Делата за корупция срещу "белите якички" отиват в специализирания съд

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваДелата за подкуп и длъжности престъпления срещу министри и лицата с имунитет - депутати и магистрати, се прехвърлят от Софийския градски съд /СГС/ в Специализирания наказателен съд.


След смяната на Владимира Янева като председател и нейния екип , за който ВСС установи многобройни нарушения, включително в случайното разпределение на делата, новото ръководство на СГС сложи ред в администрирането на съда, но понесе остри нападки от медиите, които публично стоят зад кръговете около главния прокурор в управлението на съдебната власт.


Тази съществена промяна, заедно с редица други, които целят ускоряване на наказателния процес, са записани в
проект за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е качен на страницата на Министерството на правосъдието за обществено обсъждане.


Така, ако бъда приети, новите промени налагат шест групи престъпления срещу високите етажи на различните власти, които имат корупционен характер, да се разглеждат от Специализирания съд.


През юни към спецсъда бе прехвърлено и делото за КТБ, след като прокуратурата промени обвинението в организирана престъпна група ръководена от мажоритарния собственик Цветан Василев, а за шеф на специализираната прокуратура, която ще надзирава и ръководи досъдебната фаза на делата, бе назначен наблюдаващият прокурор по делото КТБ.


Специализираният съд бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с престъпления на организираната престъпност. Впоследствие се оказа, че спецсъдът е много слабо натоварен. Днес в интервю по БНР министър Екатерина Захариева обясни, че целта не е да се намери работа на специализирания съд, а да се гарантира по-бърз и ефективен процес по тежките престъпления с корупционен характер.


Освен за подкуп, към специализирания минават делата за длъжностни присвоявания на ръководните лица, за неизгодни сделки, безстопанственост, определен вид измами, документни и финансови престъпления и престъпения по служба.


Освен депутатите и министрите, към Специализирания съд минават и делата срещу зам.-министри, областни управители и заместниците, председатели на агенции и комисии, шефове на изпълнителните агенции и всички еднолични или колективни органи, създадени със закон или с постановление на Министерски съвет, както и техните заместници; също и членове на УС на НАП и шефовете на данъчните дирекции, шефа на агенция "Митници" и шефове на митници и митнически пунктове.


За ускоряване на процеса: съдът няма вече да връща дела за доразследване

Проектът предвижда, след като прокурорът внесе обвинителния акт, да се проведе открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни в процеса и на това заседание да бъдат посочени всички допуснати процесуални нарушения, а съдът да даде 2 месеца срок те да бъдат отстранени. След като се насрочи делото за разглеждане по същество, съдът не може повече да го връща.

Правосъдният министър Екатерина Захариева подчерта тази сутрин в интервю за предаването "Преди всички" по БНР: "Това ще дисциплинира както прокуратурата, така и съдиите, които ще трябва да изчистват на разпоредително заседание всички допуснати нарушения."


А какво става, ако не са изчистени в дадения срок нарушенията и това се установи по-късно в съдебната фаза, питаха риторично юристи пред "Дневник". Това ще се отрази на присъдата, обясни министър Захариева. Което означава, че ускоряването на процеса, от една страна, може да коства повече оправдателни присъди, от друга.


За да се предотвратят бягствата, въвежда се незабавно изпълнение на присъдата от касационния прокурор


Когато присъдата бъде потвърдена от Върховния касационен съд, тя ще бъде привеждана в изпълнение веднага от прокурора от Върховната касационна прокуратура. Целта е да се избегне сегашното двуседмично пътуване на документите от върховния до първоинсанционния съд и съответната прокуратура, което улеснява бегълците от правосъдието, обясни Захариева.


Практиката с гривните за електронно наблюдение: добра, но не става за масово използване


Министър Захариева беше спряла предишната обществена поръчка за електронни гривни и разпореди нова, която е на финала си и ще бъде финансирана от Оперативна програма "Добро управление", обясни тя.


Отпада автоматичното прекратяване на делото след изтичане на 2-годишния срък за тежките престъпления и едногодишния за леките


Тези т- нар. дисциплиниращи за прокуратурата срокове, прочути с това, че различните парламентарни мнозинства ту ги въвеждаха, ту ги премахваха, вече няма да действат автоматично. А като изтекат двете години и делото още не е внесено в съда, обвиняемият или пострадалият, които могат и да са юридически лица, ще се обръщат към съда с молба за прекратяване, но съдът ще преценява. Ако делото е с голяма фактическа и правна сложност, може и да не уважи искането.


Така фактически пак не се изключва практиката на вечния обвиняем и застояващите дела, въпреки радикалната промяна забраняваща връщането на делата за доразследване.


Досъдебното производство да се удължава само веднъж с 2 месеца, мотивите към присъдите също до 2 месеца


Има и промяна в сроковете за досъдебно производство. Административният ръководител /шефът на съответната прокуратура/ ще може да постановява само еднократно удължаване с 2 месеца, а не многократно както сега.


Друг нов момент е, че обявяването на мотивите към присъдата, което понякога се забавя с месеци поради обема и сложността на делото, се удължава от сегашните 30 дни на 60 дни.


Законопроектът отчита както правата на обвиняемия, така и правата на жертвите, подчерта още Екатерина Захариева. Разширява се възможността за подаване на жалби за бавност на процеса и освен на обвиняемия и на неговия защитник, тя се предоставя и на пострадалите от престъплението.


Тепърва промените ще се обсъждат от професионалната общност, съсловните и неправиелствените организации, от политическите сили. На 19 септември министър Захариева ще организира публично обсъждане.


"Дневник" ще следи обществената дискусия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ...Отпада автоматичното прекратяване на делото след изтичане на 2-годишния срок за тежките престъпления и едногодишния за леките...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Тези т- нар. дисциплиниращи за прокуратурата срокове, прочути с това, че различните парламентарни мнозинства ту ги въвеждаха, ту ги премахваха, вече няма да действат автоматично. А като изтекат двете години и делото още не е внесено в съда, обвиняемият или пострадалият, които могат и да са юридически лица, ще се обръщат към съда с молба за прекратяване, но съдът ще преценява. Ако делото е с голяма фактическа и правна сложност, може и да не уважи искането.
  Така фактически пак не се изключва практиката на вечния обвиняем и застояващите дела, въпреки радикалната промяна забраняваща връщането на делата за доразследване."

  Сталин подръпва доволно мустак, дърпа от лулата, а Вишински и Берия възторжено ръкопляскат. Комунизмът никога няма да си отиде от тази територия.
  Трябва да има работа и за съда в Страсбург. Сметката ще я плащат българските граждани - данъкоплатци. Те вече свикнаха. Хак им е.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  но понесе остри нападки от медиите, които публично стоят зад кръговете около главния прокурор в управлението на съдебната власт.
  ---------------------------
  В крайна сметка получи два повече дитирамби от медийния олигарх , който публично стои зад Ицето и Съюза на съдиите

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  Делата "ходят" по съдилища, но осъдени "бели" якички няма.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Става много шарено и непрегледно, а може би това е целта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK