След пети клас учениците ще правят тестове за кариерно ориентиране

След пети клас учениците ще правят тестове за кариерно ориентиране

© Анелия НиколоваЗа първи път в България ще се разработват специални инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище. Това ще бъде направено в рамките на проект, финансиран от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).


По данни на Националния статистически институт (НСИ) за учебната 2014-2015 г. поради нежелание и различни семейни причини от училище са отпаднали 11 206 ученици. Те напускат училище без придобита професионална квалификация и без шанс да се реализират на пазара на труда. Голяма част от учениците не виждат смисъл да продължат своето образование като основа за намирането на работа.


За да се преодолее проблемът, от пети клас учениците ще правят тестове за кариерно развитие. Резултатите от тези тестове ще предоставят обективни данни на кариерните консултанти от центровете за кариерно ориентиране и на педагогическите специалисти от училище, за да могат те да работят с учениците, които са застрашени от отпадане, съобщиха от МОН.
Целта е през тях да им създадат мотиви за учене и посещаване на училище, както и да им помогнат в избора на образование/обучение или професия. Ще има и специални модули за учениците със специални образователни потребности като упражнения за кариерно ориентиране на брайлов шрифт или жестомимични записи.


Тестовете ще бъдат интегрирани към Националния портал за кариерно ориентиране на учениците. Предвижда се и обучение на 150 кариерни консултанти и 126 педагогически специалисти от 42 училища, които ще трябва да провеждат тестовете със застрашените младежи. Изпълненията на дейностите по проекта трябва да приключат до края на 2017 г.


За изработването на инструментите е обявена обществена поръчка на стойност 262 480 лв. без ДДС, а оферти се приемат до 19 септември, съобщават от МОН.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Статията да се чете - ще търсим работа на ромите и дай боже да им намерим !?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Но това няма как да стане,защото те не работят,а само крадат.

  marinov1018
 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 724 Неутрално

  За миг си помислих, че това ще е за всички петокласници и се стъписах, а то било само за ромите. И пак се стъписах.

 4. 4 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "За първи път в България ще се разработват специални инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище. Това ще бъде направено в рамките на проект, финансиран от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН)."
  Леле мале. Колко сложни думи, за колко просто нещо. След "ориентирането", благодарение на "разработените специални инструменти" по "проект" "финансиран от"....., "отпадналите" ги очаква бляскава кариера. Каква е връзката на "проекта" с "програмата" за "интелигентния растеж" остава загадка.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Те първо да се научат да четат и пишат, има време за кариерно развитие.

 6. 6 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  262 хил. Лева. Ето къде е скрит ключа от палатката. На края лист хартия и нулев резултат. Направиха ли анализ колко от тези 11 хи. Деца емигрират с родителите си.

  Колкото повече - толкова повече
 7. 7 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 538 Весело

  Ми то на кариерата се чукат едни големи камъни на малки и те тава е. Какво му е сложното?

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  К'ви са инструментите? Или това са сборник тестове, преведени от некои. Може и да са ползвани вече, просто сега треба отново пак да са платени, въпреки "специалистите" на заплата към МОН

 9. 9 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#7:"Божикравов"]Какво му е сложното?[/quote]
  Да намират камъни първо, и второ да карат сиган.ите да ги чукат.
  Ако направят и двете - проблема с малцинството е решен и ще има камъни да се опаше балканския полуостров с магистрали.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Пети клас?
  Освен ени пари да са опапат - друг смисъл нЕма!

  Имаше на времето една съветска история ...
  Та там, по времето на другара Сталин, преди войната, съветските другари ги бяха подбрали за същото. На горе-долу същите години.
  Па тестове, па скачане, па сръчности ...
  Въпросният ни герой на всички се провалил, ама на един, който представлявал да се прокара въже през дупките, пробити наред в една точилка, се изхитрил да закачи един кламер на въженцето и "ушил" точилката за рекордно време. Бил много горд със съобразителността си, а и че поне в едно не е сред последните!
  И комисията, след обработка на резултатите, го препоръчали за "реализация" като ... шивач!
  А той - от семейство на интелектуалци, сам после става доктор на науките, с международно признат принос и заслуги и оглавява собствена катедра.
  Та така за "кариерата", "определяна" още в малолетна възраст.

  Прочее ... въпросните "кариерна ориентация" съветските другари ги провеждат в интересно време. Когато се подготвят за война и се въвеждат ФЗУ-тата и "закрепостяването" на младежта по направо по същество военновременни закони.
  Та да си имаме едно на ум освен опаткването на ени пари покрай тая "кариерна ориентация", викам ...

 11. 11 Профил на mcv
  mcv
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Сядам вчера на кафе с една позната, която е учителка в СОУ и тя ми разправя случай от деня. Отива при тях една ромка и иска отпускни удостоверения за четирите си деца , хубаво е разбира се , че и четирите са на училище ! Питат я учителите, къде ще ходят, при което ромката им дръпва една история, как само се мъчи в България и колко добре живеят хората по света. Тя заминавала при сестра си в Холандия, където щяла да си живее живота, защото там имало истинска държава, която и давала жилище, плащала й тока и й давала по над 250 евро на дете , както и помощ за нея, като самотна майка, абе общо сестра й с нейните 3 деца си докарвала над 1000 евро, а тя с четири щяла да е направо супер! Учителките, някои от които с по две деца и неполучаващи нито лев детски, заради надхвърляне на необходимия доход с 2-3 лева , разбира се несамотни майки , останали като ударени от гръм! Пет минути след като си тръгна ромката , разправя познатата ми , никой не обелва и дума ! Накрая една от жените не издържала и казала: "Щом и ци...те почнаха да бягат от България , работата изобщо не е на добре." Общо за лятото тяхното училище са напуснали 28 деца, а от началото на миналата учебна година от 559 учениците са намалели до 468 . Няма да коментирам историята, всеки сам да си прави изводи.

 12. 12 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#2] от "Михаил Маринов":

  "Берат" е правилната дума (политически коректно), не "крадат".

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Весело

  И повечето от тях ще изберат кариерата на тати и мама...калайджия, каруцар, джепчийка или...идва ми на ум още една древна професия практикувана от тях но ще се самоцензурирам...

 14. 14 Профил на Андрей Русев
  Андрей Русев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това са още 262 480 лв. без ДДС, които ще бъдат изхарчени безсмислено! Язък за похабеното време на педагозите.

  Чувал съм, че циганите спират децата си от училище след 4-5 клас, тъй като съзряват и хормоните започват да бушуват.

  Adventure Stars Here | Kiddimoto
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  [quote#3:"deymus"]За миг си помислих, че това ще е за всички петокласници и се стъписах, а то било само за ромите. И пак се стъписах. [/quote]
  Мдам.

  Това силно намирисва на евгениката, която не Запад никога не бе не просто заклеймена, но дори отречена официално и която избива днес като мазна отровна пот през лъснатата епилирана кожичка на либерастията ...

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Горките деца, искаме от тях прекалено много. Моите синове не можаха да се ориентират и след 7-ми клас и трябваше аз да избирам бъдещата им професия. Непрекъснатите опити за реформиране на образователната система объркаха и ученици и учители и родители. Но сега новата министърка трябва да блесне с новаторство и да смае света.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Демек, в пети клас ще обещаем на неграмотното да стане меринджей и то ще остане в училище.

  Еретик
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Добре звучи.
  Проблема е,че ще става в България !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на token
  token
  Рейтинг: 237 Неутрално

  След пети клас учениците ще правят тестове за кариерно ориентиране
  ===

  Нещо сметката е неясна. Ако ромите не напускат училище преди пети клас, то в седми вече са женени и имат 2- 3 деца, а в 11-ти имат внуци. Тез де са напуснали преди 5-ти клас имат внуци в седми. Кога точно ще бъдат обучени и къде? С частни учители по домовете им? Може би първо домове трябва да им се предоставят.

 20. 20 Профил на cp01
  cp01
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не разбрах - който издържи, ще го записват в младежката организация на ГЕРБ ли?

 21. 21 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Даже комунистите едно време не си позволяваха такъв свръхконтрол и преса над децата, както феновете на NWO..

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Любопитно

  До коментар [#13] от "BGman1":

  Не виждам лошо да са каруцари, калайджии или дори проститутки, ако това искат. Но проблемът е, че пак ще се "усвояват" едни пари (усвоявам значи крада, ама политкоректно казано).

  Кое дете в 5 клас знае точно какво иска да стане ? Аз бях ориентиран общо, че искам да се занимавам с биология и химия в 6-7 клас, съответно завърших математическа гимназия с биология. Че бих искал "биологията" да е всъщност медицина се усетих в 11 клас (тогава завършвахме така). А че искам "медицината" да е онкология, започнах да подразбирам в IV - V курс, но дори в VI курс се триумях (хората се двоумят, аз се триумях) - онкология, неврология или психиатрия. Дори такива конкурси за работа си намирах и накрая стана малко онче-бонче (бях спечелил на 8 места, та можех да избирам) работата, но сега съм много доволен. Не мисля, че съм се ориентирал късно.

  И те седнали да ми разправят за дете в 5 клас, на 11 години !

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  Доста раничко е за деца на тази възраст да мислят за кариерно развитие!

 24. 24 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 466 Любопитно

  По-голяма част от момичетата от ромски произход, в 5. клас са "млади майки". За тях какъв тест ще пусне МОН - тест за бременност?! или DUREX с двойна вулканизация?

 25. 25 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Е... ако от тези 11000 деца поне 1000 завършат и придобият някаква квалификация си е направо прогрес.
  И от българите има много неграмотни, нищо, че имат диплома за средно образование.
  Никой не си избира родителите и ако може системата да помогне и на 10 души да се измъкнат от мизерията на живота на дъното ще е една малка крачка напред.

  Жената е покана за щастие
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1829 Любопитно

  Абе я да си дойдем на думата за истинското кариерно развитие. Това на скъпите ДИРЕКТОРИ. Скъпи в буквален смисъл. Колкото е цената за назначените с новите конкурси. Пет и шест цифрени суми. Като за депутат на избираемо място.
  Прекрасно кариерно развитие като се има в пред вид, че мнозинството от ДИРЕКТОРИТЕ не са нови, а са се преместили от едно училище в друго. И още по-впечатляващо кариерно развитие за пенсионираните ДИРЕКТОРИ. Веднага назначени за заместник директори в други училища. Кариерно развитие.
  НОМЕНКЛАТУРА ПАРЕКСЕЛАНС!!!!
  Стаматов ти си подлец. Освен останалите парични далавери...
  Кеф, прехвален нов закона за училищното далавераджийство между ДИРЕКТОРИ!!!!
  С тази МАФИЯ друг начин освен екзистенциално прочистване, пардон "подкрепа" няма.
  Много я обичат "образователните експерти" тази думичка "покрепа". И кариерно развитие. Кариерно "подкрепят" далаверата!
  !

 27. 27 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "cp01":

  Ще им дават право на избор - или ГЕРБ или ДБГ...

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Весело

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Много усложняваш нещата...при ромите са прости и с теб просто несъвпоставими...

 29. 29 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Крадци
  Рапъри
  Неграмотници
  Последните две не мога да ги измисля.

 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#28] от "BGman1":

  Мисълта ми беше, че няма, или са изключение децата, които имат хабер не за кариера, а за насоки на развитие на 11 години. Нарочно разказах историята си, защото мисля, че съм бил дете и младеж ориентирал се навреме какво иска, а съм расъл в образовано семейство. Целевата група деца на замислената програма, на 11 години не могат да четат и пишат свързано, камо ли да си представят "кариера".

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#30] от "PavelCZ":


  [quote#30:"PavelCZ"]а съм расъл в образовано семейство. [/quote]
  Точно това казвах и аз...че ще станат като мама и тати...има и изключения, но те са само за да потвърдят правилото...
  А това, че ще се усвоят само едни пари си напълно прав...България да гие...

 32. 32 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#26] от "AzDebil":

  Кво се пениш бе?Може и да са номенклатура ама са наша номенклатура на ПП ГЕРБ. Тия директоречета са все подбрани дялани.Те разполагат с милиарда дето харчим за образование.Докато са наши са безценни.Пък идват избори.Ти правил ли си избори без пари?Докато се кланят на ГОСПОДИН БОРИСОВ все ще диреторстват.Толкова пари сме им дали в ръцете.Трябва да си ги превъртим обратно.Нека само да си плащат.

 33. 33 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  След пети клас учениците ще правят тестове за "кариерно ориентиране"?!

  За изработването на "инструментите" е обявена обществена поръчка на стойност 262 480 лв. без ДДС, а оферти се приемат до 19 септември, съобщават от МОН.

  Ясно е, че има още "пароци за усвояване", а иначе на КОЙ му пука за отпадащите ученици, така или иначе с образование или без пак ще "берат желязо", а няКОЙ ще се "облажи" отново?!!!!

 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Весело

  [quote#11:"mcv"] Накрая една от жените не издържала и казала: "Щом и ци...те почнаха да бягат от България , работата изобщо не е на добре." [/quote]
  Е що да "не е на добре", бе, нали тези дето уж пречат и спъват обществото се изнасят, защо да е зле? А-а-а, май има още нещо и то не е свързано със заминаващите, а е кофти черта/и на оставащите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK