Вечерен час и внезапни проверки ще затягат дисциплината в бежанския център в Харманли

Вечерен час и внезапни проверки ще затягат дисциплината в бежанския център в Харманли

© Анелия НиколоваДва дни след масовото сбиване между настанени в бежанския център в Харманли мигранти, днес от агенция за бежанците и местната полиция обявиха мерки за затягане на дисциплината. Предвиждат се въвеждане на вечерен час, затягане на контрола при влизане и излизане, и извършване внезапни проверки, каза днес в града председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, цитирана от агенция "Фокус".


Целта на инспекциите е да се контролира движението на настанените в центъра и да се откриват незаконно пребиваващи. Ще се проверява и доколко се спазват правилата на вътрешния ред.


Усилено е и присъствието на служители на МВР в района на центъра в Харманли, обяви днес директорът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков. Той допълни, че тече проверка във връзка с масовото сбиване от 28 август вечерта. "Разпитват се много хора. Материалите са изпратени вече в прокуратурата. Очаквам резултат от там", заяви Цанков.
Той се закани на територията на бежанския център в Харманли да няма употреба на алкохол. "Разпоредил съм и е започнала проверка на охранителната фирма, която извършва охранителна дейност. Ще излезем с препоръки, с които да увеличим ефективността и целесъобразността на охраната, която осъществява фирмата, която е с договор към Държавна агенция за бежанците", поясни Ангел Цанков, също цитиран от "Фокус".


В същото време Петя Първанова изрази и мнение, че е нужна промяна в Закона за убежището и бежанците като се определят зони на придвижване на лица в процедура по предоставяне на международна закрила. Подобен текст вече бил подготвен и ще бъде внесен за гласуване, след като се уточни какви да са очертанията на тези зони. Идеята е в тях да има болници, училища и социални служби, така че на места ограниченията няма да са само за един град, а за определен район.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK