И след намаления прием в университетите остават хиляди свободни места

За поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви четвърто класиране.

© Надежда Чипева, Капитал

За поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви четвърто класиране.За поредна година големите университети у нас обявиха допълнителни класирания, за да запълнят незаетите места. За тях "ще могат да се състезават" и нови кандидат-студенти, и такива, които не са приети при редовните класирания - т.е. ще могат да влязат с по-нисък бал. За прием в някои от специалностите може да се кандидатства и само с оценките от държавните зрелостни изпити.


Оказва се, че свободни места след редовните класирания има, въпреки че държавният прием за тази година е намален с около 9 хил. бройки за обучение в бакалавърска степен. От образователното министерство обясниха за "Дневник", че за учебната 2015/2016 година субсидираните от държавата места за бакалаври в университетите са били около 58 хил., докато за тази са малко над 49 хил. За обучение в магистърска степен обаче се приемат още хиляди студенти. В същото време завършилите средно образование са около 53 хил.


Незаети места и в най-елитните специалности
Въпреки намаленият прием след трето редовно класиране продължават да се търсят студенти и за сочените за най-елитни специалности. От 7 до 14 септември най-голямото висше заведение у нас Софийският университет "Св. Климент Охридски" приема документи за кандидатстване, като свободните места само са обучение по държавна поръчка са над 1000. Незаети след трето класиране места в редовна форма на обучение има и в една от най-атрактивните специалности - право (42 свободни места), където студентите се обучават за магистри. Допълнителен прием ще има и за платено обучение, където местата за стопанско управление например са 15.


Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) също ще направи допълнителен прием както за места, субсидирани от държавата (190 свободни места), така и за платено обучение. Документи ще се приемат от 12 до 20 септември, а класирането ще бъде обявено ден по-късно. Най-много свободни места държавна поръчка има в специалност "Икономика, общество и човешки ресурси" - 40. УНСС търси и студенти в направления "Администрация и управление" - 25, както и в "Социология/икономика и общество" - 25.


От информация на сайта на Техническия университет в София се разбира, че и там ще има допълнителен прием - за пропусналите кандидатстване и за явилите се на държавни зрелостни изпити през август. Кандидатстването е за "ограничен брой места в някои специалности и само с оценката от матурата по български език и литература или по математика, или по физика". Не се уточнява за кои специалности и за колко места става въпрос.


Още през август Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" започна кампания по допълнителен прием, като обяви нови дати до края на септември за тестове по езици и изпити по биология, музика и изобразително изкуство. От съобщението се разбира, че допълнителен прием ще има във филологически и педагогически специалности.


Четвърто класиране тази година има дори в Медицинския университет в София, където по принцип напливът от кандидати е голям.


Виновна (ли) е демографската криза


Причината за незаетите места е, че броят на завършващите средно образование, които са потенциални кандидат-студенти, намалява - докато през 2010 г. зрелостниците са били около 70 хил., сега те са около 53 хил. Но университетите продължават да заявяват висок прием и то - с държавно субсидиране.


По време на дискусиите около промените в закона за висшето образование просветното министерство представи данни, според които през академичната 2015/2016 г. държавните и частните висши училища са поискали над 77 хил. места за студенти, държавата е одобрила над 75 хил., а реално приетите са под 60 хил., пише в. "Капитал".


Друга причина за намаляването на броя на кандидат-студентите в българските университети е конкуренцията с висши учебни заведения в чужбина, където се предлага качествено образование на достъпни цени. Няма официална статистика за броя на българите, които заминават да учат в чужбина, но от данните на просветното министерство за легализираните дипломи може да се направи извод, че през 2015 г. висше образование зад граница е избрал един на всеки пет-шест кандидати.


Нов модел на финансиране - според качеството


С приетите тази пролет промени в закона за висшето образование размерът на държавната субсидия за университетите вече няма да се определя само от броя на студентите, което е основен мотив за раздутия прием. В следващите години държавните пари, които се отпускат на университетите, ще зависят и от качеството на обучението, както и количеството и качеството на научните изследвания. В същото време още ще се намали и броят на студентите, субсидиран от държавата.


През лятото на заседание на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов прогнозира фалити на университети заради раздутия прием. От думите на просветния министър Меглена Кунева става ясно, че ще се стигне до сливане на специалности, които са били раздути.


"Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават", заявила Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите в четвъртък.


По думите й част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот, съобщиха от пресцентъра на министерството. Според нея нямало как да си внесем демография, но имало как да си внесем студенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Раздут прием, сливане на специалности...
  Не мога да допусна, че никой в управлението на държавата не разбира - раздут е броят на университетите!

 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Как се промениха нещата.
  Преди 10 години по 10-20 човека се бореха за едно място, а сега 10 университета се борят за 1 студент.

  До къде стигнахме - с 3ка да се влиза право ...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Естественият отбор лека-полека ще си свърши работата. 1-2 да останат - колкото, толкова. До пълно изравняване с чужбинските академии. Много нАучни работници ще останат без леб.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  [quote#2:"vtl53383951"]До къде стигнахме - с 3ка да се влиза право ...[/quote]
  Бих те поправил - притеснение за влизане при бал 5.37!

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Не бива да се заблуждаваме. И преди завършваха слаби специалисти, въпреки гъстото сито. Не един е завършил с 3.5!
  Всеки от нас, по-възрастните, познава слаби доктори, инженери, адвокати. Проблемът е в това, че сега е потоп от нещастници с завършено виШе!, без основни познания!

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Местата не са свободни,излишни са.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  и меринджеите ще почнат да набират продавачки без вишу ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  Край! Нацията се изучи!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 9. 9 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "vtl53383951":

  Остави, че се влиза с тройка -- като опреш до някой, дето е излязъл (т.е. завършил) след такъв прием - е тогава наистина ти се плаче...

 10. 10 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 838 Гневно

  Всеки българин - с вишУ образУвание!

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  27 години демонокрация, плодовете са налице.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Ами като продаваха дипломи им беше готино. У наш'та мера има депутатин с вишута. А бил барманче, едвам завършил средно.
  Да те управляват по-прости....

 13. 13 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бъдещето на висшите училища наистина е не толкова в подготовката на бакалаври, колкото в осигуряване на квалификация, преквалификация и допълнителна специализация през целия живот. Не може цял живот да си останеш със знанията, които си получил на 23-25 години. Важно е това изискване да е държавна политика и да има лостове за лична мотивация.

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Весело

  Въх..завършили средно 53хил...държавно субсидирани 49хил.. Излиза че над 90% "трябва" да завършат висшУ.. Всеки двойкаджия с висше..Всеки тройкаджия с две.. Честно казано като знам как и кои вече завършват университетите дипломата от тях значи точно нищо и е подходящ аксесоар за тоалетните..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "kaleva":
  Последващото обучение е задача на съответния индивид, а не на държавата. Няма как държавата да ти налее с фуния знания в кратуната.

 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Не само местата са много. Като цяло се изменя (и то отрицателно) демографската картина. Плюс отдавна необходимата реформа в образованието. Вече има глад за работна сила, но скоро нещата ще станат много сериозни. Това е резултата от 15 години управление на различните крила на бкп/дс (бсп, герб, дпс) плюс различни опортюнисти и обикновени гьонсурати.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Студенти нЕма, но за сметка на това ВУЗ_овете бълват доценти и професори, като от поточна линия.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Щом се закриват училища,какъв е проблема да се закриват и университети?Ясно е,че има демографски срив.Друг въпрос е,че в много училища нарочно не пишат двойки на циганите и преминават в по - горен клас,без да могат да четат и пишат.

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  Децата бягат от Царството на Тиквите.
  България е в демографска катастрофа, освен останалата колекция от катастрофи при диктатурата на Боко Т

 20. 20 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Постепенно вървим към ситуацията в Гърция - 2-ма ученици в училище с 50 учители. Държавна субсидия, какво да правиш.

 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#19] от "stenli1":
  Прав си.
  Повечето по-умни и кадърни деца наистина бягат от България. Навън намират повече и по-добри възможности за обучение, но лошото е, че след това намират и по-добри възможности за реализация.
  А тук остава "Вие сте прост и аз съм прост"

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не останаха Ора, за това.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 23. 23 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  мъка.. как ше се хрантутят сега горките университети.. може пък малко да заложат на качество и да накарат част от студентите да си спестят десетки хиляди евро за образование в чужбина.. ама надали

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#21] от "Индивидуален паметник на културата":

  ....и след това чужбина става тяхната среда - раждат англичанчета, германчета и т.н.

  Не иска да ги управляват мутри

 25. 25 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "vtl53383951":

  Зарежи правото. Медицината как е?

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  До коментар [#14] от "ostin22":

  От тези 53 000 завършващи поне 8 000 не са си взели матурите. Освен това около 10 000 отиват в чужбина или като емигранти със семейството си, или да учат. Остават около 35 000 души, от които не се знае колко ще искат да учат висше образование.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#20] от "Petak":

  Това отдавна е факт . Затова тази година измислиха т.нар. "защитени специалности"...
  "...За да спаси положението с ниския брой първокурсници, Нов Български Университет дори въведе нова специалност, в която да се изучава социалната мрежа Фейсбук. „Поканили сме за преподаватели известни блогъри. Имаме няколко човека, които вече са се записали”, обяви радостно преподавател в университета..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 356 Весело

  При завършващи около 50 хиляди абитуриенти , прием над 20 хиляди места е напълно раздут и ненужен.
  Нормално е поне 20% от завършващите да нямат желание да учат висше , като домавим и едни 40% които кандидатстват в чужбина , останаха 20 хиляди потенциални студента , а раздутите свободни места са 49 хиляди ...
  Крайно време е да се събудят и да променят нещата ... а не да живеят 30 години назад , но тях ги интересуват само да си получават паричките и скоро ще има прием и за такива без завършен осми клас ...

 29. 29 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Народа разбра, че в България с акъл не се успява, а с тарикатлък.
  Хем смешно, хем тъжно..

  Fail with honour then succeed by fraud
 30. 30 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 712 Неутрално

  1. Който има възможност праща децата си да учат в чужбина
  2. Излишни университети, предлагащи куп безперспективни специалности, и смучещи от бюджета за образование
  3. Демографска криза.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"]Естественият отбор лека-полека ще си свърши работата.[/quote]
  Когато се оставят нещата на естественият отбор плевелите изместват полезните растения. Проверено е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Аферим, след 27 години рИформи някои почват да вдяват че не става само с "напред науката е слънце...." трябва и да се мисли.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 712 Неутрално

  За да станеш инженер или лекар ти трябват 5 години. Следват специализации и ето те на 30 години със заплата 700-800 лева. В това време авера ти от детските години дето върти геврека вече е с къща, хубава кола и 2-3 деца.

 34. 34 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И още по-зле ще става, младежите бягат да учат в чужбина още преди да са си завършили дори средното!

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"]Много нАучни работници ще останат без леб.[/quote]
  Дянков имаше идея, но Боко не я прие!?...........Сина на Гриша Филипов още търси зелени човечета в Космоса....

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  представям си в Харвард какво е с толкова години демонрация, а ватник

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  [quote#26:"mitko11"]Остават около 35 000 души, от които не се знае колко ще искат да учат висше образование..... [/quote]
  И по-важното е колко имат и качествата за това. Трябва да има поне 2-3 кандидати за място за да има конкуренция, следователно държавната поръчка да е не повече от 15,000 души. Или 2/3 от ВУЗ-овете са за съкращаване. Не че е неизвестно, извън старите утвърдените едва ли има повече от 2-3 които са на ниво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Любопитно

  българските университети са полупразни ,но продължа безумието да са 50 като бройка ,и да чакат финансиране от държавата ,пари на вятъра или пък измама ?

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  [quote#1:"Alexander97"] раздут е броят на университетите![/quote]
  В развитите държави, се прилага принципа на фунията. Широко отворена за прием, тясна за дипломиране. Така е и в средните училища. Там дипломирането е знак, че си знаещ, че можеш да продължиш образованието си. При нас се дават дипломи на конвейра. На всички нива....Делегиран бюджет!?

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "bpcorp":

  май не е това причината. не съм видял особено ителигентни бакшиши и тираджии

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  иначе за децата си прав, има едни дето даже средно образование нямат, но имат по 10 деца

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 284 Гневно

  Началото на краят на всичко в България е в пълен вход. Бавно но славно, поради некадърност и кражби на управляващи, превръщането на образованието в огромен бизнес на шепа хора, емиграцията и демографията всичко си идва по местата. Спокойно може да се прави аналогия между българското образование и черноморският туризъм. Те. КАЧЕСТОВОТО отдавна липсва. Умните деца и тези с амбиционзи родители отдавна учат на вън и не се връщат след това както е било през Възрождението на страната.
  Сега, стига да си платя и кучето ми може да изкара диплома за ВиШу. До 100 години, България ще е е територия населена само с мангал и тук таме някой неуспял да емигрира на време бял човек. Вчера присъствах на родителска среща на първолак в столично училище. Поради безпаричие, родителите трябва да купят дори закачалки на които децата да държат дрехите си. Пак нови учебници и нови програми. Това продължаващата "ВЕЛИКА" перестройка на образователна система започната отново, този път от госпожа YES! Позор!

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 43. 43 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Демокрация?С комунисти на власт каква демокрация те гони?
  Смениха една буква и станаха социалисти и все още са си в парламента...

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#40] от "Sitting Duck":

  Интелекта е едно друго нещо и не е свързан с образованието и работата...! Той ти е природна даденост. Или го имаш или го нямаш. Имам познати лекари, които четат вестник Шок, Лична драма, Уикенд и все от този тип, тоест като култура и интелект, кръгла нула. Това не им пречи, да са завършили медицина.

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitko11":

  Нема проблем..ще ги запишем по две, че и по три висши едновременно да "учат".. Важното е бройките и субсидиите да текат.. А това, че след някоя година доста от завършващите висшУ няма да могат дори да смятат до десет и пишат правилно..гоУем праз..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 46. 46 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "Thracian":

  колко лошо, преди "на вън" учеха само децата на верни другари.
  може би проблемът не е, че децата учат "на вън", а че няма да се върнат при другарите

  Birds of a feather flock together.
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#21] от "Индивидуален паметник на културата":

  Така е...! Като попитам някой от активните ГЕРБ-ери, защо въпреки невероятните успехи, които е постигнал ГЕРБ хората продължават да емигрират със семействата си, започват да ми говорят за международното положение и колко много пречел Костов!

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#13] от "kaleva":

  "Не може цял живот да си останеш със знанията, които си получил на 23-25 години."
  Хм, почваме интезивни курсове по иврит, тай и старогръцки.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#26] от "mitko11":

  "от които не се знае колко ще искат да учат висше образование....."
  Всичките искат, защото държавата плаща здравните осогуровки и "ръцете са развързани" за свободно "предприемачество"... като автосервиз в Радомир.

 50. 50 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 450 Неутрално
 51. 51 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Качество трябва, не количество!

 52. 52 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#15] от "prirodata":

  Образованието и самообразованието са лична отговорност на всеки индивид. Те са част от неговата стратегия за това, как възнамерява да изживее собствения си живот.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 53. 53 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  За съжаление, за някои студенти студентството е продължение на безгрижното детство. Те дори не знаят как да използват получените университетски знания и получената диплома. Ако изобщо са получили/взели някакви знания.

  Много ученици и студенти учат фиктивно; на изпитите гледат да препишат или да минат по друг начин, но не - и с учене! Да имат някаква диплома, пък знанията зад нея - кучета ги яли!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 54. 54 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "ISTORIK":

  За това говорим. Спреш ли с ученето си труп.

 55. 55 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Като отпаднат някои "университети" и се въведе по-голямо сито при приема, няма да излизат някои като полуидиоти от университетите, които освен качеството на дрогата друго не знаят. Не говоря за нормалните студенти.

 56. 56 Профил на ksy541070034
  ksy541070034
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Образованието ни е в трагично състояние.Стигна се дотук благодарение на управляващите и тяхното безхаберие.За съжаление не се вижда и светлина в тунела.

 57. 57 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#39:"dobrich"]В развитите държави, се прилага принципа на фунията. Широко отворена за прием, тясна за дипломиране.[/quote]
  Глупости! Нашето "образование" точно копира западния модел. Ката ден "елитни" западни университети идват в България и като на битпазар опъват сергии, за да си докарат студенти. Правят и невъзможното, за да им съдействат за одобряване на заеми. Отдавна важи правилото, че който има средствата да учи вишу, той го завършва. На един "Харвард", където е малко по-различно, има 100 "елитни" университета, които гледат само да ти докопат заема и ти правят "промоции" само и само да не се откажеш.

 58. 58 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#53:"ISTORIK"]
  За съжаление, за някои студенти студентството е продължение на безгрижното детство. Те дори не знаят как да използват получените университетски знания и получената диплома. [/quote]

  Прав сте, за някои студенти наистина е така. Страшното е, че за ПОВЕЧЕТО преподаватели също е така. Баш вчера гледах как едно момче със забавено развитие стана магистър историк без възражения от комисия и рецензенти.

 59. 59 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  В сферата на образованието още от 8о-те години на миналия век (за по-рано не знам, не съм бил жив!), за родените от 1974 г. - насам започнаха реформи, предимно на учебниците, но - и всякакви други промени, например - увеличаването на бумащината и превръщането на учителя от учител и възпитател, от творец и съзидател в... администратор на масиви от данни.

  За съжаление не се изчакваше дадена реформа да даде своите плодове (да премине образователния 11 или 12 годишен цикъл за учениците, при които е започнала дадената реформа) и се наслагваха реформа над реформа, над реформа.

  Добре, че съм роден малко по-рано, та се разминах с всички псевдо реформи.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 60. 60 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Покрай другите нелустрирани и нереформирани сектори, нашето родно образожание е рекордсмен!
  Кой иска детето му да бъде обучавано от проф. Драгомир Драганов, проф. Искра Баева, проф. Емилия Масларова и още цяла плеяда мухлясали, пияни, крадливи чугуни спряли развитието си в още в епохата на Х-ти конгрес на БКП?

 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "stedim":

  един професор, който водеше висша алгебра в първи курс го чух да казва, че неговата мисия е да покаже кои студенти са направили грешен избор и не са попаднали на вярното място, да им помогне да не си губят времето.

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  но това беше във времената когато с 5.50 на изпита хората се вълнуваха да отидат да видят класирането

  Birds of a feather flock together.
 63. 63 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Постепенно всичко ше си дойде на мястото.

  СоциализЪмът се напъна да образова повече отколкото е възможно. Научи хората да мислят, че всеки трябва да учи - "за да не работи"
  Тази психология не може да се изкотени лесно.
  Не, не всеки трябва да учи, защото не всеки го може.
  Трябва да се намалят "университетите" и да се спре изтичането на пари от държавата към несъществуващи студенти

 64. 64 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#60] от "penchoo":

  Орешака и той май обучава бъдещи експерти?

  Birds of a feather flock together.
 65. 65 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "Sitting Duck":

  О да, колега, Жан Виденов също! Дълъг е списъка им, май 2/3 от преподавателският състав са от това котило.

 66. 66 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#63] от "elibal":

  Това е най-глупавото мнение за последните 50 години, което съм срещал що се отнася до образованието.
  Да си жив и здрав

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 67. 67 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Цялата ситуация е вследствие на ниската раждаемост през 1997 година.Просто няма откъде да дойдат повече кандидати.

  marinov1018
 68. 68 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някога за едно място кандидатстваха по 10-20 човека. Сега за 2 места, кандидатства един.

 69. 69 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#58] от "Стоян":

  "Страшното е, че за ПОВЕЧЕТО преподаватели също е така."

  ---

  За съжаление има учители и преподаватели, които нямат нужните знания, които да предадат на учениците или студентите си. Например - учители и преподаватели, които преподават български език, допускат граматически, правописни и пунктуационни грешки! Техните възпитаници са техни огледални копия - пишат, говорят и мислят с правописни грешки. Или учители по история, които не владеят фактологията и знаят кога се е случило дадено събитие, ама не знаят и къде да прочетат за него - било в книга, било в списание, било в интернет. Или казва, че "учебникът е стандартът и аз не съм длъжна да давам на учениците си и едно изречение извън него."... Такива хора за целия си педагогически стаж никого на нищо не са научили. Ами, нали, ако не могат да каже и две думи извън учебника, нямат място в сферата на образованието, понеже някои от учениците знаят повече от тях и ги бъзикат в интернет, питайки реторично кога даскалицата ще научи учебния материал, който им преподава.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  25 години умните хора участ и работят на Запад, а комунистите продължават да внушават на останалите, че бъдещето ни е на Изток". Това не може да не доведе до криза в образованието и перспективите.

 71. 71 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#60] от "penchoo":

  Една част от преподаващите бивши учебни идеологически псевдо научни дисциплини като "нАучен комунизъм" и "история на КПСС" или "история на БКП" бяха преквалифицирани в преподаватели по... средновековна история. Нерде научен комунизъм и история на компартиите по света, нерде средновековна история! По време на лекциите на такива псевдо експерти се оказа, че те ми четат лекции от книги, които аз съм чел още като седмокласник - и на руски, и на български език, когато те дори не са знаели за съществуването на такива книги. Естествено от такива не научих и една дума по история. Ама елементарни неща не знаят.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 72. 72 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  В 69-ти постинг исках да кажа:

  Или учители по история, които не владеят фактологията и НЕ знаят кога се е случило дадено събитие, ама...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Разстроено

  До коментар [#71] от "ISTORIK":

  Само по средновековна история да беше - с мед да ги намажеш. Лошото е, че започнаха да преподават маркетинг, мениджмънт, теория на управлението с понятия от Политикономия на социализма и Научен комунизъм...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 74. 74 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#73] от "mitko11":

  По история е същото - понятия от Политикономия на социализма и Научен комунизъм... Например - класова борба в средновековието - класата на селяните, класата на феодалите...

  Класата е понятие от епохата на новото време, не - на средновековието. Само един пример. Иди, че разбери после средновековната епоха!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 75. 75 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#74] от "ISTORIK":

  Само Средновековието да беше....
  Нова и Най-нова история се преподават не само с понятийния апарат, ами и фактологически според учебниците на съветската историография.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 76. 76 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#71] от "ISTORIK":

  Такъв да преподава Средновековна история е песен. Имаше такъв, който преподаваше Най- нова българска история- посмей да кажеш нещо против БКП на изпита. А от деканата се въртят около изпитната зала и разпитват този преподавател дали пише двойки. Не е важно на какво учи студентите, важното е да не къса. Същият беше включен и в комисията, провеждаща държавен изпит.

 77. 77 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#75] от "mitko11":

  Изпреварил си ме.
  Да не говорим за преподавателите, които имат издадени учебничета по 50-60листа единият. Преди изпит задължително трябва да си закупиш учебничетата им, на изпита задължително трябва да ги представиш пред него, че си си ги купил, иначе гориш.

 78. 78 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Крайно време е университетската мафия у нас да бъде озаптена.
  Дано стане по естествен път.

 79. 79 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fred":

  Точно тези плевели растат, защото ги поливаме и торим. Точно в образованието мисля, че ако се спре държавното финансиране, доста бързо ще се изхвърли целият боклук.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Повече от 50 университета на няма 7 млн. население, малко множко идва. Трябва да се закрият поне 2/3 от тях, а в останалите да се подобри значително качеството и изискванията.

 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  +++++++++++++++++++++++
  Точно така!Мисля,че т.н. Висши Учебни Заведения у нас са над 50 /май 51/,което е тотално безумие за една държава с население, което е около /или под / 7 милиона души!Най- много на България са нужни 8-10 ВУЗ-а ,а годишния прием да не е повече от 1/3 от абитуриентите !!!

 82. 82 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#2] от "vtl53383951":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Точно това показва колко силно е объркана системата на висше образование в България.Пълно безумие е сегашното състояние на системата.

 83. 83 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  ++++++++++++++++++++++
  Нормално е,защото в тази сфера щатът е прекалено раздут.

 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  [quote#79:"pupil24"]Точно в образованието мисля, че ако се спре държавното финансиране, доста бързо ще се изхвърли целият боклук. [/quote]
  Не мисля че това е причината, дори може да е точно обратното.

  Преди "демокрацията" всичко беше с държавно финансиране, нали? Е, само че тогава нивото на образованието беше МНОГО по-високо отколкото сега с навлизането на "пазарните" механизми. При нас всичко е извратено, дори пазара. Той просто се сведе до купуване на дипломите.

  С държавното финансиране ако си честен можеш да си позволиш лукса да не продаваш изпити. Когато си тотално зависим от парите на студента това става невъзможно. Така че съм дълбоко скептичен към надеждите ви.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  [quote#9:"mrmarbles"]Остави, че се влиза с тройка -- като опреш до някой, дето е излязъл (т.е. завършил) след такъв прием - е тогава наистина ти се плаче... [/quote]
  Влезлите с тройки дърпат назад малцината с качества. Всеки преподавател се ориентира към някакво усреднено ниво на студентите. Когато аудиторията е с ниско ниво той опростява материала и намалява изискванията. Иначе просто ще остане неразбран, нищо няма да научат.

  Наличието на студенти със слаби качества просто дърпа надолу нивото и то на всички. А същевременно напълно липсва система за специално внимание към хората с качества, да им се помогне напълно да използват потенциала си. Всичко е насочено към слабака, да вземе изпита. По-точно има система, това са международните олимпиади. Но тя напълно се пренебрегва от държавата ни.

  На теория би трябвало системата да ги изхвърли такива не ставащи още в първи курс. На практика цялата система е насочена да ги задържи. Както поради принципа "Парите следват ученика" така и за да не останат преподавателите и ВУЗ-овете без студенти.

  На парче и с козметични мерки няма да стане тази реформа. Трябват РАДИКАЛНИ мерки. И първата е рязко намаляване на приема до 1/3 от сегашният. Като за редица пренаситени специалности въобще останат без държавно финансиране. Такива дори да се концентрират само в 2-3 доказали се ВУЗ. Както има защитени специалности така да има и регулирани специалности.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако имаше реални критерии за приемане по държавна поръчка и реални цени на частното образование, студентите щяха да са 10 пъти по-малко от сега. Отьелно е феноменът "ще работиш ли, ще учиш ли" 😀

  1.618
 87. 87 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#3:"Lemmy"]Много нАучни работници ще останат без леб[/quote]не ''нАучни работници',' а посредствени даскали, които по закона на игнатов станаха доценти и професори. И какви са тези квоти? например за руска филология колко е квотата? има премного ВУЗ, пълни с некадърни преподаватели! Ако не се вземат драстични мерки - закриване/ сливане на университети -скоро никой няма да търси кадри с български дипломи! И намаление на субсидиите за ВУЗ! Сега пилеят пари - от СУ при пенсионирене плащат 20-30 хиляди за неползвани отпуски
  интересува ме и плаща ли НБУ наем за сградата, която ползва и колко е?

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  [quote#69:"ISTORIK"]Например - учители и преподаватели, които преподават български език, допускат граматически, правописни и пунктуационни грешки! [/quote]
  А сефте. В "Наш Пондьо" още откога е описано, че и история преподава...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 229 Неутрално

  един университет на България е предостатъчен

 90. 90 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 640 Гневно

  52 УНИВЕРСИТЕТА В ДЪРЖАВА С НАСЕЛЕНИЕ 7 МИЛИОНА... С БЕБЕТАТА И СТАРЦИТЕ!!! ВСЯКО СЕЛО (ПЕРНИК) С УНИВЕРСИТЕТ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 91. 91 Профил на primus
  primus
  Рейтинг: 397 Любопитно

  Аз сега като се замисля моята диплома от университета беше 3,97.
  Но това ли е най важния критерий кой става и кой не като специалист. Каква е ситуацията ми живот в чужбина от 2 десетилетия, работа като специалист в офис и едно дете. Такава е картинката за съжаление. Болно ми е на сърцето че не живея в България.

 92. 92 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Еми като са 53 000 човека завършили средно образование държавата не би следвало да дава пари за повече от 17-18 хиляди. Ако има повече мераклии нека да си плащат реалната стойност на образованието. Очевидно, че висшето образование не води до по-добра реализацията, защото кандидатите щяха да са повече, а дори и да води до по-високи заплати излиза, че едва ли не трябва насила да караме хората да ходят да стават бакалаври.

 93. 93 Профил на yaroslav.1
  yaroslav.1
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Позор за Софийския университет! Срамота! Свободни места за спец. право...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK