Разрешителното за строеж върху тютюневия склад на "Одрин" 8 е обявено за нищожно

Полуразрушеният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8

© Георги Кожухаров

Полуразрушеният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8Разрешителното за строеж, което главният архитект на Пловдив е издал, за вече съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, е обявено за нищожно. Решението е на районната дирекция за строителен контрол (РДНСК), по искане на Окръжната прокуратура в Пловдив, припомнят от държавното обвинение.


Тютюневият склад бе почти изцяло съборен на 6 март 2016 г. Впоследствие се оказа, че сградата е паметник на културата, но независимо от това главният архитект е издал разрешително за строеж на мястото на сградата. От община Пловдив се оправдаха, че собственикът на склада е представил удостоверение, издадено от института за национално културно наследство, че сградата не е паметник на културата. Впоследствие документът се оказа фалшив, а пред "Дневник" тогава главният архитект Румен Русев призна, че местната администрация не е проверила дали представяните от инвеститора документи са истински.


Сега разрешението за строеж е обявено за нищожно със заповед на началника на РДНСК Южен централен район от 19.08.2016 г. Това означава, че всички последвали действия по строителство на мястото, включително събарянето на сградата са незаконни.
От прокуратурата посочват, че мотивите на шефа на РДНСК съвпадат с тезата на държавното обвинение, че при издаването на разрешителното за строеж са допуснати множество нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, "довели до тежки и неподлежащи на саниране пороци". В заповедта за отмяна категорично е констатирано и че разрешението е било издадено без задължителното съгласуване с Министерство на културата, пише в съобщението на прокуратурата.


Разследването по досъдебното производство продължава. По него обвиняеми са главният архитект на Пловдив и представителят на дружеството собственик на тютюневия склад "Одрин 8" - Георги Бранеков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK