Борисов поел подготовката на председателството на ЕС, за да започне "грубата работа"

Борисов поел подготовката на председателството на ЕС, за да започне "грубата работа"

© Юлия ЛазароваПремиерът Бойко Борисов е поел от вицепремиера Меглена Кунева поста национален координатор по подготовката на председателството на Съвета на ЕС, защото останалите министри не ѝ обръщали внимание и тя била "много сама във вземането на решения". Това се разбира от думите на Борисов по време на правителственото заседание в сряда (31 август), показва стенограмата от него.


"Госпожа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам – повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани", обръща се Борисов към министрите.


"Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време", добавя Борисов. По време на разговора той обяснява, че предстои възлагането на обществени поръчки, а принципно има случаи на обжалвания или "някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис". На това Кунева отговаря: Запалките са по-проблемни (преди две седмици тя спря обществена поръчка за 2 млн. лв. за рекламни материали на просветното министерство, сред които и запалки - бел.ред.).
"Без запалки и балони", нарежда в отговор премиерът Борисов.


Ето пълната стенограма от разговора:


БОЙКО БОРИСОВ: Аз, като практик човек, считам, че трябва да направим тези промени, защото госпожа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам – повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани. Затова предлагам горе долу следното:


Това, което каза и госпожа Кунева – за необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване подготовката, налага присъствието на министър-председателя с функция за национален координатор.


По основните направления ще се работи по следния начин:
логистика и екип на председателството – госпожа Кунева;
инфраструктура и сграден фонд – Томислав Дончев;
сигурност – Бъчварова;
бюджет на председателството – Горанов;
комуникационна стратегия – Митов;
културна програма – Рашидов;
приоритети и програма на председателството – госпожа Кунева.


Националният щаб за подготовка и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година към националния координатор се закрива. Закриват се тематичните работни групи за изпълнение и отчитане на мерките по Плана за подготовка и в тази връзка се очаква от вас всеки да поеме своя ангажимент и вече на всеки Министерски съвет ще искам накрая да ми се докладва кой какво е сторил по въпроса. Сиреч, когато приключим темата, всеки казва: Осигурил съм финансиране. Текат обществени поръчки за сградния фонд. Комуникационната стратегия така ще работи... Така че, всеки от тези, които прочетох, не че другите не трябва да се чувстват ангажирани (тук трябва да включим и кмета на София, сега виждам, че сме го пропуснали, така че моля и кмета на София да включим в този щаб) и всеки да си определи по двама души, които ежедневно да си гонят задачите.


Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време.


МЕГЛЕНА КУНЕВА: Едно от нещата, които исках да кажа, беше за кмета на София, даже бяхме говорили преди това с госпожа Фандъкова да се включи в щаба, но така е още по-добре.


Господин премиер, аз наистина смятам, че (то няма страна, в която премиерът да не е, ние сме го говорили с Вас) това е много важно. Може би трябва да помислим, когато говорим за културна програма, някак си да се съчетаят, защото културната програма ще се развива в София, тази, която е за гостите ни, а Министерството на културата – тази, която, така да се каже, изнася навън.


БОЙКО БОРИСОВ: Ние като приемем днес тази рамка, ще се съберем в следващите дни или вече като си определите и хората, всичко това всеки ще го представи, защото, например, образно казано, сигурно трябва да се произнесем как да изглеждат папките – не само културната програма, дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди какво си. То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис.


МЕГЛЕНА КУНЕВА: Запалките са по-проблемни.


БОЙКО БОРИСОВ: Без запалки и балони!
Добре, приемаме точката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK