Фабрика в затвора, или защо дори насилникът заслужава втори шанс

Фабрика в затвора, или защо дори насилникът заслужава втори шанс

© Надежда ЧипеваНай-късно до края на годината във варненския затвор трябва да заработи социално предприятие за производство на бетонови изделия. Проектът е на сдружението за превенция на насилието "Алтруист". През февруари т.г. бизнес планът му спечели 12 хил. лв. - грант от конкурса на "Български център за нестопанско право" и фондация "Америка за България".


"Решихме да направим малко предприятие, в което да работят не само хора, които излежават присъди, но и такива, които вече са на свобода", обяснява Албена Кръстева, която е председател на "Алтруист". Идеята е заимствана от прословутата тухларна към затворническото общежитие в Разделна.


Албена Кръстева

Албена Кръстева
Предприятието ще е собственост на еднолично дружество с ограничена отговорност, отделено от "Алтруист". В устава му е записано, че не формира печалба, а парите, които остават след покриване на разходите, ще бъдат дарявани на неправителствени организации.


Колко струва един сапун


Звучи като безсмислица, но се оказва, че животът зад решетките не е никак евтин. Всички затворнически лавки в страната се снабдяват от държавното предприятие "Фонд затворно дело". Начинът, по който то организира обществените поръчки за снабдяване на търговските си обекти в местата за лишаване от свобода, от години буди подозрения за предрешени търгове и корупция. А основанията за това са цените, на които стоки от първа необходимост стигат до затворниците.


"Ако навън един сапун струва 50 ст., в лавката на затвора е поне 5 пъти по-скъп, твърди Албена. В повечето случаи цените там са между 5 и 10 пъти по-високи, отколкото в нормалните магазини. Затворниците без роднини, на които да разчитат, не могат да си купят абсолютно нищо. За това твърдя, че създаването на социално предприятие е проект от първа необходимост".


Затворници "под наем"


Според плановете на "Алтруист" производственият му цех ще бъде взет под наем от администрацията на варненския затвор. За работа в предприятието ще бъдат наети затворници с дългосрочни присъди. А монтажът на готовите модули ще се извършва от вече излезлите на свобода, които не могат да си намерят друга работа, или сами са пожелали да работят в предприятието.


За използването на затворници като работна ръка на "Фонд затворно дело" се плащат дневно по около 30 лв. на човек, обяснява Албена. Поема се и ангажиментът за изхранването му в рамките на договорния период. Част от тази сума се отчислява като заплата за затворника. Размерът на отчислението не е публичен, разходите за наемането на работа на един затворник са около 40 лв. на ден, показват сметките на "Алтруист".


"Схемата е ясна и за това успяхме да спечелим гранта, казва Албена. Сега трябва само да я приведем в действие. Изделията ни ще бъдат маркирани, за да е ясно, че са произведени от социално предприятие, и се надяваме да попаднем на клиенти с гражданско съзнание, които да предпочетат нещо, което е произведено с цел помощ, а не печалба".


По джапанки през януари


През май м.г. "Алтруист" получи правото да ползва безвъзмездно в продължение на десет години стар клуб на БКП, който сега е държавна собственост. Ако социалното предприятие потръгне и успее да генерира приходи, в сградата на ул. "Д-р Басанович" 118 във Варна, която в момента сдружението ремонтира със собствени средства, ще бъде оборудвано и защитено жилище за освободени след излежаване на продължителни присъди.


Така изглежда сградата, дарена от държавата на сдружението "Алтруист" през май м.г.

Така изглежда сградата, дарена от държавата на сдружението "Алтруист" през май м.г.


"Тези хора имат нужда от време за адаптация, а няма къде да отидат, казва Албена. Виждали ли сте човек по джапанки през януари? Аз срещнах последния тази зима. Съвсем умишлено извърши второ престъпление само за да го приберат отново "на топло" - в буквалния смисъл на думата! След 5 години зад решетките личната ти карта вече е невалидна, семейството ти те е отхвърлило и дори напълно е забравило за теб".


В новата си сграда "Алтруист" планира да създаде и първия център за правенция на насилието във Варна. Подобни центрове има в почти всички големи градове на страната.


"Подобни центрове има в почти всички големи градове на страната, обяснява Албена.В тях се реализират програми за работа с извършители на домашно насилие. Това става след постановена съдебна мярка по Закона за защита от домашно насилие, която задължава насилниците да посещават специализирани програми. Те са основани на методики за промяна на нагласите, ценностите и поведението на хора с агресивно поведение. Включват оценъчни сесии и групови тренинги, които продължават шест месеца".


В момента сдружението "Алтруист" ремонтира сградата си на ул. "Д-р Басанович" 118 във Варна със средства от дарения.

В момента сдружението "Алтруист" ремонтира сградата си на ул. "Д-р Басанович" 118 във Варна със средства от дарения.


...а ние продължаваме да си хапем пръстите


Предложение за откриването на подобен център от "Алтруист" подава във варненския общински съвет още през 2012г. Идеята тогава е той да се развива като общинска, а след това и като държавна делегирана дейност. Предложението минава през всички общински комисии, които е трябвало да изразят мнение по него - финансова, социална, правна, наблюдателна. Всички са гласували "за", но въпреки това проектът не стига доникъде.


"Две години различни общински чиновници ме лъжат, че всичко е въпрос на дни, а ние продължаваме да си хапем пръстите, казва Албена. Ако ставаше дума за болни деца, никога не бих търсила обществена подкрепа, защото зная как могат да бъдат намерени пари за толкова благородна кауза. Но обществото е лицемерно и затваря очите си пред други хора, които също имат нужда от "лечение" и помощ, но им ги отказва".


Албена има и друга, по-тежка присъда. "Важно е да осъзнаем, че във всеки от нас има по една клетка насилие, твърди тя. Като рака е - всички го носим, но не всеки се разболява. За това не мога да разбера защо всички усилия са насочени към работата с жертвите на насилие? Прибират ги, избърсват сълзите им и после ги връщат отново в същата среда. Но така обществото само продължава да "произвежда" насилниците си!".

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Щом има фабрики в затворите, трябват и фабриканти. Да прибират там Гергов, Ковачки, Пеевски и работата ще тръгне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Любопитно

  Прави са. Трябва да се промени средата и достъпа до по-добро "утре", щото иначе се връщаме към схемата "влизаш ключ, излизаш шперц." Да, и трябва мнооооого да внимават, щото в схемата има много "държавно", а това винаги води до корупция и опорочаване. Въпреки това, е добро (поредно) начало в добра посока.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много добра идея поздравления

  n/a
 4. 4 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Много добра инициатива, желая успех на екипа й.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това не е втори шанс, а банална експлоатация на хора, лишени от почти всякакви права.

  Освен това, затворите никого не превъзпитават, точно обратното.

  Затвори не трябва да съществуват.

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  [quote#5:"Николай Теллалов"]Затвори не трябва да съществуват.[/quote]

  А какво да правим с престъпниците? С опасните - убийци, изнасилвачи, педофили, етс?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Поздравления за каузата.

 8. 8 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как се пише: заимствам или взаимствам? Правилно е да се пише заимствам. http://kaksepishe.com/zaimstvam/

 9. 9 Профил на adasha
  adasha
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Чудесна идея! Само че всяко едно производство трябва и да е пожарообезопасено, така че ще им трябва и пожарникар в затвора

 10. 10 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван Димов":

  Границата е много тънка, почти дублетни форми от вземам и заемам.Всъщност на всяка манджа мирудия? Взаимствам или заимствам от народния фолклор? Благодатя за отговора.

 11. 11 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Американските затвори са пример за това как може да се превъзпитават затворници. Браво на американската фондация, която е дала идеята. Затворниците ще са много щастливи, че им се дава възможност да работят черен къртовски труд са жълти стотинки.

 12. 12 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 345 Неутрално

  По темата-- в Пловдив срещу затвора имаше дърводелска работилница , където изработваха читави мебели на добри цени.Някой знае защо я затвориха, тръгна слух, че да се работи вътре, трябва да се киха дебело.Не ми се вярва чак до там корупция.Дали пък Цацаров не знае по , това време си беше в Пловдив?

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobyys":

  Това е точно така: затворник, който не работи, не получава съкращение на срока. При безработицата навън, за да бачкаш зад решетките, за да излезеш по-бърза, се киха или работи без пари.
  Условията и всичко в затворите е ужасно. Началството прави каквото иска и никой не смее да се оплаче.

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Не е твоя грижа.
  Каквато решат пострадалите или близките на пострадалите.
  Стига наистина да са виновни именно лицата, които са осъдени.

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  [quote#14:"Николай Теллалов"]Каквато решат пострадалите или близките на пострадалите.[/quote]

  Тоест, ако близките на пострадалите решат да одерат жив (примерно) убиеца на любимите им същества, то това е напълно приемливо, според теб?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#14:"Николай Теллалов"]Не е твоя грижа.[/quote]

  Ами, ако близките решат да обезглавят виновника, да набучат главата му на кол и да я разнасят из целия град, се превръща в моя грижа, щото аз такива неща не искам да виждам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Егати държавата.Един затворник струва на работодателя 40 лв на ден,или средно 880 лв на месец,цените в лавките са двойни ,тройни ,че и петорни в сравнение с тези на свободния пазар,който въздиша по соца да чете,тогава така беше със всичко и за всички

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#11:"рататуй ли"]Американските затвори са пример за това как може да се превъзпитават затворници.[/quote]
  В САЩ имат доста висок процент рецидивна престъпност,точно в това отношение не са за пример.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ами ще си го кажеш и близките ще уважат желанието ти.
  Хем сърби, хем боли, а?
  Не искаш изродите да са на свобода, ама и не искаш да ги накажат, хмък.

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Не е приемливо, но е тяхно право.
  Не си на тяхното място, за да съдиш.

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#20:"Николай Теллалов"]Не искаш изродите да са на свобода, ама и не искаш да ги накажат, хмък.[/quote]

  Искам да бъдат наказани, разбира се, но не по дивашки начин. Няма по-добро измислено нещо от затворите. Щото оставим ли наказанията в ръцете на засегнатите, не ми се мисли до какви извращения ще се стигне, ако всеки се поведе по първичните си инстинкти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Любопитно

  [quote#5:"Николай Теллалов"]Освен това, затворите никого не превъзпитават, точно обратното.[/quote]
  В досегашния си вид е така, защото са били създадени за да изолират опасните индивиди от обществото. Тук виждаме пореден опит, ограничаването на достъпа да се съчетае с обучение за вписване в обществото. Новото е, че този път участва и частна организация, а частното е по-оправно от държавното, та може и да постигнат прилични резултати (прилични, а не 100%-тови).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Затворите са развъдник на рецидивисти, на корупция и произвол.
  Представа си нямаш какво става там, грижа те е само "диващината" да не ти е пред очите.
  Пък и защо веднага допускаш, че ДРУГИТЕ ще постъпват дивашки, а ти си цялата в бяло и много милосърдна? Ами не си милосърдна, тъкмо защото не знаеш какво е затвор, а и не те е грижа. Не си милосърдна, защото веднага предполагаш у другите диващина.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#19:"slonsco"]В САЩ имат доста висок процент рецидивна престъпност,точно в това отношение не са за пример. [/quote]
  В САЩ първо имат по-голяма разкриваемост, от там имат и повече наказани, което всъщност им пълни затворите. Много внимавай когато сравняваш статистически данни, защото е много трудно да се определи правилно кое е причината и кое следствието в наблюдаваната, статистическа картинка.
  Примерно гривната на крака, не само пести средства на бюджета (от килии, охрана и нови затвори), но и изолира наказания от затворническата среда и възможността да се усъвършенства чрез обмяна на опит с други затворници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "gost22":

  Хвалиш Щатите, но там се отказват от частната инициатива в тази област.

  Затворите не са създадени в полза на обществото, а за наказание на враговете на държавата.

  Ликвидирането на престъпността е въпрос на мерки върху причините й, а главният причинител е тъкмо капитализмът и обслужващата го държавност.

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#27:"Николай Теллалов"]Хвалиш Щатите, но там се отказват от частната инициатива в тази област.[/quote]
  Промяна в схемата към ефективност, а не разрушаване на схемата. Държавата е тромава и неефективна, и именно заради това, да се допусне частна инициатива при преобучението, а не при изграждането на килии и пълненето им. Разликата е огромна.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#27:"Николай Теллалов"]Ликвидирането на престъпността е въпрос на мерки върху причините й, а главният причинител е тъкмо капитализмът[/quote]
  Престъпност има още от преди капитализма, от преди първата държава, дори от преди писаната история на човечеството, та хайде стига гробокопа. Отделно, че капитализма вирее най-добре където има нормално законодателство и нормално правораздаване, защото за да си ефективен в преработването на ограничен ресурс с максимална полза ти трябва предвидима среда и намален риск от (и минимални разходи за защита) престъпления спрямо теб, работещите за теб както и за пазаруващите от теб. Робовладелския строй е изчезнал именно заради разходите по охраната, въпреки че самия труд на робите е бил безплатен (а тогава ръчния труд е бил в основата на икономиката)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Теллалов":
  Затворите са развъдник на рецидивисти, на корупция и произвол.
  Представа си нямаш какво става там
  ............
  Ти пък щото много имаш.
  Инициативата на Албена Кръстева е великолепна.
  Повечето, които са в затвора, са там, не от добър живот, а от принуда, обърканост, тежки съдби и безкрайни поражения. За тях това е втори шанс, хем да се пообучат малко, хем да придобият трудови навици, хем да усетят тръпката от създаване на продукт и правене на нещо полезно за всички.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "gost22":

  Интересна интерпретация. Невярна, но интересна.
  Преди държавата няма как да има престъпления, защото липсва такова понятие.
  Преди частната собственост няма толкова мотиви за престъпления.
  Капитализмът е наследил всичко от предишните фрмации.
  Не аз ровя, а ти. Сега капитализмът е актуален, следователно и отговорен.
  Практически всички престъпления са мотивирани от обдтановката, която създава. Огромна част от престъпленията пък са просто бизнес, следователно отново поощрени от капитализма.

  За частните затвори прочети какво пишат самите американци. Частникът не е алтруист, а печалбар. Дреме му за интеграцията на затворниците, той прави от тях кинти. И с държавата е така, но тя поне е принудена да върш нещо и в обществен интерес, за да не бъде съборена.

  Но, няма да преча на чистата ти детска вяра в благото на капитализма. Щом ти харесва, наслаждавай се, докато не се обърнат обстоятелствата около теб. А то не зависи от твоята воля.

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "СДС":

  И ти ще имаш.

  Останалото са розови мечти.

  Затворите са зло, част от проблема, не част от решението.

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":
  Огромна част от престъпленията пък са просто бизнес, следователно отново поощрени от капитализма.
  ...................
  Брей, колко си компетентен...! Преди партиен секретар на блока ли си бил?
  И в какво са се провинили 20 000 българи избити от антикапиталистите?
  В това, че с труд, талант и инициативност са постигнали нещо в живота си.
  Проблемите не идват от капитализма, такъв в България няма. Налице е номенклатурна плутокрация, което създава дълбоко социално неравенство и ниска социална мобилност.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "СДС":

  Виждам, че си жертва на тежък йоден дефицит в ранно детство, но все пак ще обясня, не толкова на теб, колкото на други хора с номрални когнитивни способности:

  Първо, нямало е нашествие на антикапиталисти, а на държавни капиталисти

  Второ, забогателите преди капеесесовсака окупация са печелили по изключение честно, същите са като днешните мутри

  Трето, за социалната мобилност във флагмана на капитализма САЩ чети мнението на самите американци - и там отдавна няма такава.

  Четвърто, вярвай си в каквото искаш, но фактите са факти. Някои хора проумяват истината чак когато тя ги смаже

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Теллалов":
  Виждам, че си жертва на тежък йоден дефицит в ранно детство, но все пак ще обясня, не толкова на теб, колкото на други хора с номрални когнитивни способности:
  .................
  Лалов, ти си обяснявай пред огледалото, не ми прачиш.
  Говориш на аба, лалаш, без покритие с факти.
  Да не си в кръчмата с другите лузъри?
  Това че си объркан, неук и крайно нелицеприятен, мисля не е тайна за никого.
  Така че, плямпай си, щом така ти олеква.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  [quote#31:"Николай Теллалов"]Преди държавата няма как да има престъпления, защото липсва такова понятие.[/quote]

  Тоест, казваш, че докато хората са живеели на племена, никой на никого не е вземал храната, никой никого не е биел или убивал, не са се отнасяли лошо с жените и децата, не са изоставяли болните и старите на прозвола на съдбата, етс?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Казвам, че асоциални отношения и постъпки в една общност са водели до разпадане на такава общност, оцелявали са само тези с повече вътрешна солидарност и готовност за коопериране с други общности.
  Ако не бе така, изобщо не би се случила еволюцията на човека като разумно същество.

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#34] от "Николай Теллалов":

  Лелеее... ти си бил страшно объркано същество, чак ми дожалява за теб... Не са ли ти казвали, че човек не бива да приема за чиста монета всичко, което чете? Щото очевидно ти четеш някаква страшно малоумна и утопична литература и си мечтаеш за идеалният свят. Ми, такъв няма. Не е имало, няма и да има. Каквото и да казва Кропоткин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#37:"Николай Теллалов"]Казвам, че асоциални отношения и постъпки в една общност са водели до разпадане на такава общност, оцелявали са само тези с повече вътрешна солидарност и готовност за коопериране с други общности.[/quote]

  Ами не, точно асоциалните отношения и постъпки са довели до нуждата да се направи правилник за живот и поведение в дадена общност и именно това е спомогнало за еволюцията на човека. Ако още навремето не е била осъзната нуждата от правилник, важащ за всички, досега все още щяхме да сме в първобитно общинния строй.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  И тези правила са се приемали от всички, така не е било нужно да има блюстители на реда.
  И правилото е едно: постъпвай така, както искаш да постъпват с теб при аналогични обстоятелства.
  Това прявило урежда всичко.

  Произхозът на йерархиите, тоест заболяването на човечеството от тази чума, е протекло при сериозна съпротива срещу йерархичността. Изследвано е от Мъри Букчин. Произходът пък на религиите, дали основата за властничеството, е описан от Ричард Докинз.

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#38] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Много си мила и жалостива.
  Де да беше толкова жалостива и към глупавата нещастница Мейзер.
  Така че не ме учи на етика и съпричастност, нито разсъждавай върху неща, които не знаеш и не искаш да знаеш, та сакън да не се окаже, че грешиш.

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  [quote#40:"Николай Теллалов"]И тези правила са се приемали от всички, така не е било нужно да има блюстители на реда.[/quote]

  Ами, щом се е появила нуждата от блюстители на реда, значи не всеки е спазвал правилата. Психопати, мързеливи, измамници, убийци и прочие е имало и в първобитните общества, не е нещо, което се е появило в последствие. Именно самият факт, че са се появили блюстители, следящи за спазването на правилата, говори ясно, че хора с престъпни наклонности е имало и тогава.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#41:"Николай Теллалов"]Де да беше толкова жалостива и към глупавата нещастница Мейзер.[/quote]

  Ами, да си кажа честно, наистина ми става жал за нея, но още повече за мъжа си, че си отиде човека поради глупостта и неграмотността и на двамата. Но, незнанието, че като затегнеш нещо около врата на човек, може да доведе до смъртта му, не те оправдава и съвсем не означава, че не трябва да си платиш за престъплението.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#40:"Николай Теллалов"]Ричард Докинз.[/quote]

  Лелеее... ама и неговите писаници ли приемаш за чиста монета. Баси... толкова елементарни съждения, като неговити, рядко се срещат...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Не съм срещал скоро образец за толкова упорито и самовлюбено невежество. Т.нар. ти разсъждения бъкат от логически грешки.

  Ака беше жалостива, нямаше да се подиграваш на нещастницата.

  Щом си по-умна от Докинз - е, повервах ти отсекъде!
  Не базирам мирогледа си само на един или двама известни автори, но сметнах за учтиво да дам неща зя пример, вместо дълги списъци с имена, както и подробен отчет на личния си опит, въз основя на който съм се съгласил с едни и отхвърлил други апологети.

  Но ти и така знаеш всичко и имаш мнение даже за неща, които не познаваш.
  Гениална си.

  И много морална, да.

  И първа красавица очевидно.

  Тия неща личаха от подигравките ти, безопасно анонимни, към някой, попаднал в зъбите на великото правосъдие, дето само с беззащитни кифли си прави имиджа, а пред мутрите маха опашка и подава лапа.
  И същата система вкарвя хора в затвора, а ти смяташ това за правилно.

  Абе, ти си обрязцов граждянин, нема кво да говорим повече, аз засрамен и размазан от твоята железобетонна прявота се оттеглям безутешно да ридая.

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Весело

  [quote#31:"Николай Теллалов"]Преди държавата няма как да има престъпления, защото липсва такова понятие.[/quote]
  Вземи попрегледай историята, там онова с племената дето преди държавата що така в племе, а не семейно, а и си изясни кое точно действие спрямо кого е престъпление, и дали това действие може да се извърши без да има държава. Примерно, имало ли е кражби преди хората да се сетят да обединят племената.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#45:"Николай Теллалов"]Гениална си.

  И много морална, да.[/quote]

  Знам. Но все пак благодаря!

  (настроение смутено-изчервено)

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#26] от "gost22":

  Подкрепа на120%,по света му казват статистика,а у нас е стъкмистика.В Холандия закриват 18 затвора,проблемът им е ,че нямало престъпници,ще ги дават под аренда,за да не съкращават персонала.Много странни хора,слагането на гривна било достатъчно,а от бюджета се спестявали много пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK