Преподаватели над 35 години ще могат да се настаняват в студентски общежития

Преподаватели над 35 години ще могат да се настаняват в студентски общежития

© Красимир ЮскеселиевУниверситетски преподаватели над 35-годишна възраст вече ще могат да бъдат настанявани в студентски общежития. Днес правителството одобри такава промяна в Наредбата за ползване на студентски общежития и столове.


Досега учените и преподавателите можеха да ползват общежитие до 35-годишна възраст и за не повече от пет години.


Правото за определяне на срока за пребиваване се предоставя на висшите училища, БАН и научните организации, които регламентират в свои правилници реда и условията за настаняване в студентските общежития на лица от научно-преподавателския си състав. Предоставянето на възможност за ползване на студентско общежитие на учени и преподаватели е част от кадровата и социална политика на висшите училища, БАН и други научни организации, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Егати и учителите щом ще искат да се настаняват в общежития.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  Здрасти, връщане към миналото, когато млади асистенти и научни работници във семействата живееха в общежитията, някои чакащи за софийско жителство, други просто без подслон. И така с години, раждаха деца, идваха баби и всичко в една стая плюс читалнята.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Любопитно

  До коментар [#1] от "deepblue":

  Ако заплатата ти като асистент е 600 лева и не си от София със жилище, какви са възможностите ти?

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пак се отваря вратичка за злоупотреби.
  И досега студентите получават общежитие само с връзки и подкупи. Сега съвсем няма да има стаи за студенти.

 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ако заплатата ти като асистент е 600 лева и не си от София със жилище, какви са възможностите ти?

  Ще си живееш като до сега при мама.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2835 Весело

  Това е с цел подобряване на корупционните практики !

  След като изпитващият и изпитваният са врата до врата , предаването на лева от джоб в джоб ще е улеснено !!

  А и как ще имаш сърце да скъсаш симпатягите с които си запивал до ранни зори !?!

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Доходите на научните работници трябва да се формират от работа на проектен принцип (да произвеждат научен продукт), а не от търкане на бюра в университетските катедри. Ако асистент има заплата 600 лв. и не работи по проект, не заслужава да е в университета.

 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 529 Весело

  Благодат за студентките, а и за преподавателите - по-лесно ще става писането на оценките - като живеят в съседни стаи

  Stef
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  ми да кажат и че са се погрижили за академията. като няма пари, подслон да има...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 585 Неутрално

  В много английски колежи и гимназии вековна традиция е да имат имот къща, в който да се настанява директора. А за всички хора без дом и с ниски доходи - общинска къща или поемане на част от наема. Тука кой къде ще живее и дали има покрив над главата си на държавата изобщо не й пука, даже от мизерната му заплата от 300лв ще му вземе 10%.

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Преподаватели над 35 години ще могат да се настаняват в студентски общежития.

  Еми като са некадърни.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Дъното гербаво се оказва много по-дълбоко от очакваното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Става дума за преподаватели над 35г.
  Нормално ли е, ако на тази възраст продължаваш да си асистент със заплата 600лв.?
  Особено на фона на твърденията на министър Горанов, че се очакват фалити на ВУЗ-ове?

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#13] от "2.50":

  Май за България е нормално. Познавам главни асистенти на по 50, просто професорите и доцентите в катедрата са живи и тези на възраст не искат да се пенсионират. Традицията от средновековието е съхранена, не че няма много по-добри примери.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#7:"V.Iliev"]Ако асистент има заплата 600 лв. и не работи по проект, не заслужава да е в университета.
  [/quote]

  съгласен съм, но отчасти, тъй като съм хуманитарист. първо, 600 лв. е унизително малко за уни преподавател. това е по-малко от заплата на продавачка на пазара. второ, заплатата на уни преподавателя е израз на това, че образованието принципно е вид "публична услуга" - т.е. невинаги произвежда пряко продукт за директно потребление, но това пък гарантира предаване на вид познание, без което не може, ако въобще мислим идеята за "знание" - например, хуманитарните науки. сиреч, държавата доброволно "жертва" тези средства без "пряка възвръщаемост", за да опази и сферата от намеса на инструменално натоварени интереси (например, за да може един историк и арабист да пише за исляма академично, без да се налага да се продава на служби или да обслужва интереси. или пък да списва бизнес проектчета с предзададен продукт, за да си напълни скъсаното джобче. или един философ да може да рисърчва средновековна теология, без да се налага да прави семинари за "онтология за деца" по детските градини, пиар агенции или семинари по медиация). и трето, не всеки "научен продукт" е еднакво продаваем, съответно финансируем - точно защото е "научен", а не "търговски", сиреч двете понятие не съвпадат", обслужвайки различни цели по дефиниция.
  иначе и аз смятам, че всеки учен в България - където са пословично мързеливи - трябва да търси и външно финансиране. но не безкрайно, не на всяка цена. именно защото често пъти външното финансиране е свързано с целевост и външни интереси. с други думи, това не означава, че 600 лв. е нормална заплата. всъщност, даже е не и толкова.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "2.50":

  а какво да си? може да си гл. ас., вярно - ако, разбира си, си си написал доктората. за другото - чакаш някой от вилаета да умре, за жалост. или да се пенсионира, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  точно така. отделна пък история е, че е пълно с щатни асистенти, които съвсем нещатно ги мързи да си напишат доктората...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#7] от "V.Iliev":

  Правилно, вместо да е теоретичен или ядрен физик, философ, или историк да отива да продава банани.
  Нека ви кажа нещо и за проектния модел на организация в университетите. Той е добър за целеви научни изследвания, но пулсира в зависимост от финансирането. Икономическата криза в САЩ нанесе най-големи поражения в този сектор, просто корпоративните пари рязко намаляха.
  Второстепенните институции и тези от типа полувисше са за минимален щат, като основната преподавателска работа се изнася от наети по договор квалифицирани лица. Когато обаче такова лице си намери работа, то може да ви каже "аз бях дотук" в средата на семестъра. И какво правим? Натоварваме щатните, те търсят заместници и т.н.
  Сериозните университети имат нужда от щатни преподаватели-учени по ред причини, между които ще спомена стабилност на науката и преподаването, внимание към студентите и тяхното развитие, независимост на мнението и позициите като част от академическата независимост, роля в общественото развитие. В България, както и в Европа може би няма да се приеме американският модел на заплати определяни от пазара, те внасят доста дисонанс. Пример: нов асистент-професор идва със заплата 12 хиляди (120 х. за десет месеца, докато пълен професор с 25 години стаж в същата катедра може да е стигнал 112 хиляди годишно - започнал е по-ниско, заплатата му е коригирана с по 2% за инфлацията годишно, за повишаване в степен се дава една сума от 5-6,000 годишно; това е и една от причините за стъпаловидната миграция за по-добро възнаграждение - аз лично съм работил досега за 27 години в 5 университета)

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  [quote#2:"daskal1"]Здрасти, връщане към миналото, когато млади асистенти и научни работници във семействата живееха в общежитията, някои чакащи за софийско жителство, други просто без подслон. И така с години, раждаха деца, идваха баби и всичко в една стая плюс читалнята.
  [/quote]
  Познавам един такъв , децата му са голям провал , но поне се изучиха , по-късно започна да пише статии като либертофон за да свърза двата края... ама това вече е поръчение от НПО за всички преподаватели - бенефициенти на фондации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  От коментарите по-горе разбирам, че никой не разбира какво значи да работиш в областта на науката, колко мизерно е всичко и че все пак има хора с желание за изява, а не само да се оплакват и да драскат глупости в някой форум.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Ами естествено, ако сме взели "наши момчета и момичета". Този модел на академически инсест е изключително вреден за българската наука - възпроизводство в рамките на една катедра което изолира комуникацията и установява феодални отношения.

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#20:"stedim"]по-горе разбирам, че никой не разбира какво значи да работиш в областта на науката, колко мизерно е всичко[/quote]

  четете по-внимателно

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#14:"daskal1"]Май за България е нормално.[/quote]

  Ако приемем това за нормално, значи в образованието всичко е ОК! Мерките само допринасят за уседналостта на нафталинените професори на сладки службици. Познавам един гл.ас., който повече от 20г. получаваше заплата в МЕИ, докато шефът му беше в Щатите. Човекът си каза, че няма кой да го пипне! Стъпваше не повече от веднаж годишно в университета. Честито, с настоящите мерки ще има право и на квартира!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#23:"2.50"]Ако приемем това за нормално, значи в образованието всичко е ОК! [/quote]

  "нормално" е в смисъл на това, че е много често разпространено, не в смисъл на това, че е "ОК". защото е "нормално" СУ да не може да си плати парното също, но не е "ОК"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Весело

  До коментар [#5] от "deepblue":

  Забрави да допълниш "на село". А може би си прав, и там вече има "университети".

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#16:"abdelhaqq"]за другото - чакаш някой от вилаета да умре, за жалост. или да се пенсионира, разбира се.[/quote]

  Демек, новите мерки осигуряват “място в чакалнята" на щатни асистенти, докато станат пожизнени?!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В това, което наричат общежития, и хлебарки е жестоко да живеят.

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#26] от "2.50":

  осигуряват минимум осигуреност с жизнено пространство, което, повярвайте ми, ако трябваше да живеете след 35 годишна възраст в него, нямаше толкова да протестирате, че е "привилигеровано".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#27:"Николай Теллалов"]и хлебарки е жестоко да живеят.[/quote]

  те не мислят така.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  До коментар [#23] от "2.50":

  Точно това исках да кажа с "май за България", ако се примиряваме с това положение на богати "мутри" и бедни "даскали". Обективно, никой не е станал университетски преподавател за парите, и именно от това се ползват политиците и администраторите - "Къде ще ходят?". Аз лично мога и плочки, и паркети да слагам и го правя с удоволствие, но да започна да го правя професионално и изоставя това с което съм живял и за което милея, казано на архаичен език? Е, лично аз избрах друг вариант, но ми става болно за българските колеги.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#28:"abdelhaqq"]повярвайте ми, ако трябваше да живеете след 35 годишна възраст в него, нямаше толкова да протестирате, че е "привилигеровано".[/quote]

  Не мие е минало през ума, че осигуряване на стая в студ. общежити на нормиран наем е привилегия!
  Ще се повторя: това е възпроизводство на едни архаични и вредни отношения във висшето образование.

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#31:"2.50"]Не мие е минало през ума, че осигуряване на стая в студ. общежити на нормиран наем е привилегия! [/quote]

  е - защото обсъдихме заплатите и пр. със сигурност е резултат от нередностите в системата, но повече следствие, нежели ли причина за нещо. тъй че на мен не ми пречи това точно. пречат ми други неща в българската образователната система, във висшата й част, в частност.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  [quote#32:"abdelhaqq"]тъй че на мен не ми пречи това точно. [/quote]

  Нормално, всеки с проблемите си!
  Според мен, осигуряване на евтина квартира не е сред силно мотивиращите фактори за един млад учен, да остане и да се развива в България! Същите млади учени едва ли напускат България за да работят по широкия свят, защото нямат осигурена стая в студ. общежитие...

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#33:"2.50"]не е сред силно мотивиращите фактори за един млад учен, да остане и да се развива в България! [/quote]

  но способства за онези нещастни, но пак мотивирани души, все пак останали в българската академия, да не умрат от глад.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3409 Любопитно

  Кой от двата блока на снимката е общежитието?

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  ...нали точно това е тезата ми от самото начало!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#36] от "2.50":

  не се разбра много

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  ляво. отдясно е реституцията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#38:"abdelhaqq"]ляво[/quote]
  ....Даа..Аз пък се размечтах как се връщам и поселвам пак в общежитията. Живял съм в блока на Академик зад ИЧС, 23 бл.,
  51 блок(през осемдесетте и началото на 90 те).
  Виждам, че има..прогрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK