Кабинетът одобри новия правилник на Фонда за лечение на деца без Общественият съвет да го е виждал

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков представиха проекта на новия правилник на 7 юли т.г.

© Георги Кожухаров

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков представиха проекта на новия правилник на 7 юли т.г.На заседанието си днес Министерският съвет одобри промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца. Според съобщението на правителствената пресслужба промените са с цел оптимизиране на дейността на фонда, като едновременно се гарантира достъп на децата до навременна диагностика и лечение, и ефективно разходване на средствата в бюджета на институцията.


Членовете на Общественият съвет към фонда обаче - органът, от който зависи одобряването или отхвърлянето на молбите на деца за лечение - сигнализират, че все още не са виждали финалния вариант на новия правилник, макар че са получили обещание за това от зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.


От пресслужбата на правителството изтъкват, че новият правилник дава възможност за заплащане на лекарства от списъка на разрешени, но неналични на българския пазар лекарства, както и за финансиране на до три контролни прегледа след осъществено лечение или трансплантация.
Едновременно с това се въвежда ограничение за финансиране на методи, които не са в съответствие със законодателството за стандарт и безопасност на съответната държава, в която се лекува детето, т.е. се забраняват алтернативните и експериментални методи, които и до сега не се финансираха от Фонда. Освен това външната експертиза по отделните случаи вече ще може да се извършва и от определени лечебни заведения - тези, които разполагат с комплексни консултативни органи като онкологични и хематологични комисии, комисии по редки болести, ЛКК и др.


Въпросът за това дали и как могат да се покриват разходите за път и престой на децата и придружителите им в други страни, който беше един от поводите за ареста и уволнението на бившия директор на фонда, занапред ще се урежда по изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Създава се възможност за заплащане на преводачески услуги, когато е необходимо, допълват от пресслужбата.


По отношение на администрацията - с новия правилник се регламентира, че представителите на Обществения съвет към фонда трябва да излъчат свои резервни заместници, които да са на линия, в случай че те самите не могат да присъстват на заседанията. Числеността на администрацията на целия фонд се запазва, но се въвежда изискване директорът му да е магистър по медицина с призната медицинска специалност.


Правилникът е неоткриваем


"Правилникът във финалния му ваирант не е публикуван никъде и не ние предоставен", коментира за "Дневник" Красимира Величкова от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.


След представянето му от директора на фонда д-р Владимир Пилософ и зам.-министър Шарков в началото на юли, няколко организации и членове на Обществения съвет се обявиха против предложенията в него и поискаха да бъде пренаписан с внимание към мнението на по-широк кръг експерти. Те откриха много пропуски по отношение на срокове и условия, както и утежняване на изискваните от родителите документи.


По настояване на ангажираните организации - Българският дарителски форум, гражданска инициатива "Спаси, дари на", Националната асоциация на децата с диабет и фондация "Маковe за Мери" - в последствие се е провела лична среща със заместник-министъра и юристи от Министерството на здравеопазването, на която те са получили уверение, че мнението им ще бъде взето предвид. Това обаче не може да се потвърди, защото текстът на новия правилник все още не е публичен, включително и за членовете на Обществения съвет, а съобщението на пресслужбата на Министерски съвет от днес повтаря част от първоначалните идеи, които не срещнаха подкрепа.


"В същото време, професорът по педиатрия с 40 годишен стаж (Пилософ - бел. ред.) шантажира Клиниките по детска онкохематология в страната, изисквайки от тях документи, които доколкото ни е известно не са регламентирани в нито един от двата правилника - стар и нов", коментира във "Фейсбук" д-р Бояна Петкова, основателят на фондация "Маковe за Мери", днес след съобщението на кабинета, че новият правилник е одобрен.


"Срещу тези документи трябва да бъдат отпуснати пари за закупуване на определени лекарства за децата. Преди това ставаше с представяне на епикриза, в която се удостоверява нуждата от това лечение и впоследствие приложението на медикаментите се отчиташе пред Фонда за лечение на деца с друга епикриза/епикризи. В момента проф. Пилософ изисква от лекарите и родителите да представят шест различни документа, като искането му е напълно незаконосъобразно за поне два от тях. Юридическа обосновка на това ново изискване липсва, но той така е решил, а новоприетият правилник го издига на практика до вседържец, (тъй като искането ни да отпадне изискването директор на Фонда да бъде единствено и само лекар с призната специалност беше посрещнато с категоричен отпор.)", пояснява Петкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Убийци

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Шушу мушу и хоп, нов правилник. В страната на милиционери и тайни доносници е така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK