Линеен парк и зелено трамвайно трасе по бул. "Македония" предлагат от "Спаси София"

Линеен парк и зелено трамвайно трасе по бул. "Македония" предлагат от "Спаси София"

© "Спаси София"Новият проект на неправителствената организация "Спаси София" предлага площад "Македония" да се превърне в място за отдих с удобни пешеходни зони, велоалеи и много зеленина. Идеята е да се изгради нов градски парк с модерен и иновативен дизайн, който да направи едно от най-оживените места в София удобно за пешеходци и велосипедисти, с тих трамвай и оптимален брой паркоместа.


Проектът на "Спаси София" стъпва върху предишната зелена визия на булеварда и я надгражда със съвременни материали, урбанистични решения и модерен дизайн. Според тях преди 15 години бул. "Македония" е изглеждал по коренно различен начин, по-добър от сегашния:


"Трамвайното трасе беше обградено с високи дървета, от двете му страни имаше широки и удобни пешеходни алеи, отделени от пътните платна с по още една зелена площ и още дървета. Да, през 1999 г. инфраструктурата беше далеч от задоволителна, но основната функция на едно подобно градско пространство се изпълняваше – приоритет бяха хората и градският транспорт, а не автомобилите и необходимостта им от паркинг", припомнят от организацията.
От организацията изтъкват, че не всички ползват автомобили, градски транспорт или велосипеди, но всички са пешеходци. Затова и основното внимание в проекта е насочено към тяхното удобство и безопасност. Освен два широки тротоара проектът предвижда изграждане на две пешеходни алеи от двете страни на затревеното трамвайното трасе, свързващо се с изграденото миналата година на пл. "Руски паметник".


"За автомобилите предвиждаме уредени, широки и ясно обозначени паркоместа вместо сегашните кални площи. Те са разположени до тротоарите, от външните страни на булеварда", заявяват от организацията. Така се запазват голям брой паркоместа, но същевременно се освобождава място за алеи и зеленина. "При проектирането на такива пространства трябва да се постига баланс между нуждата от паркоместа за живущите в района и повече зелени площи", обясняват от организацията.


Затревеното трамвайно трасе е в средата на новия градски парк, като е оградено с жив плет, гарантиращ сигурността на пешеходците. За велосипедистите е предвидена двупосочна велоалея с широчина 3 метра, разположена на различно ниво от уличното платно и тротоарите. В зоните на кръстовищата са обособени т.нар. повдигнати кръстовища, успокояващи движението и повишаващи безопасността на всички.


Линеен парк и зелено трамвайно трасе по бул. "Македония" предлагат от "Спаси София"

© "Спаси София"


Според специалистите от "Спаси София" изготвеният от експертите в направление "Архитектура и градоустройство" проект, който общината възнамерява да реализира, е "далеч от добър", защото основният му недостатък е, че се запазва съществуващото положение и не следва каквито и да е модерни принципи на градоустройството: "С настоящия проект гражданите ще получат огромен паркинг, където ще се паркира в общо четири ленти. Централната част от булеварда, където преминават трамваите, ще бъде напълно недостъпна и неизползваема за пешеходците, а основният фокус на реконструкцията – зеленото трамвайно трасе, ще остане скрит от погледа".


Линеен парк и зелено трамвайно трасе по бул. "Македония" предлагат от "Спаси София"

© "Спаси София"


Остава въпросът за това колко ще струва проектът на организацията, ако бъде одобрен за реализация. Според Гергин Борисов от "Спаси София" за най-скъпия компонент - зелените релси, вече са предвидени средства от общината. Той посочва, че следващото по-скъпо нещо са пешеходните алеи, които да бъдат изградени от качествена настилка - гранит. "Визията, която предлагаме, изисква повече средства, но ползите от нея ще са големи", казва още Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK