Татяна Дончева и Минчо Спасов влизат заедно в кандидатпрезидентската битка (допълнена)

Минчо Спасов и Татяна Дончева

© Анелия Николова

Минчо Спасов и Татяна ДончеваЛидерът на "Движение 21" Татяна Дончева официално вече е кандидат за президент. За вицепрезидент е издигнат бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който също е юрист.


Формално технически двамата ще са кандидати на коалиция "Движение 21" - НДСВ, поясни Дончева на пресконференция днес. Зад кандидатурата, която се самоопредели като "двойка на каузата", застават и общественици.


Дончева и Спасов предлагат промени в Конституцията, с които държавният глава да получи правомощията да назначава и уволнява главния прокурор. Те отказаха да дадат оценка на работата на сегашния Сотир Цацаров, но според Дончева има проблем със съдебната система и "отвързването на възела трябва да започне от прокуратурата".
Двамата се обявяват и за това образованието и културата да станат национален приоритет, както и за социален минимум, който като доход да получава всеки човек. Искат и екологичен вектор - нито да има презастрояване, нито да се спъва икономическото развитие на определени региони.


"Както е казал Панайот Пипков: "Народността не пада там, гдето знанието живей", не е казал "Народността не пада там, гдето армията живей", заяви Дончева. А Спасов се пошегува, че любимата книга на премиера Бойко Борисов "Винету" трябва да стане задължителен за изучаване. Той предложи да се изучава историята от Херман Хесе за принц Сидхарта (за индийския духовен учител Буда - б.а), който първо бил принц, после аскет, а накрая станал обикновен човек като него и Дончева.


По отношение на външната политика двамата смятат, че ако бъдат избрани, ще им се налагат да формулират и отстояват различни позиции, което ще правят с помощта на широк кръг от лица. "Български кандидат за президент, който е допуснал да бъде етикиран като проруски, протурски или проамерикански, е нонсенс", смята Дончева.


Според лидера на "Движение 21" проблемът с бежанците също е на дневен ред, като работата на МВР била по-скоро пропагандна, а не - ефективна, а подкрепянето на позицията на Германия за мигрантите от страна на правителството - грешна стъпка. Дончева заяви, че от Патриотичния фронт не казват нищо за посещението на Борисов в Турция, тъй като били "резервен вариант на управлението". Спасов пък определи основните конкуренти за "Дондуков" 2 като "Клуб Винету" и "Клуб 65 плюс".


На въпрос какъв резултат очаква Дончева обяви: "Възможно най-добрия. Да не планираме резултата - и Наполоен не е могъл да го прави, но това не му е попречило да завладее света". Тя обясни, че кампанията ще се финансира от субсидията на "Движение 21" и от дарения.


Комитетът за подкрепа, който ще застане на кандидат-президентската двойка, е оглавен от юриста проф. Камелия Касабова, която бе зам.-председател на Народното събрание от 2001 до 2009 г. от НДСВ, а в момента е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В него влизат юристи, лекари, музиканти, общественици. Дончева и Спасов имали и благословията на Симеон Сакскобургготски.


"Да не пропуснете да отбележите, че правим тази пресконференция на Малка Богородица, игнорирайки ретроградния Меркурий", заяви Дончева в края на пресконференцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK