Пеевски е най-младият син на полка, обяви Цветан Василев

Пеевски е най-младият син на полка, обяви Цветан Василев

© ДневникВъпреки дългогодишното бизнес приятелство между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев последният и до днес няма представа кой стои всъщност зад Пеевски. Премиерът Бойко Борисов пък имал финансов интерес от редица сделки в държавата и не бил човек, "който не си иска". Това се разбира от интервю на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ, който от две години пребивава в Сърбия, откъдето му е поискана екстрадиция, пред пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал".


Задкулисието "Монтерей"


Василев казва, че допуснал Пеевски близо до себе си и така било до есента на 2014 г., когато настъпил разривът между тях, но и до днес нямал представа кой всъщност стои зад депутата, представян сега от бившия си партньор в бизнес делата като "брокер" на политически и икономически кръгове.
"За мен отговорът е все така неясен, но очевидно корените и източникът са някъде в реформиралите се органи на държавна сигурност", обяснява Василев и препраща към "задкулисието Монтерей", и тези, които са били посочени за техни наследници.


Пеевски очевидно е нещо като най-младият син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил. Сега, до каква степен се е еманципирал от тях, не мога да разбера, обяснява Василев. Според него, ако на този въпрос се даде отговор, ще се разбере всичко.


"Няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център", смята той.


Според Василев Пеевски е много изобретателен, а бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев му бил като куриер. "Всъщност Пеевски е бил политическият брокер на тези, които са се възползвали от това, което аз мога най-добре", казва бившият банкер.


Според него хората от този кръг вероятно контролират и Доган, и премиера, което ставало чрез компромати.


"Предполагам, че и на главния прокурор са му намерили кройката, така че да е послушен. Не става само с пари. Не е минало и без пари, но не това е водещото", смята Василев. Той отрича да е осигурявал чрез КТБ пари за прокуратурата като човекът, който се разпореждал в тази сфера бил Пеевски.


Кой ще е наследникът на Пеевски?


Според Василев има много мераклии за поста, но едва ли би могъл да се намери друг "такъв комплексен наследник", който не само да засища непрекъснатия глад за пари в ДПС, "но такъв, който да държи в ръцете си толкова командни пултове от управлението на държавата".


Борисов ли управлява държавата или Пеевски


За отношенията си с премиера Бойко Борисов, при чийто първи мандат КТБ бе в разцвета си, Цветан Василев признава, че били добри, но много противоречиви.


"Имал съм разбиране, но съм срещал и маса неразбиране, и то главно от неговите министри".


Бившият вече банкер дори смята, че в сегашното правителство Пеевски има повече министри, отколкото Борисов. "Например, готовият на всичко, за да защити интереса на Пеевски, свищовски кадър Горанов, Ивайло Московски, недоразумението Лукарски. Те са абсолютно подвластни. Пеевски не е за подценяване", е оценката на Василев.


С Борисов се виждали често и освен за жени си говорели и проблемите в енергетиката, в отбраната, в мултиплексите, "защото първото правителство на Борисов имаше напълно неадекватна политика в тези направления". При него ходил и с инвеститори – и от Китай, и от Оман, и от Австрия. В същото време банкерът се дразнел от нарцисизма на Борисов, макар че сам за себе си казва, че е "до голяма степен съм нарцис".


В същото време Василев открито говори, че премиерът Бойко Борисов имал финансов интерес от някои сделки в държавата, като например "Булгартабак". Повече за нея четете тук.


"Тия хора нямат интерес към компаниите, те имат интерес към парите. Те са брокери – две групи брокери. Те са заинтересовани просто да прехвърлят на безценица на някой, който има интерес и ще им плати", описва ситуацията Василев в отговор на въпрос дали премиерът е имал интерес и от други сделки.


Той посочва, че такъв бил случаят и със сделката с "Дунарит", която ставала погледа и на министъра на финансите Владислав Горанов, и на премиера Борисов.


"Въобще аз се чудя дали Борисов управлява държавата, или Пеевски. Или и двамата. Но Борисов с нищо не е показал, че се е разграничил. Напротив, той показва само зависимости", заключава Василев. Той не може да определи за какъв тип зависимост става дума.


"Ами, очевидно ги има, не знам. Или толкова са се харесали...Аз само се сещам как през 2013 г., както внезапно се засилиха да му разследват "Авиоотряд 28" и "Ало, Ваньо", така внезапно всичко заглъхна след това", което според Василев станало на базата на договорка между Борисов и Пеевски, която била неговата глава.


"Пеевски е главният организатор на атаката срещу мен и главният ползвател", заключава ексбанкерът.


Борисов обещал да спаси КТБ


Според Цветан Василев премиерът Бойко Борисов бил поел ангажимент да спаси КТБ след като тя бе затворена. Това в крайна сметка не се случи и тълкуването на бившия мажоритарен собственик е, че "ако КТБ беше спасена, те нямаше как да осребрят, а пък аз щях да получа реабилитация". Другата му версия е, че е бил натопен за участие в чужди престъпни схеми, в който всъщност е участвал Пеевски. От разговора се разбира, че Василев има предвид контрабандата на цигари на "Булгартабак" в Турция, заради която според турски медии на Пеевски и Доган е бил отказан достъп до страната.


На въпрос какво общо с това би могъл да има премиерът, Василев отговаря, че предполага, че той е бил информиран за неговото предполагаемо участие, "което да го е направило резистентен".


"Аз не го обвинявам. Той просто направи грешка, която ще му коства много. Имам информация, че към оня момент е казал, че е избрал по-малкото зло, тоест Пеевски. Като е избрал по-малкото зло, да си го дундурка сега", заключава Василев.


Брокерите на премиера


Освен за Пеевски като за брокер Цветан Василев говори и за други хора като назовава поименно Александър Сталийски. По думите му той преди бил много близък на премиера.


"Той беше най-довереното му лице и се занимаваше с всичко, свързано с Борисов, включително и като събирач на дължимите суми с неговите приятели – тройката от Перник", разказва Василев, който също не бил подминат от подобни събирания "включително и чрез придобиване на участия – явни и скрити, в компании, за които не са платили и стотинка". По този повод Василев се срещнал с премиера на 6 юни 2014 г. (около две седмици преди да бъде затворена КТБ - бел. ред.), за да му разкаже какво му е било "събрано".


На въпрос Борисов какво получава от събраното, Василев казва, че не знае, но че премиерът със сигурност е информиран. "А и той не е от тия, които не си искат".


Разривът с Пеевски


Той настъпил, по думите на Василев, с идването на власт на кабинета "Орешарски", когато се пуснал слух, че банкерът искал да измести Орешарски и да става премиер. "Оказа се, че Пеевски достойно замести десятниците и стотниците на Борисов и сам успя да погълне това, което другите като група не успяха. Беше се разпрострял навсякъде", разказва за онова време бившият банкер.


През есента на 2013 г. Василев решил, че трябва да намери начин да скъса отношенията с Пеевски. Затова се бил съгласил да се махне без всякакви претенции от "Булгартабак", за да няма разправии с него. "За голямо съжаление не оцених мащаба на заговора и участието на всички държавни институции в него на страната на Пеевски", посочва Василев.


По инициатива на Василев започнала раздялата, но и Пеевски добре се подготвил като организирал въпросните заговори както с отделни политически субекти, така и през ДАНС и съдебната власт.


Според Василев Пеевски има достойно място и в двата мандата на Борисов. "От немай-къде Борисов му спря поръчки за над 1 млрд. лв. Как така си спечелил поръчки за толкова пари? Но това не е престанало. И в момента, ако се погледне, интерконекторът с Турция, пак се строи от "Водстрой" и "Главболгарстрой"", илюстрира тезата си Василев.


"Той беше сложил ръка на почти всичко. Накадрува се в съдебната система, в ДАНС, в прокуратурата. Аз с ужас разбрах, че съм "наредил" всички съдии и прокурори, а един не познавам от тях", казва бившият банкер.


За ползата от Бареков


На въпрос как изгрява звездата на Бареков Василев разказва, че той изглеждал като необходимо зло.


"Аз бях разочарован от Борисов, а след това от БСП и ДПС, и си казах, че е по-добре да има нещо, което да подкрепя националния бизнес. Беше ми омръзнало от непрестанния рекет на политиците", разказва Василев. Защо изборът паднал на Бареков бившият банкер обяснява с това, че наел американска консултантска компания, която е работила за Клинтън. "Те правиха специални изследвания и не намериха по-добър от Бареков. Очевидно и те грешат", заключава Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK