Единството на Реформаторите за президент се разби и възкръсна за 90 минути

Божидар Лукарски

© Юлия Лазарова

Божидар ЛукарскиСамо в рамките на около 90 минути постигнатото съгласие от Реформаторския блок за издигането на Трайчо Трайков за президент бе разбито от лидера на СДС Божидар Лукарски, след което от СДС обявиха, че подкрепата им за Трайков остава.


Минути преди 14 часа в четвъртък заместник-председателят на ДБГ и съпредседател на Реформаторския блок в парламента Найден Зеленогорски обяви от името на коалицията, че председателите на партиите са решили, че Трайчо Трайков ще бъде кандидатът им за президент, а генералът от резерва Съби Събев ще е претендент за вицепрезидент. Така Зеленогорски сложи край на сагата по избора на кандидат-президент пред централата на БЗНС проточила се над месец.


Около 45 минути по-късно, към 14,45, лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви пред електронното издание на вестник "24 часа", че е по-честно той и Меглена Кунева да подадат оставки от правителството и РБ да издигнат проф. Минеков като кандидат-президент. "СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент - той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия", обосновал се Лукарски. Неговата партия държала на Гроздан Караджов - кандидат, който е приемлив за всички без ДБГ. Лукарски напомни, че централата на Меглена Кунева наложи категорично вето на Караджов. От ДБГ до последно държаха на кандидатурата на Минеков.
Аз стоя зад решението на блока, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев пред "Дневник" минути след това. Той каза, че Лукарски не се е застъпвал за Минеков на срещата на председателите в сряда и заместник-председателят на СДС Любен Петров също не се е изказвал срещу Трайков на сбирката на "Врабча 1" днес. Партийните пиари и членове на ръководството на СДС също бяха изумени от думите на Лукарски.


В 15,36 от партията на Меглена Кунева разпратиха изявление, че Изпълнителният съвет на ДБГ подкрепя двойката Трайков - ген. Събев. "ДБГ ще работи с всички сили за най-висок резултат на президентската двойка на РБ и достигане на балотаж", написаха от ДБГ.


В 16 часа Костадин Марков, заместник-председател на СДС, заяви пред "Дневник", че позицията на СДС е постоянна и не е променяна. "Ако Трайчо Трайков е обединителната фигура за блока, СДС ще го подкрепи", каза още Марков. Той обясни, че в проучването на СДС за кандидат-президент най-много гласове е събрал Гроздан Караджов, а втори е бил Трайков.
Реакцията на Лукарски е провокация за бързо решение на проблемите, предизвикани от ДБГ, които са сменяли позицията си днес няколко пъти в рамките на часове, обясни поведението на партийния си шеф Марков.


За да стане факт кандидатурата за президент на бившия министър на икономиката в първото правителство на ГЕРБ – Трайчо Трайков, който е настоящ общински съветник от РБ, тя трябва да бъде одобрена и от Изпълнителния съвет на блока. За свикването му все още няма дата и изненади там също са възможни, тъй като органът взима решенията си с 3/4 от присъстващите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK