Местен кадър на ГЕРБ работи за смяната на игумена на Кладнишкия манастир

Местен кадър на ГЕРБ работи за смяната на игумена на Кладнишкия манастир

© Община КладницаСофийската митрополия ще реши дали да бъде сменен игуменът на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. За напускането му са се обявили жители на селото. Част от тях го обвиняват във финансови интереси около ремонта на храма, пострадал от земетресението през 2012 г., както и за църковно-обществена му дейност. Сред инициаторите за смяната на игумена е местният лидер на ГЕРБ Иван Станков, който e предложил на мястото му да застане архимандрит Антим, който е доскорошния клирик на Видинска епархия.


Игуменът на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил е изгубил обществена подкрепа с позицията си, че духовниците следва да не пестят сили и време за духовна просвета на деца и възрастни, да се отстоява правото на подрастващите да имат връзка с Църквата и нейните тайнства. Това е предизвикало недоволството сред някои от социалните работници и директори на социални детски заведения на територията на община Перник.


За смяната на игумен на манастир се спазва установен ред, много е трудно преминаването от една епархия в друга, обясниха пред "Дневник" от Светия синод. Според устава е задължително новият духовник, който застава начело на храма, задължително да бъде от същата епархия. Не е изключено местния политик да се възползва от ситуацията, за да натрупа дивиденти, посочват оттам.
Преди дни жителите на софийското село Кладница са обсъдили искането за смяната на игумена на организирано за целта събрание. Заедно с новия кандидат-игумен на срещата е бил и архимандрит Неофит, събрат на Антим, с когото заедно са служили във Видинска епархия.


"Причините, поради които настояваме йеромонах Рафаил да се оттегли са основателни и са свързани основно с безотговорното му отношение към ремонта на манастира "Свети Николай". Обърнахме се към Светия синод с подписка, в която взеха участие 350 души от селото", каза пред "Дневник" кметът Васил Мирчев. Засега обаче архимандрит Антим не е отговорил еднозначно дали има разрешение от Софийска митрополия да поема ангажименти за заемане на игуменското място в манастира.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Интереси на партии, интереси на синода, интереси на миряните.
  Много отдавна не съм чувал синода да говори за вяра. Не ми се сравнява онази църква която е вдигала наведените от безсилие глави на българите със сегашните търгаши

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1124 Весело

  [quote#1:"minas.aram"]Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!?[/quote]

  Униформени какво да ги правиш !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Весело

  До коментар [#1] от "minas.aram":

  че тъй де, сяко бекапе да си знае попОвете

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Не разбрах много от статията кой има финансов интерес от ремонта на манастира - игуменът или лидерът на ГЕРБ?

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Манастирът не е собственост на селото, монасите в него са отговорни пред своя игумен, а той - пред митрополита си.
  Миряните могат да подадат сигнал към Св. Синод, но само в смисъл, че им се струва, че игуменът прахосва средства и не ги използва по предназначение. Тогава Св. Синод следва да насрочи вътрешен контрол и, ако се установят злоупотреби, да накаже своя служител по каноничен ред.

  Каноничното право е съвсем отделно от светското и не се изучава подробно (само принципи) от юристите. Ако някой иска да се занимава с него (обикновено това са духовни лица), той трябва да седне да го учи отделно и да държи изпити. Тия неща ги знам, защото предишният председател на Духовния Съд на Православната Църква на Чешките Земи и Словакия (автокефална митрополия) ми беше добър познат.

  Ако се установи от духовния съд, че има нарушение и на светския закон, провинилият се получава канонично наказание, след което каузата се предава на светски съд да довърши процеса.

  Затова не може да се започва, все едно че сме в държава, в която каноничното и светското право образуват единна система. В Османската империя процесът на разделяне на властите е започнал през 1834/39 и е завършил с републиката през 1922/23. В България разделението е завършило с Търновската Конституция още през 1879.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  И кметът и селяните са правно неграмотни. Но те все пак не са юристи. Ще бъде много смешно, тъжно и жалко, ако им се вържат юристи и придвижат нещата по тоя просташки начин.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всъщност гербавата паплач иска да махне отец Рафаил заради активната му обществена позиция. Както и не им разрешава да правят пиянски сборища в манастира на големи християнски празници.

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  Да не разчистват място за Баце?

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Отец Рафаил е един най-читавите и свестни монаси в нашата изтрадалал църква. Човек, който милее за вярата и човека и се опитва да благотвори и да помага на най-немощните сред нас - дечицата от домовете. Как да не го намразат останалите иерей които в негово лице виждат само изобличение на собственото си безхаберие и рахатлък! Или онези от дивите кладнишки и владайски селяни за които домовете за деца са източник на евтина работна ръка и в момичетата виждат потенциални доставчици на евтини сексуални услуги!
  Както е навсякъде където има такива домове. За това е крайно време такива домове да биват закривани и децата настанявани или в СОС селища или в приемни семейства!
  Долу ръцете от отец Рафаил! Отче, дерзай! Онзи който е съдник вижда и знае. Него не могат да Го излъжат!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  Браво! Коментарът ти е перфектен. В България има само един тесен специалист по канонично право - доц. Николчев от БФ на СУ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Как може някой си да се меси в работата на църквата,в случая да иска да се махне отец Рафаил?
  Това е кощунство и намеса на светската власт в работата на БПЦ!
  Дотам ли паднаха ГЕРБ!

 13. 13 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мога да разбера в какво го обвиняват. Това, че някой не го харесва, че си върши работата не може да е причина. Самият Иисус е каза:" Идете и научете всички народи'." Така , че той трябва да развива мисионерска дейност.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тия гербаци, вече се имат за всесилни !!!

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#1] от "minas.aram":
  [quote#1:"minas.aram"]Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!? [/quote]

  Ако местният лидер на ГЕРБ в с. Кладница си коси люцерна, това означава ли, че светската власт коси люцерна!? А понеже е от ГЕРБ, това представлява ли и тоталитаризъм!?

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Позор ако политици се месят в църковни въпроси и позор ако се позволява това да става.

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#10] от "пустиняк":Виждам, че май сте по-запознат със случая. Аз в Кладнишкия манастир не съм ходил от около 15 години, на района познавам и другите два съседни манастира - Мърчаевския и Владайския. Монахините и от двата имаха сериозни конфликти с местните жители /реално в най-добрия случай "битови християни"/. Те считаха манастирите за своя общинска собственост, място за курбани и т.н. Възмущаваха се от забраната да си правят гощавките във манастирите, да си пасят и прекарват добитъка през територията на манастира. Такъв ли е случаят и тук?
  Не беше ли игуменът на Кладнишкия манастир собственик на издателство за православна литература през 1990-те?
  Мисля, че съм разговарял един-два пъти с него и ми бе направил добро впечатление.
  Във всеки случай това, което научавам за дейността му от статията е похвално, а не укорно. БПЦ има нужда от мисионери, а не от строене на храмове и манастири, в които се служи веднъж годишно.
  Много лошо е, че в подобни случаи се наместват често и местните енорийски свещеници, ако има такива. От там идва поговорката "Мирски поп - манастирски враг". Във всеки случай подобни проблеми имаха и Владайският, и Мърчаевският и Драгалевският манастир. Местните требоизвършители са заинтересувани материално от подронването на влиянието на съседния манастир, което се отразява отрицателно на авторитета и доходите им.
  В случая, доколкото разбирам, няма замесен местен свещеник, просто защото монахът е и енорийски свещеник.
  Но подобни конфликти възникват и там, дето дойде малко по-активен свещеник от новото поколение и се сблъска със старите курбанджийско-битови местни "християни". Включително и в енориите, които обслужва моят свещеник, а аз помагам като певец.
  Понякога обвиненията са комични: От Илиенци бяха ходили в митрополията, та обвинили свещеника си, че им правил магии та им се маносвали доматите!
  Мой познат, станал свещеник, бе ходил в митрополията да се оплаче от клисарката, която служела панихиди и то докато той бил в храма и с учудване разбрал, че тя вече го е изпреварила!
  Моляза повече информация - може и в лични съобщения.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Весело

  До коментар [#13] от "cherezchur":На мой познат, който бе станал свещеник, местните "граждани" /населението на градчето им бе по-малко, отколкото на село Владая/ бяха казали директно: "Нам не ни требе поп да ни учи, нам ни требе поп да ни пее на гробищата!"
  Ама и това не задоволява винаги битовите "християни". На друго място бяха сърдити на свещеника, че панихидите, които служел били дълги.
  Хеле пък да им каже да не колят курбан в постен ден! И че най-важното на курбана не е проливането на кръвта, а раздаването на храната, ама не помежду си, ами на външни хора!

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":То в манастира има само един монах, който е и енорийски свещеник на Кладница.
  В повечето български манастири е така - монахът/монахинята само се титулуват игумен/игумения.
  По селата е така - селяните, ако е имало църква или манастир от преди, я считат за своя собственост, а свещеникът, дошъл отвън е чужд човек. Оттук и претенциите към него са постоянни. Особено пък от страна на местните първенци.
  В едно бивше село, днес квартал на София, в храм на 3 км по права линия от президентството, една настоятелка имаше претенции службите в неделя да започват по-късно, щото се къпела сутрин. Друг от настоятелството претендираше да свършвали по-рано, щото той трябвало да си пасе кравите...

 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#17] от "patsis":

  На всички онези места където се правят опити за водене на духовен живот има същите проблеми. Противникът на човешкото спасение не му пречат обреди и мърртва религия в православни дрешки. Но там където има вяра, молитва, духовен живот има и съпротива. Както каза един "православен": "Не ме интересува Библията, аз съм християнин фундаменталист"
  Отеца имаше издателство - да.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Разстроено

  До коментар [#20] от "пустиняк":
  Добре, на едно мнение сме.
  Само дето иерархията и особено висшата битовото "християнство", което те наричат "православие", явно ги устройва.

 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#21] от "patsis":

  Разбира се. Те са сложени там да рушат а не да градят!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK