Столичната библиотека представя дигитална платформа с творби на 13 български класици

Столичната библиотека представя дигитална платформа с творби на 13 български класици

© Красимир ЮскеселиевСтоличната библиотека ще представи дигитална платформа с 280 хил. копия на ръкописи, книги и статии от периодични издания за 13 български класици. За Деня на София ще бъде открит Дигитален център с фотолаборатория и мощен сървърен комплекс, финансиран по два европейски проекта. Това каза пред "Дневник" директорът Юлия Цинзова.


В тазгодишното издание на кампанията "Зелени библиотеки" са участвали над 3000 посетители на летните читални. От тях около 900 от тях са станали читатели на Столична библиотека, а заетите книги са около 3500, каза още директорът Юлия Цинзова.


Най-голям интерес е имало към книгите на Фредрик Бакман с "Човек на име Уве" и Стиг Ларшон с поредицата "Милениум". Търсени са френските писатели Мишел Уелбек и Гийом Мюсо, Ориана Фалачи с нейните книги "Корените на омразата", "Силата на разума", "Интервю със себе си", Адхарананд Фин с "Да бягаш с кенийците", Даниъл Голмън с "Емоционалната интелигентност" и Джоджо Мойс с "Последното писмо от любимия".
"Традиционно за лятото са търсени книгите на Даниел Стийл, Елиф Шафак, Нора Робъртс и Дейвид Балдачи. Сред българските автори с най-голям интерес се ползват Михаил Вешим, Деян Енев, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Катерина Капсали, Евтим Евтимов, Стефан Цанев", допълни директорът на Столичната библиотека.


Сред най-търсените заглавия от децата са книгите от Роалд Дал – "Матилда" и "Чарли и шоколадовата фабрика" и поредицата книги за "Костенурката Франклин", Рик Риърдън, Дженифър Ниван – "Всички наши места".


През август всеки турист имаше възможността да вземе безплатно книги от мобилни къщички на Витоша, намиращи се на Дендрариума, в Детски еко стационар "Бели брези", на Хижа "Момина скала", Хижа "Алеко" и на Черни връх. Заетите книги могат да бъдат върнати в мобилните къщички или в централната сграда и филиалите на библиотеката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK