Какво ново очаква учениците от 15 септември

Какво ново очаква учениците от 15 септември

© Анелия НиколоваТри седмици преди началото на новата 2016/2017 учебна година образователното министерство публикува новите моменти за учениците след влезлия в сила от август нов образователен закон.


Нов учебен план през 2016/2017 г. ще има само за първи и за пети клас. Ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история за пети клас. където ще се учи античност. За седми клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история - раздел "Средновековие", по география - раздел "Континентална Европа", по биология - раздел "Гръбначни животни".


От 15 септември в часовете на класния ръководител ще има обучение по гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс.
В първи клас оценяването ще е с качествени оценки и приключва с една обобщена оценка. За пети клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет - ако например предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока.


Тази учебна година няма промяна в оценяването за втори и за трети клас, които ще получават оценки по шестобалната система. Децата до 4 клас няма да повтарят.


Според новия учебен график първокласниците ще учат до 31 май 2017 г., както и четвъртокласниците, които ще се завършват с национално външно оценяване по четири предмета. Изпитът по математика е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки, съобщиха от просветното ведомство.


В седми клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите ще е с точки и всеки ученик ще може да кандидатства в различен тип гимназия – профилирана или професионална, обясниха от министерството.


Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и на 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.


От тази учебна година започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В него ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците, както и личните успехи. Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Всека година реформа, ЕВАЛА!!!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Гневно

  Значи преди 150 години пише, че : „Почти няма българско село без училище. Няма българско дете, което да не знае да чете и пише.“!!!
  Сега почти няма село с училище...????
  Но има пък ''нови моменти'' - обучение по гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. И Т.Н. И Т.Н...
  Ма, що си не.... майката, че и министърката , че и министерството !!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 305 Неутрално

  тоест - поредица административни глупости за тормаз ва ученици и учители и идеални за отбиване на номер и оправдаване на заплатите на чиновници по министерства и инспекторати за сметка на образованието

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  след всички реформи ,половината от учениците или са двойкаджии или са напуснали училището и страната

 5. 5 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Представям си какво мазало е в училищата в момента! Горките учители, горките ни деца! Как го допуснахме това?
  "интеркултурно образование" ???? Какви са тия еврогейски глупости? Та ние можем да им бъдем пример за интеграция на всякакви малцинства, които ИСКАТ да се интегрират-арменци, евреи, турци... Само циганите не са интегрирани, и то не само защото политиците ги манипулират... ама това е друга история.
  "няма повтарящи ученици" - още един интеркултурен феномен! Системата не може да накара циганетата да ходят на училище, ама за да не отпадат, по-добре да им пишем по една двойка. После ще мотивираме останалите деца, които се блъскат да учат в час на класа по "интеркултурно образование".
  Пълен батак!

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  След такива статии се онемява...

  Всяко изречение е за попържащ коментар, ама кел файда.
  Само едно ще спомена: етичен кодекс за всяко училище... Малоумщина.

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това малоумно министерство кога ще го закрият?

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Любопитно

  До коментар [#5] от "Orchid":

  Нова идея осенила министърката г-жа Кунева. Да въведе в училище дисциплината „поведение при терористична заплаха, превенция на тероризма и корупцията“.
  И кой ще преподава туй „поведение и превенция“?
  Кадрите на МВР школата в Симеоново ???
  Или мигрантите от Женския пазар и Лъвов мост ???
  Съвсем за тъпи ни имат !

  [email protected]
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на mcv
  mcv
  Рейтинг: 225 Весело

  Мдааа, само мераклиите са повече от глупаците. И ако тези от МОН си мислят,че за 600 лв. бруто или 515 лв. чисто даскалите ще скачат от радост и ще пеят и ще се товарят като магарета ... Блажени са вярващите... Често попадам на мнения оплюващи учителите , как били некадърни, как не работели за призвание и други глупости и винаги се сещам за една приказка на дядо ми : "С трици маймуни се не хващат!". А колкото до призванието , с огромен кеф бих искал да видя как в Америка или където и да е извън Русия и гротескното й копие България някой ще иде да разправя на доктор и учител за това и да "ИЗИСКВА " от тях , защото били "ДЛЪЖНИ" , ХАХАХАХА ...

 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Единственото нещо,което ще се постигне от тази реформа е това,че учениците ще се объркат още повече.

  marinov1018
 12. 12 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това,че учебниците ще бъдат същите,е най-верният показател,че Русията е стъпила здраво на врата ни.
  И че,наистина сме Троянският им кон в НАТО. И Бойко, е мозъкът на коня.
  Горчивата истина.

 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 705 Весело

  "Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация"
  и що е то "извънучилищна квалификация"?

 14. 14 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "От тази учебна година започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В него ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците, както и личните успехи."

  Типично в куневски стил. Как да кажем натруфено и безмислено в 5 реда оценките и забележките в дневника. Горките учители. От бумащина и малкото им желание за същинска работа ще се изчезне.

 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво ново да очакват учениците от 15 септември?!

  Какво ли не?! С такова министерство не може да се скучае! Ще раздават запалки и анти стрес топки и ще се популяризират новаторството в "туморното образувание" - портфолио на всеки отговорен за днешното състояние в родното образование!!!!

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#13] от "zidane":

  Съгласно новите "тезиси", всеки преподавател трябва да премине за един атестационен период определено количество часове във вътрешни и външни курсове. Това създава хранилка на фирми с обучители, които те занимават с всевъзможни, най-често безполезни неща.

  Еретик
 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#16] от "Костадин Иванов":

  затова пък успешно ще му загуби времето, поддържайки неефективната система

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#17] от "hhhuuunnnn":

  И част от парите.
  А системата е неефективна, защото в нея няма нито морков, нито тояга. Малобройните ученолюбиви младежи нямат гаранция за реализация, търтеите на биват отстранявани заради ваучера, в който са се превърнали.

  Еретик
 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#11:"Михаил Маринов"]Единственото нещо,което ще се постигне от тази реформа е това,че учениците ще се объркат още повече.[/quote]
  И ще продължат да мразят училището!

 20. 20 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нищо ново не ни очаква - нито учениците, нито родителите.
  Мисията си е същата - образование въпреки системата.

 21. 21 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Тази учебна година няма промяна в оценяването за втори и за трети клас, които ще получават оценки по шестобалната система.

  Не се разбра учениците от втори и трети клас ще имат ли бележници или не!

 22. 22 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#21] от "SStan":

  Явно по последно решение ще имат. При предпоследното им решение за "реформи" бяха предвидили да няма оценки за втори и трети клас. Сега са решили да върнат старото положение...
  Преди това бяха приели, че от 2-ри до 4-ти клас ще учат до 15 юни. После го промениха на "до 8 юни". Сега в новия учебен план си е останало "до 31 май".... Изобщо имам чувството, че е голяма каша в главите на тези от министерството... Не може ли да решат нещо и то да е за постоянно (поне за една година напред), че да могат и родителите и учениците спокойно да си направят план как да противодействат на простотията предварително. Така, като бълват нови безумни идеи всеки месец, които да отменят старите безумни идеи и на човек му се изчерпват съпротивителните сили в един момент.

 23. 23 Профил на meduza
  meduza
  Рейтинг: 8 Гневно

  От ненужни и плиткоумни рИформи на учителите не им остава време за основната им дейност- да учат децата и да насърчават любопитството им.С тези задължителни квалификационни курсове се отваря хранилка на знайни и незнайни обучаващи,които здраво ще точат пари за нищоправене- ха сега да познаем от първи път кои другари стоят зад фирмите,провеждащи курсовете!?

 24. 24 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Нека не виждаме веднага лошото. Върви се в правилната посока, но понеже 25 години нищо не е правено, системата е зациклила и затова сега всеки опит за някаква промяна изглежда скверен

  malart.blog.bg
 25. 25 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#24] от "malart":

  Да не би в последните 27 години някой друг да е бил на власт? Все едни и същи са във властта през всичките тези години, кой - в една и съща партия, кой - сменил по няколко партии...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK