Художникът, който замени боите с алгоритми

Георги Стоянов - съосновател на Lucid, приложението за телефон, което филтрира снимки, чрез копиране на стила на известни художници.

© Фейсбук/ Tihomira Metodieva Tihich

Георги Стоянов - съосновател на Lucid, приложението за телефон, което филтрира снимки, чрез копиране на стила на известни художници.Той е 25-годишен. Харесва изкуството, следи творчеството на художниците и иска да рисува, но смята, че цял живот няма да му стигне, за да стане добър с боите. Интересува се обаче от изкуствен интелект и е завършил софтуерно инженерство. То му помага да измисли начин как да рисува не с бои, а с телефона си. И да помогне на други хора, които искат да усетят вдъхновението на художника, постигнато макар с нетрадиционни средства. Казва, че се чувства като инвалид, на който са дали изкуствена протеза, която му помага да ходи свободно.


Той е Георги Стоянов, съосновател на телефонното приложение Lucid, което официално бе пуснато преди повече от месец и набира скоростно последователи и симпатизанти. Приложението филтрира снимки, като копира стиловете на известни художници и те изглеждат като рисувани от Пикасо или Ван Гог.


Художникът, който замени боите с алгоритми

© Lucid
Стоянов говори винаги в множествено число, тъй като има съдружник - Никола Иринчев.


И след като му разказал впечатленията си от изследвания за изкуствения интелект, с които се е запознал, и технологията, която позволява да се изработи приложението, Иринчев се запалил също по идеята, привлекли и дизайнер, венецуелец. Дизайнерът живее в Португалия, но какво е разстоянието за технологиите?


Приложението е започнато като странична работа и за двамата. Те са работили заедно преди и по друг проект - също приложение за телефон, което помага да намериш любими музикални изпълнители в предпочитани от теб заведения и да си купиш билет през него с няколко клика. Опитали да стъпят с приложението и в Холандия, но необходимостта от европейски капитал ги е спряла.


Вярвам, че новото приложение Lucid е различно, защото се развива само и няма нужда от пари за реклама и големи усилия за налагането му, казва Стоянов. Затова двамата партньори са решили да се съсредоточат само върху него в извънработното си време, с надеждата да стигнат момента, в който ще трябва да му се посветят изцяло.


Играта не е да намериш потребители, а да ги задържиш


Целта им засега е да успеят да "накарат" потребителите си да се задържат повече в приложението. "Защото играта не е да намериш някакви потребители, а играта е да ги задържиш", обяснява Стоянов. По думите му, ако потребителите продължават да растат както в началните дни на пускането на продукта и той успее да ги задържи, могат да станат милиони. И тогава двамата да направят компания, която да е много интересна, и да доразвият продукта.


Художникът, който замени боите с алгоритми

© Lucid


Георги Стоянов вярва, че да копираш стилове на художници е най-интересният начин да се използва тази технология, която позволява и копиране на стилове музика, на писмено творчество или стилове на бизнес. Двамата имат ясна визия как може да се развие продуктът и градят дългосрочни планове за бизнес-ориентираност на приложението. Засега обаче Стоянов не иска да говори за това, докато бъде изпробвано как ще стартира.


В по-краткосрочен план целта им е да подобряват резолюцията на снимките и да въведат стилове на други художници. Засега най-известните, които приложението реализира, са Пикасо, Ван-Гог и Кандински. Лично Стоянов харесва много Салвадор Дали и Хуан Миро, но те все още не са изпробвани за копиране. Мислят и за Рембранд, а Рубенс засега по-скоро не влиза в плановете им.


Що се отнася до карикатурата, този жанр трудно подлежи на копиране, смята съоснователят на приложението. Където не са важни цветовете и елементите да са еднакви, а точно един човек да бъде преобразен в лице, което е по-деформирано или нещо такова, е трудно, обяснява Стоянов.


Пари винаги ще има, ако успеем да набираме и задържаме потребители, казва той. И допълва, че има световни компании, като "Фейсбук" и "Снапчат", които купуват по-малки.


Иначе приложението е било готово в началото на април. Изработените обаче алгоритми не им позволили да се разраснат, затова и не са пуснали тогава продукта официално. Така в началото на август с усъвършенствани алгоритми, които им позволяват да удвояват потребителите на всеки два дена, те са събрали 30 хиляди за малко повече от седмица. И след като са стартирали в България и първоначално най-голямата потребителска база е била тук, са навлезли в Испания, Бразилия, Аржентина и Унгария и са стигнали до момента, в който на ден "отварят" някоя нова държава.


Дошъл и конкурент


Междувременно обаче, докато са работили по бързината на алгоритмите, се появил и основният им конкурент - руска компания, която също много бързо се разраснала и те сега я догонват. Попитан какво различава Lucid от други подобни приложения, Стоянов обяснява, че макар да не са вкарвали промени в потребителския интерфейс от създаването му, се е оказало, че са изработили такъв, който много допада на хората. И въпреки че някои потребители са пробвали конкурентни приложения, те често избирали тях. "Аз си го обяснявам с това, че имаме алгоритми с малко по-високо качество и, от друга страна, имаме няколко интересни неща: като се избере някаква снимка, се виждат всички стилове наведнъж например", допълва той.


Художникът, който замени боите с алгоритми

© Lucid


Ти си художникът


"Немалко потребители оценяват стиловете, като този на Ван Гог - по "Звездна нощ" (Starry night) е много разпознаваем и харесван. Разбира се, на някои хора не им пука за стила и на кой художник е той, а им харесва резултатът и това, че ги кара да се чувстват художници", разказва Стоянов. Оттук се обяснява и мотото на компанията им - "Уou are the artist / Ти си художникът"/.


Той коментира, че не се страхува от грешки и проблеми, защото такива винаги има, когато имаш много потребители. "Това е жива система и затова има нужда от екип, който да я поддържа и подобрява постоянно. Защото никой продукт не е готов в момента, в който го пуснеш, то тогава започваш да работиш по него. Тогава получаваш обратната връзка - колкото и да е добро виждането ти, има много малки неща, които няма как да си ги предвидил", обяснява съоснователят на Lucid. И дава пример и с компанията "Фейсбук", която е на 10 години и печели милиарди, но продължава да работи нон-стоп върху продукта си.


Художникът, който замени боите с алгоритми

© Lucid


Как стои ИТ-секторът у нас сравнен с другите държави


Според Стоянов България в IT сектора трябва да се стреми да развива повече продукти - неща, които се създават тук. По думите му не трябва да остава държава, в която наемаш евтини "уеб-дивелъпъри", а такава, в която компанията идва и отваря офис, който работи по реални продукти. Когато от и във България се наемат само хора, които да правят уеб сайтове на компаниите, тогава някой нарежда какво да се направи, а те само го изпълняват.Запитан какъв съвет би дал на младите, които се оплакват че не може да се прави бизнес в България, Стоянов споделя, че за начало е добре да не се търсят извинения, а начини. Разказва, че е трудно пробиването с всяка идея, затова и повечето хора се отказват. Най-важно по думите му е търпението. Казва, че и в Щатите има много трудности. Ако човек си търси извинения, то винаги ще ги намери, където и да се намира. И от тази гледна точка в България не е много по-трудно да се успее.


"От моя кратък опит аз случайни хора не съм видял. Няма някой, който да е милионер, защото само му е провървял късметът Всички тези хора са се счупвали от работа по 20 часа примерно на ден, и то не за кратко време", допълва той. Казва, че запълва всяка минута свободно време с разширяване на контактите си. Търси инвеститори, потребители и най-вече хора, успели в това, по което работи той, от които да получи знание, съвети и вдъхновение.


Художникът, който замени боите с алгоритми

© Lucid


"Отнема години да натрупаш знания, за да развиваш идеи. След като стартираш продукта има толкова много неща, където можеш да сбъркаш, и то обикновено бъркаш. Шансът е, че повечето грешки, които могат да се направят - ще ги направиш ти. И ще ти дадат поука."


Георги Стоянов като всички млади хора мечтае и за свободно време, засега обаче то е само мечта. Защото успелите хора "се счупват от работа". Пък и конкуренцията не спи.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В България можеш да правиш бизнес стига да не навлизаш в територията на олигархията (мафията), тъй като мафията нищо не разбира от ИТ, а и ИТ бизнеса е главно насочен към чужбина, в този бизнес хората нямат проблемите на останалите видове бизнеси.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 2. 2 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Междудругото в play store-a на гугъл не намерих приложение на име lucid...

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 3. 3 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Поздрави и успех на начинанието , но за съжаление такива работи и бизнесът с приложения са еднодневки ,макар на пича идеята е много добра ,но за съжаление конкуренцията не спи ,скоро маймунските магазини (апп сторовете) и андроид маркета ще бъдат заляни от подобни приложения .
  Дневник , аман от дървен пиар в областта на изкуствения интелект , не разбрахте ли , такова жиуотно за сега НЕМА !
  Сульо и пульо изкуствен интелект ,та изкуствен интелект ,щото е модерно и ''куул'' за джурналистите . Овце . Зукърбърг щял да си автоматизира дома с виртуален иконом и софтуера и хардуера ,датчици и контролери щели да се командват с глас и това пак се пробутва за изкуствен ЕнтУелект
  Епа язе ,още 2000 илядната година имах тилифон с гласово управление и логическа функция и кат' му кажем примерно : хоносекс то ми вика ''дневник'' , това па ли езкуствен ентелуект ??? Абре ?

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  [quote#2:"Зарзават"]Междудругото в play store-a на гугъл не намерих приложение на име lucid... [/quote]

  Аз също.
  А това, означава, че дори и да са перфектни програмисти - явно са зле по отношение на маркетинга.
  Ако нямат средства да наемат професионалист, то поне трябва да се постараят да пуснат повечко клипчета показващи възможностите на програмата.

 5. 5 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На светлинни години през филтрите на фотошоп. Ако не са го патентовали, обаче а и да са може да се появи някъде другаде, големите фирми си крадат на воля. Даже и по-между си, а какво остава за някой неизвестен.

 6. 6 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Обаче май се оказва, че нищо не е измислил въпросният.
  https://github.com/andersbll/neural_artistic_style/tree/master/images

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#2] от "Зарзават":


  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Не знам къде точно се затруднявате... на мен ми излиза. Пробвайте с цялото заглавие, тогава трябва да ви излезе като първи резултат от търсенето:

  lucid - turn the picture into art

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Жестоко!

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  ДНЕВНИК, да бяхте и дали линк към въпросия ап, или поне снимка на иконата му...
  Не се научихте как се прави..

  https://itunes.apple.com/nl/app/lucid-turn-your-pictures-into/id1099639735?mt=8

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 388 Весело

  Имах късмета да познавам момчето, макар и бегло и за кратко. Много добър човек, с акъл в главата. Само успехи!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Браво и на двамата! Добре замислено и се надявам добре изпълнено. Сега им остава да поработят повече по разпространението

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 434 Весело

  четейки статията имах чувството че е писна от индивида който
  пише рекламите за БНТ.Те винаги са в този непрятен стил...започвайки с той/тя е такъв или онакъв ,той /тя е ...и т.н. и и т.н. и винаги накаря непропускайте само по БНТ.Господин Стоянов явно не е измисли това ненужно приложение и в това рабира се няма нищо лошо,дано има късмет да го патентова и да вземе някой лев ,но и в това дълбоко се съмнявам .Все пак трудът му не е отишъл дето се вика за онйя дето клати гората
  ......practice makes perfect


 13. 13 Профил на gelada55
  gelada55
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Зарзават":

  Има го: Lucid - turn pictures into art

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Браво! Интересно е. Добро е това,което е интересно.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Успех! Времето ще покаже дали г-н Стоянов е бил добър в това, което прави и ще пробие или вие, които пишете по-горе.

 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Художникът, който замени боите с алгоритми!

  Георги Стоянов като всички млади хора мечтае и за свободно време, засега обаче то е само мечта, защото успелите хора "се счупват от работа". Пък и конкуренцията не спи.
  "От моя кратък опит аз случайни хора не съм видял. Няма някой, който да е милионер, защото само му е провървял късметът. Всички тези хора са се счупвали от работа по 20 часа примерно на ден, и то не за кратко време".

  На автора май че му харесва "да се счупва от работа", но едва ли това е целта, ако това което правиш не ти носи радост и всичко да е с мярка, иначе какъв смисъл има? А на Георги пожелавам успех и да намери правилните хора и среда, за да постигне успех.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 975 Весело

  супер е апа и работи много добре... браво!

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Цялата тази история е пример, докъде стига с помощта на съвременните технологии, една абсурдна идея за безполезен артистичен сурогат без художествена стойност. Защо не в този контекст и програмен продукт за композиране на музикални форми в стил Шонберг, Рахманинов, Бритън, или поп-джаз в стил Тони Бенет, Лайза Минели или Даяна Крол.

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "Зарзават":

  Има го, малко по-надолу е в списъка.

 20. 20 Профил на therage_thefury
  therage_thefury
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Алгоритъма е измислен от едни холандци преди около година. Между другото, руска компания го използва, за да направи "Prisma" App-ът има милиони юзера. Просто нашите са изпуснали момента... Куца им маркетинга, да...

 21. 21 Профил на malkiq
  malkiq
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "glaxo":

  Кой е този софтуерент продукт?

 22. 22 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#2:"Зарзават"]Междудругото в play store-a на гугъл не намерих приложение на име lucid...
  [/quote]

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.doodle.doodle

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Това нещо Саймън Колтън го направи преди 15 години (че и нещо повече). Момчетата не си четат учебниците, или пък са им демоде учебниците
  http://www.thepaintingfool.com/

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#5:"Faihle"]На светлинни години през филтрите на фотошоп. Ако не са го патентовали, обаче а и да са може да се появи някъде другаде, големите фирми си крадат на воля.[/quote]
  Преди няколко месеца руснаците пуснаха едно интересно приложение Prisma:
  http://bg.rbth.com/multimedia/in_pictures/2016/06/29/nay-dobroto-ot-multimediite-sled-obrabotka-s-prilozhenieto-prisma_607233

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Харесва ми, браво на младежите!

  klimentm
 26. 26 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това е лесно, пълно е с такива програми. Аз очаквам да се появи такава, която да превърне картина на Пикасо в реална снимка, и всимко да си е на мястото - това вече си е предизвикателство...

 27. 27 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не е лошо, добре и мазно върви, но ако до няколко месеца не ги купят от голяма компания, то се намеква и в текста, няма да го бъде. Приложението не е много иновативно, има множество такива филтри и функции в други приложения, та в този ред на мисли, ще им трябва адски много късмет. Браво все пак, апчето работи добре и идеята е сладурска....но слаба!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно ненужно занимание. За съжаление днешният свят на Консумирането е повърхностен и има място за всякакви глупости.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#21] от "malkiq":

  Няма такъв, млади момко, просто дадох пример за абсурдността на подобни идеи.Но няма да се изненадам , ако скоро и такъв се появи.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#3:"pipon"]аман от дървен пиар в областта на изкуствения интелект , не разбрахте ли , такова жиуотно за сега НЕМА ![/quote]
  Това просто е установеният термин за цяла област на изследванията и софтуера.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence

  В която последните години се работи много интензивно и се постигнаха наистина големи успехи, мога да ви залея с линкове за това. Да напомня, че от доста време компютъра победи световният шампион по шах, наскоро победи в много по-сложната игра ГО, вече поставя медицински диагнози по-добре от човек, ръководи американски аспиранти в научната им дейност... и още толкова много.

  Вероятно вие имате предвид, че все още компютъра не е издържал теста на Тюринг? Или че не е по-добър от човека навсякъде?

  Това не дава основание да се отрича един утвърден термин и наука. Той и термоядреният синтез още не е станал годен за индустриална ел.централа но не спират да работят по него. При което успехите при него са доста по-скромни отколкото в ИИ а и много повече пари отнема.

  И самолетите Боинг не са се появили изведнъж, ами първо са били онези смешни самолетчета от платно на братя Райт. Засега ИИ се движи много добре дори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  А относно момчетата, ако правилно се ориентирам тяхната програма не е поредният фотошоп филтър.

  Използвани са методите на изкуственият интелект за да се открият художествените методи характеризиращи стилът на определен художник. Това което ни кара с един поглед да кажем "Нарисувано е от ХХХ". И след това се трансформира вече зададена картина в същият стил, все едно е нарисувана от ХХХ.

  Такъв метод е универсален, ако през същата програма се прекарат примерно 100 картини от УУУ за да се обучи след това тя ще може да трансформира всяка картина в неговият стил, после за ZZZ и т.н.

  Т.е. това е софтуер за откриване на характерните черти на стила на произволен художник и трансформиране на всяка картина в този стил. Ако статията коректно е отразила направеното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#18:"glaxo"]Защо не в този контекст и програмен продукт за композиране на музикални форми в стил Шонберг, Рахманинов, Бритън, или поп-джаз в стил Тони Бенет, Лайза Минели или Даяна Крол. [/quote]

  [quote#21:"malkiq"]Кой е този софтуерент продукт? [/quote]

  [quote#29:"glaxo"]Няма такъв, млади момко, просто дадох пример за абсурдността на подобни идеи.[/quote]

  Да ама не, има Появило се е като страничен продукт от работата в областта на синтеза на човешки глас, т.н. Text to Speech софтуер. Т.е. текстов файл да го преобразува в човешки глас с максималната възможна достоверност.

  За целта актьор чете текст и звуковият файл се прекарва през самообучаващи се невронни мрежи за да се намерят закономерностите. След обучението софтуера вече самостоятелно синтезира човешки глас по зададен текст и то точно на този актьор чийто глас е използван за обучението. Доста висока степен на достоверност, не прилича на онези роботизираните гласове.

  Същите методи са използвали като са прекарвали през невронната мрежа музикални файлове от определен композитор, Моцарт например. И след обучението софтуера синтезира собствена композиция в същият стил. Съвсем в началото е това направление но насоката е ясна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK