Промяна в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат истината на детето

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова представиха на пресконференция изготвените промени в Семейния кодекс.

© Юлия Лазарова

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова представиха на пресконференция изготвените промени в Семейния кодекс.Нов текст в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст, но с оглед на тяхното състояние и нужди.


Това е една от редица промени в нормативната уредба за осиновяването, припознаването на деца, родителските права при развод и др., които предлагат министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика в съвместна редакция на кодекса. От днес проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, а прогнозата е поне част от текстовете му могат да заробят от юни 2017 г. Подробности по документа съобщиха днес министрите Екатерина Захариева и Зорница Русинова.


"В Семейния кодекс има и задължение съпрузите да се уважават и да полагат грижи един за друг, така че считаме че по същия начин е и задължението да се уведомяват децата - даже бих казала, че то е доста по на място. Това е за защита на интересите на децата. Знаете, че рано или късно децата разбират за това - за съжаление обикновено на тийнейджърска възраст от някой "доброжелателен" съсед или роднина.", коментира правосъдният министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос редно ли е разкриването на произхода да бъде законово задължение.
Захариева обясни, че занапред за осиновителите се предвиждат различни социални услуги, които да ги подготвят за осиновяването. Преди да са взели детето, професионалисти психолози ще им разясняват ползите от това да са откровени с него, а също и ще ги обучават кога, как, в какъв момент и на каква възраст е най-добре да му кажат истината.


Друга съществени промени по отношение на осиновяването, които предвижда новият Семеен кодекс, са цялостно облекчаване на процедурата и отпадане на тайната на осиновяването.


Улеснението в процедурата, която сега отнема средно между година и половина и две години, ще дойде от обединението на всички 28 регионални съвета по осиновяване в един национален. В момента, за да търсят дете в цялата страна, родителите, желаещи да осиновят, трябва да подадат заявления до всяка комисия по отделно, обясни министър Русинова.


Според статистиката към средата на 2016 г. общо над 2400 деца чакат да бъдат осиновени и близо 1500 хора търсят своето дете. За същия период социалните служби са предотвратили изоставянето на повече от 10 500 деца в риск, отбелязаха от социалното министерство.


Освен това, за да се разкрие тайната кои са биологичните родители сега се чака решение от съда и то е допустимо само при "изключителни обстоятелства" - които изобщо не са дефинирани, заяви Захариева. В повечето случаи тези дела приключват с отказ. След промените в Семейния кодекс ще има ясна административна процедура, по която осиновените ще могат да получат информация за произхода си.


Това ще става на два етапа, като в първия ще научават датата, мястото си на раждане и причината за това да бъдат дадени за осиновяване, а на втория етап ако е необходимо и ако има съгласие за това - самоличността на биологичните им родители. Ще има специална комисия, която ще разследва произхода и ще дава тази информация, поясни правосъдният министър.


Отпада също и възможността за разсиновяване. "Това не е дете назаем, считаме тази практика за недопустима", коментира Захариева. За последните три години е имало 21 случая, в които по този механизъм осиновители са върнали детето си на държавата.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "... задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст ..."

  Щото после е стресиращо.

  https://i.ytimg.com/vi/MVlfgMrgAZI/maxresdefault.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Добре бе, защо трябва '' да задължават '' ?
  Според мен всичко е много индивидуално - и не разбирам защо трябва да се свежда до обобщение, чè и задължително ??

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#1] от "Beyond":

  После може да е стресиращо - ама като е малко детето , може да се окаже депресиращо !

  [email protected]
 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  “Захариева обясни, че занапред за осиновителите се предвиждат различни социални услуги, които да ги подготвят за осиновяването.”

  Като чуя за социална услуга, веднага се сещам за корупция...

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Аде де!

  Законотворците се стремят да регламентират всичко.
  Постепенно ще нормират ходене до тоалетна, правене на секс и т.н.
  За контрол - камери в помещенията.
  Нарушителите ще бъдат санкционирани с дронове...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Гневно

  До коментар [#4] от "2.50":

  Аз пък се сещам за една психоложка, която беше вменила ''Стокхолмски синдром'' на децата, защото били привързани към родителите си !

  [email protected]
 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1560 Неутрално
 9. 9 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "... ще задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст, но с оглед на тяхното състояние и нужди."
  А кой ще преценява коя е тази възраст? Специална държавна комисия към Министерския съвет? Според някои тази възраст може да е около 35 години. Що за малоумни законотворци се нацвъкаха?

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Много деликатна материя. Дано да го направят професионално.

 11. 11 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До сега се знеше кога, къде е родено детето (в кой родилен дом) и малкото име на майката, както и нейната възраст.
  Детето да търси биологичните си родители ми се вижда пресолено. След навършване на пълнолетие да, но през пубертета си е жив кошмар за всички страни.
  По медицински съобръжения (не дай си боже) осиновителите да го поискат е друга работа.

 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 822 Неутрално

  глупост след глупост.Досега да кажеш на дете че е осиновено беше престъпление,отсега ще е задължение.И едното и другото когато е задължително е неправилно.Толкова ли не могат да намерят някакво междинно и индивидуално решение.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#12] от "dolna4erti4ka":

  Доброто решение е да не се бъркат на хората с идиотските си закони в такива деликатни неща.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 618 Неутрално

  В семейният кодекс по-добре да помислят за равнозначността на биологичното родителство с осиновяването защото сега осиновителите са дискриминирани спрямо биологичните родители а това е нелогично и неестествено.
  Относно споделянето на това, че детето е осиновено, мисля, че това трябва да е задължително но не и като административно вменено а като дълг на родителите. Как точно ще стане и кога зависи от характера на детето и степента на доверие което е изградено в семейството. Колкото по-рано - толкова по-добре.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Изобщ, втренчването в "кръвната връзка" е предразсъдък.
  Реалната обич, която ВИНАГИ върви с уважение, не се влияе от тези неща.
  Нядживяването на предразсъдъците хем ще избави децата от стресови състояния, хемизобщо ще ликвидира това нещо като "проблем", от който политици и чиновници да доят кинти.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на abnell
  abnell
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да си родител е наистина много трудна работа. Не виждам защо да не се улеснят хората като им се наложат няколко закона за възпитаването на децата им. Вместо да се тормозят и да правят грешки просто ще спазват списък с правила.

 17. 17 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  крайно нелепо е да имаш задължението да обясниш на 4-5 годишно дете, че не може да ти казва татко, защото не си му баща....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "...с оглед на тяхното състояние и нужди...". Еми понякога няма нужда.

 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "borko_to":

  Вероятно това е най-подходящата възраст да започнеш разговор с детето, че не си му биологичен родител. Това не означава, че няма да ти казва мамо и тате, и да те чувства като такива. Може от време на врема да има изстъпления, след определена възраст, например от рода "ти ще ми кажеш, ти не си ми родител", но това е нормално.
  И сега психолозите препоръчват от рано детето да бъде подготвено, че е осиновено.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  В Семейния кодекс има и задължение съпрузите да се уважават и да полагат грижи един за друг, така че считаме че по същия начин е и задължението да се уведомяват децата - даже бих казала, че то е доста по на място.
  ------------------------------------------------------------------
  Аллоууууу....УМНИЦИТЕ изумнили тази умнотия
  ЗАДЪЛЖЕНИЕТО за грижи и уважение между
  съпрузите е еквивалентно на ЗАДЪЛЖЕНИЕ за
  грижи и уважение на детето.
  Апропо,СЪПРУЗИТЕ имат ли ЗАДЪЛЖЕНИЕ
  ДА СИ РАЗКАЗВАТ ЛЮБОВНИЯ ЖИВОТ
  И РАЗСЕКРЕТЯТ ПАРТНЬОРИТЕ СИ ОТ
  ПРЕДИ и ПО ВРЕМЕ НА БРАКА ?!?!?!
  Е тази ТАЙНА е ЕКВИВАЛЕНТА на
  ТАЙНАТА НА ОСИНОВЯВАНЕТО
  Не тайната на осиновявавето да я
  приравнявате с "ГРИЖИ" "УВАЖЕНИЕ"
  и прочее не на място нещица.....

 21. 21 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "borko_to":

  Да не забравяме, че родител е този който се грижи за теб, а не който те е произвел и захвърлил.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#17:"borko_to"]крайно нелепо е да имаш задължението да обясниш на 4-5 годишно дете, че не може да ти казва татко, защото не си му баща.... [/quote]
  Поне е ТОЧНО ТОЛКОВА нелепо,
  колкото да кажеш на съпругата/съпруга си
  КОЛКО И КОИ СА ТИ БИЛИ ПРЕДБРАЧНИТЕ
  пък и СЛЕДБРАЧНИТЕ СЕКСУАЛНИ
  ПАРТНЬОРИ.......
  Еднакво тъпо е....

 23. 23 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Крайно Абсурдно е да съществува такъв Закон ...
  Родителите имат право когато преценят че е подходящо тогава.
  От друга страна една такава новина може много силно да повлияе на детето и това да се отрази силно негативно на него и живота му. Не е правилно държавата да нарежда на родителите да направят такава важна крачка.

 24. 24 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 546 Гневно

  ЧУдесно вменяват задължение, сега ако променят СК ще трябва да променят и НК, защото там има разпоредба и наказателна отговорност за разпространяване на тази тайна!
  Недействаюи юристи пишат закони! Господи, слез и си прибери вересиите!

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Малко безумно ми се струва, защо трябва да ги задължават. Всеки осиновител би следвало да прецени дали е уместни и належащо да се каже това с оглед на състоянието на детето и неговата емоционалност

 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От администрацията как ще установят кои родители са казали и кои не? Ще питат децата/тийнейджърите деликатно "На теб, детенце, казаха ли ти мама и тати, че всъщност не са ти мама и тати?"

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 27. 27 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 367 Весело

  "...му могат да заробят от юни 2017 г."
  Ша заробят ми, то българските закони, кога са заработвали?!

  Behind the wheel...
 28. 28 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#17] от "borko_to":

  Защо пък да не може да ти казва татко?

  Родителите са тези,които се грижат за теб и те възпитават,а не донорите на сперма.

  Ако едно дете израстне с ясното съзнание,че е осиновено,ще се избегне риска от стрес,бягане от вкъщи,алкохол,дрога и т.н. след като "добрите" съседи решат да споделят с него,защото си вдигнал малко шум или си спрял на нечие място. Просто трябва от малко детето да израстне,слушайки историята на осиновяването си и така ще го приема като нещо напълно нормално

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#25:"daam"]Всеки осиновител би следвало да прецени дали е уместни и належащо да се каже това с оглед на състоянието на детето и неговата емоционалност [/quote]
  Абсолютно вярно е !
  Представи си какво би станало,
  ако някои съпрузи научат КОИ
  СА ПРЕДБРАЧНИТЕ и СЛЕДБРАЧНИТЕ
  ПАРТНЬОРИ на половинката си
  И то от нея самата,по силата
  на Законово Задължение да си каже
  Някой не забелязва ли,че се прекрачват
  елементарни рамки на здравия разум

 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  От едната крайност в другата. Може ли госпожата да каже колко и какви са негативите до сега. Щото на малко дете да кажеш, че няма мама и тате би било убийствено.
  Първо министерките да минат психиатер и психолог.
  За такива неща треба да има ред доклади и проучвания на чуждестр. практика. А не бързане за усвояване на кинти за писане на законопроекти.
  Управляват ни опасно прости хора. Видяхме русата герберска патка к'ви ги забърка с образованието.

 31. 31 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Нов текст в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст, но с оглед на тяхното състояние и нужди."
  Прави се опит, чиновническото безумие да стане правна норма. Авторите на проекта от две министерства/както става ясно от текста под снимката/, хранят себе си и семействата си/ако имат такива/, със заплатите, които им осигуряват българските граждани данъкоплатци/някои от тях осиновители/. Явно са се вживели в ролята на свръхчовеци, които ще предопределят човешки съдби и животи. Вероятно от припряност не са се сетили да запишат, че законът ще действа със задна дата. Интересно е как ще се проверява изпълнинието на "задължението". "Във възможно най - ранна детска възраст" представители на държавата ще посещават осиновените деца, на които ще бъде задаван въпросът: - Мама и татко казаха ли ти че си осиновен/а?. И ако не са му/и казали каква ще е санкцията?
  Добрата новина е, че подобно конгениално предложение няма как да бъде гласувано в НС. Примерът обаче е показателен и красноречив. Тези хора са избрани от нас да вземат управленски решения. И те ги вземат.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#14:"пустиняк"]защото сега осиновителите са дискриминирани спрямо биологичните родители [/quote]
  А Вие какво предлагате? На осиновителите да се присъдят гените на биологичните родители, че да споделят обща наследствена обремененост?

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#19:"prirodata"]Вероятно това е най-подходящата възраст да започнеш разговор с детето, че не си му биологичен родител.[/quote]
  А 4-5 годишното дете дали ще разбере, че изостава от връстниците си заради ... наследствено заболяване?

 34. 34 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#28:"sashobal"]Защо пък да не може да ти казва татко? [/quote]

  А ако не иска да ми казва татко? Което е съвсем нормално, когато в един слънчев ден, ни в клин, ни в ръкав седнем с "майка му" да му обясним, от къде сме го взели? Трябва пак да го водя на лайфстайл психолозите на хонорар при Захариева ли? Между впрочем според теб Захариева дали се обръща към свекъра си с татко?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 35. 35 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Весело

  Ама ако не е на живо по телевизята в риалиЧИ формат - не се брои. Трябва да е в риалиЧИ, за да може после Ники Кънчев да дебатира с Ива Екимова, Иван и Андрей, Андрей Слабаков ( и неговия тютюнев дим) и други родни "експерти" и "еталони" за ВИП поведение.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  И защо бе, колега, трябва на 4-5 годишно дете да се обяснява, "че изостава от връстниците си заради ... наследствено заболяване? "
  И защо трябва да му се обясняват такива неща изобщо?
  Ако едно НЕосиновено дете има такова заболяване, ще му кажеш ли, че е болно заради кофтите гени на родните му мама и тате?
  И то ще бъде ли в състояние да те разбере? И трябва ли да те разбира?
  Прости господи, полууминий...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Колкото по-рано научи, толкова по-нормално ще го приеме и преживее.

 38. 38 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Тая захариева е минала 40-те, а май няма деца. Да не й се наложи да се сблъска челно с тоя закон

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#36:"rapidfire"]И защо бе, колега, трябва на 4-5 годишно дете да се обяснява[/quote]
  Защото иска да се метне в басейна като другите или иска да скача на бънджи, а сърцето му (или друга система) няма да издържи.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  [quote#36:"rapidfire"]Ако едно НЕосиновено дете има такова заболяване, ще му кажеш ли, че е болно заради кофтите гени на родните му мама и тате?[/quote]
  Личният пример "Аз не правя така" не е ли баш най-убедителното "казване" на малките деца?

 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  ПОРЕДНИЯ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ = РЕШЕН!

 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":

  "Защото иска да се метне в басейна като другите или иска да скача на бънджи, а сърцето му (или друга система) няма да издържи. "

  И ти ще му кажеш че затова е виновен генът на татко му?!!

  БТВ, кое 4-5 годишно скача с бънджи?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Значи, "аз не правя така" не е равно на "имам заболяване и кофти генетика"

  Тезите ти издишат.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  В Италия този закон съществува от няколко години. Установено е, че децата когато са информирани по-добре понасят истината. Самите осиновители много често помагат на децата да открият истинските си родители. Има много предавания в които се разказват истории на осиновени деца. Общото е, че децата разбират защо са били оставени за осиновяване, но не се разделят от осиновителите си.
  Преди време даваха за едно българско момиче осиновено в Италия. Бяха му казали, че е осиновено и бе намерило истинските си родители. Но това което е видяло тук е решило, че с осиновителите му е по-добре.
  По-добре постепенно да научи истината отколкото зли езици да му я кажат. Както се случи с една моя приятелка, точно на сватбата и решиха зли съседи да и кажат, че е осиновена.
  Но е достатъчно умна да им отговори, че за нея те са истинските и родители. Но не всички деца приемат еднакво истината, за някои е истинска драма..

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Истината е че истината никога не може да остане скрита, знам го от личен опит, винаги ще се намерят " добри хора" за да ти поднесат изненадващо някой ден неизвестни факти относно собственият ти живот. В този смисъл е най добре детето да знае че родителите му са осиновители и има други биологични родители. Научаването на истината в неподходящ момент може да предизвика големи неприятности и драми.

  klimentm
 46. 46 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Доколкото знам има държави, в които въобще не съществува такова понятие като тайна на осиновяването, даже напротив осиновителите са задължени да поддържат контакт с биологичните родители, ако това е възможно. Дядо ми и баба ми имаха семейни приятели, на които доброжелателна комшийка каза на детето им, че е осиновено и резултатът беше трагичен. Ако все пак това не се приеме, може би трябва да се помисли за някакви санкции за хората, които неупълномощени уведомяват деца, че са осиновени. А и въпросът с наследствените болести също не е за пренебрегване.

 47. 47 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Боце от страх наложи масова феминизация в политиката и обществения живот.. което, разбира се, няма да доведе до нищо добро, предимно поради менопаузите..

 48. 48 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "prirodata":


  До коментар [#21] от "prirodata":

  Това, което си написал е точно така, но би го разбрал голям, зрял човек. За едно невръстно детенце подобно признание би причинило единствено травма, която не е съвсем сигурно дали ще бъде преодоляна напълно.

 49. 49 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  [quote#17:"borko_to"]крайно нелепо е да имаш задължението да обясниш на 4-5 годишно дете, че не може да ти казва татко, защото не си му баща....[/quote]

  Нелепото е, че ти самият не знаеш как да проведеш разговор с това дете. Децата разбират много повече от това което си мислим ние.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 50. 50 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "zle_platen_trol":

  Това е правилния вариант за действие. Около тази възраст започват първите въпроси, как съм се родил, в корема ли съм ти бил и др. Точно тогава не трябва да се лъже по тези въпроси, а постепенно да му се обясни. То го приема като нещо нормално и после не се впечатлява, че има и други като него, например в детската градина води нормален разговор по тази тема.

 51. 51 Профил на Genoveva Drumeva
  Genoveva Drumeva
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Докога осиновителите ще се третират от всякакви закони като друга категория родители. Когато осиновиш дете ти СИ РОДИТЕЛ, и детето е ТВОЕ ДЕТЕ. Различни данъци, права, и подобни. Никой не осиновява, за да има по особенни права или задължения. И аз мисля, че е добре да се каже на детето, когато е възможно в по-ранна детска възраст, но това да е по преценка на родителя. И какви са тия права за т.н. Биологични\" родители. Ако си искал да бъдеш родител, няма да си оставиш детето! Не искам да бъда груба към тия хора, сигурно са имали причини, но правото и основната ти роля да си родител не настъпва с факта раждане, а със един дълъг път, който се изминава заедно с детето. И защо трябва да имат връзка с децата ( А НЕ ДЕЦАТА СИ, както е написано в статията) - за да объркват отношенията в семействата. Нека процедурата, предвиждаща възможност за разкриване на осиновавянето само когато я налагат изключителни обстоятелства и става по решение на съда да си остане такава. Колкото до разсиновяването- не го разбирам. Там може би е редно да се забрани - детето не е стока в гаранция.

  В статията пише -"ще се публикуват". Ами те вече са публикувани тук.

  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=2246.

  И срока за предложения и коментари е 14 дни от днес!!!

  Бъдете активни и не оставяйте тези безумия да се случат. Неправителствените организации също трябва да вземат думата.

 52. 52 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#49:"AModoMio"]Нелепото е, че ти самият не знаеш как да проведеш разговор с това дете. Децата разбират много повече от това което си мислим ние. [/quote]

  ама разбира се, колко му е да излъжем едно малко детенце...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 53. 53 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  ама че глупост - това е супер индивидуално, защо да стресира излишно детето - още повече пък "възможно най-рано"

  аман от идиотски "задължителни неща" - поредната глупост, направена без грам мисъл

  и как ще проверяват социалните, че са го направили - ще отидат в детската градина и ще питат детето - "ваште казаха ли ти, че си осиновен???"

  идиот.и навсякъде

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 54. 54 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  [quote#52:"borko_to"]ама разбира се, колко му е да излъжем едно малко детенце...[/quote]

  И защо трябва да го лъжем? Никъде не пиша да се лъже, напротив.
  Децата се учат да лъжат, защото така правят възрастните.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 55. 55 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И ако цял живот не му кажат а просто всички си живеят щастливо и доволно, много ли голям проблем ще е, че не разбрах?

  Cogito ergo sum :)
 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  А бе само глупости. После що матрияла бил калпав. Ами не може да го съсипваш психически още от ранна детска възраст!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#30] от "Хи-хи":

  Нарочно така управляват, за даа може още по-тъп да направят народа, да го страхуват освен това.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 58. 58 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Спокойно!Нищо няма да последва и от този закон.
  Повечето закони в България не се спазват от никой,най-вероятно подобна съдба ще има и този абсурден текст...

 59. 59 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "michael":

  Няма такава бира. Все ще се намери някой да каже и то в най-неподходящия момент. Законите на Мърфи винаги действат.

 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Весело

  "а прогнозата е поне част от текстовете му могат да заробят от юни 2017 г."

  ...да заробят"

  Лапсус?
  Подсъзнателност?

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Весело

  Разговор между осиновено дете и баща:
  Тате, аз откъде съм се появил?
  Щъркела те донесе, тати!
  Браво, баща ми! Еваларка, ти плющиш наред!

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#37:"Роси"]Колкото по-рано научи, толкова по-нормално ще го приеме и преживее. [/quote]

  Не съм съгласен с тази теза.
  На възраст 4-5 години детето тепърва възприема разликата между мама, тати и останаите, камо ли да му предлагаме философски дилеми от съда на Соломон от "Царе" и "Тебеширения кръг" на Брехт.
  Това би било леко малоумно.
  Те голям процент от участниците във форума още не са навлезми в мисловния процес на тази дилема, ние за 4 годишни деца говорим....

 63. 63 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#38] от "kondio_savov":

  "Законотворците" правят закони за нас, не за тях. Както знаеш, те са над нещата....и над всеки закон.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не разбирам въз основа на какви проучвания и факти се е стигнало до решението за въвеждането на подобен закон. Разкриването за истината за осиновяването ще се отрази неминуемо върху психиката и живота на детето, независимо на каква възраст я научи! Дори и да му се обясни по най-нетравмиращия начин в по-ранна възраст, едва когато порасне младият човек ще осъзнае напълно за какво става въпрос и тогава може да има закъсняла реакция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK