас през 1935 г.


Новите предложения за местоположението на ретро мотрисата обаче са площад "Възраждане" и бул. "Македония", установи проверка на "Дневник".
Мотивите на главния архитект Здравко Здравков първоначалната идея да отпадне е, че бул. "Витоша" се използва активно от пешеходци, за което не може да бъде отнемано пространство.


Прокта за булевард "Витоша", включващ и ретро мотрисата

Прокта за булевард "Витоша", включващ и ретро мотрисата


"Оказва се, че за частните инвеститори диалогът със Столична община е много по-лесен. Там може да се направи всичко, но не по този начин стоят нещата с неправителствените организации. В крайна сметка, сдружението и частна компания успяват да инициират и дарят възстановяването на историческо превозно средство, а в последствие Столична община не успява да изпълни собствените си обещания и задължения според подробния устройствен план. Процесът за взимане на решение за поставяне на трамвайната мотриса на бул. "Витоша" е започнат много преди започването на реконструкцията на обекта, обществената поръчка го отразява, а липсата на трамвая в момента трудно може да бъде оправдана, още по-малко търсенето на друго място, без това да е съгласувано с инициаторите и дарителите" , допълва Цанко Симеонов от сдружението.


По думите му Столичната община и Направление "Архитектура и градоустройство" нито веднъж не са инициирали среща с тях, за да се реши къде ще бъде трамвайната мотриса.


Още 9 трамвая могат да бъдат реставрирани


Идеята на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" е още 9 трамвая да бъдат реставрирани и експонирани на знакови места в София в рамките на проекта "Зелените трамваи търсят своя дом".


"Целите на проекта са да популяризира запазените и възстановените исторически трамваи и да изследва възможностите за трансформиране на бившето трамвайно депо "Клокотница" в културен център с музей на градския транспорт. За изпълнението им ще бъде извършено описване на състоянието на историческите трамваи, ще бъде изготвен доклад за възможностите за възстановяването им, ще бъдат подготвени тематични маршрути за движението на историческите трамваи, ще бъдат извършени пътувания с възстановените исторически трамваи", обяснява Цанко Симеонов.


Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" предлагат да се възстанови най-старото депо в София, намиращо се на ул. "Клокотница", като бъде превърнато в културен център с музей на градския транспорт. Предвидена е изложба, посветена на 115-тата годишнина от пускането на първите трамваи в столицата.


Проектът Зелените трамваи търсят своя дом" се осъществява в партньорство със сдружение 365 и Чешки център в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK