Нов напън да се намалят отпадащите от образователната система

Нов напън да се намалят отпадащите от образователната система


"Дневник" публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Министерство на образованието обяви започването на обществена поръчка за разработване на инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище. Финансирането ще дойде от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", а проектът ще се изпълнява през 2017 година.


Идеята е да чрез разработване на специални тестове за различни класове в училище да се идентифицират застрашените от отпадане ученици и да се обучат близо 300 кариерни консултанти и педагогически специалисти от 42 училища, които да създадат на "рисковите" ученици мотиви за учене и посещаване на училище. От консултантите и педагозите ще се очаква и да помогнат на учениците в избора на образование/обучение или професия.
Цялото начинание е стъпка в правилната посока, особено като се има предвид нарастването на дела на учениците, отпаднали от училище. Практиката показва, обаче, че съществуват и редица рискове пред успешното изпълнение на замисъла.


Първо, спорно е дали трябва държавата да прави още една програма за милиони левове - само изработването на инструментите за кариерно ориентиране ще струват на данъкоплатците над 260 хил. лева. През учебната 2014/15 г. отпадналите са над 11 хиляди или 2,8% при 2,5% пет години по-рано. Нещо повече - след спад на дела на отпадналите през 2010-2012 г., през 2013 и 2014 г. той отново се увеличава въпреки множеството правителствени програми и проекти за намаляване на напусналите през последните години[1].


Второ, причините за ранното напускане на образователната система са редица и варират от икономически (бедност в семейството), през социални (незаинтересованост на родителите) до институционални (невъзможност на различните служби и специалисти да се справят с преждевременното напускане на училище). Статистиката показва, че ¾ от напускащите изтъкват семейни причини за това, а ¼ просто нямат желание да продължат. В този случай, за да има успех една такава програма, трябва да се включат и родителите.


Международното изследване на знанията на учениците PISA отчита, че социално-икономическата и семейна среда са ключови за представянето на учениците. Това означава, че и учениците, и родителите трябва да осъзнават ползата от образованието и то да е ценност, което пък е свързано с повишаването на качеството на системата.


Допълнително, кариерното ориентиране в училищата трябва да бъде съпътствано от повсеместно прилагане на дуалното образование (особено в професионалните училища). Хората в министерството на образованието също ясно пишат, че "голяма част от учениците не виждат смисъл да продължат своето образование като основа за намирането на работа." Ако образованието продължава да е толкова далеч от пазара на труда и реалните практики, каквито и мотиви у учениците да се опитват да създават обучените специалисти, ситуацията няма как да се промени.


Трето, няма яснота за това от кои 42 пилотни училища ще се обучава педагогическият персонал да се бори с отпадането, но данните на националната статистика показват огромни разлики между областите в страната. Докато в областите Добрич, Търговище и Сливен около 5% от учениците са отпаднали от основното и средното образование през 2014 г., в Смолян и столицата делът на прекъсналите училище е около 1%. В 17 от 28-те области пък делът на отпадналите се е повишил спрямо пет години по-рано. Тези разлики предполагат и конкретен (по училища и общини) подход при разработваните политики.


-----------------
[1] През последните пет години са изхарчени стотици милиони левове по национални програми, целящи намаляване на отпадащите ученици чрез мерки за намаляване на отсъствията, за храна, на обучение на български език за деца, които срещат затруднения, за транспорт, за изграждане на рампи, асансьори и платформи, за обучение на училищния персонал.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Съвсем полит/гей-коректно статията избягва да уточни какъв е етническият състав на отпадащите ученици. Но и на бегъл поглед си личи, че процента е голям там където има големи цигански общности. Да ги изведат в отделна статистика и да им направят отделни училища, пределно ясно е че за тях трябва по-специална система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8865 Неутрално

  Цялото начинание е насочено към ромите...

  [email protected]
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Още милиони лева?За роми?
  Не съм съгласна.
  Който сам осъзнае необходимостта от образование и без тези пари ще учи.
  Останалите ще наследят професията на родителите си.
  А ако бедността е основен фактор,да не търсим вина в тях,а в липсата на икономика.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Министерство на образованието обяви започването на обществена поръчка за разработване на инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище."Много сложно бе.Акъла не се налива с инструменти.Нямаш ли си желание и мотивация да се образоваш,не става с никакви инструменти.

 5. 5 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Милиони за роми
  в джобове на барони

  I shave with Occam's razor
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 741 Гневно

  Правилно, наливайте милиони в мургавото бъдеще на света. То после ще ви ака жълтици.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Инструментите, които могат два свършат работа, са два. С по пет свити пръста...

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Преливане на пари от пусто в празно!

 9. 9 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Да, ама като процент от населението, братята роми се увеличават, тъй че и процента отпадащи ще продължи да расте. Не наливането на още пари в ромите ще им реши проблемите, както показва досегашната практика.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Преди месец, министеро обеща, че догодина ще даде още 500 милиона отгоре, за образование.
  Сега се разработват допълнителните схеми за източване на средствата.
  Важното сега е, да се направят повечко програми.
  И не се притеснявайте, че парите ще отидат при мургавите ни сънародници. Няма да отидат при тях.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred":

  От картата и данните явно се вижда къде живеят най-много римляни. В Бившата югославска република ги наричат египтяни

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Заинтригува ме терминът "изпадащи". Те не са изпаднали а са не желаещи,не заинтересовани. Също като политическата класа.Те са не заинтересовани и не желаещи да работятя за хората.
  Берем им плодовете.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Циганите трябва да бъдат накарани да ходят още от яслите задължително. Да придобиват навици и се социализират. До 7-годишна възраст да ходи и прави , каквото си иска, пълна свобода, после посмъртно не можеш да го вкараш в училище. То си иска свободата.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Идват избори и ромите трябва да са под ръка и в готовност !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Разстроено

  Драги съфорумци, защо с такава ярост плюете срещу една добра идея?!? Кариерните консултанти са доказано полезен елемент от образователната система и от поне 15 години част от експертите настояват те да се появят и в България. Когато няма кой да обясни на цигането или турчето вкъщи каква е ползата от образованието, какво би могло да стане от него и че има и живот извън гетото и висенето на социални помощи, защо искате да му попречите поне в училище да получи това знание и ориентировка в живота?!?
  Напротив, трябва да сме недоволни, че тази реформа няма да засегне и неизпадащите ученици, които пълнят университетите и учат всякакви глупости, трошейки държавна пара, без грам идея какво ще правят с дипломата си после!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 17. 17 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#13:"Роси"] Циганите трябва да бъдат накарани да ходят още от яслите задължително. [/quote]
  Може да се направи с елементарна законодателна промяна - деца, на които поне единият родител няма завършено средно образование, да бъдат задължени да ходят на детска градина още от 3-годишна възраст, като условие за получаване на детски надбавки и социални помощи от семействата им!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  И к'во, слагаме едно уайно за министър и то почва да бълва обществеени поръчки, щото е абсолютно невежа. За какво е МОН и каква е тяхната 'експертиза'. Такива фашкии никога не са управлявали БГ
  ОСТАВКА

 19. 19 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Няма смисъл от тези напъни. Образованието, образованието, та образованието! Ще ги задържите насила в училище, но след училище никой няма да ги вземе на работа. Вижте в каква степен е отрицателната нагласа в обществото към ромите! Разговаряйте с работодатели- колко от тях имат желание и готовност да назначат на работа роми?
  Имах съученичка в техникума от ромски произход. Скромно, прилично момиче. Дипломира се. И до там. Години по- късно я срещнах, беше с мъжа си в конската каруца, безработна, никога не е работила по специалността си.
  Имахме и съседи с двама сина. Завършиха средното си образование и никой не ги взе на работа. Заминаха за Белгия. Работят и двамата, добре са материално. Издържат майка си, която е тук. Нямат намерение да се връщат в Бг. Техен приятел и съученик, остана тук. С конската си каруца чака пред Топливо клиенти, за да разнася дърва за огрев на хората и така издържа семейството си.
  Дори и някой да вземе на работа роми, това са единици на хиляди.

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Напъването е от зор, а зорлем хубост не става. Когато интересите са само за наместването на едни пари, а без осмисляне на кризата в БГ у-ще, без цели за наистина смислено образование, нито децата ще станат по-заинтересовани за знания, нито учителите ща са по-загрижени за работата си. Празните и кухи, но пък по ЕС засукани лозунги нямат нищо общо с реалния живот и то не защото "рИформаторите" не го познават, а защото не искат да отстояват българските традиции, отсвирени точно заради тези пари, заради това "приравняване" към чужди на БГ школо методики. Пука им на чиновниците за децата - важно е да спазват стриктно директивите водещи към масово затъпяване. За все по-лесно ОПравление на мат'риала...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Любопитно

  До коментар [#19] от "el__paco":
  Прав си, че почти никой не иска да вземе на работа роми, защото шансът да попадне на някой свестен е твърде малък! Но ако при работодателя дойде ром с препоръки от директора, атестация от кариерния консултант и един джоб тестове и документи, показващи мотивация и професионална пригодност, дали въпросният работодател няма да стане малко по-склонен да назначи рома?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Цигани и по-малко турците отказват да се интегрират. Демонстрират го като у дома не говорят на български език. А без да знае български език как би научил другите предмети? А българите, които искат да се интегрират да кажем във Великобритания нарочно разговарят на английски у дома за да улеснят децата си. Циганите и по-малко турците просто отказват да се развиват, защото държавата помага финансово на тях бедните. Българската държава има погрешна политика с тези 2 малцинства. Правилната политика би била по-дясно ориентирана, изразяваща се в никакви или нищожни социални помощи. Преследване за престъпленията така както в САЩ преследват мързеливите мексиканци, гледал съм как полицията стреля по крадците на автомобили, когато не се подчиняват на полицейските разпореждания.

 23. 23 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#21] от "Amot":

  Има такава вероятност, но тя е нищожна. Дори и да го назначат на тази позиция, работодателят ще остане предубеден и подозрителен. Този човек ще трябва да положи много повече усилия и старание, за да се задържи на работа в сравнение с другите от колектива, което не е равен старт. Ежедневно ще трябва да се доказва и бори с предразсъдъци и вятърни мелници в чуждите глави. Заради факта, че е ром. А това не е нормална работна атмосфера.
  За да се социализират ромите в обществото, освен промяна в техния манталитет(и образование) е нужна и промяна в нас самите. Монетата има винаги 2 страни.

 24. 24 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#23] от "el__paco":
  Ами ти сам подсказваш какво ще стане - непредубедените работодатели ще получат конкурентно предимство поради приоритетен достъп до квалифицирани и мотивирани кадри, които никой друг не желае! Лично аз съм виждал цех на консервно предприятие и шивашки цех, в които работят само роми и работодателите им са много доволни, както и работниците. Надявам се скоро подобни примери да могат да се дадат и за професии, изискващи по-голяма квалификация!
  Фактът, че много хора мразят ромите, не означава, че няма и много такива, които не ги мразят! Просто първата група е много по-шумна!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#19] от "el__paco":

  Ти не знаеш защо момичето не работи. Аз съм по-склонна да мисля, че това е решение на мъжа й, който я иска да му помага в работата и не е навит да я пуска да работи сама някъде, където няма да е под негов контрол.

  Нежеланието на работодателите да наемат цигани е част от проблема. Но си има основания, докато наемането на турци е добре дошло защото са работливи и изпълнителни, то с наемането на цигани си вземаш беля на главата. Описвала съм случая с наета циганка за чистачка, работи много добре, нооооо: идва на работа когато си иска и отсъства без предупреждение, проблеми с материалите за работа, сипва препарати както й дойде, непрекъснато се кара с някого...

  Това, което ти пишеш, че трябва да се работи с работодателите е в случай, че нежеланието от тяхна страна е 100% неоснователно. Но ако то е 50% основателно и 50 % неоснователно какво правим? Само с промяна на работодателските нагласи няма да стане. Пък работодателите са рационално племе, тяхната цел е с минимум усилия и разходи да постигнат максимум.

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#23] от "el__paco":

  Същото, ама съвсем същото, е и с българите работещи в чужбина. Те трябва да положат значително повече усилия от местните, за да могат да се докажат и да получат същото признание, на което местните се радват априори.

  Не знам дали това е ненормална атмосфера, но е факт.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "Нов напън да се намалят отпадащите от образователната система"

  Че що пък?
  То на една сервитьорка или продавачка не ѝ трябва повече от 4ти клас.
  На един таксиджия или комбайнер-също.
  Ако някой иска повече си е негов проблем.
  Държавата я устройват 5 000 броя висшисти за лекари, архитекти, инженери и съдии.

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#19:"el__paco"]Дори и някой да вземе на работа роми, това са единици на хиляди. [/quote]
  А защо няма такъв проблем с арменците, евреите , виетнамците?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#20:"ЗаНи3А"] Пука им на чиновниците за децата[/quote]
  А трябва ли??
  Ако на децата не им пука, ако на родителите не им пука - че на държавата ли???
  Ти се шегуваш!

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#23:"el__paco"]работодателят ще остане предубеден и подозрителен. Този човек ще трябва да положи много повече усилия и старание, за да се задържи на работа в сравнение с другите от колектива[/quote]
  Еми що не ходят при други роми-работодатели или самите те да станат работодатели?

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#26] от "luda_krava":

  В случая става въпрос за мотивация. Българите в чужбина се борят за трудово възнаграждение и стандарт на живот в пъти повече от това, което се предлага в България.
  Аз също смятам, че това не е нормално отношение.

 32. 32 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#30] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Ромите да ходят при роми, турците- при турци, българите- при българи. Ето разрешение на проблема! Постигнахме приобщаването и интеграцията чрез разделение на етнически принцип.

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#32:"el__paco"]Ромите да ходят при роми[/quote]
  Ами щом са тооолкова квалифицирани и недооценени?
  Да се види резултата от труда им пък после ще ги наемем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#31] от "el__paco":

  Мотивацията е абсолютно същата - циганите в БГ се борят за възнаграждение и стандарт на живот съобразно БГ стандартите. Българите в чужбина се борят за възнаграждение и стандарт на живот съобразно страната в която са се заселили. Няма разлика. В по-бедните страни, например в Африка, населението се бори за възнаграждение и стандарт на живот много по-нисък дори и от БГ.

 35. 35 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#33] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Ето, това имах предвид! Докато повечето хора разсъждават по такъв начин, образованието и квалификацията са безсмислени.
  Никой не Ви задължава да ги наемате на работа. Щом това е в разрез с Вашите убеждения.

 36. 36 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#34] от "luda_krava":

  Има много голяма разлика. И Вие сте я посочила във Вашия пост. Това е и причината българи, роми, мигранти от Африка и пр. да се стремят към чужбина.
  Не съм адвокат или говорител на ромите, за да защитавам тяхната позиция пред хора с Вашия начин на мислене. Но докато се приемат ромите по този начин, мотивация от тяхна страна едва ли ще има.

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#36:"el__paco"]Но докато се приемат ромите по този начин, мотивация от тяхна страна едва ли ще има. [/quote]
  Проблемът на ромите си е проблем на ромите.Всеки да си носи кръста и да се оправя!
  А на вас защо точно ромите са ви виновни?
  Защо не кардарашите, бакърджиите или златарите или влахите, а точно ромската група от циганите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Причините за отпадане от училище са многообразни и не се проявяват изолирано, а въздействат комплексно. Това определя необходимостта да се подхожда комплексно и същевременно да се действа индивидуално към конкретния случай на всяко дете, застрашено от отпадане или вече отпаднало от училище.

  Отпадането от училище (преди навършване на 18 годишна възраст и преди придобиване на диплома за завършено средно образование) води до образователно, трудово и социално (само)изключване, рязко намалени възможности за професионална и кариерна реализация и в крайна сметка - продължителна бедност.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#38:"ISTORIK"]Отпадането от училище (преди навършване на 18 годишна възраст и преди придобиване на диплома за завършено средно образование) води до образователно, трудово и социално (само)изключване, рязко намалени възможности за професионална и кариерна реализация и в крайна сметка - продължителна бедност. [/quote]
  И вас кво ви интересува тпва?
  И кво трябва да интеесува мен??
  Ние с вас нали сме се образовали?
  Нужно ли е всички да са???

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ами, интересува ме. И аз съм учител, та - затова.

  Работил съм с ученици и от циганския етнос. Някои от тях (много малки изключения, но ги има!) са силно мотивирани да учат и се стараят повече и от българчетата. Но, за съжаление, голяма част нямат никаква мотивация да се образоват. Такива идват на училище по задължение - за да вземат детските помощи, за да ядат безплатната закуска, за да покажат новите си дрехи и прически, новите си телефони, за да ритат топка в училищния двор...

  Учениците (без значение от етническия им произход), които нямат мотивация да се образоват, идват на училище формално и или бойкотират учебния процес (не влизат в час или търсят причина да излязат от час), или, в по-лошия вариант, направо саботират учебния процес - не учат, не работят в час, нарушават дисциплината в час, пречат на провеждането на учебния процес...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#39:"Веселин Дечев (десидент)"]Нужно ли е всички да са??? [/quote]

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Да, нужно е.

  Дори и за таксиметрови шофьори, сервитьори, чистачи по улиците. Дори и за тези професии в развитите държави, към които сме се запътили и ние, се изисква по-високо ниво на образование.

  Например вчера ме взе такси в Будапеща. Шофьорът трябваше да знае английски за да се разберем на кой точно терминал да ме закара. Имаше 2 възможни маршрута и шофьорът ми обясни какво да очаквам от всеки. Трябваше да знае да работи с навигационното устройство, което показваше включително и задръстванията. Трябваше да има и базова компютърна грамотност защото фирмата има апс, от който на моя телефон мога да следя пътя, като дори ми изчислява приблизителната цена. Плащането може да е кеш или с карта - трябва да се умее да се работи с ПОС терминал. Да не споменавам чистотата в колата, учтивостта, отношението към клиента...

 42. 42 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Дисциплина + образование! Това е пътят за интеграция на циганите.

  Ако детето е от добро циганско семейство, то е ученолюбиво и учи повече и от по-голямата част от съучениците си българи.

  Имал съм съученици, а по-късно - и ученици - от цигански произход, които са били отличници по не малък брой учебни предмети. Значи - може!

  Какво трябва да се случи?
  - Всички цигански деца трябва да завършват детска градина и предучилищно обучение, а после - начално училище. Според проучване в шест държави от ЕС, в момента едва 42% от тях завършват началния образователен цикъл.
  - Трябва да се изкорени неграмотността сред циганите. (Един циганин ми беше казал: "Аз, ако можех да чета и да пиша, щях да мога да летя!".)
  - Пълен достъп до професионалното обучение, до възможности за преквалификация, до трудовия пазар и до схемите за самостоятелна заетост - равнищата на заетост, по-специално при жените, са много под средните за ЕС.
  - Равен достъп до здравеопазване, профилактични грижи и социални услуги, като намаляването на детската смъртност е приоритет.
  - Недискриминационен достъп до жилища, включително - и до социални такива, например - чрез свързване на циганските общности със системите за обществено водоснабдяване и електроснабдяване.
  - Определяне на някакви разумни максимални срокове, в които могат да се ползват социални помощи
  - Осигуряване на приемлива трудова заетост за самотните майки
  - Подобряване на условията за живот в циганските квартали (улици, сметосъбиране, почистване, водоснабдяване, електричество, жилищни условия, икономически климат)
  - Разселване на част от циганите (на онези, които са се интегрирали успешно) в други квартали
  - Подготовка на професионални кадри, които да помогнат на своя
  етнос да заеме полагащото му се място във всички области.
  - Връщане в училище (образователна реинтеграция) на отпадналите от образованието и задържане в училище на онези, които са в риск от отпадане
  - Обхващане на необхванатите ученици (тези, които изобщо не започват образованието си)
  - Създаване на циганска интелигенция
  - Включване на циганите в повече български партии и извеждането им от статута на електорат на етнически партии (ДПС, НПСД, ДРОМ, ЕСИ, Евророма и др.)


  Какви биха били ползите от успешната интеграция на циганското население?
  - Повече ученици в училищата (важно е във връзка с делегираните бюджети; парите следват ученика)
  - Спестени социални помощи
  - Повече положен труд, повече произведени доходи и повече БВП
  - По-ниска смъртност сред тях
  - По-ниска циганска престъпност (кражби, обири, проституция, разпространение на наркотици, убийства); по-малко цигани в затворите.

  Именно образованите цигани, които са се реализирали успешно в професията си и са част от интелигенцията, са онази влиятелна част от циганското население, която би могла да покаже положителните примери за успешна интеграция и да промени негативните стереотипи и нагласи на обществото (на българите и на чужденците) спрямо циганския етнос. А също така - и да бъде светъл пример за съплеменниците си.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#40] от "ISTORIK":

  Това е истината. Мотивацията. Излиза, че не виждат смисъла на образованието. За тях връзката образование = излизане от бедност не вероятно не работи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#41:"luda_krava"]Например вчера ме взе такси в Будапеща. Шофьорът трябваше да знае английски за да се разберем на кой точно терминал да ме закара[/quote]
  което не означава,че му трябва висше по английка филология и да може да превежда Шекспир.
  Един 7-дневен курс по английски му върши работа:100 думи , сегашно време + "will" вършат работа перфектно.
  Едно време файтонджиите все с гимназия или висше са били!

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#40:"ISTORIK"]Такива идват на училище по задължение - за да вземат детските помощи, за да ядат безплатната закуска, за да покажат новите си дрехи и прически, новите си телефони, за да ритат топка в училищния двор... [/quote]
  Еми демокрация, свободен избор!
  Какво му е лошото за вас от тази работа?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#42:"ISTORIK"]- Недискриминационен достъп до жилища, включително - и до социални такива[/quote]
  Какво ще рече, недискиминационе"?
  За равни заслуги пред обществото-равни права?
  [quote#42:"ISTORIK"]- Създаване на циганска интелигенция [/quote]
  Виждам я тазуинтелигенция-събрала се е и прави литературен анализ на патриарха на българската литература!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#42] от "ISTORIK":

  То и сега може, никой не ги ограничава.

  Проблемът е, че не искат, а предпочитат да живеят в мизерия.

  Как да му промиеш мозъка и да го накараш да бачка? Единици са тези разбрали, че трябва да се образоват и да учат или да бачкат съвестно. Но пък проумелите го наистина много се стараят. Баща ми имаше подчинени - цигани, 2ма човека. И до днес помня колко много работеха двамата цигани.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев (десидент)":

  И вас к'во ви интересува това?
  И к'во трябва да интересува мен??
  Ние с вас нали сме се образовали?
  Нужно ли е всички да са образовани???

  ---

  Образователното, трудовото и кариерното развитие са елемент от личната, индивидуална житейска стратегия на всеки отделен човек. Всеки човек има право на образование, на труд... Но изборът на житейска стратегия, съответно - на избора на образование, на труд и на трудова кариера - е лична отговорност на всеки човек.

  Всеки има правото да направи информиран, съвестен избор.

  Можеш да вземеш насила нещо от някого, но нищо не можеш да му дадеш насила. Един читател беше казал на един писател: "Ти може и да ме убедиш да си купя книгата ти, но не можеш да ме убедиш да я прочета!".

  Учениците може и да бъдат държани в училище, но ако за тях образованието не е ценност, ако не виждат ползата от това да са грамотни и образовани, знаещи и можещи, никой не може да "налее" знание в главите им.

  Защото ученикът не е кофа, която учителят трябва да пълни със знание, а - факел, който учителят трябва да запали.

  Но, от друга страна, учебният процес е двустранен и, ако ученикът не желае да участва в него, после не трябва да се сърди на някой друг за това, че е неграмотен, не знаещ, не можещ. И - негоден за "пазара на труда".

  В крайна сметка, някой трябва да мете, да чисти градската канализация, да изхвърля контейнерите и кофите с боклук.

  Обаче, ако някой няма завършен 8-ми клас и не може да получи шофьорска книжка, няма да кара боклукчийския камион, а ще го пълни - отзад и ще диша смрадта на боклука.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 49. 49 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Намаляването броя на отпадащите от образователната система, означава, намаляването броя на циганите.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  [quote#40:"ISTORIK"]Такива идват на училище по задължение - за да вземат детските помощи, за да ядат безплатната закуска, за да покажат новите си дрехи и прически, новите си телефони, за да ритат топка в училищния двор...[/quote]

  Ето затова детските помощи не трябва да се дават не присъствие, а за постигнати резултати в учението.
  И няма защо да ги делим на ромчета, турчета и българчета.
  Щом носят двойки - орязват им се социалните помощи.

 51. 51 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Усещането, че ще се харчат огромни пари за ромско / проблемно/ образование, е неприятно. Но е налице жестока истина - ако сега срещу няколко стотин милиона не образоваме ромските деца до ниво сами да изкарват хляба си, то нашите деца след 10 -15 години ще плащат МИЛИАРДИ, за да ги издържат в качеството им на хора, които просто не стават за нищо. Това е дилемата. Има и още една - тя е свързана с това КАК точно ще се вложат тези огромни средства. Защото ако ефективността е обичайната ....жална ни майка...

 52. 52 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#42:"ISTORIK"]Именно образованите цигани, които са се реализирали успешно в професията си и са част от интелигенцията, са онази влиятелна част от циганското население, която би могла да покаже положителните примери за успешна интеграция и да промени негативните стереотипи и нагласи на обществото (на българите и на чужденците) спрямо циганския етнос. А също така - и да бъде светъл пример за съплеменниците си.[/quote]

  Рядко могат да се прочетат толкова смислени неща, почитания!

 53. 53 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Никой, никъде не е успял да интегрира циганите. Нито в родната им Индия нито по света. Сякаш генетично им е заложено необвързаното скитане из пустинните области на северна Индия. Има разбира се изключения и аз познавам някои, но те се губят на фона на масата.

  chavo64
 54. 54 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Само даваме пари ама резултати няма. Просто политиците ни харчат средства напразно. Няма значение дали са роми или не. Ако образованието и бизнеса неси говорят тези проценти на отпадане ще се увеличат и ако държавата не може да произвежда повече образовани хора с висок осигурителен доход данъчните приходи рано или късно ще паднат, но това е твърде далечна връзка за главите на политиците ни. Те само усвояват.

 55. 55 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#16:"Amot"]Драги съфорумци, защо с такава ярост плюете срещу една добра идея?!?[/quote]

  Първо, това е просто един проект, а не стратегия за промяна и подобряване на образованието. Едни хора ще вземат едни пари, за да изпълнят една обществена поръчка, ще има снимки, отчети, визуализация, и проектът ще бъде отчетен като успешно приключил.

  След като проектът приключи, кой ще осигурява финансиране, за да продължат тези кариерни консултанти работа? По време на проекта тези разходи се поемат от програмата, но след изпълнение проектът трябва да има устойчивост - т.е. да нещо създадено да продължи да работи само, без финансова подкрепа от същата тази програма. Да имате някаква идея, моля? Едва ли.
  И ония тикви в МОН нямат.
  (няма да коментирам изобщо безумната идея набързо с някакво кратко обучение и красиво оформени сертификати да бъдат произведени "кариерни консултанти"


 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#42:"ISTORIK"]Именно образованите цигани, които са се реализирали успешно в професията си и са част от интелигенцията, са онази влиятелна част от циганското население, която би могла да покаже положителните примери за успешна интеграция и да промени негативните стереотипи и нагласи на обществото (на българите и на чужденците) спрямо циганския етнос. А също така - и да бъде светъл пример за съплеменниците си.[/quote]
  Шегувате се нали?Доколкото разбирам сте учител.Съпругата ми също е учител.И каква ще е мотивацията на един циганин да учи 17 години в училище и ВУЗ и след това да почне работа за 650 лева заплата,колкото е учителската заплата?А ако отиде в Германия или друга държава от западна Европа ще получава поне по 1500 евро месечно за неквалифициран труд.Или пък ако започне търговия също ще изкарва доходи ,надвишаващи в пъти вашата заплата.Учил съм заедно с цигани,майка ми беше учител и също преподаваше на цигани,имам приятели ,които преподават на цигани и мога да кажа,че образованието е последното нещо,от което се интересуват циганите.Важно е да завършат основно образование,за да получат право да придобият книжка за управление на автомобил.

 57. 57 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#56] от "mushashi":

  Да, за тях е важно основното образование - за да вземат шофьорска книжка. Ако получаването на шофьорската книжка се обвърже със завършен 10-ти или 12-ти клас, ще бъдат мотивирани да учат и повече.

  И аз съм имал и съученици, и ученици от цигански произход. За повечето от тях учението не е ценност. Те са в училище заради детските, безплатната храна в голямото междучасие и др. причини, но не - и за да учат.

  Разбира се, има и положителни изключения, макар - и статистически да са почти незначителни. За съжаление една от причините за ранното отпадане са ранните бракове. Някои се женят още в 5-ти, в 6-ти клас или 7-ми клас (11-12-13 годишни). Тази "културна особеност", която патосексологията нарича с термина "педофилия", трябва да бъде изкоренена, за да може децата да се задържат по-дълго на училище.

  За съжаление положителната промяна не може да се случи на секундата. Иска се време. Капка по капка. Положителният пример на ученолюбивите и интегрируемите трябва да стане заразителен. Трябва да им се дава повече публичност.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 58. 58 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Друг начин е дегетоизирането (извеждането от гетата) на циганската общност и нейното разпръсване из различни квартали на селището.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#58] от "ISTORIK":
  И в момента, в който се заселят цигани в даден район започват проблемите за останалите обитатели-силна музика, шумни кавги и викове между циганите, хвърляне на боклуци и така нататък.Познавам българи, имащи за съседи цигани и единствено желаят да живеят на друго място.

 60. 60 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#57] от "ISTORIK":

  Явно не съм се изразил правилно.Няма положителен пример на ученолюбиви цигани.Циганите ще сметнат за глупак всеки, който е учил 16-17 години и след това започва работа за 600 лева.За тях положителен пример е човек, миещ тоалетни в Германия, който получава еквивалента на 3000 лв месечно.Плюс още по 400 лв помощ на дете.Или пък положителен пример е циганин, който купи от Капаль чаршия дънки по 5 лв бройката и ги продаде по 25 лв в България.
  Относно ранните бракове-циганите живеят по-кратко от останалите етноси.Те го знаят това и гледат по-бързо да създадат деца.Тази тяхна традиция ще си продължава, защото те така разбират живота.

 61. 61 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#55] от "tily_lily":
  Извинявай, но между твоята градивна критика и коментарите преди моя има огромна разлика! С казаното от теб съм абсолютно съгласен - и за устойчивост трябва да се помисли и специлисти трябва да се обучат, а не да се 'произведат в звание'. Но самата идея да се въведе кариерното консултиране е добра. Можем да коментираме какво трябва да се доизкусури и как трябва да стане, но да се плюе ангро не съм съгласен!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 62. 62 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#59] и [#60] от "mushashi"

  Има успели цигани, не само у нас, но - и в чужбина, които са хирурзи, лекари, певци, музиканти, педагози, библиотекари, адвокати, счетоводители, служители в неправителствени организации, готвачи, работници в заводи, хигиенисти и др. и изкарват прехраната си с честен труд. Има и цигани студенти - и у нас, и в чужбина.

  Ето няколко интересни и прелюбопитни четива:

  http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Uspelite_romi.pdf

  http://www.dw.com/bg/ромката-която-успя/a-16851539

  http://pakostinka.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/09/12/obrazyt-na-ne-uspeliia-rom.109435

  http://www.dw.com/bg/а-добрите-роми/a-16624984

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5517371

  Приятно четене!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 63. 63 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2414 Любопитно

  Социализъм в главите на чиновниците от МОН...

 64. 64 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#62] от "ISTORIK":

  Има естествено. Които са по-малко от 1 процент.Но най-интересното е, че те всички напускат гетата и не поддържат връзка с останалите цигани.И се интегрират сред българите.Но те по никакъв начин не са пример за останалите цигани. За мен интеграция на циганите никога не може за има освен изключения та, които посочихме.Затова решението на циганският проблем е да емигрират в страни като Германия и там да се интегрират.

 65. 65 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  В централна и западна Европа от средновековието насам циганската (псевдо)интеграция се е извършвала посредством изселвания, бесилки, клади и газови камери.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK