Проверка за минало в ДС ще се прави и без съгласие на проверявания

Методи Андреев

© Анелия Николова

Методи АндреевПроверките за минало в бившите служби на комунистическия режим - Държавна сигурност и Военното разузнаване, ще се прави без съгласието на проверяваните лица, реши парламентът на първо четене в промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Така ще се прецени дали тези лица нямат зависимост, която поставя под риск тайните на държавата, обясни депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който е един от вносителите на закона. Истината ще се знае, истината няма да бъде подменена, всеки ще може да я прочете и да си направи съответните изводи, да се знае какво се е вършило в комунистическата държава, как е било манипулирано общественото мнение, какви са механизмите на доносниците и защо тези механизми до ден днешен продължават да действат и да пречат на нормалното развитие на страната, добави Славов.


Всички, които имат достъп до класифицирана информация или кандидатстват за работа, изискваща достъп до секретни данни, да бъдат проверявани от Комисията по досиетата - това пък ще бъде предложено между първо и второ четене на закона.
"Смятаме да обърнем процеса за проверка, като се водим от демократичния принцип, че човек не може да бъде репресиран, защото е бил част от тези репресивни служби. Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид, която не означава репресия, а осветяване на миналото", каза друг от вносителите Методи Андреев (ГЕРБ). Между първо и второ четене смятаме да вкараме една нова постановка – оттук нататък всички предварителни проверки да се обявяват, добави Андреев. Според него онези, които не са се срамували от "тъмното минало", трябвало да обяснят защо са сътрудничили на репресивните служби.


Парламентът разгледа и отхвърли още два законопроекта за досиетата. От БСП предлагаха отмяна на закона и закриване на едноименната комисия, а дейността, свързана с документите от техните архиви да се предоставя на архивна агенция, наречена Институт за национална памет. Подобно предложение беше внесъл и независимият депутат Велизар Енчев. Енчев и Таско Ерменков, който е вносител на варианта на БСП, са били разузнавачи по времето на соца.


Андреев изчете откъс от речи на Тодор Живков, че ДС е клон на КГБ и част от атестация от досието на агент "Радулов", за да докаже, че агентите не са вършили работа и пилеели държавни пари. Веднага след Андреев от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков призна, че той е оперативен работник Радулов. "Това, което направи уважаемия преди мен говорещ, е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита", каза той. Според него се вадят страници, които нямат връзка с цялостната кариера на служителите.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каз, че "Военна информация" още не е предала всичките си информационни единици и попита военния министър Николай Ненчев (РБ) защо.


С промените се разширяват категориите на проверявани лица, кандидатстващи за заемане на публични длъжности. Ако те бъдат приети, проверки ще минават и районни кметове, заместник- кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели.

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Това няма да ни спаси от ченгетата. Лустрация е нужна.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Весело

  За ДеСе-добре!
  А проверка и за Р.У.М.Н.О?
  А за ВКР?
  А за ГРУ?
  А за ЦРУ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 861 Неутрално

  С тези темпове съм оптимист, че към 2087-ма може и да пратим ДеСарите да копат на полето.

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  ХАХАХАХ, Таско, и ти ли бе, н..стик?
  Вън бе, ченгета! Вън до един!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#1:"Николай Колев"]Това няма да ни спаси от ченгетата. Лустрация е нужна.[/quote] какво а лустрация,б е Николай! Късно е! Малдия, красив, талантлив и най-преуспял българин-Делян Пеевски не е бил агент на ДС и другите служби, по причина че тогава е бил съвсем малък!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  То е сно, че ченгетата, техните покровители и ползватели на "тайните" им ще искат да няма такова нещо, но ако Андреев и Славово успеят да кварат някакъв вариант на лустрация, това ще бъде истински успех, макар че честно казано не виждам как такова нещо ще мине, като знаем колко ченгета има в настоящото НС.

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да бе, остава да искат право да ги проверяват и от бившите им ръководители и вербовчици! 27 след промените не можем да си изчистим държавните и общински служби от тези паразити! Резил и позор за всички управляващи през тези години!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Мноооого закъсняла мярка, но въпреки това - ПРИВЕТСТВАМ!

  Най-много опразии вършат ченгетата-издатели на вестници и собственици на медии, както и ректори и преподаватели във висши учебни заведения, защото (де)формират обществено мнение.

  Затова трябваше още преди 25 години да бъдат приети лустрационни закони, с които да им се забрани да заемат такива длъжности.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на don_123
  don_123
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "гарата":

  Ако така се развива нашата държава,те няма да доживее до 2087.Ще загине около 2070 година.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Хахахах, Методи Андреев се е изгъбаркал яко с Таско (ака Радулов)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Една държава ако няма разузнаване и контра разузнаване е Територия. Но така и така вече при нас всичко е разбито от продажниците които ни бяха инфилтрирани за управляваща каста. Не знам тези реформатори, какво видяха още за доразбиване.
  И в какво видяха нещо по-добро от сегашното съдействие на ДАНС с ЦРУ, от предишното съдействие с КГБ ?

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  [quote#5:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Малдия, красив, талантлив и най-преуспял българин-Делян Пеевски не е бил агент на ДС и другите служби, по причина че тогава е бил съвсем малък! [/quote]
  А маман...

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Ако това означава, че отпада безсмисленото набутване при нотариуса, ПОДКРЕПЯМ.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Агентите на ДС са като АБПФК, стават все повече и повече.

 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  Поредните недомислия на рИформаторите, няма явно с какво смислено да се заемат гъбаркат се с досиетата....
  После що Властта им "бега", не ги ще!?!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  След дъжд качулка....

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 17. 17 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#2:"Крадолюб ДемоКРАДов"]А за ГРУ?
  А за ЦРУ? [/quote]
  Това едни депутатчета или активисти да се занимават само конкретно с една от изброените от теб, а за другите да се правят на слепи, показва съвсем елементарното, че просто лобират , служат, помагат на другите.
  Ако бяха честни хора, които да искат точно това за което говорят, щяха да кажат ЧУЖДИ служби. Защото дали си зависим от КГБ, ГРУ, Мосад,МИТ, ЦРУ... все си зависим.
  Щом тея не визират ЧУЖДИ служби, а само една, значи са на служба в някоя от другите.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  До коментар [#8] от "Norman Granz":[quote#8:"Norman Granz"]Най-много опразии вършат ченгетата-издатели на вестници и собственици на медии, както и ректори и преподаватели във висши учебни заведения, защото (де)формират обществено мнение. [/quote]
  А собствениците на банки и членовете на техни управителни съвети? А членовете на контролни органи? Щото съм чувал, вкл за една банка сега, че собственикът е свързан с ДеСе.
  И какво да правим със лица, които формално не са принадлежали към ДеСе, като напр. генералска дъщеря или Черепа-зет на генерал от ДеСе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  [quote#1:"Николай Колев"]Лустрация е нужна.[/quote]
  Това е истината.

 20. 20 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Как? Ама това още ли не е направено?

 21. 21 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тия отрепки, т.н. "политици" ,повече от 25 години дъвчат тая тема за агентите на ДС ,а през всичкото това време именно агенти на ДС управляват тази територия.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Това е на първо четене а за окончателното гласуване ще се активират всички ДС - та както това стана със Съдебният закон а Германия удължи срока на Лустрация до 2019 година.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Пълна Лустрация навсякъде.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 24. 24 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А агент Дончо, а после Иван , ще става ли президент , щото е известна наглоста и нахалството на Каракачанов / македонец от Русе..../ !!!!

 25. 25 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Хубаво, ама след дъжда качулка.

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Методи Андреев е един от малцината (да не е и единствения) свестни депутати в парламентарната група на милицията. Все още се чудя какво прави там, но е факт, че заедно с Петър Славов, Мартин Димитров и Гроздан Караджов са депутатите с най-много инициативи заслужаващи внимание. Благодарение на тяхната упоритост излезе информацията за заплатите на Искров и компания в БНБ, доклада за КТБ и ред други неща.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Лустрацията у нас, вече е безнадеждно закъсняла...!
  Т.нар. преход, всъщност си беше огромен и добре замаскиран грабеж. Почти цялата икономическа власт е в ръцете на ченгета и донсоници. Безследно изчезнаха парите и активите на външнотърговските дружества! Безследно изчезнаха и парите от спестяванията на хората през 1996-та година...!
  Ченгетата и доносниците, са навсякъде! Те се самовъзпроизвеждат толкова добре, че вече децата и внуците им поемат щафетата!
  Държавна сигурност, се оказа толкова добре създадена и организирана, че си действа и до ден днешен! Макар и добре маскирана и прикрита, имам чувството, че същите хора продължават да си пишат доносите и да ги носят на някой по веригата. Няма някаква висока длъжност в държавната администрация, която да не е заета от техен човек, просто няма! Да не говорим за съд и прокуратура...!
  Били унищожени досиетата...?! Дрън, дрън..., пълни глупости! Всичко си е добре архивирано и се пази, гаранция!
  И защо, винаги преди избори, започват да я претоплят тая манджа с досиетата? Лично на мене, вече не ми е интересна...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Нещо му става на този сайт! Изчезна ми възможността да препоръчвам статии. Не се отразява даването на + или на -.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 29. 29 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 478 Неутрално
 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Освен Методи Андреев, има ли някой друг антикомунист в ГЕРБ? Явно го държат за парлама там, че има все пак процент заблудени гербери, които свързват ГЕРБ с антикомунизЪма.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре, нека. Но и за друго да се помисли. Пред последните двайсет години се появиха нови форми на задкулисни зависимости, аналогични на тези отпреди 1989 г. какво правят в парламента откровено неграмотни депутати? Какви съвети дават на народните представители 20-годишни "експертки"? какво правят хора без образование в политическите кабинети на министрите? Защо хора без трудов стаж и опит заемат ключови места в управлението? Вижте, когато на възлови позиции се назначават удобни, нискочели и откровено глуповати лица, ясно е, че дас тях стоят реалните инструменти на властта. Това как ще го хванат тези проверки за принадлежност към ДС? Към какво принадлежат формалните лица в държавните и общински органи, които две изречения не могат да вържат и дори имената си пишат с правописни грешки? Към ДС ли?

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Аха, Таско бил о.р. Радулов. Това обяснява защо му пишат законите в Масква. Всеки русофил - с псевдоним.

 33. 33 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#27:"tww09306483"]И защо, винаги преди избори, започват да я претоплят тая манджа с досиетата? Лично на мене, вече не ми е интересна...![/quote]
  -Защото толкава е творческата /не/мощ на идеолозите за т.н. разкриване на досиета и пр.. Нещо с което 27 години някои, като М.Андреев и подобия ,,ръчкат'', за да се докопат до пенсия и ,,заслужени младост и старост'' в политиканстването.

 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#17:"Калата"]Ако бяха честни хора, които да искат точно това за което говорят, щяха да кажат ЧУЖДИ служби. Защото дали си зависим от КГБ, ГРУ, Мосад,МИТ, ЦРУ... все си зависим.
  Щом тея не визират ЧУЖДИ служби, а само една, значи са на служба в някоя от другите.[/quote]
  -Точно така!!! Не може тези ДС-борци да си ,,ритат трудовите кнужки'' и да си подронват доходите, като разследват своите служби. ,,Интересът клати и феса и цилиндъра,и пр. ,,капели''''.

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално


  " Андреев изчете откъс от речи на Тодор Живков, че ДС е част от КГБ ... "


  БЕЗ КОМЕНТАР !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  [quote#4:"Darth Plagueis"]ХАХАХАХ, Таско, и ти ли бе[/quote]
  Като оперативен работник Таско е вербувал агенти. Този какво в партията на демократичната левица и компанията на "натовеца" Румен Радев?

 37. 37 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Андреев, най голямото досадно пискало. 30 години едно и също а резултати никакви. Всички скачат и крякат срещу старите доносници а никой не пита за сегашните които продават държавата. Каквото е трябвало отдавна е унищожено или потулени. Андреев ще досажда с безмислена та си работа до пенсия.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДС-арите вече нямат абсолютно никакъв проблем да ги разкриват. За близо 30 години, целокупният български народ се погрижи да им демонстрира, че няма абсолютно никакви лоши чувства към ДС агентите. В крайна сметка, имахме за президент човек с агентурен прякор "Гоце"...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "niksan1":

  То няма какво да се коментира. Само балъците още не сте разбрали на чие подобие и йа кого е производна ДС та 30 години все възмутени ходите бре.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  " Лустрацията у нас, вече е безнадеждно закъсняла ... "


  НИЩО ПОДОБНО !!!
  Ако имаше лустрация, нямаше да мътят водата ченгетата-кандидати за президенти - Сирищника, македонеца от Русе, Жорж Ганчев и не само в президентската кампания, а въобще в политическия живот на страната ... Ерменков и Велизар Енчев щяха да са портиери на " Позитано ", а не да чакат " Газпром " да напише българските закони, които те - миризливите ченгета да внесат за гласуване в НС !
  И какво значи разузнавачи ... ? Като БКП не смееше да кихне без съгласието на Кремъл, така ДС-не отиваше в тоалетната, без одобрението на КГБ !
  ДС и " народната милиция " работеха НЕ ЗА БЛАГОТО НА ОБЩЕСТВОТО, А ЗА БЛАГОТО НА ЕДНА БАНДИТСКА ШАЙКА, ОКУПИРАЛА ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ С РЕШАВАЩАТА ПОМОЩ НА ЕДНА ЧУЖДА И ВРАЖДЕБНА ЗА БЪЛГАРИЯ АРМИЯ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":

  Таско е един от русофилите с пагони, особено добре осребрили службата си на втората родина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  [quote#37:"Thracian"]Андреев, най голямото досадно пискало. 30 години едно и също а резултати никакви. Всички скачат и крякат срещу старите доносници а никой не пита за сегашните които продават държавата.[/quote]
  -,,Сегашните'' са ,,демократични'' продавачи и купувачи на държавна собственост, добре осребряващи своята безидейност. Те са ,,и пътят, и истината, и живота'' за сюрии заблудени овце, които се надяват с аплодисменти на зрелища да осмислят собсвеното си битие, а и ,,да си оправят положението'', като и те се превърнат в ,,овчари''-втора/трета смена или второ/трето поколение ,,активни борци'' с призраци.

 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#39] от "Thracian":

  " Само балъците още не сте разбрали ... "


  Ние " балъците " го бяхме разбрали още по времето на соца, но след 10.11.1989 година имаше едно грозно и дребно муле, което влезна в задкулисни договорки с мафиота Луканов и пресече огромната вълна, която щеше да помете боклуците, на само от ДС, а въбще ...
  Днес и мафиота Луканов и дребното и уродливо муле вече не са между живите, но всички мръсници от ДС трябва да ги ексхумират и да им целуват червените зад**ци в знак на благодарност, че до днес не им е потърсена отговорност за безчинствата и убийствата на хиляди българи ... !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#38:"stupid_american"]За близо 30 години, целокупният български народ се погрижи да им демонстрира, че няма абсолютно никакви лоши чувства към ДС агентите. [/quote]
  -Ако е вярно това, то е защото Народът е по-интеличентен и умен, в сравнение с примитивните политикани ДСборци- , въпреки че части от него избират такива като тях.

 45. 45 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Те и като "доносници" не си вършели работа. Иначе ако го питаш... "Горд съм, че служих на България".
  Мани, мани..

 46. 46 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Лустрация няма ли да има?!?!

 47. 47 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Проверките за минало в бившите служби на комунистическия режим - Държавна сигурност и Военното разузнаване, ще се прави без съгласието на проверяваните лица
  ==========
  Това е добре...сега вече ще лъснат и тия които се бият в гърдите, че в тяхната партия нямало ченгета...

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Проверка за принадлежност към ДС трябва да има защото това е елементарна проверка за лоялност. ДС е била лоялна на друга държава, не на България. И продължава да е заради полаганите клетви през годините и финансовата си зависимост.
  Публичност, това е решението. Само, че много закъсняло - властта беше и е превзета от същите тези агенти.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 542 Неутрално

  27 години по-късно, продължаваме с тази тема, дори комунистите не си позволиха толкова дълго да се занимават с предходните.

 50. 50 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  27 години след закриването на ДС се гоянт пълни глупости. Нарочно да не се гомннят крадците които разориха и разпродадоха страната след 1989г.

 51. 51 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 864 Любопитно

  Таско е нарицателно за некадърността ширеща се в родните комунистически служби , което се вижда в досието му част от което ще прочетете по-долу:
  „Ст. лейт. Ерменков изпълняваше добре функционалните си задължения. Проявява се като изпълнителен и експедитивен в работата си офицер. Упорит и старателен. В отделни случаи обаче имаше пропуски в ръководството на РП. Липсата на задълбоченост в някои указания и оценки по съответните категории лица се дължи от една страна на малкия му практически оперативен опит, а от друга страна – на недостатъчно вникване в проблемите. Участието в информационната работа е удовлетворително, но под възможностите му”, констатират в РУ-ГЩ през ноември 1985 г. Това са и първите критики в работата му, отбелязани в личното му кадрово дело. „Не е достатъчно задълбочен в работата си, поради което проявява прибързаност”, е посочено още там..........................................................
  ............Оценките на работата му като разузнавач в този период също носят известна доза критичност. В атестацията му от 1988 г. е записано:
  „Основна слабост на оперативния работник [Таско Ерменков] е липсата на документални материали по основните разузнавателни страни и все още непълното използване на предлагания в града [Берлин] книжен пазар. Не успя да придобие данни от ръководените от него източници. Може да му се препоръча да повиши своята оперативна активност, особено в организационната работа, да разширява оперативния си кръгозор, да бъде по-тактичен в общуването и да проявява повишен самоконтрол и по висока организираност.”
  „Капитан Ерменков следва да насочи усилията си за активна и резултатна работа по изпълнението на поставените му задачи. Необходимо е да проявява повече самокритичност и самовзискателност. Нуждае се от компютърна подготовка за поддържане на електронна поща”, е посочено в друга оценка за работата му ...........

  Преведено на разбираем език - много тъп и упорит , но наш / син на родител АБФК/.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 52. 52 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#26] от "Индивидуален паметник на културата":

  Прав си!Според мен, не е далеч времето, когато Андреев ще трябва да се махне от гербаджиите, защото или ще го накарат, ии ще го изгонят!

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  [quote#51:"navy"]Преведено на разбираем език - много тъп и упорит [/quote]
  И тази оценка е дадено от друг "много тъп и упорит" комунист, нали? Или ЦРУ или друго чуждо разузнаване вече е направило одит на комунистическите досиета и от гледна точна на днешната модерност (евро-атлантски ценности) е дало това заключение?

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  [quote#48:"penetrating"]ДС е била лоялна на друга държава, не на България.[/quote]
  То и сегашното разузнаване (ДАНС) е лоялно на други държави. Напр. атентата в Сарафово (нагъзване с едностранно предоставяне на безвизов режим на държавите, чиито граждани са терористите), експулсирането на Абдуллах Бююк, защитата на терориста Ахмед Чатаев (организирал не само атентата на летище "Ататюрк", но и двете други смъртоносни бомбени атаки в Истанбул).
  Каква е разликата от преди? А да, на територията ни поне нямаше окупационни чужди въоръжени сили. Нито пък пъплеха мигранти-прикрити джихадисти.

 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#45] от "Индиана":

  " " Горд съм, че служих на България " "


  Служили са на една престъпна бандитска шайка окупирала властта в България с решаващата помощ на една чужда и враждебна нам държава и ... на себе си ... ! Почти 90 % от тези " бойци на тихия фронт ", не са знаели БЪКЕЛ езика на държавата в която са били изпратени да " разузнават " ... Ако ЦРУ любезно са си отворили централата, нашите " бойци " дори не биха знали какво да вземат - там нищо не пише на български, но иначе трошеха народна пара и си правеха разходки ( както и на семействата си ) в столиците на прогнилия Запад ! В същото това време, българите бяхме КРЕПОСТНИ - нямахме право да напускаме окръга и да работим и живеем в друг окръг ... !

  Работили за България - ДРЪЖКИ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanko77":

  " 27 години продължаваме с тази тема ... "


  Ами, ако имаше лустрация веднага след 10.11.1989 година, днес нямаше да продължаваме, а вероятно и да сме забравили, ама този въпрос само се повдигне и след това ... години на мълчание ...
  Виж ми подписа .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#51] от "navy":

  " ... много тъп и упорит, но наш ... "


  Съвършено верно, но както виждаш, човека добавя звездички на пагоните, живее в Берлин ( представям си на какво ниво владее немския ) и, ако не беше превратът на 10.11.1989 година, вероятно днес да е вече генерал, но пустата " демокрация " го направи само депута намсиколко мандата ... И не е вярно, че служи на Кремъл, но в българското НС и на наша издръжка ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Голяма файда, като важните документи ги няма! А че сме заринати с агенти спор няма...

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Някой хора, като Андреев, ще я добутат до пенсия с тази дъвка. Какви проверки, бре кретени? Изгаря се всичко, но андреевци ще останат без препитание или се отваря всичко, това е решението. С добавката, че не може да заемаш държавни позиции ако си сътрудничил. Два параграфа и идиотите като Андреев няма да получат възможност да харчат държавни пари за маниите си дори след като са закрили държавата. Скапаняци!

 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  "Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каз, че "Военна информация" още не е предала всичките си информационни единици и попита военния министър Николай Ненчев (РБ) защо."
  --------------------
  Старшината от 7-мо управление проявява нездравнтерес към военното разузнаване.
  Най-голямата трагедия на България е, че не беше проведена лустрация в посткомунистическия период. Логично сме на дъното, дори Румъния ни изпревари. А и това, че ни управляват хора, като старшина Цуци, е отделен въпрос.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Това, че им научихме агентурното минало, нищо не промени. Те си останаха същите безсрамни, нагли типове на високи постове. Искаме лустрация, макар и позакъсняла.

 62. 62 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Те минаха 27 години бе. Освен това е ясно и то много ясно, че на отбрани, предимно "демократи" са им унищожени или прибрани досиетата.
  Освен това ДС си е държавна сигурност и наред със срамните дейности са се извършвали и дейности свързани с абревиатурата ДС.
  Какво, като издигате лозунги? Има общо два типа във властта, такива свързани с БКП и такива на хранилни на НПО-та и чужди агенции, и такива от смесен тип.

 63. 63 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  [quote#43:"niksan1"]Днес и мафиота Луканов и дребното и уродливо муле вече не са между живите, [/quote]

  Да попитам плахо, като новобранец в материята- КОЕ е това "дребното и уродливо муле " Ама с имена, щото от намеци/прякори не чатвам

  До коментар [#43] от "niksan1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 64. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#23:"Танас"]Пълна Лустрация навсякъде.[/quote]
  Това е и моето мнение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 65. 65 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Желю?

  Use your Illusion
 66. 66 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#55:"niksan1"]Почти 90 % от тези " бойци на тихия фронт ", не са знаели БЪКЕЛ езика на държавата в която са били изпратени да " разузнават " ... [/quote]
  Така е било до едно време После нещата се...попременили

  В ранните 70те години младшите бачкери в Първо Главно (външното) са били 90% випускници на Английскатата гимназия, другите 10%-на Немската! Е, шефовете им бии 90 % триглодити Спред к'ото ми каза връстник от Английската гимназия де, тези дни. Не вярвам да е дезинформация 100%
  До коментар [#55] от "niksan1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  [quote#63:"Мойше! Толкоз!!!"]КОЕ е това "дребното и уродливо муле "[/quote]
  Има ли значение? След като такова "дребно муле" е пресякло
  [quote#43:"niksan1"] огромната вълна, която щеше да помете боклуците[/quote] значи вълната не е била огромна, а само овча.

 68. 68 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#67] от "wanderer":

  Хубаво е човек да оценява, че живее втори живот.

  Желю трябва да е Светец за русоробските боклуци. Ама вече нема Желю.

  Умната

  Use your Illusion
 69. 69 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#53] от "wanderer":

  Това са извадки от агентурното досие на Ерменков. Ако се поинтересуваш в нета има факсмилета.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "Калата":

  Щом тея не визират ЧУЖДИ служби, а само една, значи са на служба в някоя от другите.:)
  ...................
  не съм чул Мосад, Цру , и т.н.
  да УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ - безпрекословно- 45 години , като КГБ , например ...)
  Ниска чеврена топка си ..и се правиш на..ампе //

  Алооо, 45 години - без партии, брез права на човека , без нормални избори , без да напускаш БЕЗ разрешение, с лагери и изселваноия и т.н. - защото КГБ управляваше България - с такива , като теб ..) :)

  BIG AL
 71. 71 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И акто хвърлиш погклед към дб=нешните ОЛИГАРСИ на България - трябва да ни е ЯСНО защо още се занимаваме с тях - златевци, тасковци, баневци, паневци, тако, мако и нако , и по списъка на ЦК на БКП- мултимилионерите ..
  Даже и ченгето Иванов - от 6-то - и той - мултимилонер ....

  Ако си бяхте затраяли и НЕ ограбихте България,няколко пъти - кой щеше да се занимава с вас ???
  Но, не ,, кримита от БКП-ДС - не си затраяха - и станаха олигарсите на България -
  и ДАЖЕ ни съветват КАК трябва да живеем , работим и да им се ....кланяме ДНЕС !!!??
  Бандитите - слугите на масква ..тасковци ...

  BIG AL
 72. 72 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "niksan1":

  Много сте разбрали няма що! 30 години само лаете и скимтите. Нищо не сте разбрали.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 73. 73 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Лустрация яяяяяяяя. 30 години едно и също. Аааааааа лустрация яяяяяяяя

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 74. 74 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#62:"Faihle"]Освен това ДС си е държавна сигурност и наред със срамните дейности са се извършвали и дейности свързани с абревиатурата ДС. [/quote]
  Гестапо с какво се е занимавало. Да не е само политическа полиция?
  Па това, че е не е време да се отварят досиета си е една и съща глупост. През 90-та беше рано, тъкър-тъкър, година след година, все беше рано. В един момент вече беше късно. И като погледнеш, всичките свързани с Партията, или ДС.
  Бе.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 75. 75 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#70:"BIG AL"]
  До коментар [#17] от "Калата":

  Щом тея не визират ЧУЖДИ служби, а само една, значи са на служба в някоя от другите.
  ...................
  не съм чул Мосад, Цру , и т.н.
  да УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ - безпрекословно- 45 години , като КГБ , например ...)
  Ниска чеврена топка си ..и се правиш на..ампе //

  Алооо, 45 години - без партии, брез права на човека , без нормални избори , без да напускаш БЕЗ разрешение, с лагери[/quote]

  Що реши че са 45? 55 са, защото еднопартийното управление на страната не е патент на БКП а е от преди това. По интересно е защо става така. Основната причина е че тогавашните парти досущ като сегашните за нищо не ставаха, не стават и сега. Евала на Кимон Георгиев и на военната лига че разтурриха седянката на така нареченият винелит още 34 та година. България трябва да е президентска република и толкоз.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 76. 76 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  +++++++++++++++++++++++++
  Те и без това архивите са прочистени от много време и само "дребна цаца" има в тях днес!

 77. 77 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#75:"Thracian"]55 са, защото еднопартийното управление на страната не е патент на БКП а е от преди това.[/quote]
  Я кажи, коя е тая партия, дето е управлявала "еднопартийно отпреди това и през кои десет години"? Пльоха мальчик, пльоха.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#69] от "navy":

  Аз не оспорвам факсимилето в нета. Питам за Вашата оценка: На кое комуне ще се доверите - възложилия задачата (ЦК на БКП), на организатора (водещия офицер, Димитър Иванов е последният началник на политическото преследване, дал оценката) или на изпълнителя (доносник, пишман сътрудник като Косьо Самоковеца)?
  Лично, ако се отварят архивите, искам да е отворено всичко - от изпълнителя до възложителя. Иначе рискуваме да се мотаем като пате в кълчища, плюейки един другиго.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  [quote#68:"evlampi"]Хубаво е човек да оценява, че живее втори живот.[/quote]
  А трябва ли да живее втори живот? Освен ако някой не иска да го подчини, да му отнеме свободата като се внуши непроизтичащи от закона задължения и повинности.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  [quote#75:"Thracian"]разтуриха седянката на така нареченият винелит още 34 та година.[/quote]
  Първото разтуряне чрез преврат беше на 9 юни 1923 г.
  След Ньоския договор, великите сили, Великобритания, САЩ и Франция погребаха българския национален интерес завинаги. Затова през, кажи-речи, десет години всяка сформирана седянка се разтуря.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#75] от "Thracian":

  Кимон Георгиев и на военната лига че разтурриха седянката на така нареченият винелит още 34 та година...)))))
  ...................

  Не си чел достатъчно , повече е трябвало ...:)))

  34-44 година 'няма ' партии, но ИМА физически лица - депутати - избрани
  и ВСЕКИ е знаел -КОЙ от коя 'забранена" партия е :
  Лулчев и Пастухов - социалдемократи, Никола Петков - избран като физическо лице - но земеделец , Буров, Филов и т.н...
  Германофили, англофили , даже и русофили - тук -там ...)
  Т.е , разнообразен парламент - ВЪПРЕКИ най- големия пожар в световната история- войната ..)
  Има си и опозиция , даже ...)
  НЕЩО, което го НЯМА при вашите 45 години :)

  BIG AL
 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А кимон георгиев е един от най- големите боклуци, в българската история ..))
  Съветски агент - накрая ..)

  BIG AL
 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#81] от "Калата":

  Много ясно че според вас цру се занимава с благотворителна дейност. ..)
  .....................
  Не съм чул Вишински / американския / да ни прави законите , да има лагери - Белене или Ловеч, ток по границата и разтуряне на партиите , изселвания за вицове , или визи за гнилия запад и други неща НЕ съм чул -
  ЦРУ да е направило в България ...)
  Ти, нормален ли си ???

  BIG AL
 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Пак полумерки. Без разкриване на имената на всички доносници на ДС, както стана в Чехия и бившата ГДР и без забрана да заемат публични длъжности, това си остава поредния прах в очите.

 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пореден тур шикалкавене.
  А тая комисия кой я контролира? Пак кадри на ДС.

  Досиетата в началото на "прехода" трябваше или да бъдат унищожени всичките, или отворени за всеки желаещ, пак всичките.
  Не знаем кое би било по-добро, старите анархисти настояваха за пълно отваряне.
  Затова и предложената от Петър Стоянов кандидатура на бай Георги Константинов да оглави тая комисия бе провалена, под предлог, че още го разработват (?!) като терорист (за взрива на паметника на Сталин точно преди мустакатият да получи удар и да пукне изоставен).

  властта ражда паразити
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Тц.
  Революция за пряка демокрация.
  ДС управлява партиите, ще го прави и при лустросана представителна лъжедемокрация.

  властта ражда паразити
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Уместно искане, но кой знае защо няма много съгласни с теб.

  властта ражда паразити
 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "Индивидуален паметник на културата":

  А да ти е хрумвало, че този СВЕСТЕН не е случайно там?

  властта ражда паразити
 90. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":

  И с ник...

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK