Местен кадър на ГЕРБ работи за смяната на игумена на Кладнишкия манастир

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Интереси на партии, интереси на синода, интереси на миряните.
  Много отдавна не съм чувал синода да говори за вяра. Не ми се сравнява онази църква която е вдигала наведените от безсилие глави на българите със сегашните търгаши

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 888 Весело

  [quote#1:"minas.aram"]Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!?[/quote]

  Униформени какво да ги правиш !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#1] от "minas.aram":

  че тъй де, сяко бекапе да си знае попОвете

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Не разбрах много от статията кой има финансов интерес от ремонта на манастира - игуменът или лидерът на ГЕРБ?

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Манастирът не е собственост на селото, монасите в него са отговорни пред своя игумен, а той - пред митрополита си.
  Миряните могат да подадат сигнал към Св. Синод, но само в смисъл, че им се струва, че игуменът прахосва средства и не ги използва по предназначение. Тогава Св. Синод следва да насрочи вътрешен контрол и, ако се установят злоупотреби, да накаже своя служител по каноничен ред.

  Каноничното право е съвсем отделно от светското и не се изучава подробно (само принципи) от юристите. Ако някой иска да се занимава с него (обикновено това са духовни лица), той трябва да седне да го учи отделно и да държи изпити. Тия неща ги знам, защото предишният председател на Духовния Съд на Православната Църква на Чешките Земи и Словакия (автокефална митрополия) ми беше добър познат.

  Ако се установи от духовния съд, че има нарушение и на светския закон, провинилият се получава канонично наказание, след което каузата се предава на светски съд да довърши процеса.

  Затова не може да се започва, все едно че сме в държава, в която каноничното и светското право образуват единна система. В Османската империя процесът на разделяне на властите е започнал през 1834/39 и е завършил с републиката през 1922/23. В България разделението е завършило с Търновската Конституция още през 1879.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  И кметът и селяните са правно неграмотни. Но те все пак не са юристи. Ще бъде много смешно, тъжно и жалко, ако им се вържат юристи и придвижат нещата по тоя просташки начин.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Всъщност гербавата паплач иска да махне отец Рафаил заради активната му обществена позиция. Както и не им разрешава да правят пиянски сборища в манастира на големи християнски празници.

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  Да не разчистват място за Баце?

  Имам време да питам всеки идиот.
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Отец Рафаил е един най-читавите и свестни монаси в нашата изтрадалал църква. Човек, който милее за вярата и човека и се опитва да благотвори и да помага на най-немощните сред нас - дечицата от домовете. Как да не го намразат останалите иерей които в негово лице виждат само изобличение на собственото си безхаберие и рахатлък! Или онези от дивите кладнишки и владайски селяни за които домовете за деца са източник на евтина работна ръка и в момичетата виждат потенциални доставчици на евтини сексуални услуги!
  Както е навсякъде където има такива домове. За това е крайно време такива домове да биват закривани и децата настанявани или в СОС селища или в приемни семейства!
  Долу ръцете от отец Рафаил! Отче, дерзай! Онзи който е съдник вижда и знае. Него не могат да Го излъжат!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  Браво! Коментарът ти е перфектен. В България има само един тесен специалист по канонично право - доц. Николчев от БФ на СУ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Как може някой си да се меси в работата на църквата,в случая да иска да се махне отец Рафаил?
  Това е кощунство и намеса на светската власт в работата на БПЦ!
  Дотам ли паднаха ГЕРБ!

 13. 13 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не мога да разбера в какво го обвиняват. Това, че някой не го харесва, че си върши работата не може да е причина. Самият Иисус е каза:" Идете и научете всички народи'." Така , че той трябва да развива мисионерска дейност.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Тия гербаци, вече се имат за всесилни !!!

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#1] от "minas.aram":
  [quote#1:"minas.aram"]Не обичам чернокапците, но откога светската власт се меси в делата на църковната?
  ..., или щото са от ГЕРБ, карат по стария почин от тоталитарно време!? [/quote]

  Ако местният лидер на ГЕРБ в с. Кладница си коси люцерна, това означава ли, че светската власт коси люцерна!? А понеже е от ГЕРБ, това представлява ли и тоталитаризъм!?

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Позор ако политици се месят в църковни въпроси и позор ако се позволява това да става.

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#10] от "пустиняк":Виждам, че май сте по-запознат със случая. Аз в Кладнишкия манастир не съм ходил от около 15 години, на района познавам и другите два съседни манастира - Мърчаевския и Владайския. Монахините и от двата имаха сериозни конфликти с местните жители /реално в най-добрия случай "битови християни"/. Те считаха манастирите за своя общинска собственост, място за курбани и т.н. Възмущаваха се от забраната да си правят гощавките във манастирите, да си пасят и прекарват добитъка през територията на манастира. Такъв ли е случаят и тук?
  Не беше ли игуменът на Кладнишкия манастир собственик на издателство за православна литература през 1990-те?
  Мисля, че съм разговарял един-два пъти с него и ми бе направил добро впечатление.
  Във всеки случай това, което научавам за дейността му от статията е похвално, а не укорно. БПЦ има нужда от мисионери, а не от строене на храмове и манастири, в които се служи веднъж годишно.
  Много лошо е, че в подобни случаи се наместват често и местните енорийски свещеници, ако има такива. От там идва поговорката "Мирски поп - манастирски враг". Във всеки случай подобни проблеми имаха и Владайският, и Мърчаевският и Драгалевският манастир. Местните требоизвършители са заинтересувани материално от подронването на влиянието на съседния манастир, което се отразява отрицателно на авторитета и доходите им.
  В случая, доколкото разбирам, няма замесен местен свещеник, просто защото монахът е и енорийски свещеник.
  Но подобни конфликти възникват и там, дето дойде малко по-активен свещеник от новото поколение и се сблъска със старите курбанджийско-битови местни "християни". Включително и в енориите, които обслужва моят свещеник, а аз помагам като певец.
  Понякога обвиненията са комични: От Илиенци бяха ходили в митрополията, та обвинили свещеника си, че им правил магии та им се маносвали доматите!
  Мой познат, станал свещеник, бе ходил в митрополията да се оплаче от клисарката, която служела панихиди и то докато той бил в храма и с учудване разбрал, че тя вече го е изпреварила!
  Моляза повече информация - може и в лични съобщения.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#13] от "cherezchur":На мой познат, който бе станал свещеник, местните "граждани" /населението на градчето им бе по-малко, отколкото на село Владая/ бяха казали директно: "Нам не ни требе поп да ни учи, нам ни требе поп да ни пее на гробищата!"
  Ама и това не задоволява винаги битовите "християни". На друго място бяха сърдити на свещеника, че панихидите, които служел били дълги.
  Хеле пък да им каже да не колят курбан в постен ден! И че най-важното на курбана не е проливането на кръвта, а раздаването на храната, ама не помежду си, ами на външни хора!

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":То в манастира има само един монах, който е и енорийски свещеник на Кладница.
  В повечето български манастири е така - монахът/монахинята само се титулуват игумен/игумения.
  По селата е така - селяните, ако е имало църква или манастир от преди, я считат за своя собственост, а свещеникът, дошъл отвън е чужд човек. Оттук и претенциите към него са постоянни. Особено пък от страна на местните първенци.
  В едно бивше село, днес квартал на София, в храм на 3 км по права линия от президентството, една настоятелка имаше претенции службите в неделя да започват по-късно, щото се къпела сутрин. Друг от настоятелството претендираше да свършвали по-рано, щото той трябвало да си пасе кравите...

 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#17] от "patsis":

  На всички онези места където се правят опити за водене на духовен живот има същите проблеми. Противникът на човешкото спасение не му пречат обреди и мърртва религия в православни дрешки. Но там където има вяра, молитва, духовен живот има и съпротива. Както каза един "православен": "Не ме интересува Библията, аз съм християнин фундаменталист"
  Отеца имаше издателство - да.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1108 Разстроено

  До коментар [#20] от "пустиняк":
  Добре, на едно мнение сме.
  Само дето иерархията и особено висшата битовото "християнство", което те наричат "православие", явно ги устройва.

 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#21] от "patsis":

  Разбира се. Те са сложени там да рушат а не да градят!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK