Бъчварова: Случаят Бююк е притеснителен в човешки план, но не можем да направим изключение

Бъчварова: Случаят Бююк е притеснителен в човешки план, но не можем да направим изключение

© Анелия НиколоваСлучаят с извеждането от страната на турския бизнесмен Абдулах Бююк е притеснителен в човешки план, но не може да се прави изключения в обстановка на нелегално влизащи в страната чужденци.


Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол. Но не посочи дали в случаите на експулсирани чужденци е имало съдебно решение , което не разрешава екстрадиция.


По думите на Бъчварова е имало информация, според която е трябвало незабавно турският гражданин да бъде предаден на властите в южната ни съседка. А МВР е действало в защита на обществената сигурност и гражданите.
Бъчварова не уточни каква е била информацията и откъде е дошла. Цитира европейското законодателство, което давало възможност в такива случаи да се действа незабавно. Бъчварова заяви, че срещу Бююк не е прилаган подход, по-различен от този срещу други чужденци, които нямат основание да пребивават у нас.


Министърът коментира и въпроса с решенията на двете съдебни инстанции, които отказаха да екстрадират Бююк. Тя отново подчерта, че става въпрос за различни производства, това пред съда е наказателно, а това по извеждането му от страната е административно. Освен това отбеляза, че според световната практика съдилищата разглеждат дела по искана екстрадиция на хора, които са с уреден статут в съответната държава. Бююк е обяснил, че ако съдът прецени, че той не трябва да бъде екстрадиран, той ще потърси закрила в страната. След съдебното решение обаче, той е оттеглил документите си за получаване на статут, обясни Бъчварова.


Бъчварова каза, че турският гражданин е бил запознат с наложената му мярка за принудително отвеждане до границата. А причините за налагането му били, че пребивава нелегално, имал е невалиден паспорт, по данни на Интерпол и не е предоставил в нито един момент адрес на пребиваване. Тя припомни и, че вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала предоставяне убежище на Бююк.


"Спазили сме и българското, и европейското законодателство", отбеляза Бъчварова.


Тя не коментира Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест, който не разрешава да се прилага административната мярка експулсиране, когато чрез нея се прикрива екстрадиция, която е вече забранена с решение на съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK