Местен кадър на ГЕРБ работи за смяната на игумена на Кладнишкия манастир

Местен кадър на ГЕРБ работи за смяната на игумена на Кладнишкия манастир

© Община КладницаСофийската митрополия ще реши дали да бъде сменен игуменът на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. За напускането му са се обявили жители на селото. Част от тях го обвиняват във финансови интереси около ремонта на храма, пострадал от земетресението през 2012 г., както и за църковно-обществена му дейност. Сред инициаторите за смяната на игумена е местният лидер на ГЕРБ Иван Станков, който e предложил на мястото му да застане архимандрит Антим, който е доскорошния клирик на Видинска епархия.


Игуменът на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил е изгубил обществена подкрепа с позицията си, че духовниците следва да не пестят сили и време за духовна просвета на деца и възрастни, да се отстоява правото на подрастващите да имат връзка с Църквата и нейните тайнства. Това е предизвикало недоволството сред някои от социалните работници и директори на социални детски заведения на територията на община Перник.


За смяната на игумен на манастир се спазва установен ред, много е трудно преминаването от една епархия в друга, обясниха пред "Дневник" от Светия синод. Според устава е задължително новият духовник, който застава начело на храма, задължително да бъде от същата епархия. Не е изключено местния политик да се възползва от ситуацията, за да натрупа дивиденти, посочват оттам.
Преди дни жителите на софийското село Кладница са обсъдили искането за смяната на игумена на организирано за целта събрание. Заедно с новия кандидат-игумен на срещата е бил и архимандрит Неофит, събрат на Антим, с когото заедно са служили във Видинска епархия.


"Причините, поради които настояваме йеромонах Рафаил да се оттегли са основателни и са свързани основно с безотговорното му отношение към ремонта на манастира "Свети Николай". Обърнахме се към Светия синод с подписка, в която взеха участие 350 души от селото", каза пред "Дневник" кметът Васил Мирчев. Засега обаче архимандрит Антим не е отговорил еднозначно дали има разрешение от Софийска митрополия да поема ангажименти за заемане на игуменското място в манастира.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK